• Etusivu
  • Hoitotyöt

Muistilista pihojen ja kotien syysvalmisteluihin: nyt on korkea aika aloittaa

Tiina Painokallio
Päivitetty 15.10.2024
Puutarhan syysvalmistelut on aika aloittaa nyt.jpg

Puutarhan syysvalmistelut on aika aloittaa nyt. (Kuva: Adobe Stock)

Talvi kolkuttelee oven takana, tai oikeastaan se on jo päästänyt itse itsensä sisään loppusyksyn säiden myötä. Kodeissa ja pihoissa on viimeistään nyt aika aloittaa syysvalmistelut kohti talvea.

Puutarhan syksyiset huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä, mikäli haluaa nauttia kauniista ja hyvinvoivasta pihasta seuraavanakin kesänä. Kotien syysvalmisteluihin lukeutuvat pihan kasvillisuudesta huolehtimisen ja kelien armoilla ympäri vuoden olevien terassien huoltokäsittelyjen lisäksi myös monet muutkin tehtävät.

Syyskasvien istutus pidentää puutarhakautta

Paitsi syksyn loistoa parantelemaan, syksyn istutuksilla varmistetaan kevään kukkaloisto. Istutukset onnistuvat, sillä aurinko ei paahda taimia uuvuksiin ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kosteaa maa varmistavat hyvän kasvuun lähdön. Kasvit juurtuvat vielä ennen talven tuloa ja lähtevät keväällä kasvamaan. Maassa on paljon kosteutta, joten puutarhurin ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa kastelun suhteen.

Kesäkukkien lakastuttua ja puiden varistaessa lehtensä väriä puutarhaan ja parvekkeelle saa syyskasveilla, jotka viihtyvät viileässä. Kokoa kasveista näyttäviä, oman pihasi tai parvekkeesi tyylin sopivia asetelmia. Hyödynnä asetelmien luomisessa rustiikkiset ruukut, astiat, korit ja sinkkiämpärit.

Viimeistele asetelmat sammaleella, kävyillä tai pihlajanmarjoilla ja patinoituneilla oksilla. Huomioi, että niitä ei kuitenkaan voi kerätä ilman maanomistajan lupaa.

Tuttujen kanervien, callunoiden ja havukasvien lisäksi viileässä viihtyviä kasveja ovat esimerkiksi syklaamit, krysanteemit, kaalit ja puksipuut. Ne kestävät jopa muutaman pakkasasteen. Pienestä pakkasesta eivät pahastu myöskään marjakanervat, pensastädykkeet ja ruusut. Yhdistelemällä eri kasveja saa luotua näyttävän ja monipuolisen silmänilon.

Sisätiloihin saa siirrettyä ripauksen kesän vehreyttä erilaisilla viherkasveilla.

Tutustu Puutarha.netin Kasvikortistoon ja löydä sieltä syksysi väriläiskät.

<p data-block-key="xf5ci">Väriloistoa syksyisessä puutarhassa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Väriloistoa syksyisessä puutarhassa. (Kuva: Adobe Stock)

Ethän unohda syyslannoitusta?

Monivuotiset kasvit, perennat, pensaat, puut sekä nurmikko kaipaavat lannoitusta syksyllä. Erityisesti siitä hyötyvät marja- ja hedelmäkasvit. Syyslannoitus auttaa kasveja valmistautumaan talveen ja starttaamaan kasvukauden keväällä. Lannoitus on varmin tehdä elokuussa, kun kasvukautta on vielä jäljellä. Lannoitepakkaus kertoo ohjeet muun muassa lannoitteen levitysmäärään. Sade tai kastelu auttaa lannoitetta vaikuttamaan nopeammin.

Hyödynnä haravointijäte

Oletko perinteisen haravan vai lehtipuhaltimen ystävä? Haravointiaika lähestyy ja pihasta kertyy runsaasti kasvijätettä. Se kannattaa hyödyntää ja muuttaa kompostoimalla uudelleen käytettävään muotoon. Myös kotitaloudessa syntyvät biojätteet on hyvä kompostoida, näin saat luotua oman puutarhan tarpeisiin ravinteikasta multaa. Kompostoitumista voi vauhdittaa kompostiherätteellä. Muista myös käännellä kompostia, jotta se saa ilmaa ja hajoaminen vauhdittuu.

Mitä puutarhakompostiin saa laittaa?

Tarkasta kotisi ja pihasi valaistus

Pimenevät, tummenevat illat kutsuvat nauttimaan viimeisistä lämpimistä kesän illoista pihan hämyyn. Syksyn pimentyessä huomio kiinnittyy niin sisä- kuin ulkovalaistukseen. Vaihda pimentyneet lamput uusiin. Energiatehokkailla LED-lampuilla on pitkä käyttöikä ja niitä on saatavissa kaikkiin kodin valaistustarpeisiin. LED-valot sopivat myös käytettäväksi pakkasessa.

<p data-block-key="h7rq2">Korosta ja luo tunnelmaa erilaisten valojen avulla. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Korosta ja luo tunnelmaa erilaisten valojen avulla. (Kuva: Adobe Stock)

Pieni pintaremontti piristää

Syksyn sateilla on hyvää aikaa uudistaa myös sisätiloja. Verhojen, mattojen ja muiden tekstiilien vaihto on nopein keino tuoda uutta ilmettä kotiin. Sisustusmaalien sävyistä löytyy takuulla jokaiseen makuun sopiva. Yleensä syksyisin rautakauppojen valikoimiin tulee uusia, ihania tapetteja sekä muita uutuuksia lattiamateriaaleista aina kylpyhuoneen kalustukseen ja keittiöihin.

Nappaa talteen sisustusvinkit Rakentaja.fi:stä

Hoitotyöt
asuminen
koti
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rintamamiestalon lisäeristäminen
Vanhan pientalon lämmitysenergian kulutusta voidaan pienentää merkittävästi rakennuksen tiiveyttä lisäämällä ja lämmöneristyskerrosta paksuntamalla. Vedon tunteen poistuessa myös asumismukavuus kasvaa. Julkisivuremontin yhteydessä lämmöneristyksen lisääminen on varsin vaivaton toimenpide.
20235_81861.jpg
1700-luvun talon ullakon lisäeristys toteutettiin vanhan talon ehdoilla
Ruotsin Smålandissa, Bråbyn kylässä, kohoaa kaunis punainen rakennus. Kyseessä on vanha, 1700-luvun lopulla rakennettu hirsitalo, jossa Hellströmin viisihenkinen perhe asuu ja elää. Kotia on remontoitu ulkopuolelta ja nyt on tullut aika remontoida myös kodin sisätiloja. Ensimmäiseksi remonttiprojektiksi valittiin ullakko.
20094_16049.jpg
Boschin ilmaaja kerää sammaleen pois
Sammaloituminen on yksi pihanurmikon keskeisistä ongelmista: Liian varjoinen paikka, hapan maaperä ja vuosien saatossa väistämättä tapahtuva tiivistyminen mahdollistavat sammaleen kasvun, ja nurmiheinien on pakko väistyä.Boschin hieno AVR 1100 -nurmikon ilmaaja Powerdrive™-moottoreineen ja "Jet-Collect"-järjestelmineen möyhii maaperää sekä kerää ja kuljettaa sammaleen ja tiivistyneen nurmihuovan jätteet voimakkaalla ilmavirralla kokoojasäiliöön. Mikään ei tukkeudu.
20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
20237_23134.jpg
Hyvä komposti ei synny vahingossa
Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Happi erottaa toisistaan kompostin ja tunkion.Komposti on ilmava kasa, jossa jäte hajoaa hajuttomasti lahoten. Tiivis ja hapeton läjä sen sijaan hajoaa mätänemällä, mikä aiheuttaa tunkion epämiellyttävän hajun.
20088_12442.jpg
Huomio koululaisten kasvisten syömiseen
Lasten ja erityisesti poikien kasvisten syönti on huolestuttavan vähäistä. Lasten ja nuorten kasvisten riittävään syöntiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sen, minkä lapsena oppii niin, vanhana taitaa. Lapsena opitut terveyttä ylläpitävät ja sairauksia ehkäisevät ruokailutottumukset kantavat hedelmää pitkälle aikuisuuteen.Vanhempien esimerkki on erityisen tärkeä asia arkisten asioiden oppimisessa terveelliset ruokailutottumukset mukaan lukien. Terveyttä kasviksilla -kampanjan yhteistyötahot; Kotimaiset Kasvikset ry, Suomen Sydänliitto, Suomen Syöpäjärjestöt, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Terveydenhoitajaliito, haastavat vanhemmat kantamaan vastuunsa terveellisten ruokailutottumusten opettamisessa. On hyvä muistaa, että vanhemmilla on tähän mahdollisuus ja velvollisuus. Lisäksi lapset suorastaan toivovat sitä, vaikka se ei aina siltä näyttäisikään. Riittävä kasvisten syönti hoituu näppituntumalla. Kasviksia puoli kiloa päivässä on kuusi kourallista. Kasvikset voi nauttia haluamallaan tavalla muodossa tai toisessa, kypsennettynä tai raakana. Helpoiten tavoite toteutuu sisällyttämällä kasviksia jokaiselle päivän aterialle ja välipalalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton