• Etusivu
  • Hoitotyöt

Onnistu amppeleilla!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.06.2015
20135_35093.jpg
Tiedote: Kauppapuutarhaliitto

Puutarhamyymälässä ja toreilla roikkuvat eriväriset ja erikokoiset kesäkukka-amppelit ihastuttavat juuri nyt runsaudellaan. Vaikka kotona olisi jo päätetty, millaista amppelia tällä kertaa mennään hakemaan voi kukkarunsaus aiheuttaa myös impulsiivisia heräteostoja. Yli puolet kotimaassa tuotetuista amppeleista ovat orvokin ja petunian eri lajikkeita ja värisekoituksia. Niitä kannetaankin kotiin tai annetaan lahjaksi yhteensä noin 1,2 miljoonaa kappaletta. Kaiken kaikkiaan kesäkukka-amppeleita tuotetaan Suomessa vuosittain noin 2,2 miljoonaa kappaletta, kerrotaan Kauppapuutarhaliitosta.

Suunnittele kaunis lopputulos

Ennen kesäkukka-amppelin ostoa on hyvä tarkistaa, millaisiin kasvuolosuhteisiin amppeli tullaan sijoittamaan. Valoisaa paikkaa suosivat kasvit eivät jaksa kukkia varjoisalla parvekkeella tai terassilla ja varjon kasvit nääntyvät liian paahteisella paikalla. Kun sopiva kukkalajike on löytynyt, voi vielä miettiä millaisen värimaailman haluaa ulkotiloihin. Suosituimmissa lajikkeissa riittää runsaasti erilaisia värivaihtoehtoja ja sävyjä. Amppelin muotokin voi olla ratkaiseva: pystykasvuinen malli sopii pieneen tilaan, sivuille levenevä amppeli tuo näyttävyyttä isolle terassille ja suoraan alas laskeutuvan amppelin voi nostaa kasvun edetessä entistä korkeammalle, jolloin se myös näkyy pidemmälle.

Lannoita säännöllisesti – kastele tarpeeksi

Amppelit ovat ostovaiheessa yleensä runsaassa kukassa, joten pelkkä vedellä kastelu ei riitä kukkaloiston ja kasvuun ylläpitoon. Mullan sekaan voi pistellä lannoitetikkuja tai hoitaa kastelun joka kerralla miedolla lannoiteliuoksella. Hyvä tapa on esimerkiksi asettaa amppeli laakeaan vatiin, jossa on valmiiksi tehty vesi-lannoiteseos. Kastelu on tarpeen, kun kasvin pintamulta on kuivahtanut.

Istuta tai jaa uudelleen

Hyvin hoidettuna kukka-amppeli kestää syksyn ensimmäisiin pakkasiin saakka. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa, silloin amppeli näyttää raikkaalta ja kehittyvät siemenet eivät vie kukintaan tarkoitettua energiaa. Amppelin voi myös istuttaa uudelleen isompaan ruukkuun tai jopa jakaa ja istuttaa pienempiin ruukkuihin, jos multatila alkaa jäädä pieneksi.

Lisätietoa amppelikukista:

Huovinkukka, sinipunavaula,verbena ja pikkupetunia
Huovinkukka, sinipunavaula,verbena ja pikkupetunia
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200611_2000.jpg
Kultarantaa puutarhuri-harjoittelijan silmin
Työt aloitetaan klo 7 kokoontumalla työnjakoon. Tasavallan presidentin kesäkauden ohjelmaa myötäilevät myös puutarhureiden työt: kun tietyssä osassa puistoa tehdään haastattelua, rauhoitetaan se työn ääniltä. Kun presidentti on matkoilla, jyrisevät traktorit, leikkurit ja puhaltimet surutta. Maanantaisin ei käy opastettuja turistiryhmiä, joten silloin voidaan tehdä mm. laajempia kasvinsuojelutöitä. Keväällä työt painottuvat kylvämiseen ja istuttamiseen, kesällä tehdään ylläpitotöitä (mm. kastelua, rikkaruohojen kitkentää, istutusalueiden siistimistä) ja syksyllä tehdään viherrakentamistöitä (uusitaan kiveyksiä, rakennetaan uusia istutusalueita jne.).
20213_69224.jpg
Perusta oma perhosbaari
Sanotaan, että kesä ja kärpäset kuuluvat erottamattomasti yhteen, mutta mitäpä jos houkuttelisitkin pihallesi kärpästen sijaan upeita perhosia. Houkutteleva baari kannattaa avata jo varhain keväällä, jolloin talvehtineet perhoset, kuten nokkosperhoset sekä suruvaipat, löytävät itselleen maukasta ruokaa. Varmimmin vieraita pihasi pikku kuppilaan saat loppukesällä. Silloin vierailijoiden joukkoon eksyvät myös erilaiset yöperhoset.Laita siis pystyyn oma perhosbaari.
20233_77298.jpg
Huonekasvien lannoituskausi alkaa
Lannoittaminen aloitetaan varovasti keväällä, kasvun alkaessa. Uudessa, juuri vaihdetussa mullassa elelevät kasvit eivät tarvitse lannoitusta ainakaan ensimmäiseen kuukauteen. Kasvun kiihtyessä ja nuppu- sekä kukintavaiheessa lannoitusta lisätään. Elokuussa lannoitusta jo vähennetään, syyskuussa se vähitellen lopetetaan. Eräät kasvit eivät edes pidä ravinteista, esimerkiksi kaktusten ja mehikasvien kasvu saattaa vääristyä liikalannoituksesta.
20237_82654.jpg
Vuorimännyn typistäminen? Asiantuntija vastaa
Vuorimännyt suositellaan typistettävän juhannuksen tienoolla. Voiko vuorimäntyjä typistää/leikata vielä myöhemmin kesällä tai syksyllä/talvella kuten muitakin havuja, vai onko peli tämän vuoden osalta menetetty?
20221_74413.jpg
Tiesitkö? Kypsää kalaa voi käyttää raaka-aineena
Ruokahävikin vähentäminen on tärkeää monesta syystä. Jos ruokaa joutuu heittämään roskiin, tulee kuormittaneeksi paitsi ympäristöä, myös omaa lompakkoaan. Hävikin syntyminen ei ole välttämätön paha, vaan siitä voi estää käyttämällä mahdolliset tähteet osana seuraavaa ruokaa. Älä siis turhaan heitä kypsää kalaa pois, sillä siitä voi helposti tehdä uuden aterian.
202311_73229.jpg
Jouluasetelmat ikkunoiden väliin
Asuuko teillä pieniä vikkeläsormisia lapsosia tai kaikista koristeista kiinnostuneita lemmikkejä? Jos vastasit kyllä, tiedät varmasti tunteen, kun olet asetellut pöydälle kauniisti jouluasetelmaa ja käännettyäsi selän tontut porhaltavat pitkin lattioita, kävyt on pureskeltu rikki, pumpulista luodut lumet ovat pitkin sohvaa ja lapsi luulee saaneensa niistä hattaraa. Ja mitkä koristenauhat, oliko niitäkin asetelmassa? Entäpä jos siirtäisitkin asetelman ikkunan väliin, pienten sormien ja hampaiden ulottumattomiin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton