• Etusivu
  • Kasvillisuus

Lanttu, nauris, retiisi ja kaali

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78652.jpg

Juuresten kimpussa viihtyvät erilaiset taudit ja tuholaiset. Tunnista ne.

Tee hyvät valmistelut juuresten kasvualustaan ja huomioi kasvupaikkavaatimukset. Istuta aina oikea kasvi oikealle paikalle. Tutustu myös erilaisiin vihannesten ja juuresten tuholaisiin sekä niiden torjuntakeinoihin.

Lehtikirvat, kaalikirvat, kaaliluteet

Lehtikirva on vihreä hyönteinen. Lehtikirvaa torjutaan suihkuttamalla taimia usein kylmällä vadellä. Kaalikirva on harmaa ja vahapeitteinen. Kaalikirvat nitistetään käsin litistämällä. Kaaliluteet voivat pistää ja imeä lehtiä. Torjunta on tehtävä käsin heti luteiden ilmestyttyä. Kirvat voivat levittää kasviviruksia.

Möhöjuuri

Möhöjuuri on kaalien pahin sienen aiheuttama tauti. Se näkyy juuriin ilmestyvinä vaaleina pahkuroina ja epämuotoisina paisumina, joskus koko juuri muuttuu muodottomaksi möhkäleeksi. Lehdet näivettyvät ja loppukesällä äkämät hajoavat ja haisevat pahalle. Jos möhöjuuri on ilmestynyt maahan, on kaalin viljelyssä pidettävä vähintään kuuden vuoden tauko, sillä sienen itiöt voivat elää maassa vuosikausia. Taudin ilmetessä saastuneiden kasvien juuret poltetaan. Tauti leviää helposti. Tautia voi ehkäistä sekoittamalla kompostimultaa istutuskuoppiin, myös kalkitsemisella ja tuhkan käytöllä on ehkäisevä vaikutus. Möhöjuurisieni ei viihdy neutraalissa tai emäksisessä maassa.

Kaalikärpänen

Kaalikärpäsen toukat ovat valkoisia, kiiltäviä ja sentin mittaisia. Ne elävät juuressa aiheuttaen taimien nuutumista ja punertumista. Toukat tappavat taimet jyrsimällä juuret poikki. Taimet suojataan harsolla heti istutuksen jälkeen. Toukat tuhotaan kemiallisesti.

Kirpat

Kirpat ovat pieniä 2‒3 mm kokoisia mustia tai keltaviiruisia hyppiviä kovakuoriaisia, jotka jyrsivät hentoja taimia. Kirpat syövät taimeen reikiä. Kuivana ja lämpimänä kesänä kirpat voivat hävittää koko kaalimaan. Niitä voidaan ehkäistä runsaalla kastelulla tai sirottelemalla lehdille tuhkaa. Kaalimaa pitäisi käsitellä torjunta-aineella (malation), kun kasvit tulevat taimelle ja mahdollisesti myös hieman myöhemmin. Myös kasvuharso suojelee kirpoilta.

Taimipolte

Lehtien juuri on vetinen ja tumma. Kohta ohenee ja taimi kaatuu. Kasvualustan tulisi olla puhdas. Tautia voidaan ehkäistä myös oikealla kastelulla ja tuuletuksella.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202210_79855.jpg
Kokeile kasvattaa viherkasvi hedelmän siemenestä: tässä pari vinkkiä
Eila Repo on harrastanut hedelmäpuiden kasvattamista siemenestä jo pidempään, alati uutta oppien. Nyt hän antaa vinkkinsä muillekin viherkasvien pellepelottomille.
20237_82683.jpg
Kompostorilla on väliä
Hyvä komposti ei synny vahingossa. Hajottajaeliöillä on kompostin olosuhteiden osalta tarkat vaatimukset. Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Kompostointi on tehtävä asiallisesti, eikä siitä saa aiheutua haittaa ympäristölle.
202211_80303.jpg
Omenapuun istutus syksyllä? Asiantuntija vastaa
Voiko vielä istuttaa omenapuun taimen, onko tälle syksylle liian myöhäistä (Jyväskylän alueelle)? Entä miten on koristepensaiden laita, esim. syyshortensia?
20223_77440.jpg
Vanhan nurmikon hoito
Vanha nurmikko kaipaa muutakin hoitoa ja huolenpitoa kuin satunnaisen ruohonleikkauksen.Keräsimme listan huoltotoimenpiteistä, joita toistamalla pihanurmikon saa voimaan ja näyttämään hyvältä. Myös retuperälle jääneen pihanurmen pelastaminen on mahdollista.
20216_71149.jpg
Sisusta kukilla ja kasveilla: nappaa erilaiset ideat Lohjan asuntomessuilta
Hyvinvoivat viherkasvit ja kauniit kukka-asetelmat ovat ihania, mutta toisinaan esimerkiksi allergiat, lemmikit tai pitkät poissaolot voivat olla esteenä elävien kasvien ja kukkien hankkimiselle kotiin. Onneksi vehreyttä, luonnollisuutta ja kasviteemaa voi tuoda sisustukseen monella tapaa – myös ilman oikeita viherkasveja. Katso inspiroivat ideat Lohjan asuntomessuilta!
20227_79052.jpg
Avojuuristen taimien istutusaika on alkanut
Puuvartisia pensaita, aitataimia ja joitain puita myydään keväällä avojuurisina. Taimella ei siis ole multapaakkua, vaan ne toimitetaan muovipussissa, etteivät juuret kuivu. Taimi nostetaan pellosta keväällä ennen lehteen tuloa tai se on nostettu jo syksyllä ja säilytetty talven yli kylmävarastossa. Syksyllä paljasjuuritaimia saa sitten, kun taimen kasvu on pysähtynyt, joilloin ne voidaan huoletta nostaa pellosta. Syksyiset taimet ovat ruskanvärisiä ja varistavat lehtiään.Avojuuristen taimien istutusaika kestää maan sulamisesta noin kesäkuun puoliväliin – loppuun. Avojuurinen taimi lähtee hyvin kasvuun, koska juuret pääsevät suoraan pohjamaahan. Se onkin keväällä ja myöhään syksyllä astiatainta parempi vaihtoehto, jota ammattilaisetkin suosivat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton