• Etusivu
  • Kasvillisuus

Lanttu, nauris, retiisi ja kaali

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78652.jpg

Juuresten kimpussa viihtyvät erilaiset taudit ja tuholaiset. Tunnista ne.

Tee hyvät valmistelut juuresten kasvualustaan ja huomioi kasvupaikkavaatimukset. Istuta aina oikea kasvi oikealle paikalle. Tutustu myös erilaisiin vihannesten ja juuresten tuholaisiin sekä niiden torjuntakeinoihin.

Lehtikirvat, kaalikirvat, kaaliluteet

Lehtikirva on vihreä hyönteinen. Lehtikirvaa torjutaan suihkuttamalla taimia usein kylmällä vadellä. Kaalikirva on harmaa ja vahapeitteinen. Kaalikirvat nitistetään käsin litistämällä. Kaaliluteet voivat pistää ja imeä lehtiä. Torjunta on tehtävä käsin heti luteiden ilmestyttyä. Kirvat voivat levittää kasviviruksia.

Möhöjuuri

Möhöjuuri on kaalien pahin sienen aiheuttama tauti. Se näkyy juuriin ilmestyvinä vaaleina pahkuroina ja epämuotoisina paisumina, joskus koko juuri muuttuu muodottomaksi möhkäleeksi. Lehdet näivettyvät ja loppukesällä äkämät hajoavat ja haisevat pahalle. Jos möhöjuuri on ilmestynyt maahan, on kaalin viljelyssä pidettävä vähintään kuuden vuoden tauko, sillä sienen itiöt voivat elää maassa vuosikausia. Taudin ilmetessä saastuneiden kasvien juuret poltetaan. Tauti leviää helposti. Tautia voi ehkäistä sekoittamalla kompostimultaa istutuskuoppiin, myös kalkitsemisella ja tuhkan käytöllä on ehkäisevä vaikutus. Möhöjuurisieni ei viihdy neutraalissa tai emäksisessä maassa.

Kaalikärpänen

Kaalikärpäsen toukat ovat valkoisia, kiiltäviä ja sentin mittaisia. Ne elävät juuressa aiheuttaen taimien nuutumista ja punertumista. Toukat tappavat taimet jyrsimällä juuret poikki. Taimet suojataan harsolla heti istutuksen jälkeen. Toukat tuhotaan kemiallisesti.

Kirpat

Kirpat ovat pieniä 2‒3 mm kokoisia mustia tai keltaviiruisia hyppiviä kovakuoriaisia, jotka jyrsivät hentoja taimia. Kirpat syövät taimeen reikiä. Kuivana ja lämpimänä kesänä kirpat voivat hävittää koko kaalimaan. Niitä voidaan ehkäistä runsaalla kastelulla tai sirottelemalla lehdille tuhkaa. Kaalimaa pitäisi käsitellä torjunta-aineella (malation), kun kasvit tulevat taimelle ja mahdollisesti myös hieman myöhemmin. Myös kasvuharso suojelee kirpoilta.

Taimipolte

Lehtien juuri on vetinen ja tumma. Kohta ohenee ja taimi kaatuu. Kasvualustan tulisi olla puhdas. Tautia voidaan ehkäistä myös oikealla kastelulla ja tuuletuksella.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20223_77433.jpg
Perunamaa parvekkeella tarjoaa viihdykettä
Perunoiden kasvattaminen parvekkeella ei ole suoranainen huoltovarmuusteko. Se on kuitenkin hauskaa, viihdyttävää ja opettavaista. Ja onnistuu tumpeloltakin. Muuta ei tarvita kuin ruukku, ämpäri tai laatikko sekä multaa ja pari siemenperunaa.
PowerForAll
Nyt on oikea aika hankkia tarvitsemasi akkutyökalut
Hyvillä työkaluilla hommat sujuvat. Mitkä sähkötyökalut helpottaisivat sinun remonttiasi tai pihan hoitoa? Pelaamalla Bosch-työkalupeliä ja valitsemalla haluamasi sähkötyökalut, osallistut niiden arvontaan.
20232_56866.jpg
Mitä puutarhaharrastajat kasvattavat - ja mistä haaveilevat?
Biolanin teettämän kuluttajakyselyn* mukaan 73 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut puutarhanhoidosta.Puutarhaharrastajat kasvattavat eniten kesäkukkia, mutta haaveilevat syötävistä kasveista – erityisesti tomaatin kasvattamisesta unelmoidaan. Tutkimuksen mukaan keskimääräistä innostuneempia puutarhanhoidosta ovat mökkiläiset.
20077_5599.jpg
Avomaan salaattikausi parhaimmillaan
Kesäkuun puolivälistä aina syyskuun lopulle saakka Suomessa voidaan nauttia lähellä tuotettuja avomaan salaatteja. Salaattiviljelijät istuttavat pelloille uusia salaattitaimia viikoittain, joten tuoretta satoa on saatavissa koko satokauden ajan.Sipoolainen Anders Åström kuuluu suomalaisen salaattiviljelyn uranuurtajiin ja kehittäjiin. Hän aloitti 1970-luvulla jäävuorisalaatilla ja tavallisella keräsalaatilla. 1980-luvulla hän alkoi kokeilla erikoissalaatteja, esimerkiksi lollo rossoa, lollo biondaa ja tammenlehtisalaatteja.
20226_78810.jpg
10 vinkkiä kesäpuutarhan kasteluun ja hyvinvointiin
Heinäkuussa lämpötila, auringon säteilymäärä ja tuulet kuivattavat kasveja. Hyvä kastelu ja lannoitus varmistavat sen, että satoa saadaan vihannesmaalta ja kukinta on runsasta loppukesän kukkijoillakin.
202112_74014.jpg
Joulun jätteiden lajitteluopas
Minne joulun aikana syntyvä jäte kuuluu laittaa? Oli jäte sitten alumiinia, paperia, ilotulitteita, rasvaa tai pakkausmateriaalia, löydät oikean lajittelutavan alla olevasta luettelosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton