• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nurmikon kylvö epäonnistui, miten pelastan sen? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 15.11.2022Päivitetty 23.01.2024
202211_80125.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Ilmeisesti kylvin liian tiuhaan nurmikon siemeniä, koska vain rairuoho näyttää itäneen ja hyvin tiiviisti, koska tuppaa homehtumaan. Oletan, että vahvempi, hitaammin itävä ruoho ei mahtunut kasvamaan. Myös tyhjiä, kokonaan itämättömiä paikkoja jäi. Miten ihmeessä voin korjata tilanteen? Ei kai tarvitse jyrsiä nurmea pois ja aloittaa mullituksineen alusta?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Rairuohoa on joissakin siemenseoksissa siksi, että se itää nopeasti ja samalla antaa jonkin verran suojaa monivuotisten siementen kasvulle. Sillä on myös esteettistä arvoa, sillä hentokin vihreys nurmessa on somempaa kuin musta multa. Kun monivuotiset lajikkeet alkavat kasvaa, on rairuohon tehtävä suoritettu ja vähitellen se hiipuu pois, kun vahvemmat lajikkeet valtaavat elintilan.

Rairuohoa on siemenseoksissa vähän, esimerkiksi 10 %. Siksi ei ole luultavaa, että liikaa siementä kylvettäessä pelkkä raiheinä voisi kasvattaa kuvatun kaltaisen, tiiviin ja homehtuvan kasvuston. Ilmeisesti siementä on kylvetty todella paljon eikä yksittäisten heinien juurilla ole tilaa kasvaa.

Jos haluatte tasalaatuisen nurmikon, oikotietä ei valitettavasti ole, mikäli tilanne on noin huono kuin kysymyksessä esitetään. Tiivis nurmi on poistettava, tarvittaessa lisättävä multaa, tasoitettava ja kylvettävä uusi siemen harvempaan. Paljaiksi jääneistä laikuista ovat siemenet luultavasti liian voimallisen kastelun tai rankkasateen seurauksena siirtyneet pois paikoiltaan. Paljaat laikut voivat syntyä myös epätasaisesta kylvöstä tai lintujen herkuttelusta.

Siemenpussin kyljessä on yleensä ohje käyttömääristä ja sitä kannattaa noudattaa. Nyrkkisääntö siemenen menekille on 3 kg/100 m2. Kannattaa mitata kylvettävä alue ja jakaa se tasakokoisiin osiin erityisesti, jos alue on iso. Yhtä moneen osaan jaetaan siemenet. Kunkin siemenerän täytyy riittää koko etukäteen ajatellulle alueelle. Näin on helpompi kontrolloida kylvettävän siemenen oikeaa määrää.

Kylvön onnistumiselle on tärkeää, että kylvetään siemenet tasaisesti. Yksi tapa varmistaa tasaisuus on kylvää puolet alueelle tarkoitetusta siemenmäärästä kulkemalla yhteen suuntaan. Loput kylvetään kulkemalla ristikkäin toiseen suuntaan. Tasainen kylvö on aika vaativa tehtävä ja on ymmärrettävää, että siementä kuluu helposti liikaa. Liikakäyttö ei kuitenkaan tuota laadukasta nurmikkoa.

Jos tiiviskasvuiselle nurmelle ei tehdä mitään, luonto kyllä hoitaa asian aikanaan. Lopputulos voi kuitenkin olla jotain muuta kuin tasalaatuinen pihanurmikko. Koska ruohon juuret eivät mahdu kasvamaan, suuri osa ruohikosta taantuu. Luonto täyttää aikanaan paljaaksi jäävän osan niillä kasveilla, jotka kasvupaikassa itävät ja viihtyvät.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20228_79406.jpg
Vinkkejä isojen timanttituijien istuttamiseen? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kappaletta kaksi metriä korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
202211_80108.jpg
Pajuruoste? Asiantuntija vastaa
Olemme asuneet jokivarressa useita kymmeniä vuosia ja tänäkesänä kaikki rannan pajukot ovat ruskettuneet jo kesäkuun lopulla syksyn väreihin. Lähes kaikki lehdet ovat "ruosteessa". Mistä voisi johtua?
20239_83116.jpg
Viikon kysymys: Mikä päärynäpuuta vaivaa?
Mikä mahtaa vaivata päärynäpuuta, jossa lehdet ovat tummanpunaisia? Sellasia hieman purppuran värisiä. Tänä kesänä alkanut värjääntyä sellaiseksi ja vaikuttaa aika kuivuneelta, vaikka on saanut normaalisti vettä.
20234_81543.jpg
Kaktuksen kasvatus? Asiantuntija vastaa
Löytyisikö kuvan kaktukselle virallinen nimi? Se lienee opuntia-sukua.Tuhosin kasvin ja kaduin. Minkäköhän arvoinen se oli? Otin talteen oksat, joita olen nyt istuttamassa. Onko toivoa, että istokkaista voisi syntyä kuvan mukainen runko?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton