• Etusivu
  • Rakentaminen

Paras pääsiäisruohon alusta on...

Sari Nieminen
Päivitetty 19.03.2024
20203_63697.jpg

Kokeilussa: hieno kivimurska, sahajauhot, multa, talouspaperi ja sammal.

Pääsiäinen tulee ja joka vuotinen ruohon kylväminen. Toisena vuonna onnistuu, toisena ei – yleensä ei. Usein tulee myös uusia vinkkejä siitä, mihin kylvää rairuohot trendikkäästi. Tänä vuonna päätin kokeilla 5 eri kasvualustaa ja missä alustalla saisin ruohon itämään ja kasvamaan parhaiten.

Kokeilu alkakoon

Kokeiluun päätyivät:

  • multa
  • kivirouhe
  • sammal
  • sahanpuru
  • talouspaperi

Mullaksi kelpasi tällä kertaa se, mikä oli kukkien mullanvaihdosta jäänyt ylimääräiseksi. Kivirouhetta taas oli jäänyt akvaarion pohjaa tehdessä hieman ylimääräistä. Sahanpurut pihistin autotallista. Viimeksi tuli varmaankin sirkkelöityä lämpökäsiteltyä laudepuuta. Onkohan se myrkyllisempää kuin käsittelemätön puu? Siinä vaikeuskerrointa kerrakseen. Millä alustalla onnistuisin parhaiten ja mikä päättyisi eeppiseen katastrofiin?

<p data-block-key="z0mg1">Kaikenlaisista käytöstä poistetuista keittiöpurkeista ja tavaroista saat innovatiivisia istutusastioita. Kierrätystä tämäkin!</p>
Kaikenlaisista käytöstä poistetuista keittiöpurkeista ja tavaroista saat innovatiivisia istutusastioita. Kierrätystä tämäkin!

Terraario piparipurkkiin

Samaan aikaan rairuohokokeiluni kanssa kylvin ohraa erilaisiin taloustarvikkeisiin ja purkkeihin, jotka olin jo hylännyt käytöstä. Maailmalla leviävän terraariovillityksen innoittamana kylvin yhden erän ohraa suureen kannelliseen piparipurkkiin, katsoakseni toimiiko terraario olosuhteet myös ohralle. Eipä olisi niin tarvetta kastella kylvöstä koko ajan, vaan voisin ehkä ottaa hieman rennommin.

Hyvinhän siinä kävi. Ohra iti ja voi paksusti. Kylvöstä pitää nyt lyhentää päivittäin. Yhden päivän kasvu saattaa olla kymmenen senttimetriä.

<p data-block-key="rce5u">Täytyy sanoa, että terraariokasvatus toimii enemmän kuin paremmin!</p>
Täytyy sanoa, että terraariokasvatus toimii enemmän kuin paremmin!

Kakkuvuoka ja kukka-asetelma

Vanhasta kakkuvuoasta saa, ruohon kasvettua, tehtyä näyttävän asetelman pääsiäispöytään. Reikään keskellä voit asettaa pienen maljakon tai suuremman lasin ja siihen asetella kauniin kimpun pääsiäiskukkia. Tähänkin kylvökseen käytin ohraa ja tavallista kukkamultaa.

<p data-block-key="ledg1">Kakkuvuokaan kylvetty ohra lähti kasuun välittömästi. Ohra on erittäin kiitollinen kasvatettava.</p>
Kakkuvuokaan kylvetty ohra lähti kasuun välittömästi. Ohra on erittäin kiitollinen kasvatettava.

Hillopurkit roikkumaan

Pääsiäisruoho saattaa kadota pöydältä myös parempiin suihin. Kissa voi käydä käpälöimässä istutuksiasi, ennen kuin itse ehdit nauttia aikaansaannoksistasi. Ratkaisuna ongelmaan voit kylvää ruohot lasipurkkeihin, jotka voit ripustaa seinälle tai ikkunalle roikkumaan. Tässä ratkaisuksi löytyi keittiön vanha pyyhenaulakko. Tee laispurkkeihin ripustuskahvat ohuesta ja taipuisasta rautalangasta. Rautakaupasta löytyy esimerkiksi nimikkeellä "surrilanka".

<p data-block-key="0hz3c">Piilota pääsiäisruohot kissoilta esimerkiksi seinälle. Hillopurkki on myös kätevä kasvatusalusta, koska kosteus säilyy siinä pitkään, eikä ruohoa tarvitse kastella jatkuvasti.</p>
Piilota pääsiäisruohot kissoilta esimerkiksi seinälle. Hillopurkki on myös kätevä kasvatusalusta, koska kosteus säilyy siinä pitkään, eikä ruohoa tarvitse kastella jatkuvasti.

Kuinkas sitten kävikään?

No kyllähän ne ruohot itivät. Tai siis toiset itivät, toiset eivät. Vaikeimmaksi osoittautui talouspaperi, koska en saanut pidettyä siinä oikeaa kosteutta. Välillä paperi ui vedessä ja välillä pääsi kuivumaan. Hankalaa oli! Toiseksi huonoin oli sahajauho. Syynä saattaa olla vääränlainen jauhoseos. Siemenet vaan eivät pitäneet lämpökäsitellystä puusta. Sahajauho oli myös vaikeampaa saada pysymään oikeassa kosteusasteessa.

<p data-block-key="6fkta">Onnistuneet kylvöt tehty ja noin viikon kuluttua tarkistettu tilanne. Kolme itänyttä ja kaksi heikompaa tulosta.</p>
Onnistuneet kylvöt tehty ja noin viikon kuluttua tarkistettu tilanne. Kolme itänyttä ja kaksi heikompaa tulosta.

Ja voittaja on...

Helposti itävät alustat olivat multa, sammal ja kivirouhe. Multa on se varma, vanha keksintö, joka toimii vuodesta toiseen. Klassikko, sanoisin. Kivirouheella saat modernimpaa tunnelmaa ja kasvualustana se on todettu myös toimivaksi. Tätä istutusta voit koristella lisää pienin kivin ja tehdä vaikka japanilaisen minipuutarhan pääsiäiseksi.

Varsinkaan sammalella ei ollut väliä, jos kastelu joskus pääsi unohtumaan. Sammal pitää oikean kosteuden täydellisesti ja antaa heti alussa alustalle kauniin vihreän värin. Sammal päätyi minun arvosteluasteikossani voittajaksi tässä kilpailussa. Mutta paras kasvu ja kaunein lopputulos saavutettiin ohralla terraario olosuhteissa.

<p data-block-key="p1ntm">Eturivissä rairuohot eri alustoilla ja takana ohrakylvökset. Kaikki itivät, mutta eroja oli, jopa huomattavia eroja.</p>
Eturivissä rairuohot eri alustoilla ja takana ohrakylvökset. Kaikki itivät, mutta eroja oli, jopa huomattavia eroja.

Ei muuta kuin pääsiäistä kohti näillä vinkeillä! T: Puutarha.netin toimiston väki

20203_63699.jpg
Rakentaminen
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää
Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemminYleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.
20226_78579.jpg
Vihreää voimaruokaa versoista
Talvella, kun ihminen tarvitsee vitamiineja ja voimaa, kannattaa kokeilla vihreiden versojen kasvattamista. Versottaminen on syötävien taimien kasvattamista vähässä mullassa. Se on hauskaa ja hyödyllistä!
200611_1884.jpg
Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan
Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.Perennoja voidaan lisätä jakamalla tai siemenistä ja ne istutetaan kukkatarhan eri puolille. Istuttamalla eri aikoina kukkivia perennoja omiksi ryhmiksi alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi. Kukintaa saadaan runsaammaksi yksivuotisten kasvien avulla, sillä ne kukkivat koko kesän.Kasvatettaessa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti. Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.
202011_67548.jpg
Maistuisiko kolmen ruokalajin jouluillallinen?
Joululaulut raikuvat jo monessa kodissa ja tutut sävelmät hyräillään varsinkin ruokaa laittaessa. Nyt onkin hyvä hetki tutustua erilaisiin resepteihin, jos tänä jouluna loihtisi joulupöytään jotain tuttua herkkua ehkä aivan uudella tavalla. Istahda vaikka nojatuoliin kahvikupposen kanssa ja nappaa tästä parhaat ideat joulupöytääsi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton