• Etusivu
 • Kasvillisuus

Perusta oma perhosbaari

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.05.2024
20213_69224.jpg

Sanotaan, että kesä ja kärpäset kuuluvat erottamattomasti yhteen, mutta mitäpä jos houkuttelisit pihallesi kärpästen sijaan upeita perhosia. Houkutteleva baari kannattaa avata jo varhain keväällä, jolloin talvehtineet perhoset, kuten nokkosperhoset sekä suruvaipat, löytävät itselleen maukasta ruokaa. Varmimmin vieraita pihasi pikku kuppilaan saat loppukesällä. Silloin vierailijoiden joukkoon eksyvät myös erilaiset yöperhoset.

Laita siis pystyyn oma perhosbaari.

Mitä tarvitset?

 • Purkin
 • Ripustuslankaa, mikäli aiot ripustaa baarin oksalle
 • Vaahtomuovia, pesusieni tms. joka imee helposti itseensä valmistettavan nesteen
 • Syöttineste
  • esimerkiksi: punaviini, kotikalja, olut, lisäaineeton mehu
  • fariinisokeri, siirappi, hunaja
  • nokare tuorehiivaa käynnistämään käyminen
<p data-block-key="1nqhi">Hyödynnä tyhjäksi tulleita purkkeja.</p>
Hyödynnä tyhjäksi tulleita purkkeja.
<p data-block-key="xad7t">Testaa erilaisia makeuttajia. Fariinisokerin lisäksi voit kokeilla vaikka hunajaa.</p>
Testaa erilaisia makeuttajia. Fariinisokerin lisäksi voit kokeilla vaikka hunajaa.

Cocktailin valmistus

Sekoittele valitsemasi nesteet sekä sokerit keskenään. Voit tehdä rohkeasti erilaisia kokeilua ja variaatioita ja katsoa, mikä houkuttelee eniten asiakkaita. Nestemäärään voi lisätä sokeria rohkeasti, liika sokeri ei vain liukene nesteeseen, testaa myös hunajaa. Ja jotta baarista tulee kohtauspaikka, lisää sekoittamaasi cocktailiin nokare tuorehiivaa ja anna nesteen käydä pari päivää. Näin tuoksu voimistuu ja houkuttelee perhosia paremmin.

Muista toki, että anna käymisen tapahtua astiassa, josta ylimääräinen käymisestä muodostuva kaasu pääsee vapautumaan – muuten tiedossa on sotku purkin räjähtämisen jäljiltä.

Tarjottavan nesteen ollessa valmis, on vuorossa itse baarin rakentaminen. Leikkele pesusienestä pala tai useampi lasipurkkiin, muista jättää sienestä osa näkyville, jolloin perhoset pääsevät turvallisesti nauttimaan herkuista. Täytä purkki sopivasti ja ripusta/nosta se valitsemaasi suojaisaan paikkaan. Muista tarkkailla nesteen määrää ja lisäile sitä säännöllisesti.

<p data-block-key="9tawd">Asettele perhosbaarisi suojaisaan paikkaan.</p>
Asettele perhosbaarisi suojaisaan paikkaan.

Voit vaikuttaa perhosten esiintymiseen puutarhassasi myös kukkasten myötä. Eri kukat ja kukkivat pensaat houkuttelevat perhosia luokseen. Tutustu, mitenkä saat pihastasi todellisen perhospuutarhan.

Perhospuutarhan perustaminen

Ohje

Ohje

Houkuttele perhosia myös kukin

Voit vaikuttaa perhosten esiintymiseen puutarhassasi myös kukkasten myötä. Eri kukat ja kukkivat pensaat houkuttelevat perhosia luokseen. Tutustu, mitenkä saat pihastasi todellisen perhospuutarhan.

Lähteet:
Kotiliesi.fi
Kevätseuranta.fi

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton