Asiantuntija vastaa: Muumiotaudin tarttuminen omenapuusta toiseen
Mitä tehdä saastuneelle puulle?

Muumiotaudin vaivaamat omenat voivat jäädä puuhun mustuneina ja kovanahkaisina hedelminä – ne on tärkeää poistaa leviämisen estämiseksi.
Minulla on useita omenapuita; kääpiö- ja pilaripuita. Yksi tavallinen, josta saa ylivoimaisesti parhaat hedelmät, mutta lähes joka omenassa muumioituminen. Jos nyppään siitä oksan tai idätän siemenestä, niin siirtyykö tauti mukana? Voiko puu itsestään poistaa taudin immunisoitumalla vai tulisiko se kaataa ennen kuin ehtii tartuttaa muita?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Muumiotauti on sinitauti, jonka itiöt leviävät ilmateitse, saatuneissa hedelmissä vierailleiden hyönteisten mukana ja sadeveden välityksellä. Tartunnan saanut hedelmä saa pintaansa ruskeita laikkuja, jotka kasvavat ja leviävät lopulta koko hedelmään. Laikuissa on pisteittäin vaaleita itiöpesäkkeitä, joista tauti leviää edelleen.
Itse puu ei ole sairas, vaikka toisten lajikkeiden hedelmät ovat alttiimpia muumiotaudille kuin toiset. Tauti säilyy saastuneissa hedelmissä. Jos muumiohedelmiä ei poisteta puusta ja maasta huolella, voi tauti haitata satoa vuodesta toiseen. Samoin käy, jos sairaat hedelmät ja saastuneet lehdet kompostoidaan huolimattomasti, jolloin itiöt voivat selvitä talven yli ja jatkaa keväällä elonkiertoaan. Erityisen hyvin tauti leviää puuhun talveksi jääneistä muumiohedelmistä. Muumiopuun lehdet haravoidaan syksyllä pois huolella, sillä niiden joukossa on takuuvarmasti tauti-itiöitä.
Ennaltaehkäisyssä on tärkeää pitää puun oksisto ilmavana, jolloin lehvästön kosteus kuivuu nopeasti. Samoin kasvualustan tasaisesta kosteudesta on syytä pitää huolta, sillä kuivuudesta märkyyteen heilahteleva kosteustilanne voi myös altistaa taudeille. Heikentynyt puu (ja muumiotaudista puheen ollen sen sato) saa helpommin tartunnan kuin hyvinvoiva puu, ja hyväkuntoinen pystyy itsekin vastustamaan tauteja.
Yleensä muumiotauti ei vaivaa omenapuita joka vuosi samalla tavalla. Esimerkiksi sateisena kesänä kosteus säilyy pitkään lehdistössä ja altistaa itiöille, jotka myös viihtyvät kosteudessa.
Muumiotaudin vaivaamasta puusta voi ottaa vartteen. Siemeniäkin voi idättää, kunhan ottaa ne terveestä hedelmästä. On kuitenkin muistettava, että siementaimesta ei yleensä kasva samanlaista lajiketta kuin emopuu on.

Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Aiheeseen liittyvää

Salkoruusun ruoste? Asiantuntija vastaa

Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa

Herukkapensaiden tuholaisten häätö? Asiantuntija vastaa

Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa

Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
