• Etusivu
  • Kasvillisuus

Miten lisätä pihan viihtyvyyttä? Lue parhaat ideamme.

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.05.2019
20195_58052.jpg

Pihalla on mukava viettää aikaa monin eri tavoin. Se on paikka, jonka viihtyisyyteen, toiminnallisuuksiin ja yksityiskohtiin kannattaa panostaa. Millaisia odotuksia ja suunnitelmia sinulla on pihasi suhteen? Oletko vesipeto, viherpeukalo tai himogrillaaja? Nautitko helppohoitoisesta, siististä ja käytännöllisestä pihasta? Nyt on oikea aika toteuttaa pihasuunnitelmat.

Santanderilta voit hakea rahoitusapua pihasuunnitelmiisi

Rentoutumista paljussa tai poreissa

Ulkoporeallas ja palju ovat täydellisiä paikkoja rentoutumiseen. Vesi virkistää ja elvyttää koko kehoa. Ulkoporealtaassa tai paljussa viihdytään vauvasta vaariin. Puuttuuko sellainen vielä pihaltasi? Tarjolla on mitä erilaisempia porealtaita ja paljuja moneen eri mieltymykseen. Edullisin vaihtoehto on ilmatäytteinen ulkoporeallas, jolloin kustannukset ovat muutaman sadan euron luokkaa. Kaikki herkut sisältävän ulkoporealtaan hinnat nousevat jopa yli 10000 euron. Puulämmitteisiä kylpytynnyreitä löytyy monessa eri hintaluokassa koosta, materiaaleista, toiminnallisuuksista ja lisävarusteista riippuen. Hintahaarukka on noin 1500−4000 euroa.

Ulkoporealtaat ja paljut vaativat tasaisen ja routimattoman alustan. Myös mahdolliset sähkötarpeet tulee ottaa huomioon kustannuksia laskiessa.

Vesipedoille löytyy monenlaisia vaihtoehtoja rentoutua paljussa tai poreissa.
Vesipedoille löytyy monenlaisia vaihtoehtoja rentoutua paljussa tai poreissa.
Haluatko upottaa paljun terassiin? Huomioi kustannuksia laskiessasi myös asennustapa.
Haluatko upottaa paljun terassiin? Huomioi kustannuksia laskiessasi myös asennustapa.

Kesäkeittiössä herkutellaan

Grillaus ja syöminen ulkoruokailuryhmässä istuen on tärkeä kesäinen ajanviete. Jos perheen grillimestari haaveilee grillistä, sen hinta on riippuvainen siitä, tekeekö grillin itse vai ostaako kaupasta. Hinta liikkuu siten muutamista sadoista euroista tuhanteen euroon tai jopa sen yli. Ruokailuryhmien hinnat vaihtelevat suuresti. Sopivassa tarjouksessa sellaisen voi saada alle 200 eurolla, mutta sesonkina ruokailuryhmän hankintaan tulee varata vähintään 500-900 euroa.

Lasitettu terassi tarjoaa mahdollisuuden nauttia kesästä säässä kuin säässä.
Lasitettu terassi tarjoaa mahdollisuuden nauttia kesästä säässä kuin säässä.

Suojaa lasituksella

Lasitettu terassi pidentää terassisesonkia ja toimii kodin toisena olohuoneena aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Siellä vietät unohtumattomia hetkiä Suomen vaihtelevista keliolosuhteista piittaamatta. Ammattilaisen asentamana terassilasituksesta tulee laadukas, toimiva ja kestävä. Markkinoilta löytyy monia erilaisia lasitusvaihtoehtoja, joiden hinnat vaihtelevat riippuen esimerkiksi valmistajasta ja terassin koosta. Lasitetun terassin kustannuksiin tulee huomioida myös routimattoman perustan teko, mikäli sellaista ei ole jo valmiina.

Piharakennuksilla lisää tilaa

Tarvitaanko kotipihassasi lisätilaa varastorakennuksen muodossa tai pieni pihamökki ystävien ja sukulaisten majoittamiseen? Entä kota, jossa on tunnelmallista viettää aikaa ympäri vuoden grillaten tai nokipannukahvia keitellessä? Näiden toteuttamiseen tarvitaan itse rakennuksen lisäksi huolellisesti tehty perusta. Kustannukset vaihtelevat suuresti johtuen erilaisista lähtökohdista (rakennuksen ja rakennettavan alueen koko, työn laajuus, maapohjan rakenne jne.), käyttäjien tarpeista ja toiveista, materiaalivalinnoista sekä oman ja teetetyn työn suhteesta.

Kaunis kivipiha

Helppohoitoisuutta kaipaava rakentaa pihansa kivillä. Markkinoilla on tarjolla monenlaisia pihakivimalleja ja -materiaaleja, joista jokainen löytää mieleisensä.

Kivipihan rakentamisessa pohjatyöt ovat niin ikään tärkeässä roolissa. 100-neliöisen kivetyksen betonikiviin kuluu euroja noin 2500, minkä lisäksi on syytä varata rahaa tarvittaviin pohjatöihin.

20195_58054.jpg

Satoa omasta kasvihuoneesta

Haluatko seurata hyötykasvien kasvua kasvihuoneessa ja nauttia niiden tuottamasta sadosta? Kasvihuoneiden hinnat riippuvat niiden koosta, rakenteiden materiaaleista yms. Hintahaitari on alle 300 eurosta pitkälti yli 4000 euroon. Myös perustat pitää olla huolellisesti tehty, jotta kasvihuoneesta tulee toimiva ja pitkäikäinen.

* Kaikki artikkelissa mainitut hinnat ovat arvioita.

20195_58055.jpg
Info

Info

Tarvitsetko pihasuunnitelmiisi rahoitusapua?

Nyt voit hakea Santander lainaa ilman avausmaksua.

Santanderin lainalla voit rahoittaa suunnittelemasi pihan – ja nyt ilman avausmaksua! Saat uuden alle 20 000 euron lainan ilman avausmaksua, kun käytät hakemuksella kampanjakoodia "puutarha". Etusi päivittyy lainasopimukseen, eikä näy heti laskelmalla. Voit hakea lainaa 2 000–50 000 euroa, etkä tarvitse vakuuksia tai takaajaa. Tarjous on voimassa 30.6.2019 asti.


Lainasumma 6 000 € – Kuukausierä 131,64 € – Laina-aika 5 vuotta (60 erää) – Korko 8,69 % (3 kk Euribor (365) -0,31 % (1.4.2019) + 9 prosenttiyksikön marginaali) – KSL:n mukainen todellinen vuosikorko 12,01 % – Lainakustannukset yht. 1898,27 € – Maksettava kokonaismäärä 7 898,27 € – Todellisessa vuosikorossa ja lainakustannuksissa on huomioitu koron lisäksi lainan perustamismaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 8 €/kk.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80867.jpg
Nyt on aika huolehtia syyslannoituksesta
Heinä-syyskuu on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus. Syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.
20088_12194.jpg
Suvilahden asuntomessualueen lähiliikuntahanke
Ympäristön suunnittelussa tavoitellaan asukkaiden terveyttä ja hyvinvointiaVaasan Suvilahdessa ja asuntomessualueella on toteutettu Opetusministeriön rahoituksella kattava lähiliikuntahanke. Hankkeen mukaisesti rakennettu asuinalue antaa nyt valtakunnallista esimerkkiä siitä, kuinka asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin voidaan panostaa ympäristön suunnittelussa. Lähiliikunta-alueella houkutellaan liikkumaan aktiivisemmin tarjoamalla uusia ja kunnostettuja kuntoilumahdollisuuksia ja -virikkeitä.– Kaikilla asuinalueilla pitäisi olla rakennettuja liikuntapaikkoja. Ne ovat tärkeä edellytys sille, että saadaan ihmiset harrastamaan liikuntaa, kertoo Länsi-Suomen läänin sivistystoimentarkastaja Ismo Myllyaho.Suvilahden lähiliikunta-alue vihittiin virallisesti käyttöön Vaasan Asuntomessuilla lauantaina 26.7. Messualueelle koulun viereen rakennettu uusi ministadion sai toimia vihkiäisareenana, kun Brasilian naisten jalkapallon olympiamaajoukkue avasi kentän pelaamalla leikkimielisen näytösottelun FC-Sportia vastaan. Lähiliikuntapaikat ovat messuaikaan myös messuvieraiden vapaassa käytössä.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Viiltosalaojitus
Jos nurmikko ei läpäise lainkaan vettä sateiden aikana, vaan muuttuu mutakentäksi ja sitten kivikovaksi kuivana aikana, apukeinona voi yrittää viiltosalaojitusta; kaiva 20-30 cm syvät ja noin 5 cm leveät ojat, 1-1,5 metrin välein nurmikon kaatosuuntaan, ja täytä ojat seulotulla 4-8 mm:n hiekalla. Vesi virtaa ojia pitkin ja läpäisee ojan pohjan. Ojien jäljet katoavat vähitellen nurmikkoon.Lue vanhan nurmikon hoidosta
20104_21574.jpg
Piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa
Viheraluerakentajat Ry:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa. Arvonnousu voi olla suurempi kuin pihan rakentamiskustannukset, jos rakentaminen toteutetaan harkitusti ja kohdistetaan tutkimuksessa ilmi tulleisiin kiinteistönvälittäjien nimeämiin pihan alueisiin.Kauppatieteiden maisteri Inari Janssonin tekemässä tutkimuksessa selvitettiin piharakentamisen vaikutusta kiinteistön arvoon. Lisäksi tutkittiin, mitkä pihan ominaisuudet nostavat ja laskevat kiinteistöhintaa tehokkaimmin. Tutkimuksen kohteena olleen omakotikiinteistön arvo nousi laadukkaan piharakentamisen ansiosta 11,5%, mikä on enemmän kuin rakentamisen aiheuttamat kustannukset.Tutkimustulosten mukaan kiinteistöhintaa nostavia pihan ominaisuuksia omakotipihoilla ovat erityisesti pihan sisääntulon kiveykset ja istutukset sekä oleskelupaikalle rakennettu viihtyisä terassi ja sen suojaaminen katseilta. Kerrostalopihoilla arvonnousua tuottavat kulkureittien laadukkaat pinnoitteet, asukkaiden yhteinen oleskelualue ja hoidetut istutukset erityisesti sisääntulon yhteydessä.
20238_70747.jpg
Nyt uutta orkideoille!
Tiedätkö, ettei orkidean kasvualustassa ole ravinteita? Kasvualustan tarkoitus on vain pitää kasvi pystyssä ja säännöstellä juurien kosteustasapainoa. Orkideat ovat siis sopeutuneet vähäravinteiseen ympäristöön ja kasvavat hitaasti. Ne tarvitsevat kuitenkin säännöllistä lannoitusta menestyäkseen.
20215_70670.jpg
Mikä on hortapuisto ja mihin tarkoitukseen se on luotu?
Ruokaa ohikulkijoille eli "urban edible ecosystems" on nouseva trendi maailmalla. Villiruokaa tarjoileva, maailman ensimmäinen hortapuisto aukesi Lahdessa 10.5.2021.Hortapuisto on villivihannesten digiavusteinen "elävä kirjasto" kaupunkien keskustassa. Hortapuisto opastaa kävijää QR-koodien avulla luonnon ja takapihan ilmaisten superfoodien ääreen, neuvoo niiden ruokakäyttöä, varoittaa mahdollista haasteista ja innostaa menemään luontoon keräilemään myös keväällä ennen marja- ja sienikautta. Hortapuisto on kehitetty Suomessa ja se suuntaa kansainvälisyyteen ja auttaa kestävän matkailun kehittymistä. Konseptoitu hortapuisto starttaa Ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi juuri Lahdesta ja sen projektituella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton