• Etusivu
 • Kasvillisuus

Onnenpotku pihapatiolla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Julkaistu 31.07.2013
20137_35808.jpg

Kuvassa valmis piha. Kalanruotoladonta elävöittää kivipintaa. Istutukset on rajattu omiksi ryhmikseen kivireunuksin. Omenapuu ja sirotuomipihlaja ovat vasta taimia, mutta jo muutaman vuoden päästä ne tuovat tontille kaivattua moniulotteisuutta.

Talo&Kodin ja Ruduksen yhteisen pihakisan voitti vuonna 2012 nelilapsinen perhe Kaarinan Piispanrististä. Omakotitalon rakennusurakan loppusuoralle ajoittunut patioremontti tuntui vanhemmista aivan lottovoitolta.

Mutapellosta keitaaksi

Kun pihakisan kilpailuilmoitus julkaistiin viime keväänä, omakotitaloa perheelleen kaksi vuotta rakentanut Marko Neffling tunsi hetkensä tulleen. Voimat ja rahat alkoivat olla lopussa, ja maasto rakennuksen ympärillä oli kuin tamppaantunutta mutapeltoa. Nefflingit voittivat kisan ylivoimaisella äänivyöryllä. Sympaattinen kuva puhutteli.

– Ennen kuin kilpailu ratkesi, ehdimme tehdä pihalla hieman pohjatöitä. Koska tontilla oli niin paljon kiviä, hyödynsimme niitä rinteen muurirakenteissa. Kaivoimme oleskelualueen laidalle myös pienen vesialtaan. Kaikki oli kuitenkin kesken, joten tuntui ihanalta luovuttaa pation lopullinen suunnittelu ja toteutus ammattilaisten käsiin, Crista-Erica Carpelan-Neffling ja Marko Neffling tunnustavat. Crista-Erica paljastaa vielä, että kun he reilut kaksi vuotta sitten ostivat tontin, hän oli niin innoissaan uudesta pihastaan, että istutti ensimmäiset kasvit jo ennen kuin taloa edes alettiin rakentaa. Niille kävi huonosti, sillä kaivinkone tulla rymisteli tontille suoraan niiden päältä.

Kuvassa Marko Neffling pihallaan ennen pihan uudistamista.
Kuvassa Marko Neffling pihallaan ennen pihan uudistamista.

Kotikonsertteja kivipatiolla

Oleskelupihan paikka valikoitui luontevasti tontin pohjoisreunalle, jonne paistaa aurinko lähes aamusta iltaan. Rakennukseen päin patiota rajaa luonnonkallio, joka jatkuu Markon rakentamina muureina. Juuri kallion takia pariskunta valitsi aikoinaan tämän tontin.

Vaikka perhe oli miettinytkin pation paikan valmiiksi, se oli vielä ihan alkutekijöissään, kun hortonomi Salla Laukia Alliumista ryhtyi hommiin. Pariskunta antoi hänelle vapaat kädet luoda heille unelmien oleskelupiha. Suunnitelmansa pohjaksi Salla kuulosteli, mitä perheellä on tapana pihallaan puuhata.

– Laulaa karaokea! huudahtivat kaikki yhteen ääneen.

Nyt musikaalinen perhe voi kokoontua kotikonserttiin omalle patiolleen. Lähiympäristöä musisointi vain ilahduttaa, sillä naapurista on tarjolla kitaravahvistusta ja pari lisä-ääntä. Kun laulu ja soitto taukoavat, perheellä on tapana panna grilli tulelle. Oman väen ja naapureiden lisäksi läsnä on usein myös lasten kavereita, joten ihan pieni patio ei olisi tälle porukalle edes piisannut.

Osta Ruduksen pihakivet Jäsentukusta

Lue lisää pihakivistä

Pihakivikoulu

Kalanruotoladonta elävöittää

4 500 euron arvoiseen palkintoon kuului oleskelupihan toteutus suunnittelusta Rudus-pihakiviin ja niiden asennukseen. Noin 80 neliön patiota peittää kalanruotoon ladottu musta Kartano-kivi. Keskellä kulkee samoista kivistä asennettu ruskea raita, jonka toisesta päästä on käynti talolle ja toisesta pois pihasta. Tätä reittiä pitkin perheen lapset, 18-vuotias Rebecca, 15-vuotias Charlotta, 12-vuotias Olivia ja 11-vuotias Victor, oikaisevat kouluun. Patiota reunustavat Aitakivet, ja istutusalueet on rajattu graniittisilla reunakivillä. Saumaukset tehtiin kivituhkalla ja rinne viimeisteltiin kalliomurskalla. Kivet asensi urakoitsija Kivinikkarit Oy.

Aktiivisin aika ulkosalla on tältä vuodelta takana, mutta sähkömiehenä työskentelevällä Marko Nefflingillä on jo valmiina pation valaistussuunnitelma.

– Olen epäsuoran valaistuksen kannalla sekä sisä- että ulkotiloissa. Patiolle tulee noin puolen metrin korkeudelle maanpinnasta led-nauha, joka valaisee kukkapenkit ja kulkureitit. Tunnelmaa tuomaan tarvitaan lisäksi pari selkeälinjaista pylväsvalaisinta. Toteutus saa kuitenkin odottaa ensi kesää. Ensin rakennetaan talo ihan valmiiksi!

Kivipihan edut

 • Kiveys on helppo pitää puhtaana ja pölyhaitat vähenevät.
 • Hiekan kulku sisälle vähenee.
 • Terassikausi jatkuu myöhään syksyyn.
 • Syksyllä kivipinta tuntuu pitkään lämpimältä, ja sateen jälkeen kiveys kuivuu joutuin. Keväällä lumi sulaa kiveykseltä nopeasti.
 • Kiveys viimeistelee talon ympärillä olevan pihamaiseman ja nostaa kiinteistön arvoa.
Luonnonkivimuuri ja kallio rajaavat patiota talolle päin. Rakennelmat on tehty tontilta löytyneistä kivistä ja Ruduksen kivimurskeesta.
Luonnonkivimuuri ja kallio rajaavat patiota talolle päin. Rakennelmat on tehty tontilta löytyneistä kivistä ja Ruduksen kivimurskeesta.
Ruduksen graniittinen reunakivi pitää istutukset ojennuksessa. Omenapuun juurelle on tulevaisuudessa tarkoitus perustaa pieni keittiöpuutarha. Nyt siellä hehkuvat syksyn väreissä callunat ja skimmiat.
Ruduksen graniittinen reunakivi pitää istutukset ojennuksessa. Omenapuun juurelle on tulevaisuudessa tarkoitus perustaa pieni keittiöpuutarha. Nyt siellä hehkuvat syksyn väreissä callunat ja skimmiat.

Patiossa käytetyt kivet ja kiviainekset

 • Kiveys: musta ja ruskea Kartano-kivi, kalanruotoladonta, 278 x 138 x 60 mm
 • Istutusalueiden rajaus: graniittinen reunakivi, 200 x 100 x 1 000 mm
 • Pation rajaus: musta Aitakivi
 • Kivituhka, harmaa, koko 0/4
 • Kalliomurske, harmaa koko 0/16

Kaikki kivimateriaalit toimitti Rudus Oy.

Ruduksen mustasta Kartano-kivestä ladottua patiota halkoo samasta kivestä tehty ruskea kivipolku. Värivaihtelu tuo eloa laakeaan kivipintaan ja johdatttelee patiolta kotiin.
Ruduksen mustasta Kartano-kivestä ladottua patiota halkoo samasta kivestä tehty ruskea kivipolku. Värivaihtelu tuo eloa laakeaan kivipintaan ja johdatttelee patiolta kotiin.

Pihasuunnitelma

1. omenapuu + "hyötytarha" 2. istutusalue 3. olemassa oleva mänty 4. grilli 5. istuinryhmä 6. luonnonkivimuurit 7. porras 8. käynti rakennukselle 9. penkki 10. vesiaihe 11. riippakoivu
1. omenapuu + "hyötytarha" 2. istutusalue 3. olemassa oleva mänty 4. grilli 5. istuinryhmä 6. luonnonkivimuurit 7. porras 8. käynti rakennukselle 9. penkki 10. vesiaihe 11. riippakoivu
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20069_370.jpg
Täysi palvelu ja laaja valikoima kiviaineksia Lohja Rudukselta
Hienotäytettä, välpättyä karkeatäytettä, hienoa kalliomursketta, salaojasoraa, kapillaarikatkoa, turvahiekkaa... Tonneja, autokuormia vai kuutioita?Oikea kivi oikeaan paikkaanRakentamisen kiviaineksilla on omat tehtävänsä, eivätkä ne väärässä paikassa toimi toivotulla tavalla. Salaojasora ei esimerkiksi ole oikea ratkaisu maanvaraisen lattian alle, mutta Kapillaarikatkosepeli katkaisee veden kulkeutumisen niin ylöspäin kuin sivusuunnassakin.
201011_23629.jpg
Ruduksen pihakivivaihtoehdot
Ruduksen betonikiveys ja -laatoitus ovat kestävä, helppohoitoinen ja tyylikäs päällysteratkaisu pihan oleskelualueille ja kulkuväylille. Rudus osaa myös muut piharakentamisen tuotteet betoniportaista tukimuureihin, istutusastioista kalusteisiin.
20113_24663.jpg
Pihatyöt ovat aina osa rakennushanketta
Pihatyöt ovat aina osa rakennushanketta. Istutuksien ja päällystystöiden takia ne mielletään usein viimeiseksi työvaiheeksi. Todellisuudessa pihatyöt alkavat heti, kun tontille tullaan. Maanrakennus- ja perustustöillä luodaan olosuhteet, jolle halutut istutukset, leikkialueet ja kulkuväylät viimeisessä vaiheessa rakennetaan.
20163_45896.jpg
Katse puihin - miltä pihasi puut näyttävät?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka ensimmäisessä osassa pidämme nenännipukan ylpeästi ylöspäin ja kiinnitämme katseemme puihin.
20116_26878.jpg
Tee puutarhastasi perhospuutarha
Komeita ritariperhosia, täpläsiipisiä neitoperhosia, herkän kauniita lanttuperhosia ja monia muita perhoslajeja voit houkutella puutarhaasi oikeilla kasvivalinnoilla. Perhoset kiittävät puutarhuria pölyttämällä kasvillisuutta ja tuovat iloa jo pelkällä olemassaolollaan!Monet perhoslajit ovat vähentyneet perinnemaisemien harvinaistuessa, koska yleensä juuri ketojen ja niittyjen kukkaset houkuttelevat perhosia. Perhospuutarhoilla voidaan auttaa siis myös uhanalaisten perhoslajien säilymistä. Puutarhassa voi auttaa myös kasvilajien säilymistä, jos sinne valitaan luonnonkasveja ja erityisesti harvinaistuneita lajeja.Voit tutustua tarkemmin kasveihin Kasvikortistossa!
20227_79031.jpg
Kesä -ja kehäkukista kysyttyä
Mitkä kesäkukat kukkivat jo kesän alussa ja koska ne pitäisi istuttaa? Kuinka onnistun kehäkukkien kanssa? Puutarha.netin asiantuntija vastasi näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton