• Etusivu
  • Kasvillisuus

Lanttu, nauris, retiisi ja kaali

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78652.jpg

Juuresten kimpussa viihtyvät erilaiset taudit ja tuholaiset. Tunnista ne.

Tee hyvät valmistelut juuresten kasvualustaan ja huomioi kasvupaikkavaatimukset. Istuta aina oikea kasvi oikealle paikalle. Tutustu myös erilaisiin vihannesten ja juuresten tuholaisiin sekä niiden torjuntakeinoihin.

Lehtikirvat, kaalikirvat, kaaliluteet

Lehtikirva on vihreä hyönteinen. Lehtikirvaa torjutaan suihkuttamalla taimia usein kylmällä vadellä. Kaalikirva on harmaa ja vahapeitteinen. Kaalikirvat nitistetään käsin litistämällä. Kaaliluteet voivat pistää ja imeä lehtiä. Torjunta on tehtävä käsin heti luteiden ilmestyttyä. Kirvat voivat levittää kasviviruksia.

Möhöjuuri

Möhöjuuri on kaalien pahin sienen aiheuttama tauti. Se näkyy juuriin ilmestyvinä vaaleina pahkuroina ja epämuotoisina paisumina, joskus koko juuri muuttuu muodottomaksi möhkäleeksi. Lehdet näivettyvät ja loppukesällä äkämät hajoavat ja haisevat pahalle. Jos möhöjuuri on ilmestynyt maahan, on kaalin viljelyssä pidettävä vähintään kuuden vuoden tauko, sillä sienen itiöt voivat elää maassa vuosikausia. Taudin ilmetessä saastuneiden kasvien juuret poltetaan. Tauti leviää helposti. Tautia voi ehkäistä sekoittamalla kompostimultaa istutuskuoppiin, myös kalkitsemisella ja tuhkan käytöllä on ehkäisevä vaikutus. Möhöjuurisieni ei viihdy neutraalissa tai emäksisessä maassa.

Kaalikärpänen

Kaalikärpäsen toukat ovat valkoisia, kiiltäviä ja sentin mittaisia. Ne elävät juuressa aiheuttaen taimien nuutumista ja punertumista. Toukat tappavat taimet jyrsimällä juuret poikki. Taimet suojataan harsolla heti istutuksen jälkeen. Toukat tuhotaan kemiallisesti.

Kirpat

Kirpat ovat pieniä 2‒3 mm kokoisia mustia tai keltaviiruisia hyppiviä kovakuoriaisia, jotka jyrsivät hentoja taimia. Kirpat syövät taimeen reikiä. Kuivana ja lämpimänä kesänä kirpat voivat hävittää koko kaalimaan. Niitä voidaan ehkäistä runsaalla kastelulla tai sirottelemalla lehdille tuhkaa. Kaalimaa pitäisi käsitellä torjunta-aineella (malation), kun kasvit tulevat taimelle ja mahdollisesti myös hieman myöhemmin. Myös kasvuharso suojelee kirpoilta.

Taimipolte

Lehtien juuri on vetinen ja tumma. Kohta ohenee ja taimi kaatuu. Kasvualustan tulisi olla puhdas. Tautia voidaan ehkäistä myös oikealla kastelulla ja tuuletuksella.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Ilmastointi
Juuriston aktiivinen toiminta edellyttää riittävää hapensaantia. Vähähappisuus hidastaa juuriston hengitystä, jolloin kasvi ei saa riittävästi energiaa elintoimintoihinsa. Liian suuri vesimäärä maassa estää kasvia saamasta vettä juuri hapenpuutteen vuoksi - vesi kun täyttää maan ilmahuokosetkin. Ilmastointi on tärkeä hoito kulutetuille nurmikoille. Se on tiiviin maan parannuskeino.Ilmastointi parantaa siis maan ilmavuutta, samoin veden ja ravinteiden pääsyä maahan. Se edistää myös syväjuurisen nurmikon syntyä.Maata tiivistävät ruohonleikkuu, jyräys, rankkasateet, liika kastelu, tiiviit hiesua ja savea sisältävät maalajit, sekä märän maan tallaus. Aikaisin keväällä nurmikolla liikkumista pitäisi välttää.Ilmastointi tehdään useana vuonna peräkkäin, syksyllä tai keväällä. Paras aika on myöhäissyksy, jolloin rei'itys tehostaa roudan maan rakennetta parantavaa vaikutusta.Muutaman sentin syvyinen rei'itys ei riitä. Ilmastoinnin on ulotuttava 15-20 cm syvään. Reiät täytetään hiekalla. Hiekka levitetään noin 5 mm:n kerroksena nurmikon pinnalle ja harjataan tai haravoidaan reikiin. Pienet alat voi rei'ittää talikolla.Ilmastoinnin teho on tilapäinen. Jos maa on tiivistyvää, se tiivistyy ajan mittaan uudelleen.Lue lisää nurmikon hoidosta
20226_78792.jpg
Heinäkuun kasvit: päivänkakkara ja tornionlaaksonruusu
Päivänkakkara yhdistetään yleensä kauneimpaan keskikesään ja pilvettömältä taivaalta helottavaan auringonpaisteeseen. Luonnossa päivänkakkarat kasvavatkin kuumuutta väreilevillä kedoilla ja tuoreilla niityillä. Lämpimiä muistoja ja mielleyhtymiä herättävä valkoinen päivänkakkara ja pirteän punainen punapäivänkakkara koristavat myös monen suomalaispihan perennapenkkiä.
20242_83400.jpg
Koivuangervo ja rönsytiarella kukkivat valkoisina kesäkuussa
Pienikokoinen, pyöreähkö koivuangervo on pensas, joka sopii sekä aurinkoiselle että melko varjoisalle kasvupaikalle. Peittoperennoihin luettava rönsytiarella taas viihtyy puiden ja pensaiden siimeksessä. Molemmat kukkivat valkoisenaan kesäkuussa.
20228_79420.jpg
Pikkuvihreä: Kuivakäymälät ja jätevesiratkaisut jo lähes 30 vuoden kokemuksella
Vuonna 1993 perustettu on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
20182_51820.jpg
Kompostoinnin syystoimet
Lehdet putoilevat puista, syysleikkauksia tehdään puille ja pensaille, kukkapenkkejä siivotaan… Apua, mitä tehdä kaikelle kasvijätteelle? Syksy saa tosiaan ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta. Maatuvat kasvinjätteet onkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roskista tai viereistä tyhjää tonttia.
20239_83119.jpg
Viikon kysymys: Miksei tullut luumuja?
Tänä vuonna kahteen luumupuuhun ei tullut yhtään luumua. Eivät kyllä kukkineetkaan keväällä. Viime kesänä luumuja tuli todella paljon. Edelliskevään kukkimisesta en tiedä, koska ostimme 100 vuotta vanhan torpan viime kesänä. Lehtiä on puissa ja näyttävät ihan terveiltä. Puilla korkeutta n. 2,5 metriä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton