Miten isotuomipihlaja tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Adobe Stock)
Pihassamme on isotuomipihlaja-aita, joka on päässyt kasvamaan noin 4 metriseksi. Aita ei ole enää alhaalta tuuhea eikä toimi näkösuojana naapurin kanssa kuten sen olisi tarkoitus. Onko sitä mahdollista hoitaa kyseisestä lähtötilanteesta niin, että se pidettäisiin jatkossa noin 2 metrin korkeudessa ja se tuuheutuisi alhaalta asti, mutta sitä ei leikattaisi koskaan täysin alas vaan se säilyisi näköesteenä?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Kasvit haarovat yleensä leikkauskohdan yläpuolelta, sillä uudet silmut puhkeavat varmimmin leikkauspinnan läheltä. Siksi pensasaitoja kannattaa leikata mahdollisimman alhaalta, jotta pensas haaroittuu alhaalta asti. Jos pensasaitaa ei halua kerralla leikata alas, on mahdollista jakaa alasleikkuu esimerkiksi kolmelle vuodelle.
Leikkaus kannattaa ajoittaa alkukevääseen. Ensimmäisenä vuotena ennen kasvuun lähtöä leikkaa 1/3 versoista alas noin 10 cm maanpinnasta (= 2–3 silmun korkeudelta). Leikkauksen jälkeen kasvavia uusia pitkiä versoja voi leikata jo saman vuoden loppukesästä, niin että edellisen leikkauskohdan yläpuolelle jää uutta kasvua noin 20 cm.
Seuraavana keväänä leikkaamattomista, vanhoista versoista (2/3), leikataan puolet alas. Samalla kannattaa lyhentää uusia versoja (edellisenä keväänä tai loppukesällä leikattuja uudelleen kasvaneita versoja) noin 20 cm edellisen leikkauskohdan yläpuolelta. Tällöin uudet versot haarautuvat hyvin alhaalta asti.
Kolmantena keväänä viimeinen 1/3 leikataan alas. Uusia versoja kannattaa lyhentää 20 cm edellisen leikkauskohdan yläpuolelta.
Leikkauksen jälkeen on hyvä huolehtia, ettei pensasaita pääse kärsimään kuivuudesta. Kastelusta on huolehdittava, jotta pensas jaksaa versoa. Mikäli maaperä on vanhaa ja maan väsymisen todennäköistä, kannattaa lisätä uutta multaa pensasaidan juuristoalueelle tai lannoittaa maltillisesti pensasaitaa.
On hyvä muistaa, että hyvin huonokuntoinen tai vanha pensasaita ei ehkä enää jaksa uusiutua leikkauksilla. Tällöin on uusittava koko aita uusilla taimilla.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!