• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon - Kukkapenkit kauniiksi!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2018
20125_30647.jpg

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka viidennessä osassa laitetaan kukkapenkit ja istutusryhmät kuntoon.

Sarja sisältää seuraavat osat:
OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Rehottaako? Laitetaanpa kukkapenkit kuntoon

Kukkapenkkien kuohkea ja ravinteikas kasvualusta houkuttelee helposti rikkaruohoja, jotka nopeasti valtaavat alaa. Jotkut istutetuista perennoistakin saattavat muiden kustannuksella levitä. Istutusryhmä on elävä ja hoidon tasosta riippuen saattaa ajan kanssa tulla hyvinkin reheväksi - ja rehottavaksi.
Miltä sinun kukkapenkkisi näyttävät?

Vanhan kukkaistutuksen kunnostus
Vanha kukkaryhmä kunnostetaan niin, että kasvillisuus nostetaan ylös ja istutus perustetaan uudelleen. Moni laji kaipaakin uudelleenjakamista 5-7 vuoden välein pysyäkseen kauniina. Jos perennaistutuksen haluaa kunnostaa kerralla, niin kaikkien kasvien kukinta-aikoja ei valitettavasti pysty kunnolla huomioimaan. Periaatteessa ne lajit, jotka kukkivat keväällä pitäisi jakaa ja istuttaa uudelleen vasta kukinnan jälkeen loppukesällä tai syksyllä. Nyt keväällä, heti roudan sulamisen jälkeen on puolestaan syksyllä kukkivien lajien nosto ja uudelleenistutusaika.

Otetaanpa siis talikko ja puutarhalapio käyttöön ja nostetaan varovasti säästettävät juurakot sivuun. Poista niistä rikkakasvien juuret ja jaa tarpeen mukaan terävälllä lapiolla sopivan kokoisiksi paloiksi. Paakut kannattaa sijoittaa varjoiseen paikkaan tai suojata muuten auringolta, mikäli et ehdi tekemään koko kunnostustyötä kerralla loppuun saakka. Tämän jälkeen on aika kunnostaa kasvualusta.

Käännä kasvualusta möyheäksi ja puhdista se kaikista ylimääräisistä juurista. Siisti samalla kukkapenkin reunat. Istutusryhmä kannattaa erottaa selkeästi muusta alueesta, jotta esimerkiksi nurmikasvit eivät pääsisi niin helposti leviämään kukkapenkkiin. Istutusryhmän voit rajata vaikka reunakivillä, jolloin sen siistinä pitäminen on helpompaa.

Kasvualustaa parannetaan lisäämällä uutta multaa tai turvetta sekä lannoittamalla ja kalkitsemalla tarpeen mukaan. Eloperäiset maanparannusaineet, tuore multa ja maatunut kompostiaines herättelevät maaperän pieneliöt kuohkeuttamaan ja ilmastoimaan maata. Hyvä kasvualusta on koostumukseltaan pehmeää ja muruista, sen multa-aines on tummaa ja tuoksuvaa. Tavallisimmat perennat, eli monivuotiset kukkakasvit viihtyvät kuohkeassa ja ravinteikkaassa kasvualustassa.

Maaperän rakenne vaikuttaa siihen, millaisia hoitotoimenpiteitä tarvitaan. Jos maa on savista, sen rakennetta parannetaan lisäämällä kasvualustaan turvetta, hiekkaa ja tuoretta multaa. Hiekkapitoisen kasvualustan koostumus paranee, kun siihen sekoitetaan turvetta ja multaa.

Kasvualustaa parannetaan myös peruslannoittamalla ja -kalkitsemalla sitä lajeille sopivalla lannoitteella. Yleislannoitteet ja erityiset perennaravinteet sopivat tavallisimmille kukkakasveille. Valmis maatunut kompostimulta on myös erittäin hyvää maanparannusainetta ja se sisältää myös kasveille välttämättömiä ravinteita. Vaikka parantaisit kasvualustaa valmiiksi lannoitetulla ja kalkitulla mullalla/turpeella, niin lisälannoitus ja -kalkitus on kuitenkin tarpeen. Ota kuitenkin aina kasvien toiveet huomioon.

Kasvualustan kunnostamisen jälkeen sivuun siirretyt juurakot ja jakotaimet istutetaan uudelleen entiseen syvyyteensä, lajikohtaiset taimivälit huomioiden. Valmis ryhmä kastellaan huolellisesti. Tyhjiin väleihin voi istuttaa vaikka kesäkukkia tai vaihtoehtoisesti kattaa maan pinta vaikkapa kuorikatteella. Pinnan peittäminen auttaa estämään rikkakasvien leviämistä.

PS. Perennaryhmää kunnostettaessa kannattaa muistaa, että kaikki perennat eivät pidä siirtämisestä. Esimerkiksi pioni, ukonhattu ja särkynytsydän ovat herkkiä muutoksille. Kukkapenkkiä kunnostettaessa on siis sen herkimpiä kasvia kohdeltava varoen. Taimia ei aina välttämättä tarvitse siirtää, jos niiden juuristoalueelle tuodaan uutta multaa.

Huomio

Huomio

Kaipaatko "vertaistukea"?

Apua ja vinkkejä niin kukkapenkkeihin kuin muihinkin puutarha-asioihin voit saada myös kanssasisarilta ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

...ja tietenkin itse kasveista ja kasvilajikkeista löydät tietoa Kasvikortistosta!

useamman yksilön ryhmät ja selkeät kasvialueet synnyttävät rauhallisemman ja hyvin hoidetun vaikutelman kuin villinä rehottava ja sekaisin oleva kasvusto.
useamman yksilön ryhmät ja selkeät kasvialueet synnyttävät rauhallisemman ja hyvin hoidetun vaikutelman kuin villinä rehottava ja sekaisin oleva kasvusto.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200612_2254.jpg
Vuoden vihannes 2007: Salaatit
Salaatit valittiin vuoden 2007 vihannekseksi. Meillä tunnetuimpia ja käytetyimpiä salaatteja ovat pehmeä keräsalaatti ja rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti. Tarjonta on kuitenkin huomattavasti tätä laajempi. Useimmista myyntipisteistä löytyy nykyään ainakin punaista ja vihreää tammenlehtisalaattia, jääsalaattia, lollo rosso -salaattia ja sidesalaattia.Vuoden Vihanneksen valitsevat vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan järjestöt ja asiantuntijat. Tavoitteena on vihannesten käytön ja tuntemuksen monipuolistaminen.
20202_62827.jpg
Ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat näkyä
Tänä vuonna viimeistään on monelle käynyt selväksi, etteivät puheet ilmastonmuutoksesta olekaan ihan "hölynpölyä". Monessa kaupungissa on nyt eletty lähes täysin talvetonta talvea, tai ainakin se on ollut melko huono talvi siinä määrin, että Suomen tapoihin kuuluvat pakkaset ovat jääneet paukkumatta ja maa on pysynyt liian kuivana – tai liian märkänä.
20144_38709.jpg
Lasitetulla parvekkeella ja terassilla on jo kesä!
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… Anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
202211_80058.jpg
Luumupuun taudit? Asiantuntija vastaa
Kuokkalan luumupuuhun on ilmestynyt luumujen raakileiden tilalle pitkulaisia, kellertäviä ulokkeita. Mitähän nuo mahtavat olla ja pitäisikö noille tehdä jotain? Seassa on myös normaalin näköisiä raakileita. Onko kyseessä jokin tauti ja ovatko mahdollisesti normaalisti kasvavat luumut syöntikelpoisia?
20239_82988.jpg
Edullinen, mutta arvokas porkkana
Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Riittävä A-vitamiinin saanti huoltaa ihoa, limakalvoja ja näkökykyä ja väitetäänpä vanhenemisen seurauksienkin vähenevän. Antioksidanttina beetakaroteeni suojaa soluja ulkoisilta rasitteilta, esimerkiksi ihosoluja auringon säteiltä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton