• Etusivu
  • Kasvillisuus

Parvekekasvien talvehtiminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.09.2021
20199_60085.jpg

Lue lisää keskustelupalstalta, mitkä kasvit ovat selvinneet talven yli parvekkeella.

Monivuotisten kasvien kasvatus onnistuu myös parvekkeella: puut, pensaat ja perennat vaativat ainoastaan riittävän isot astiat. Suuri astia vetää niin paljon multaa, että kasvit pysyvät elossa talven yli, kun juuret eivät jäädy. Reilunkokoisen astian voi myös eristää styroxlevyillä tai kuplamuovilla (sisä ja/tai ulkopuolelta); ne auttavat suojaamaan juuristoa jäätymiseltä.

Talvea varten (kun lehdet ovat varisseet) kasvit viedään viileään kellariin tai muuhun varastoon, joka on kuitenkin kohtuullisen valoisa, tai talvetetaan parvekkeella ruukut suojattuna. Ilman valoa talvehtivatkin kasvit voivat vahingoittua: mädäntyä, kuivua tai niihin voi iskeä home.

Ikivihreät kasvit talvetetaan parvekkeella ruukut suojattuina. Muista keväällä suojata kasvusto auringon paahteelta ja aloita kastelu ajoissa.

Säilytyspaikan lämpötilan tulisi olla noin 0 astetta. Pieni pakkanenkin sopii, jos istutusastia on riittävän iso. Jos säilytettävien kasvien multa on kovin kuivaa, niin kastele astiaa kevyesti pari kertaa talven aikana.

Parvekekasvatuksesta juttua myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton