• Etusivu
  • Piha

Muurikivillä voit luoda pihallesi toiminnallisia alueita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.04.2021
20213_69590.jpg

Pihoja on erilaisia ja kahta täysin samanlaista pihaa ei oikeastaan edes ole. Piha voi olla suuri, pieni, tasainen tai siinä voi olla suuriakin korkeuseroja. Koosta riippumatta, toimiva piha kaipaa suunnitelmallista alueiden jakamista esimerkiksi erilaisten pihan pinnoitteiden avulla. Muurikivillä voi hallita pihan korkeuseroja tai tasaisella piha-alueella muurikivien avulla voit luoda korkeuseroja. Muurikivet myös tekevät pihasta näyttävän, mielenkiintoisen ja turvallisen.

Muurilla on monia mahdollisuuksia

Muurikivirakentamisessa on monenlaisia mahdollisuuksia. Mieti, mitä kaikkea pihallesi haluaisit ja millaisia mahdollisuuksia pihasi tarjoaa. Käytä mielikuvitusta ja suunnittele. Ainahan voi myös pyytää ammattilaista avuksi niin suunnitteluun, ideointiin kuin rakentamiseenkin.

- Haasteellinen rinnepiha muotoutuu erilaisten muurien avulla näyttäväksi puutarhaksi ja toimivaksi oleskelupaikaksi. Muuri voidaan rakentaa suoraksi tai kaarevaksi pihan edellytysten mukaan.

- Rinnetonteille on tyypillistä tontin suuret korkeuserot ja tästä syystä rinnettä rajaaviin rakenteisiin kohdistuva maanpaine. Muurilla voidaan tukea pengerretty maa paikoilleen ja porrastaa rinteet toimivaksi ja turvalliseksi pihaksi.

- Muurilla voi parantaa myös tasamaatontin ilmettä. Muurikivistä rakennetut korotetut istutusalustat antavat kasveille riittävän multatilan, ellei pihan rakenne mahdollista syvän kasvualustan kaivamista.

- Muuriin integroidut valaisimet luovat näköä ja turvaa pimeään aikaan liikuttaessa. Ne täydentävät tyylikkäästi pihan valaistuskokonaisuutta.

20213_69591.jpg
Muuriin voidaan asentaa myös valaisimia.
Muuriin voidaan asentaa myös valaisimia.

Kevään pihaviikot alkavat - etuhinnat 30.6. asti

Tuotteita on rajoitettu erä. Tarjoukset voimassa niin kauan kuin tavaraa riittää tai 30.6. asti.

20213_69602.jpg
https://www.lammi.fi/piha/pihaviikot?utm_source=puutarha.net&utm_medium=content&utm_campaign=partnership

Vinkkejä muurin rakentamiseen

Muurikivistä rakentaminen muistuttaa legopalikoilla rakentamista. Aina voi palkata ammattilaisen avuksi, mutta toteutus onnistuu kyllä omin avuinkin. On kuitenkin hyvä huomioida muutama asia hyvissä ajoin ennen rakentamisen alkua. Muurin kestävyyden kannalta pohjan routimattomuus on tärkeää. Korkeissa muureissa tarvitaan valetun anturan. Käyttötarkoitus määrittää pohjatöiden laajuuden. Lisäksi pitää miettiä pihavalaistus ja sopiva kiven väri. Etenkin ahtailla tonteilla on suunniteltava myös tarvittava tila vaiheittain sekä logistiikka.

Muurikivipari
Muurikivipari
Kansikivipari
Kansikivipari

Maria Itkonen Pihavisio Oy:stä on kokenut suomalaisten omakotipihojen suunnittelija. Lue hänen ajatuksensa muurikiven käytöstä ja lue hänen vinkkinsä suunnittelusta ja toteutuksesta. Samalla voit osallistua myös kilpailuun.

20213_69592.jpg
https://www.lammi.fi/piha/pihaviikot?utm_source=puutarha.net&utm_medium=content&utm_campaign=partnership
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20125_30647.jpg
Katse kukkapenkkeihin; miltä näyttää?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka viidennessä osassa laitetaan kukkapenkit ja istutusryhmät kuntoon.Sarja sisältää seuraavat osat: OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannusOSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksiOSA 6/6: Katse kokonaisuuteen
20216_71290.jpg
Roundupilla hävität myös jättiputken
Suomeen on vuosien varrella tuotu monia ulkomaisia lajeja puutarhojemme koristekasveiksi. Jättiputki kuuluu näihin tulokkaisiin, jotka syrjäyttävät alkuperäistä kasvistoa ja eläimistöä, ja ovat täten uhka luontomme monimuotoisuudelle. Jotkut vieraslajit, kuten jättiputki, ovat myös haitallisia ihmisen terveydelle.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Perennojen leikkaus
HoitoleikkausKukat ja vanhat osat leikataan pois ettei siementen kehitys veisi perennan voimia.AlasleikkausTarkoituksena on saada uusi kukinta eli remontointi aikaan.Jaloritarinkannus (Delphinium), lupiini (Lupinus), mirrinminttu (Nepeta x faassenii), kullero (Trollius) ja päivänkakkara (Leucanthemum) remontoivat helposti.SyysleikkausKuivat varret leikataan pois, ne voi leikata vasta keväälläkin. Onttovartisia ei suositella leikattavaksi syksyllä (vesi menee putkeen ja jäätyessään saatta halkaista juurenniskan).Lisää puutarhakasvien hoitamisesta
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Puutarha lapsen silmin
Jotkut lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita kasveista ja puutarhan hoidosta. Silloin ei tarvitse juurikaan nähdä vaivaa innostaakseen lasta kotipuutarhurin rikkaan maailman löytämiseen. Mutta myös vastahakoisemman lapsen voi saada huomaamaan puutarhan monipuoliset luomisen ja touhuamisen mahdollisuudet.Ota lapsi mukaan puutarhan puuhiin ja järjestä hänelle ikiomaa tilaa, jossa voi harjoitella sekä siementen kylvämistä että taimien istutusta. Tila ei saa olla pihan perimmäisessä nurkassa ja vaatimattomissa olosuhteissa, jolloin onnistumisen mahdollisuudet ovat minimissä, vaan valitse paikka, josta lapsi voi olla ylpeä. Kerro kasvien janon ja ruokahalun tyydyttämisen tärkeydestä, ja näytä lapselle konkreettisesti kasvun, kehityksen ja kiertokulun ihmeitä: siemenen itäminen, lehtien muodostuminen, versojen pituuskasvu, kukkanupun aukeaminen, kukan värien hehkua, huumaavia ja tyrmääviä tuoksuja, marjojen muodostuminen, erilaiset lehtimuodot, rönsyjen avulla leviäminen, syysvärien kehittyminen… – kaikki ne asiat, jotka saavat aikuisenkin haltioitumaan. Ihastelkaa yhdessä kasvien kauniita yksityiskohtia.
20215_70501.jpg
Omenapuun istuttaminen
Omenapuu on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen puu. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään kasvuvyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton