• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon - Kukkapenkit kauniiksi!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2018
20125_30647.jpg

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka viidennessä osassa laitetaan kukkapenkit ja istutusryhmät kuntoon.

Sarja sisältää seuraavat osat:
OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Rehottaako? Laitetaanpa kukkapenkit kuntoon

Kukkapenkkien kuohkea ja ravinteikas kasvualusta houkuttelee helposti rikkaruohoja, jotka nopeasti valtaavat alaa. Jotkut istutetuista perennoistakin saattavat muiden kustannuksella levitä. Istutusryhmä on elävä ja hoidon tasosta riippuen saattaa ajan kanssa tulla hyvinkin reheväksi - ja rehottavaksi.
Miltä sinun kukkapenkkisi näyttävät?

Vanhan kukkaistutuksen kunnostus
Vanha kukkaryhmä kunnostetaan niin, että kasvillisuus nostetaan ylös ja istutus perustetaan uudelleen. Moni laji kaipaakin uudelleenjakamista 5-7 vuoden välein pysyäkseen kauniina. Jos perennaistutuksen haluaa kunnostaa kerralla, niin kaikkien kasvien kukinta-aikoja ei valitettavasti pysty kunnolla huomioimaan. Periaatteessa ne lajit, jotka kukkivat keväällä pitäisi jakaa ja istuttaa uudelleen vasta kukinnan jälkeen loppukesällä tai syksyllä. Nyt keväällä, heti roudan sulamisen jälkeen on puolestaan syksyllä kukkivien lajien nosto ja uudelleenistutusaika.

Otetaanpa siis talikko ja puutarhalapio käyttöön ja nostetaan varovasti säästettävät juurakot sivuun. Poista niistä rikkakasvien juuret ja jaa tarpeen mukaan terävälllä lapiolla sopivan kokoisiksi paloiksi. Paakut kannattaa sijoittaa varjoiseen paikkaan tai suojata muuten auringolta, mikäli et ehdi tekemään koko kunnostustyötä kerralla loppuun saakka. Tämän jälkeen on aika kunnostaa kasvualusta.

Käännä kasvualusta möyheäksi ja puhdista se kaikista ylimääräisistä juurista. Siisti samalla kukkapenkin reunat. Istutusryhmä kannattaa erottaa selkeästi muusta alueesta, jotta esimerkiksi nurmikasvit eivät pääsisi niin helposti leviämään kukkapenkkiin. Istutusryhmän voit rajata vaikka reunakivillä, jolloin sen siistinä pitäminen on helpompaa.

Kasvualustaa parannetaan lisäämällä uutta multaa tai turvetta sekä lannoittamalla ja kalkitsemalla tarpeen mukaan. Eloperäiset maanparannusaineet, tuore multa ja maatunut kompostiaines herättelevät maaperän pieneliöt kuohkeuttamaan ja ilmastoimaan maata. Hyvä kasvualusta on koostumukseltaan pehmeää ja muruista, sen multa-aines on tummaa ja tuoksuvaa. Tavallisimmat perennat, eli monivuotiset kukkakasvit viihtyvät kuohkeassa ja ravinteikkaassa kasvualustassa.

Maaperän rakenne vaikuttaa siihen, millaisia hoitotoimenpiteitä tarvitaan. Jos maa on savista, sen rakennetta parannetaan lisäämällä kasvualustaan turvetta, hiekkaa ja tuoretta multaa. Hiekkapitoisen kasvualustan koostumus paranee, kun siihen sekoitetaan turvetta ja multaa.

Kasvualustaa parannetaan myös peruslannoittamalla ja -kalkitsemalla sitä lajeille sopivalla lannoitteella. Yleislannoitteet ja erityiset perennaravinteet sopivat tavallisimmille kukkakasveille. Valmis maatunut kompostimulta on myös erittäin hyvää maanparannusainetta ja se sisältää myös kasveille välttämättömiä ravinteita. Vaikka parantaisit kasvualustaa valmiiksi lannoitetulla ja kalkitulla mullalla/turpeella, niin lisälannoitus ja -kalkitus on kuitenkin tarpeen. Ota kuitenkin aina kasvien toiveet huomioon.

Kasvualustan kunnostamisen jälkeen sivuun siirretyt juurakot ja jakotaimet istutetaan uudelleen entiseen syvyyteensä, lajikohtaiset taimivälit huomioiden. Valmis ryhmä kastellaan huolellisesti. Tyhjiin väleihin voi istuttaa vaikka kesäkukkia tai vaihtoehtoisesti kattaa maan pinta vaikkapa kuorikatteella. Pinnan peittäminen auttaa estämään rikkakasvien leviämistä.

PS. Perennaryhmää kunnostettaessa kannattaa muistaa, että kaikki perennat eivät pidä siirtämisestä. Esimerkiksi pioni, ukonhattu ja särkynytsydän ovat herkkiä muutoksille. Kukkapenkkiä kunnostettaessa on siis sen herkimpiä kasvia kohdeltava varoen. Taimia ei aina välttämättä tarvitse siirtää, jos niiden juuristoalueelle tuodaan uutta multaa.

Huomio

Huomio

Kaipaatko "vertaistukea"?

Apua ja vinkkejä niin kukkapenkkeihin kuin muihinkin puutarha-asioihin voit saada myös kanssasisarilta ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

...ja tietenkin itse kasveista ja kasvilajikkeista löydät tietoa Kasvikortistosta!

useamman yksilön ryhmät ja selkeät kasvialueet synnyttävät rauhallisemman ja hyvin hoidetun vaikutelman kuin villinä rehottava ja sekaisin oleva kasvusto.
useamman yksilön ryhmät ja selkeät kasvialueet synnyttävät rauhallisemman ja hyvin hoidetun vaikutelman kuin villinä rehottava ja sekaisin oleva kasvusto.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Valoa kasveille?
Kun ulkona on pimeää päivästä ja viikosta toiseen, eikä päivän lyhyt valoisa aika riitä yhteyttämiseen, niin monet huonekasveistamme kärsivät ja riutuvat. Lämmin ja kuiva huoneilma ei myöskään auta asiaa, joten talvi voi koitua jopa kasvin kohtaloksi. Viherkasvien "kaamosmasennus" näkyy kellastuvina lehtinä ja alttiutena saada tuholaisia.
202211_80229.jpg
Kenen pesä? Asiantuntija vastaa
Mikä elukka tai lintu on rakentanut pesän korkealle mökin kurkihirren päälle? Pesä on erikoisen näköinen ja ilmeisesti tyypillinen jollekin elukalle tai linnulle.
201910_60502.jpg
Puutarhurin syystoimet, osa 2
Kukkamaalta poistetaan rikkakasvit, mutta kuihtuneet kasvinosat jätetään paikoilleen. Näin parannetaan perennojen talvenkestävyyttä. Maa käännetään istutusalueilla kevyesti pinnastaan lapiolla. Penkit voi peittää kuorikatteella tai ruohosilpulla.
20232_80909.jpg
Muhevassa mullassa sipulitkin viihtyvät
Istuttamalla kukkasipuleita syksyllä varmistetaan seuraavan kevään ja alkukesän kukkaloisto. Tulppaanit, narsissit, sinililjat ja krookukset ovat kotipihojen rakastetuimpia sipulikukkia. Ehkä tänä vuonna voisi kokeilla jotain vähän erikoisempaakin! Joulukukkana yleinen hyasinttiviihtyy myös puutarhassa ja huumaa keväällä tuoksullaan. Balkaninvuokko, koiranhammas ja kevättähti kukkivat aikaisin ja muodostavat kasvaessaan näyttäviä kukkamättäitä.
20212_24924.jpg
Tarvitaanko lupa?
Oletko aikeissa rakentaa pihaasi varaston, puuvajan, leikkimökin tai vaikkapa grillikatoksen? Vai ajattelitko rajata tonttiasi aidalla? Otathan ensin selvää kuntasi rakennusvirastosta, mitä ohjeita siellä annetaan pihanrakentamiseen liittyen.Rakentamisen rajat ja rajoitteet vaihtelevat alueittain – ja jopa kunnittain. Joitain perussääntöjä toki on voimassa: haja-asutusalueilla lupakäytännöt ovat hieman väljempiä kuin kaava-alueilla, rantarakentamista on rajoitettu erityispykälin ja tulisijoilla varustettuihin rakennelmiin suhtaudutaan tiukemmin.
20224_77974.jpg
Ison pihan suunnittelu
Viikon kysymys:"Tunnun sortuvat pikkupiipertämiseen, vaikka pihaa on täytettävänä aarikaupalla. Mitä vinkkejä voitte antaa ison pihan suunnittelun pohjaksi?"Pihaa laittaessa tulee usein katsottua vain työn alla olevaa kohtaa. Yksityiskohtiin keskittyminen ja huolellinen työ on toki välttämätöntä, mutta tätä työtä ennen tulee hahmottaa ja suunnitella kokonaisuus. Katso siis maisemaa, suunnittele näkymät ja suuret linjat ennen pienempiin yksityiskohtiin siirtymistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton