• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Nurmikon kylvö epäonnistui, miten pelastan sen?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 26.03.2025
202211_80125.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Ilmeisesti kylvin liian tiuhaan nurmikon siemeniä, koska vain rairuoho näyttää itäneen ja hyvin tiiviisti, koska tuppaa homehtumaan. Oletan, että vahvempi, hitaammin itävä ruoho ei mahtunut kasvamaan. Myös tyhjiä, kokonaan itämättömiä paikkoja jäi. Miten ihmeessä voin korjata tilanteen? Ei kai tarvitse jyrsiä nurmea pois ja aloittaa mullituksineen alusta?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Rairuohoa on joissakin siemenseoksissa siksi, että se itää nopeasti ja samalla antaa jonkin verran suojaa monivuotisten siementen kasvulle. Sillä on myös esteettistä arvoa, sillä hentokin vihreys nurmessa on somempaa kuin musta multa. Kun monivuotiset lajikkeet alkavat kasvaa, on rairuohon tehtävä suoritettu ja vähitellen se hiipuu pois, kun vahvemmat lajikkeet valtaavat elintilan.

Rairuohoa on siemenseoksissa vähän, esimerkiksi 10 %. Siksi ei ole luultavaa, että liikaa siementä kylvettäessä pelkkä raiheinä voisi kasvattaa kuvatun kaltaisen, tiiviin ja homehtuvan kasvuston. Ilmeisesti siementä on kylvetty todella paljon eikä yksittäisten heinien juurilla ole tilaa kasvaa.

Jos haluatte tasalaatuisen nurmikon, oikotietä ei valitettavasti ole, mikäli tilanne on noin huono kuin kysymyksessä esitetään. Tiivis nurmi on poistettava, tarvittaessa lisättävä multaa, tasoitettava ja kylvettävä uusi siemen harvempaan. Paljaiksi jääneistä laikuista ovat siemenet luultavasti liian voimallisen kastelun tai rankkasateen seurauksena siirtyneet pois paikoiltaan. Paljaat laikut voivat syntyä myös epätasaisesta kylvöstä tai lintujen herkuttelusta.

Siemenpussin kyljessä on yleensä ohje käyttömääristä ja sitä kannattaa noudattaa. Nyrkkisääntö siemenen menekille on 3 kg/100 m2. Kannattaa mitata kylvettävä alue ja jakaa se tasakokoisiin osiin erityisesti, jos alue on iso. Yhtä moneen osaan jaetaan siemenet. Kunkin siemenerän täytyy riittää koko etukäteen ajatellulle alueelle. Näin on helpompi kontrolloida kylvettävän siemenen oikeaa määrää.

Kylvön onnistumiselle on tärkeää, että kylvetään siemenet tasaisesti. Yksi tapa varmistaa tasaisuus on kylvää puolet alueelle tarkoitetusta siemenmäärästä kulkemalla yhteen suuntaan. Loput kylvetään kulkemalla ristikkäin toiseen suuntaan. Tasainen kylvö on aika vaativa tehtävä ja on ymmärrettävää, että siementä kuluu helposti liikaa. Liikakäyttö ei kuitenkaan tuota laadukasta nurmikkoa.

Jos tiiviskasvuiselle nurmelle ei tehdä mitään, luonto kyllä hoitaa asian aikanaan. Lopputulos voi kuitenkin olla jotain muuta kuin tasalaatuinen pihanurmikko. Koska ruohon juuret eivät mahdu kasvamaan, suuri osa ruohikosta taantuu. Luonto täyttää aikanaan paljaaksi jäävän osan niillä kasveilla, jotka kasvupaikassa itävät ja viihtyvät.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
20236_82125.jpg
Mongolianvaahteran latvassa lehdet eivät kasva? Asiantuntija vastaa
Istutimme pari viikkoa sitten pihallemme kaksi mongolianvaatera. Korkeus reilu kaksi metriä. Toisessa latvuksen lehdet eivät ole kasvanut täyteen mittaan ja niitä on myös paljon vähemmän kuin puun alaosassa. Muutama lehden aluista vaikuttaa kuihtuneilta, mutta eivät kaikki. Mistähän se voi johtua? Toiseen puuhun lehdet on kasvaneet tasaisesti ja puut ovat reilun parin metrin päässä toisistaan.
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?
20235_81654.jpg
Mitä puita on kuvassa? Asiantuntija vastaa
Mitä puita ovat nuo erikoisen näköiset puut, ehkä kuusilajit, kuvassa? Puu muodostaa erikoisen "maton" ympärilleen.
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?
202211_80276.jpg
Mansikantaimet autotallissa talven yli? Asiantuntija vastaa
Minulla olisi tänä keväänä istutetut mansikat tehneet paljonkin rönsyjä (on jäänyt leikkaamatta, osin tarkoituksellakin). Tarkoitus olisi ensi keväänä rakentaa uusi mansikkapenkki, jonne siirrän nuo taimet nykypenkistä. Sinne mahtuu paljon enemmän mansikoita, joten ajattelin josko noista rönsyistä kasvattaisi uusia mansikantaimia.Talvi kuitenkin tulee, joten mietin, että onko mahdollista kasvattaa ja säilyttää noita mansikanrönsytaimia talven yli lämpimässä autotallissa? Siellä on ylläpitolämmityksellä noin +10 °C koko talven yli, välillä enemmän, jos sinne menen työskentelemään jotain. Ajatus siis on, että leikkaisin nyt syyskuun aikana nuo rönsyt pois, istuttaisin ne taimipurkkeihin ja pitäisin jossain autotallin hyllyllä talven yli, kastelisin välillä tarpeen mukaan. Keväällä sitten istuttaisin nämä uuteen mansikkapenkkiin.Onko tuhoontuomittu ajatus vai onnistuuko "autotallikasvatus" ?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton