• Etusivu
  • Rakentaminen

Pihasuunnitelma säästää rahaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2023
202211_67381.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet, jotka suunnitelman teettäjän onkin hyvä kirjata etukäteen paperille. Ammattilainen löytää ratkaisun pihan ongelmakohtiinkin, koska hän törmää niihin säännöllisesti ja ne kuuluvat työnkuvaan. Hän osaa tuoda esille pihan hyvät puolet ja löytää parhaat tavat korjata tai piilottaa huonot puolet. Hän osaa nähdä pihan kokonaisuutena, jossa mikään osatekijä ei nouse liikaa esille tai jää kokonaan huomiotta. Tietysti hän myös tuntee Suomessa menestyvät kasvit ja niiden kasvupaikkavaatimukset.

Suurimpia sudenkuoppia omatoimisessa pihasuunnittelussa on juuri kasvien valitseminen – kasveja tulee istutettua paikkoihin, joissa ne eivät menesty. Koska taimet ovat kalliita, ja pieneenkin pihaan niitä kuitenkin mahtuu melkoisesti, ei suunnittelussa kannata pihtailla. Pihasuunnitelman teettäminen maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti, kun kasveja ei menetetä, niitä on oikea määrä, eivätkä ne peitä toisiaan jo parin vuoden kuluttua.

Toinen usein toistuva kompastuskivi piilee kiveyksen suunnittelussa ja rakentamisessa. Pihasuunnittelijalta saa suositukset kivien värien ja mallien hankintaan, kallistuksiin sekä tarvittaessa myös ohjeet kiveyksen perustamiseen ja rakentamiseen. Kunnollisia ohjeita noudattaen kiveys saadaan kerralla kuntoon eikä sitä tarvitse lähteä uusimaan ja oikomaan ensimmäisen talven jälkeen.

Tarkkaa tietoa vai yleissuunnitelma?

Kunnollinen ja tunnollisesti tehty pihasuunnitelma sisältää yleensä ainakin istutussuunnitelman, kasviluettelon, materiaali- ja rakennesuositukset sekä rakentamis- ja hoito-ohjeet. Pihan omistaja tarvitsee siis yleensä sellaiset kuvat ja ohjeet, joista käy aivan yksiselitteisesti ilmi, mitä sille pihalle on suunniteltu. Näiden asiakirjojen avulla urakoitsijakin pystyy kertomaan pihan viherrakentamiselle oikean hinnan. Omistaja voi tietysti soveltaa suunnitelmaa, koska tarpeet ja mieliteot voivat muuttua, mutta turvallisinta on pitäytyä suunnitelmassa ainakin kalliimpien ratkaisujen suhteen.

Joillekin harrastajille saattaa riittää pihan yleissuunnitelma, jossa suunnittelija luo pihalle vain rungon. Siitä ilmenee yleinen tilanjako näkösuojineen sekä istutusalueiden, erilaisten rakenteiden ja pintojen sijainnit. Omistaja tekee sitten lopulliset valinnat kasvien ja käytettävien materiaalien osalta.

(Kuva: PIHA.SI)
(Kuva: PIHA.SI)

Pihasuunnitelman voi myös teettää vain jostain pihan osasta, esimerkiksi sisäänkäynnin kohdasta, johon halutaan näyttävyyttä ja toimivuutta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Hyödynnä hiljainen aika

Keväthuuma alkaa jälleen pian, ja samalla käynnistyvät myös pihan suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvät pohdinnat. Pihasuunnittelijaan ja viherrakentajaan kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin ennen suurinta ruuhkaa. Suunnittelulle parasta aikaa ovatkin talven hiljaiset kuukaudet, ja viherrakennustyötkin kannattaa varata jo viimeistään alkutalvesta.

Pihasuunnittelijan valintaan kannattaa panostaa. Vinkkejä saa suunnittelijan aiemmista töistä, joita voi pyytää näytille. Hyödyllistä voi myös olla suunnitelman teettäneiden tuttavien haastattelu tai suositukset. Myös hinta voi vaikuttaa asiaan. Suunnittelijat eivät yleensä lähde hinnoittelemaan pihasuunnitelmaa kohdetta näkemättä eli hinta määräytyy tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttavat mm. pihaan haluttujen toimintojen ja rakenteiden määrä sekä maaston tasaisuus, jotka taas vaikuttavat työhön käytetyn ajan määrään. Pihan koko ei välttämättä hintaan vaikuta: pienessä pihassa on usein enemmän pohdittavaa ja ratkottavaa kuin suuremmassa…

...Ja ei muuta kuin tuumasta toimeen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20185_53242.jpg
Viisi vinkkiä vihreälle parvekkeelle
Nyt on paras aika laittaa parvekkeet kesäkuntoon. Näiden Puutarhaliiton vinkkien avulla pääset nauttimaan kukoistavasta parvekkeesta myöhäiseen syksyyn asti:
200611_2000.jpg
Kultarantaa puutarhuri-harjoittelijan silmin
Työt aloitetaan klo 7 kokoontumalla työnjakoon. Tasavallan presidentin kesäkauden ohjelmaa myötäilevät myös puutarhureiden työt: kun tietyssä osassa puistoa tehdään haastattelua, rauhoitetaan se työn ääniltä. Kun presidentti on matkoilla, jyrisevät traktorit, leikkurit ja puhaltimet surutta. Maanantaisin ei käy opastettuja turistiryhmiä, joten silloin voidaan tehdä mm. laajempia kasvinsuojelutöitä. Keväällä työt painottuvat kylvämiseen ja istuttamiseen, kesällä tehdään ylläpitotöitä (mm. kastelua, rikkaruohojen kitkentää, istutusalueiden siistimistä) ja syksyllä tehdään viherrakentamistöitä (uusitaan kiveyksiä, rakennetaan uusia istutusalueita jne.).
20233_62728.jpg
Hyötykasvien ravinnepuutokset – mitä puutarhasi kaipaa?
Kun keväällä kotipuutarhoissa on käännetty tulevan kasvimaan pohjaa ja tutkittu, miten marjapensaat sekä hedelmäpuut ovat säilyneet talven jäljiltä, on aika lannoittaa maaperä. Ravinnepuutokset eivät vielä näy, koska kasvukausi on aluillaan, mutta jos viime kasvukaudesta jäi mieleen jotakin erityisen poikkeavaa puutarhan kasveissa, kyse voi olla ravinnepuutoksesta. Maa köyhtyy joka vuosi, kun siinä viljellään kasveja. Viljavuustutkimus olisi hyvä teettää omasta maasta ennen puutarhatöitä; kotipuutarhastakin.
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
20216_71332.jpg
Luonnonvarakeskus tiedottaa: maan ravinne­varannot hyötykäyttöön
Vihannekset eivät vaikuta olevan selvästi vaativampia maan fosforipitoisuuden suhteen kuin viljat tai nurmet. Normaalivuosina maan omat fosforivarannot riittävät varmistamaan sadontuoton mailla, joiden fosforipitoisuus on tyydyttävä. Hyvässä ja sitä korkeammissa maan fosforiluokissa vuotuinen fosforilannoitus ei ole taloudellisesti järkevää.
20179_50166.jpg
Tunnistatko marjat?
Tunnistatko kotimaiset marjat vai onko sinulla vielä paljon opittavaa? Testaa tietosi ja osallistu arvontaan. Kaikkien osallistujien ja yhteystietojen jättäneiden kesken arvotaan Biolanin Puutarhakompostori. Kilpailuaika on 7.-25.9.2017. Voittaja ilmoitetaan Puutarha.net etusivulla ja -verkkolehdessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton