• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pensashanhikki kukkii pitkään

Tiina Painokallio
Päivitetty 31.10.2024
fingerbush-58843_1920

Pensashanhikki kukoistaa (Kuva: Pixabay)

Pensashanhikki (Dasiphora fruticosa, syn. Potentilla fruticosa, syn. Dasiphora floribunda) on puuvartinen, pensasmainen ruusukasvi. Pensashanhikit ovat tiheitä ja melko matalia koristepensaita, jotka kukkivat syksyllä runsaasti ja pitkään - aivan pakkasten tuloon saakka!

Pitkään kukkivat pensashanhikit sopivat niin yksittäispensaaksi, ryhmiin kuin aidannekasviksikin. Pensashanhikkia ei tarvitse leikata, mutta harventaminen parantaa pensaan kasvua ja kukintaa. Varhain keväällä vanhoja oksia voi siis poistaa maata myöten. Kukat kehittyvät sekä samana kesänä kasvaneisiin että vanhempiin versoihin; runsaimmin kukkivat pari, kolme vuotta vanhat versot. Vanhat yksilöt kestävät myös alasleikkauksen, mutta uusiutuvat aika hitaasti.

Pensashanhikki on helppohoitoinen ja yleensä varsin terve pensas. Liian kuivasta kasvupaikasta ne kuitenkin kärsivät ja voivat saada tuholaisiakin.

VINKKI: Pensashanhikit tulevat lehteen melko myöhään keväällä, joten sen vierellä erialiset keväällä kukkivat sipulikukat pääsevät hyvin oikeuksiinsa!

Pensashanhikista lyhyesti

Korkeus: 30-150 cm, lajikkeen mukaan.
Kukinta: kesä-lokakuu, lajikkeen mukaan.
Kasvupaikka: Puolivarjoinen - aurinko, jopa paahde. Maa kuiva–tuore, keskiravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä.
Menestymisvyöhykkeet: I-VI, lajikkeen mukaan.
Kukan väri: keltainen, valkoinen, vaaleanpunainen, oranssinpunainen; lajikkeen mukaan.
Kasvualusta: kuivahko, kalkkipitoinen, hiekansekainen
Taimiväli: noin 1 m (aidanteissa noin 50 cm)

Pensashanhikkeja on montaa eri lajiketta - ja väriä!

Pensashanhikki ’Goldfinger’
Isokukkaisin pensashanhikkimme. Sen kukat ovat voimakkaan keltaiset ja lehdistö kirkkaan vihreä.

Korkeus: 100 cm
Kukinta: Loistavan keltaisia, isohkoja kukkia heinäkuun alusta myöhäissyksyyn.
Vyöhykkeet: I–V.
Taimiväli: 70 cm.

Ohje

Ohje

Pensashanhikki ’Abbotswood’
Leveähkö ja melko matala, valkoisena kukkiva pensashanhikki.

Korkeus: 80 cm
Kukinta: kesäkuun lopulta myöhäissyksyyn. Runsain kukinta elo–syyskuussa.
Vyöhykkeet: I–III(IV)
Taimiväli: 70 cm

Pensashanhikki ’Elizabeth’
Matala ja rentoversoinen lajike, joka sopii maanpeittäjäksi aurinkoisille paikoille.

Korkeus: 70 cm
Kukinta: Keltaisia kukkia kesäkuun lopulta myöhäissyksyyn. Runsain kukinta elo–syyskuussa.
Vyöhykkeet: I–V
Taimiväli: 70 cm.

Ohje

Ohje

Pensashanhikki ’Goldteppich’
Tumman keltakukkainen ja syvänvihreälehtinen pensashanhikki. Hyvin matala ja leveä, rentoversoinen lajike sopii maanpeittäjäksi aurinkoisille paikoille.

Korkeus: 60 cm
Kukinta: Tummankeltaisia kukkia kesäkuun lopulta myöhäissyksyyn.
Vyöhykkeet: I–V
Taimiväli: 70 cm

Pensashanhikki ’Jackman’)
Keskikorkea, pystyhaarainen, kestävä pensashanhikkilajike.

Korkeus: 130 cm
Kukinta: Keltaisia kukkia kesäkuun lopulta myöhäissyksyyn. Kukinta runsainta elokuussa.
Vyöhykkeet: I–V(VI)
Taimiväli: 70 cm.

Ohje

Ohje

Pensashanhikki ’Kobold’
Pienehkö, erityisen tiheän pallomainen pensashanhikkilajike.

Korkeus: 70–80 cm
Kukinta: Sitruunankeltaisia kukkia kesäkuun lopulta myöhäissyksyyn. Kukinta runsainta elokuussa.
Vyöhykkeet: I–III(IV)
Taimiväli: 50 cm.

Pensashanhikki ’Lovely Pink’
Auringon paahteessakin vaaleanpunaisena pystyvät kukat ja raikkaanvihreä lehdistö. Pieni, elinvoimainen pensashanhikkilajike sopii jopa ruukkuihin!

Korkeus: 60 cm
Kukinta: Vaaleanpunaisia kukkia kesäkuun lopulta syksyyn.
Vyöhykkeet: I–III
Taimiväli: 40 cm

Ohje

Ohje

Pensashanhikki ’Marian Red Robin’
Yksi pienimmistä pensashanhikeista, jonka kukkien oranssinpunainen väri säilyy helteilläkin. Pienikokoinen lajike sopii jopa ruukkuihin. Huom. Keltainen syysväritys!

Korkeus: 30 cm
Kukinta: Oranssinpunaisia kukkia kesäkuun lopulta syksyyn.
Vyöhykkeet: I–III
Taimiväli: 40 cm

Pensashanhikki ’Månelys’
Hyvin kestävä, vaalealehtinen ja -kukkainen pensashanhikki.

Korkeus: 120 cm
Kukinta: Vaaleankeltaisia kukkia kesäkuun alkupuolelta myöhäissyksyyn. Kukinta runsainta elokuun loppupuolella.
Vyöhykkeet: I–VI
Taimiväli: 70 cm

Ohje

Ohje

Pensashanhikki ’Sandved’
Perinteinen, varhain kukkaan tuleva, keskikorkea ja valkoisilla kukilla kukkiva pensashanhikki.

Korkeus: 120 cm
Kukinta: Valkoisia kukkia kesäkuusta myöhäissyksyyn. Kukinta runsainta heinä–elokuun vaihteessa.
Vyöhykkeet: I–V
Taimiväli: 70 cm

Pensashanhikki ’Tervola’
Tervola-lajikkeen lehdet avautuvat keväällä yhtä aikaisin kuin norjanangervolla! Lajike on pensashanhikeista pystyoksaisin, korkein ja ilmastollisesti kestävin.

Korkeus: 150 cm
Kukinta: Erittäin pitkä kukinta-aika. Vaaleahkon keltaisia kukkia kesäkuusta myöhäissyksyyn.
Vyöhykkeet: I–VI
Taimiväli: 70 cm

Ohje

Ohje

Grönlanninhanhikki (Potentilla tridentata ’Nuuk’)

Mätästävä grönlanninhanhikki sopii maanpeittäjäksi kasviryhmien reunaan ja kivikkoon. Osa lehdistä varisee syksyllä ja osa säilyy kevääseen, jos lumipeite on riittävä. ’Nuuk’ kasvaa melko hitaasti ja pysyy pienenä, joten se sopii hyvin jopa pienten kivikkokukkien seuraan.

Korkeus: 10–15 cm
Lehdistö: Pieni, kiiltävä, tummanvihreä ja osittain ainavihanta. Syysväri vaihtelevan kelta-punainen.
Kukinta: Lumivalkoiset pienet kukat kesäkuun puolivälin jälkeen. Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo. Kasvualusta tuore, keskiravinteinen ja läpäisevä.
Vyöhykkeet: I–V
Taimiväli: 40 cm
Leikkaus: Ei erityistä leikkaustarvetta, mutta ränsistyneen kasvuston voi alasleikataan keväällä.

Pensashanhikista löytyy juttua ja kuvia myös Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Puutarhan hoitovälineet
Kunnon työvälineillä on puutarhassakin ilo tehdä työtä. Nurmikonhoidon perustyövälineisiin kuuluvatharava, kottikärryt ja leikkaustyövälineet.Paras leikkuujälki syntyy kelakoneella, joka leikkaa heinän siististi, kuin saksilla. Vaakatasoleikurilla heinänkärjestä tulee repaleinen ja paljon vettä haihduttava, jolloin nurmikon vedenkulutus ja kastelutarve lisääntyy. Keräävä ruohonleikkuri säästää haravointityöltä, mutta leikkuujätettä ei tarvitse poistaa, jos nurmikko leikataan riittävän usein. Pieni leikkuujätekerros nurmikon pinnalla on eduksi: se lisää kimmoisuutta ja kulutuksenkestävyyttä, luovuttaa ravinteita, tasoittaa maan lämpötilojen vaihtelua ja estää rikkakasvien leviämistä. Liian paksu leikkuujätekerros on sitävastoin haitallinen.Harava valitaan työn mukaan. Harvapiikkinen rautaharava on hyvä nurmikon paikkauksessa pinnan tasauksessa. Sen sijaan lehtien haravointiin sopivat muovi- ja kevyet metalliharavat paremmin.Nurmikon viimeistelyyn kukkapenkkien ja puiden ympäriltä löytyy myös työvälineet. Pienillä aloilla riittää käsikäyttöiset sakset, isommille aloille kannattaa hankkia sähkö- tai akkukäyttöinen viimeistelijä eli trimmeri. Tämä siimaleikkuri sopii myös pienten rivitalopihojen ainoaksikin ruohonleikkuriksi.Nurmikko tarvitsee vettä silloin kun lehdistön nestejännitys laskee eikä kasvusto nouse ylös (esim. jalanjäljestä) eli toisin sanoen se alkaa nuutua. Sadetusta on tehtävä välittömästi ennen kuin nuutumisesta tulee pysyvä tila ja nurmikko kuivuu. Myös leikkuukorkeus vaikuttaa sadetustarpeeseen niin, että mitä matalampaan leikataan, sitä suurempi on haihdunta ja sadetustarve. Liian runsas kastelu altistaa nurmikon sieni- ja hometaudeille sekä vaikeuttaa maan mikrobien elämää. Sadetusajankohtana aikainen aamu tai aamuyö on paras.Kasteluletkuna kudosvahvistettu letku on pitkäikäinen. Letkun päähän saa vesisuihkun sumuksi hajottavia vesipistooleita, joilla on hyvä helteisinä päivinä sumuttaa kasveja. Letkuliittimiä hankkiessa on syytä ostaa niitä kerralla reilusti, ettei myöhemmin tarvitse harmitella liitinten yhteensopimattomuutta.Letkukela helpottaa vesiletkun siirtelyä paikasta toiseen ja letku pysyy järjestyksessä eikä loju pitkin pihaa tapaturmia aiheuttamassa.Puutarhatyövälineitä on lukuisa joukko mitä erilaisempiin töihin. Puutarhanhoitoa harrastavalle ystävälle voi ostaa syntymäpäivälahjaksi nurmikonilmastuskengät. Nämä jalassa nurmikolla hyppely käy hyvästä kuntojumpasta.Lue täältä tarkemmin puutarhurin työvälineistä
20232_49043.jpg
Siirtonurmi voidaan asentaa myös syksyllä!
Pihanurmikon kasvattaminen kylvämällä kulutusta kestäväksi viheriöksi vaatii pitkän alkukasvatuksen.Moni meistä kuitenkin haluaisi pihansa nopeasti ja vaivattomasti käyttökuntoon. Siirtämällä valmiin nurmikon uudelle kasvupaikalle ohuena nurmirullana, saadaan heti syntymään näyttävä nurmikko, joka jo varsin lyhyen ajan kuluttua on tallausta kestävä. Siirtonurmi on tiheä, rikkaruohoton, vahvajuurinen ja tasainen nurmimatto, jota on ilo katsella!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton