Mustamarja-aronian leikkaus? Asiantuntija vastaa
Lukijan kuva kysymykseen.
Meillä on 30 vuotta vanha mustamarja-aronia-aita, joka on alhaalta tosi lehdetön ja tosi paksut varret. Se leikataan joka vuosi ja ollaan pidetty noin 150 cm korkeana. Marjojakin vielä tulee. Voiko tätä enää leikata alas? Jos voi, niin mihin aikaan vuodesta, ja kuinka alas voi leikata, että vielä versoisi ja lähtisi uuteen kukoistukseen?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Marja-aronia kuuluu pensaisiin, joita suositellaan leikattavaksi harventamalla. Se johtuu siitä, että kokonaan alas leikattuna versokasvu saattaa jäädä vaatimattomaksi. Erityisesti näin voi käydä vanhan pensaan alasleikkauksessa.
Harventamalla leikkaaminen tapahtuu siten, että sieltä täältä leikataan kokonainen oksa pois. Oksaa ei poisteta täysin, vaan sitä jätetään vanhassa pensaassa n. 30 cm jäljelle. Siitä uinuvat silmut aktivoituvat uuteen kasvuun. Oksien harventamista jatketaan vielä ainakin kolmena tai neljänä vuonna. Kerralla voi poistaa korkeintaan n. viidesosan oksista pensaiden kärsimättä. Leikkaaminen aloitetaan huonokuntoisimmista oksista.
Harvennusleikkaukset tehdään varhain keväällä, kun kovat pakkaset ovat jo poissa, mutta silmut eivät vielä ole puhjenneet. Keväällä tehty leikkaus tukee uutta versokasvua, sillä silloin on pensaiden voimakkaimman kasvun aika luontaisestikin.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!