Niinipuu eli metsälehmus pudottaa lehtiä? Asiantuntija vastaa
Lukijan kuva kysymykseen.
Tontillamme kasvaa niinipuu, iältään yli 40 vuotta. Ostaessamme tontin se oli pensasmainen ja nykyisin se on kaksihaarainen, varmaan n. 15 metriä korkea. Muutaman viime vuotena se on alkanut pudottaa kuivia, vihreitä lehtiä heti sen jälkeen kun ne ovat puhjenneet. Onko kysy siitä että se on jo suhteellisen iäkäs vai vaivaako sitä jokin tauti? Vieressä n. 2.5 m päässä kasvaa iso koivu.
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Metsälehmukselle (Tilia cordata) on varsin tavanomaista, että se kasvaa monirunkoisena, varsinkin avoimella kasvupaikalla. Se saavuttaa helposti parin sadan vuoden iän, jopa runsaasti enemmänkin, joten puunne elää vasta nuoruusvuosiaan.
Lehmus on tarpeiltaan vaatimaton ja menestyy kuivahkoissakin oloissa. Kosteuden saanti tai sen puute korostuvat erityisesti kuumina kesinä, joita nyt on ollut jo muutama peräkkäin. Vieressä kasvavan koivun veden tarve ja kyky imeä sitä maaperästä on huomattavasti suurempi kuin vieressä kasvavalla lehmuksella. Kasvaessaan näin lähekkäin puiden juuristot kilpailevat keskenään. Lehmuksen juuristo jää alakynteen ja luultavasti siksi tiputtelee lehtiään selviytyäkseen kuivuudesta. Vähentäessään lehtipintaa puun haihduttaminen vähenee ja selviytyminen haastavissa oloissa paranee.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!