• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näyttävät nauhukset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.05.2022
20118_27577.jpg

Surinaa ja pörinää valtikkanauhuksessa (Ligularia prezewalskii)

Keltakukkaiset nauhukset ovat loppukesän näyttävimpiä perennoja – kuin pieniä aurinkoja syksyisessä puutarhassa. Ne houkuttelevat kukkiinsa runsaasti päiväperhosia sekä kaikenlaisia pörriäisiä ja kurottautuvat jopa yli kahden metrin korkeudelle.

Vaikka nauhukset ovat erityisesti kukinta-aikaan upeita, niin suuri ja rehevä lehdistö on monelle multasormelle se tärkein syy niiden kasvattamiseen. Lehtien väri voi nimittäin olla muusta puutarhasta poikkeavasti hyvin tumma vihreä tai jopa punainen. Lehtiruoti ja kukkavarret voivat olla vaikkapa violetit. Nauhukset ovat helppohoitoisia ja voimakaskasvuisia perennoja, jotka piristävät puutarhaa kukinnallaan heinäkuusta syyskuuhun.

Nauhukset Kasvikortistossa

Lajeissa ja muodoissa riittää valinnanvaraa!

Nauhusten suku, Ligularia, on runsaslajinen ja moni-ilmeinen. Niiden kukat ovat keltaisia tai oransseja ja lehtien sekä kukintojen muodot vaihtelevat paljon. Lehdet voivat olla munuaisen muotoisia tai esimerkiksi liuskoittuneita. Myös kukinnot vaihtelevat ja voivat olla päivänkakkaramaisia, kimppumaisesti kukkavarren latvassa tai ne voivat olla taivasta kohti kurkottavassa, pitkässä ja runsaassa tähkämäisessä mykeröryppäässä. Esimerkiksi huiskunauhuksen kukinto on nimensä mukaisesti töyhtömäinen.

Valinnanvaraa nauhuksissa riittää; lista on pitkä ja tutustumisen arvoinen! Esimerkiksi Lapinnauhus (Ligularia ’Hietala’) kukkii aikaisin ja sietää hyvin erilaisia kasvuolosuhteita. Isonauhus (L. macrophylla) viihtyy aurinkoisilla ja jopa toisinaan kuivuvillakin paikoilla. Muita varhain kukkivia ovat valtikkanauhus, siperiannauhus, nukkanauhus, kuljunnauhus ja aurinkonauhus, jotka sopivat hyvin myös Pohjois-Suomen oloihin. Nauhukset ovat siis kestäviä Lapissakin, mutta myöhäisimmät lajikkeet eivät ehdi kukkia niin pohjoisessa. Yhdistelemällä eri lajikkeita nauhusryhmä kukkii etelämpänä heinäkuun puolivälistä lokakuuhun asti.

Syksyä värittävät esimerkiksi huiskunauhus, loistonauhus ’Striking Yellow’, soihtunauhus, herttanauhus ja kallionauhus. Ennen niitä kukkivat komeanauhus ja peikonnauhus. Kukinta-ajankohdan, kukinnon muodon ja värin lisäksi nauhuksen valinnassa kannattaa muistaa kiinnittää huomiota myös lehdistöön. Lajikkeita voi ryhmitellä melko vapaasti keskenään – ainoastaan huiskunauhus (Ligularia tangutica eli Sinacalia tangutica) on pidettävä muista erillään, sillä se leviää voimakkaasti.

Kallionauhuksen lumoa
http://puutarha.net/suorakanava/kasvikirjahaku.asp?teehaku=1&haku=nauhus&tulosnakyma=1&kehto=&karvo=&ka=&v=0&okukkiva=0&otuoksuva=0&osyysvari=0&oleikko=0&oamppeli=0&oallergisoiva=0&omyrkyllinen=0&opiikikas=0&kalkki=&ravinteisuus=&view=perus
Kallionauhuksen lumoa

Nauhukset puutarhassa

Komeimmillaan nauhukset ovat ryhmänä tai aidanteena, mutta myös yksittäinen kasvi erottuu kukkapenkistä varmasti edukseen. Lehdet ovat näyttäviä läpi kesän ja kukkiminen tapahtuu lajikkeesta riippuen heinä- syyskuussa. Suuren kokonsa vuoksi nauhuksilla saa muodostettua näkösuojaa ja aidanteeksi istutettuna niillä voi vaikkapa rajata tonttia.

Nauhus on upea näky myös veden äärellä; kosteikoilla ja lammen rannoilla sekä vesiaiheen äärellä. Auringonkeltaiset kukat houkuttelevat myös tehokkaasti sekä pörriäisiä että perhosia puutarhaan. Loppukesän aurinkoisina päivinä voi joskus nähdä samalla kertaa useitakin kauniita, suurisiipisiä perhosia parveilemassa nauhusten ympärillä.

Nauhuksia kannattaa yhdistää myös jaloritarinkannusten kanssa: jaloritarinkannukset ja aurinkoisen paikan nauhukset kukkivat ainakin osan ajasta yhtä aikaa, joten näistä kahdesta jättikasvista saa näyttävän sini-keltaisen ryhmän.

Istutus ja hoito

Paras paikka nauhukselle on puolivarjossa, suojassa pahimmilta helteiltä (kallionauhus menestyy auringossakin). Mullan tulisi olla hyvää ja runsasravinteista sekä tuoretta tai peräti kosteaa. Kasvualustan tulee olla noin puoli metriä paksu ja hyvin vettä pidättävää.

Suurena perennana nauhus tarvitsee riittävästi tilaa. Hyvällä paikalla kasvaessaa nauhukset eivät vaadi erityistä hoitoa, sillä ne peittävät lehdistöllään myös rikkakasvit alleen ja vahvat kukkavarret pysyvät pystyssä ilman tuentaakin. Nauhukset viihtyvät saadessaan kasvaa rauhassa samalla paikalla. Tarvittaessa sitä voi lisätä jakamalla – siementaimet eivät nimittäin välttämättä muistuta emokasviaan.

Nauhukset vaativat runsaasti kosteutta; jos paikka ei ole luonnostaan kostea, tarvitaan jatkuvaa kastelua. Osan päivästä aurinkoinen, mutta hyvin kosteutta pitävä paikka on paras, mikäli käytössä ei ole keinokastelujärjestelmää. Mieti paikka tarkkaan, sillä kosteilla paikoilla kasvaessaan nauhukset vetävät puoleensa etanoita kuin magneetti!

Nauhus on näyttävä ja näkyy kauas - upea yhdistelmä tiilimuurin kanssa. Kuvassa aurinkonauhus (Ligularia stenocephala)
http://puutarha.net/suorakanava/kasvikirjahaku.asp?teehaku=1&haku=nauhus&tulosnakyma=1&kehto=&karvo=&ka=&v=0&okukkiva=0&otuoksuva=0&osyysvari=0&oleikko=0&oamppeli=0&oallergisoiva=0&omyrkyllinen=0&opiikikas=0&kalkki=&ravinteisuus=&view=perus
Nauhus on näyttävä ja näkyy kauas - upea yhdistelmä tiilimuurin kanssa. Kuvassa aurinkonauhus (Ligularia stenocephala)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

MUHEVAINEN
Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan
Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.Perennoja voidaan lisätä jakamalla, tai siemenistä, ja ne istutetaan kukkatarhan eri puolille. Istuttamalla eri aikoina kukkivia perennoja omiksi ryhmiksi alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi. Kukintaa saadaan runsaammaksi yksivuotisten kasvien avulla, sillä ne kukkivat koko kesän.Kasvatettaessa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti. Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.
14_P_77005.jpg
Pihakasveista kysyttyä
Miten siirtää havupuita? Millainen pensasaita sopii näkösuojaksi? Miten leikata pihasyreeni ja istuttaa tuija? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20237_74080.jpg
Kompostori rakastaa kinkun lämmintä rasvaa!
Nyt on vuotuisen kinkunrasvaongelman aika. Ongelmaksi joulupöydän herkun paistorasva muuttuu, jos sen kaataa viemärin tukkeeksi tai rottien iloksi. Työläs vaihtoehto on jäähdyttää ja paketoida rasva erilliseen purkkiin laitettavaksi sekajätteeseen. Sen sijaan kompostorin pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Samalla lämmin rasva tuo kompostoriin talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.
20231_51858.jpg
Näin hoidat orkideoita oikein
Lähes joka kolmannella suomalaisella on kotonaan orkideoita. Orkidea on naisten suosikkikukka ja miehistäkin joka kolmas haluaisi itselleen orkidean. Kukinnan jälkeen joka kolmas kuitenkin heittää orkidean pois, vaikka sen voisi kukittaa kotona uudelleen. Tämä selviää kuluttajakyselystä, johon vastasi 1000 suomalaista.
202310_83286.jpg
Mitä pihan toteutus ja kalustaminen maksaa?
On kyseessä sitten uudisrakennuksen tontti tai valmis puutarha, pieni rivitalon piha tai suurempi tontti, niin työtä, aikaa ja rahaa sen rakentaminen ja kunnossapito varmasti vaatii. Uudistontilla ja valmiissa puutarhassa lähtökohdat ovat tietenkin erilaiset, mutta tavoite on aina sama: pihan tulee olla toimiva sekä turvallinen ja tietenkin käyttäjiensä tarpeita vastaava. Tontin koolla ei näihin tavoitteisiin ole vaikutusta, vaan ne ovat samanlaiset niin isolla kuin pienelläkin tontilla; vain kustannusten määrä muuttuu. Hyvin suunniteltu ja huolella toteutettu piha kestää aikaa ja on helppohoitoinen sekä viihtyisä. Kaunis pihapiiri nostaa myös koko kiinteistön arvoa.
20238_65622.jpg
Sipulikukilla varmistat kevään kukkaloiston
Nyt on aika valita ja istuttaa kukkasipulit kevättä ajatellen. Pitkän talven jälkeen kaipaamme värejä ja niitä sipuli- ja mukulakasveissa onneksi riittää. Valkoiset lumikellotavautuvat jo lumihangelle. Keltaista tuovat narsissit, sinistä saat sinililjoilla, helmililjoilla, krookuksillaja kevätkurjenmiekoilla. Tulppaaneissa on miltei kaikki mahdolliset värit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton