Asiantuntija vastaa: Miten muokata nurmisen metsärinteen kauniiksi istutusalueeksi?

Rinne, joka rajautuu metsään, voidaan muuttaa näyttäväksi ja helppohoitoiseksi istutusalueeksi esimerkiksi varjossa viihtyvillä pensailla, maanpeitekasveilla ja kivillä – alppiruusut ja kääpiövuorimännyt antavat jo hyvän alun. (Kuva: Pixabay)
Pihassamme on rinne joka rajoittuu metsään. Nyt rinne on lähinnä nurmea. Toiveena olisi saada helppo ja lähimetsään sopiva kaunis rinne nurmen sijaan. Miten olisi hyvä lähteä toteuttamaan tätä? Nurmea poistamalla vai tukahduttamalla. Mitä muuta kannattaisi huomioida? Olisiko ideaa mitä rinteeseen voisi istuttaa? Nyt olemme rinteen rajaan istuttaneet alppiruusuja ja kääpiövuorimäntyä. Rinne on suhteellisen varjoisa metsän ansiosta. Rinne on myös aika jyrkkä osin.
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Metsän jatkeeksi voisi sopia kuntta eli siirtovarvikko, jossa kasvaa metsänpohjakasvillisuutta. Kuntassa on usein mukana mm. mustikan tai puolukan varpuja, variksenmarjaa ja sammalta, mutta myös muita lajeja. Kasvillisuus vaihtelee näissä metsänpohjamatoissa, sillä palat on nostettu esimerkiksi hakkuulle meneviltä alueilta.
Kuntta asennetaan mahdollisimman pian noston jälkeen, jotta juuret eivät pääse kuivumaan. Siksi alue on kunnostettava etukäteen asennusvalmiiksi. Asennuksen jälkeen kuntta tarvitsee säännöllistä kastelua ainakin ensimmäisen vuoden ajan, sillä kuivuus estää juurtumisen ja kuntta kuolee. Jatkossa se tulee toimeen vähällä hoidolla.
Kuntan alta on poistettava nurmikko ja kasvualusta tasataan, sillä kuopat ja painaumat häiritsevät juurtumista. Kasvualustan pitäisi olla läpäisevää, mutta kuitenkin kosteutta kohtuullisesti pidättävää, niukkaravinteista. Monivuotisten rikkakasvien juuret on poistettava huolellisesti, sillä ne alkavat pian kasvaa kuntan läpi.
Kuntassa kasvavat kasvilajit voivat ajan kuluessa muunnella sen mukaan, mitkä kuntassa kasvavat kasvit uudella kasvupaikalla parhaiten menestyvät. Muita luonnonkasveja saattaa alkaa kasvaa siementaimista. Ainakin invaasiokasvit, jotka tukahduttavat muut lajit alleen, pitää poistaa. Sellaisia ovat mm. monet runsaasti itävät lehtipuun taimet, kuten vaahtera, pihlaja ja koivu.
Jos nurmea ei haluta poistaa mekaanisesti, voi tukahduttaminen olla hyvä keino, mikäli kiirettä ei ole. Aikaa voi kulua pari vuotta ennen kuin nurmikko ja mahdolliset rikkakasvien juuret ovat varmasti kuolleet pressun tai muun peiton alla.
Kuntan vaihtoehtona varjoisaan metsärinteeseen voisi istuttaa lisää alppiruusuja ja yhdistää niitä vaikkapa erilaisiin saniaisiin ja maanpeittokasveihin. Sopivia voisivat olla esimerkiksi tuoksumatara (Galium odoratum), kanadantaponlehti (Asarum canadense), rotkolemmikit (Brunnera), alaskankleitonia (Claytonia sibirica), kanadanruohokanukka (Cornus canadensis), varjohiipat (Epimedium) ja mikseipä tuoksukurjenpolvikin (Geranium macrorrhizum).
Jos rinteeseen halutaan havukasveja, siihen voisi kenties istuttaa marjakuusia. Tuiviotkin voisivat siinä menestyä, jos paikka ei ole täysin varjossa. Vuorimännyt ovat valon kasveja, niin kuin muutkin männyt.
Kasveja valitessa kannattaakin huomioida paikan kasvuolosuhteet. Maan kuivuus tai kosteus, kasvualustan syvyys ja paikan tuulisuus tai suojaisuus vaikuttavat valo-olojen lisäksi siihen, mitkä kasvit rinteessä menestyvät.
Mikäli halutaan välttyä kitkemiseltä, kannattaa istutuksessa pyrkiä mahdollisimman suureen kasvipeittoon. Paljaaksi jäävään maahan alkaa pian jotakin kasvaa, sillä luonto pyrkii sitä viherryttämään. Sitten kun istutetut kasvit peittävät maan pinnan, rikkakasveille ei jää kovin paljon tilaa kasvaa.

Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Laakamato Obama nungara: voiko sen leviämisen estää Suomessa? – Asiantuntija vastaa

Ananaskirsikan istutus? Asiantuntija vastaa

Voiko muumiotauti tarttua vartteessa tai siemenessä? – Asiantuntija vastaa

Miten hevosenlanta kompostoidaan? Asiantuntija vastaa
