• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tee näyttävä istutusryhmä syksyyn!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2023
20238_82878.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesä on täynnä kukintaa ja kasvirunsautta, mutta riittääkö puutarhassasi kukintaa vielä syksyllä? Via Garden Oy:n pihasuunnittelija Päivi Rahikkaantoi meille ohjeet monivuotisen, syksyllä täyteen loistoon pääsevästä istutusryhmästä. Tutustu, ihastu ja toteuta omassa puutarhassasi.

Näyttävä, mutta helposti toteutettava syksyinen istutusryhmä

AJATUS: Keskikesän ajan ovat tässä ryhmässä pääosissa ruukkukukat. Ruukkuja on oltava vähintään 2 kpl /elementti; halkaisijaltaan ja korkeudeltaan vähintään 50 cm. Ruukut sijoitetaan syyshortensioiden etupuolelle pensaiden väleihin; vaikkapa pihalaattojen päälle. Kun kesäkukat alkavat ilmojen viiletessä nuupahtamaan, niin tämän ryhmän monivuotiset kasvit heräävät loistoonsa!

Vaikeusaste: helppo

Koko: 1 m x 2,5m.
Suunnitelman mukaisia elementtejä voi laittaa vaikka useamman peräkkäin ja jatkaa esimerkiksi koko pääsisäänkäynnin tai pihatien pituudelta.

Paikka: aurinko/puolivarjo

Maaperä: hapan havumulta, kosteutta pitävä. Multasyvyys min. 0,5 metriä.

Kasvit: syyshortensia, pallohortensia, syysleimu, kuunlilja, syysmaksaruoho

Kevätsipulit: valkoinen narsissi, valkoinen papukaijatulppaani,lumikello. Suurissa ryhmissä tulppaanit istutetaan kuunliljojen taakse ja lumikellot kuunliljojen eteen; näin kuihtuvat lehdet jäävät kuunliljojen lehtien alle.

Kesäkukat: korkeisiin ruukkuihin aurinkoisen paikan kasveja, väreinä valkoisen ja punaisen eri sävyt. Painopiste volyymillä (runsaudella), koska monivuotiset kasvit eivät vielä ole parhaimmillaan.

Syyshortensia ja maksaruoho sopivat maljakkoonkin. (Kuva: Adobe Stock)
Syyshortensia ja maksaruoho sopivat maljakkoonkin. (Kuva: Adobe Stock)
Kirjava kuunlilja ja ruukussa oleva krysanteemi täydentävät toisiaan. (Kuva: Via Garden Oy)
Kirjava kuunlilja ja ruukussa oleva krysanteemi täydentävät toisiaan. (Kuva: Via Garden Oy)

Suunnitelman toteutuksessa voit käyttää luovuuttasi valitsemalla oman makusi mukaiset lajikkeet.

Näyttävä, monivuotinen syysistutus. Ryhmän suunnittelu ja toteutus: Päivi Rahikka, Via Garden Oy (Kuva: Via Garden Oy)
Näyttävä, monivuotinen syysistutus. Ryhmän suunnittelu ja toteutus: Päivi Rahikka, Via Garden Oy (Kuva: Via Garden Oy)

Syksyisen ryhmän hoito

Loppukesällä annettu syyslannoite auttaa kasvejasi kestämään talven ja lähtemään taas keväällä uuteen kasvuun. Syksyllä perennat leikataan alas ja kasvualusta siistitään. Keväällä istutusryhmää voi lannoittaa, mutta sitä ei kalkita (hortensat viihtyvät paremmin happamassa maassa). Keväällä myös syyshortensia leikataan, jolloin saadaan yksittäisistä kukinnoista kookkaampia.

VINKKI: Helppohoitoisuutta voidaan lisätä korvaamalla syyshortensia mustilanhortensialla, jota ei tarvitse leikata ollenkaan

Kuunliljoja löytyy useita eri lajikkeita. Ne peittävät kasvaessaan kevään sipulikukkien lehdet, joten kokonaisuus säilyy siistinä ja näyttävänä. (Kuva: Adobe Stock)
Kuunliljoja löytyy useita eri lajikkeita. Ne peittävät kasvaessaan kevään sipulikukkien lehdet, joten kokonaisuus säilyy siistinä ja näyttävänä. (Kuva: Adobe Stock)

Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät tietoa ja kuvia eri kasvilajeista.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla voit jakaa tietojasi ja keskustella muiden puutarhaihmisten kanssa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80856.jpg
Yhteensopiva litiumioniakku tehostaa työskentelyä
Neljä eri laturia seinässä, mikä akku oli mihinkin? Ja mikä työkalu seuraavaksi pitikään ladata? Tuttu tilanne verstaassa, autotallissa tai puutarhavajassa. Miksi sama akku ei voisi toimia kaikissa laitteissa merkistä huolimatta? Kyllä voi.
202211_80058.jpg
Luumupuun taudit? Asiantuntija vastaa
Kuokkalan luumupuuhun on ilmestynyt luumujen raakileiden tilalle pitkulaisia, kellertäviä ulokkeita. Mitähän nuo mahtavat olla ja pitäisikö noille tehdä jotain? Seassa on myös normaalin näköisiä raakileita. Onko kyseessä jokin tauti ja ovatko mahdollisesti normaalisti kasvavat luumut syöntikelpoisia?
20185_53219.jpg
Kätevä keittiökompostori joka kotiin!
Asut sitten omakoti-, rivi- tai kerrostalossa, niin kompostointi on aina mahdollista. Bokashi -kompostorin voit ottaa myös vaikka mukaan asuntovaunuun, mökille tai veneeseen; Bokashi kulkee helposti mukana!
20106_22313.jpg
Nyt uutta: perunat ja vihannekset
Varhaisperunasatoa pidetään tänä vuonna määrällisesti kohtuullisena. Laatu on hyvä, mutta toukokuun jyrkät säävaihtelut aiheuttivat viljelijöille lisätyötä. Hallayöt jäivät yksittäisiksi ja ne hoidettiin sadetuksin, joten kasvustot eivät vaurioituneet. Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin heti pääsiäisen jälkeen ja suurin osa viikolla 15.Timo on hallitseva varhaisperunalajike, mutta kesän edetessä tulevat myös siiklit, ariellet, rikeat, veloxit ja amazonet. Varhaisimmat perunat kasvatetaan katteen alla. Varhaisperunaksi kutsutaan peruna-asetuksen mukaan perunaa, jonka kuori irtoaa kevyesti hankaamalla. Ilman harsoa kasvatettua, ohutkuorista, varastoimatonta perunaa kutsutaan kesäperunaksi. Peruna-asiantuntijoiden nimikkeistössä uutta perunaa ovat uuden sadon tuontiperunat.
20238_82900.jpg
Tällä työkalulla leikkaat korkeat pensasaidat helposti
Siistiksi trimmattu pensasaita on näkyvä osa pihaa ja huoliteltua julkisivua. Säännölliset leikkuut hoituvat helposti, kun käytössä on ergonominen akkupensasleikkuri. Työn sujuvuuden kannalta tärkeää on myös ulottuma – helposti säädettävä teleskooppivarsi mahdollistaa leikkuun ylhäältä ilman tikkaita.
20226_78652.jpg
Lanttu, nauris, retiisi ja kaali
Tee hyvät valmistelut juuresten kasvualustaan ja huomioi kasvupaikkavaatimukset. Istuta aina oikea kasvi oikealle paikalle. Tutustu myös erilaisiin vihannesten ja juuresten tuholaisiin sekä niiden torjuntakeinoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton