• Etusivu
  • Ajankohtaista

Paratiisi pienellekin pihalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20164_46051.jpg

Kaunista, kierrätystä - ja hyötykäytössä! Kuva: Paula Ritanen-Närhi

Nykyaikainen kaupunkipuutarha on kuin kodikas vihreä olohuone ulkona. Sen lattiana ovat kivet, maanpeittokasvit tai nurmikko, seininä pensaat ja rakenteet ja kattona pergolat, paviljongit ja pikkupuut. Kaupunkipiha on paikka, jossa viihdytään, rentoudutaan ja puuhastellaan vaikkapa yrttejä kasvatellen.

Näin toteaa puutarhatoimittaja ja hortonomi Paula Ritanen-Närhi, joka on luonut omalle, pienelle savimaatontilleen monimuotoisen ja viihtyisän puutarhan. Pienessä kaupunkipuutarhassaan hän kasvattaa kukkia ja vihanneksia suloisesti sekaisin!

Reilut parikymmentä vuotta sitten lapsiperheen muuttaessa uuteen kotiinsa näytti tontti hieman toisenlaiselta. Paritalon puolikkaan reilun 200 neliön pihapiiri oli muuttohetkellä keskeneräinen, avo-ojien rajaama tyhjä alue. Yhteistyössä pihasuunnittelijan ja muiden ammattilaisten kanssa pihapiiristä rakentui ensin lapsiperheen piha nurmikkoineen.

- Vaikka pihan tilanjakoa on luonnostelut ammattilainen, kyllä tämä ihan meidän näköinen piha on, toteaa Paula.

Vuosien saatossa ja lasten kasvaessa nurmikko sai väistyä. Nyt pieni puutarha on 2 aikuisen todellinen paratiisi, jossa nurmikoista ei ole jäljellä enää korttakaan! Maata peittävät kerrokselliset istutukset, puut, pensaat ja perennat - ja puutarhasta löytyvät niin huvimaja, kasvihuone kuin kierrätyslaseista rakennettu, kaunis Linnunlauluhuonekin.

Nimensäkaunis, kierrätyslaseista rakennettu Linnunlauluhuone sai siitä, että se on oivallinen paikka kuunnella rehevässä pihassa viihtyvien lintujen kevätkonsertteja. Usein suojaisaan pihaan hiippailevat myös naapurien kissat ja siilit kahisuttavat maanpeitekasvustoja keskemmällä. Luonnonkasvit, pikkueläimet ja monimuotoisuuden tukeminen ovatkin omaperäisen pihan voimavara.

Lasitetun terassin jatkona on kierrätyslaseista rakennettu Linnunlauluhuone. Kuva: Paula Ritanen-Närhi
Lasitetun terassin jatkona on kierrätyslaseista rakennettu Linnunlauluhuone. Kuva: Paula Ritanen-Närhi

- Huonemaiset tilat tekevät pihastamme olohuoneen ulkona, vihreyden keskellä. Rakenteet toimivat samalla tilanjakajina, jolloin pienessäkin puutarhassa säilyy yllätyksellisyys. Kaikkea ei siis näe kerralla, vaan kulman takaa löytyy aina jotain uutta! Kuvailee Paula viihtyisää puutarhaansa.

Kurkistus paratiisiin Kuva: Paula Ritanen-Närhi
Kurkistus paratiisiin Kuva: Paula Ritanen-Närhi

Nykyaikainen kaupunkipuutarha

Paula Ritanen-Närhi on puutarhatoimittaja ja hortonomi. Hän kirjoittaa ahkerasti aikakaus- ja puutarhalehtiin ja on julkaissut aiemmin mm. teokset Paulan puutarha – paratiisi takapihalla, Suomalainen puutarha ja Kotipuutarhurin vuosi.

Hänen uusin teoksensa, Nykyaikainen kaupunkipuutarha, sisältää paljon hyödyllistä tietoa pihan perustamisesta, kasvivalinnoista ja rakenteista. Kirjan neuvoilla ja nikseillä vasta-alkajakin onnistuu.

Nykyaikainen kaupunkipuutarha (2016)
Nykyaikainen kaupunkipuutarha (2016)

Oman lukunsa ovat saaneet myös kukkien ja vihannesten kasvattaminen erilaisissa astioissa. Kaupunkipuutarhassa voi kasvattaa vaikkapa perunaa kasseissa ja puiden oksilla amppeleissa. Pihan hoitaminen ei ole työlästä, kun tekee oikeita valintoja.

Kirja inspiroi rakentamaan pienellekin pihalle unelmien puutarhan. Kirjan kuvituksena ovat olleet tekijän oman kaupunkipuutarhan huolella valitut näkymät ja kaupunkisato. Kirjassa vieraillaan myös puutarhaystävien paratiiseissa.

Huomio

Huomio

Puutarhainnostus kasvaa kaupungeissa

Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n mukaan eniten kiinnostus viljelyyn on kasvanut kaupunkilaisten ja alle 35-vuotiaiden keskuudessa. Erityisesti puutarhaharrastaminen parvekkeilla, terasseilla ja ikkunalaudoilla lisääntyy koko ajan. Myös niin sanotut kaupunkiviljelmät yleistyvät ja moni haaveilee kattopuutarhoista ja yhteisöllisistä pihapuutarhoista. Samaan aikaan kiinnostus jatkaa maltillisesti kasvuaan myös varttuneempien harrastajien parissa, jotka viheriöittävät innokkaasti rivi- ja omakotitalojen sekä mökkien pihapiirejä.

- Harrastamisen lisääntyminen on myönteinen asia koko puutarha-alalle. Hyöty- ja koristekasvien viljelystä halutaan selkeää vastapainoa urbaaniin kaupunkilaiseen elämäntapaan, tulkitsee Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori tutkimuksen tuloksia.

- Se, että puutarhaharrastus on kasvussa myös kaupunkilaisten nuorten miesten parissa, on erittäin positiivista. Jossain vaiheessa heidän kuviteltiin eriytyvän kokonaan tämän harrastuksen parista. Puutarhaharrastus tuo sopivaa puuhastelua vajan ja autotallin puutteessa oleville kaupunkilaisille, toteaa Taulavuori.

Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20065_91.jpg
Perennojen talvisuojaus
Perennojen elämäkään ei ole ongelmatonta: Lämmin, märkä syksy ja alkutalvi edistävät homeen kasvua. Lumeton keskitalvi tai kovat pakkaset voivat palelluttaa perennat. Aurinko ja kuivaava tuuli saattavat kuivattaa perennat kuoliaaksi.Tavallisimmat perennat eivät talvisuojausta tarvitse. Talvisuojaus on tärkeä esim. kivikkokasveille ja nuorille taimille. Lumi on paras talvisuoja. Lumen kertymistä voi auttaa havuilla. Myös ilmavan turpeen lisääminen kasvin tyvelle antaa hyvän suojan. Ainakin syysleimut, punatähkä, keijunkukka ja kevätakaihonkukka saavat helposti talvivaurioita. Kevätkylmiltä suojaa voivat tarvita mm. särkynytsydän, marskinlilja, kuningaslilja ja valeangervo.Kasveista saat lisätietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta!
20237_82628.jpg
Viikon kysymys: Miten isotuomipihlaja tulisi leikata?
Pihassamme on isotuomipihlaja-aita, joka on päässyt kasvamaan noin 4 metriseksi. Aita ei ole enää alhaalta tuuhea eikä toimi näkösuojana naapurin kanssa kuten sen olisi tarkoitus. Onko sitä mahdollista hoitaa kyseisestä lähtötilanteesta niin, että se pidettäisiin jatkossa noin 2 metrin korkeudessa ja se tuuheutuisi alhaalta asti, mutta sitä ei leikattaisi koskaan täysin alas vaan se säilyisi näköesteenä?
20237_82501.jpg
Miksi syreeni ei kuki? Asiantuntija vastaa
Muutin ja otin mukaan myöskin syreenini. Muuton jälkeen uudessa paikassa se ei ole kukkinut. Nyt siis kaksi kukkimatonta kesää.
20242_83408.jpg
Huonekasvien kastelu loman aikana
Lyhyt loma ei vielä juuri koettele huonekasvien vesitaloutta, mutta jo parin viikon kastelemattomuus saattaa olla joillekin kasveille aivan liikaa etenkin kasvukaudella. Lyhyet poissaolot hoituvat, kun kasvit kastellaan kunnolla ennen lähtöä ja siirretään pois suorasta auringon paisteesta tai lämpöpatterin päältä, jotta haihtuminen on mahdollisimman pientä. Verhoja voi vetää pienemmälle ja myös huoneiston lämpötilaa voi laskea. Kasvit on myös syytä tarkastaa tuholaisten ja tautien varalta ennen lomalle lähtöä. Miten kastelu hoituisi poissaollessa?
20241_83395.jpg
Linné kehitti hauskan kasvikellon
Ruotsalainen luonnontutkija Carl von Linné (1707–1778) teki tutkimusretkiä Ruotsissa, etenkin Uppsalan ympäristössä, ja ympäri Eurooppaa. Hän perusti oppinsa eliökunnan systemaattisesta nimeämisestä näiden tutkimusten varaan. Linné onkin tieteellisen luokitusjärjestelmän perustaja ja luoja. Hänen kaksinimijärjestelmässään kasville annettiin kaksiosainen eli binomiaalinen nimi (sukunimi sekä lajinimi). Linnén järjestelmä ei kuitenkaan ilmennä kasvien todellisia sukulaisuussuhteita, mutta silti se antoi kuitenkin voimakkaan sysäyksen kansainvälisen kasvisystematiikan kehitykselle. Hänen merkityksestään kertoo sanonta "Luoja loi, mutta Linné järjesti".
20195_57907.jpg
Tavoitteena ihana piha, helppohoitoinen ja persoonallinen
Omannäköinen, näyttävä ja silti helppohoitoinen piha on monen omakotiasujan toiveena, mutta tavoitteet tuntuvat karkaavan ja olevan ristiriidassakin keskenään. Voiko helppohoitoinen olla persoonallinen? Tai näyttävä helppohoitoinen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton