• Etusivu
  • Kasvillisuus

Miten parsapenkin kunnostus kannattaa aloittaa? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 22.01.2024
20238_82908.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Minun parsapenkkini on monta vuotta vanha, haluaisin kunnostaa sen. Mistä aloitan kun vielä on kasvukausi? Katkaisenko versot vai nostanko koko parsan juurineen ylös ja muokkaan/vaihdan maan uuteen? Löydän vain taimien istutuksesta ohjeita.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Vanhaa parsapenkkiä voi kunnostaa samaan tapaan kuin vanhaa perennapenkkiäkin. Toimet riippuvat tietenkin siitä, miksi penkki kaipaa kohentamista. Joka tapauksessa kunnostukselle sopiva aika on loppukesä tai syksy.

Jos penkki on rikkaruohottunut ja kasvuvoima hiipunut, voi olla paikallaan nostaa parsan juurakot ylös, puhdistaa ne etenkin monivuotisista rikkakasveista ja istuttaa takaisin paranneltuun kasvualustaan. Suuret juurakot kannattaa jakaa ennen uudelleen istuttamista, jolloin taimia saadaan lisää kasvamaan. Samalla kasvusto nuorentuu.

Maasta nostetut juurakot kuivuvat helposti sillä aikaa, kun kasvualustaa kunnostetaan. Ne kannattaa säilyttää varjossa, mieluiten valeeseen istutettuna, mutta kostutettu multakerros juurten päällä auttaa toki myös. Reijitetty ja ilmava tumma muovi sopii myös vähentämään haihduntaa. Vihreä kasvusto kannattaa noston yhteydessä leikata kokonaan lyhyemmäksi, jotta parsojen ei tarvitse yrittää pitää suurta lehtimassaa hengissä muutenkin koettelevassa tilanteessa.

Kasvualustaan on hyvä lisätä uutta multaa tai valmista kompostia. Lisälannoitusta ja kalkitusta voidaan tarvita, mikäli käytetyn kompostin ravinnetilanne sitä vaatii. Parsa pitää ravinteikkaasta maasta ja kalkista, mutta kohtuu on pidettävä mielessä, sillä liiallisina ravinteista ja kalkista on haittaa. Luonnonmukainen puutarhamulta (esimerkiksi Kekkilä) sopii hyvin kasvualustaksi. Kannattaa sekoittaa uusi multa maassa jo olevaan, rikoista puhdistettuun multaan. Näin säilytät maassa jo olevat, elävät bakteerit ja pieneliöt, jotka tukevat uutta kasvua. Kohennettua multaa pitäisi olla ainakin 30 cm juurakon alapuolella.

Kun juurakot on istutettu uudelleen, kastele hyvin koko juuriston syvyydeltä. Kastelua kannattaa jatkaa syksyllä, mikäli maa tuntuu kuivuvan pintaa syvemmältä. Sitä voi tunnustella ihan sorminkin kuopaisemalla juurakoiden vierestä maata. Keväällä kastelua taas tarvitaan, jotta juurtuminen jatkuu suotuisasti.

Hyvin voiva parsapenkki voi tuottaa satoa helposti kymmenen, jopa 20 vuotta ilman suurempaa kunnostamista. Edellytyksenä tietenkin on, että penkin kasvukunnosta ja rikkakasvien torjunnasta on huolehdittu koko ajan. Vuosittainen humuslisäys, lannoittaminen ja kalkitseminen ovat ainakin tärkeitä hoitotoimia.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Ötököitä huonekasvin lehdellä
Viikon kysymys: Mikä tuhohyönteinen huonekasveissa?
Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen. En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa? 
20235_81929.jpg
Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa
Mustaherukan marjaan ennen sen kypsymistä kaivautuu (syö) vihreä mato/toukka, joka kuivattaa marjan ja melkein koko oksan. Vaikka pensas on huonovointisen näköinen, ei se nyt juuri kuole näihin toukkiin. Näitä on esiintynyt muutamana vuonna.Mikähän olisi torjunta-aika ja millä aineella?
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
20235_81926.jpg
Mikä sieni tämä on? Asiantuntija vastaa
Kuivan puunoksan pinnalla on musta hyllyvä sieni. Mikä se on?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton