• Etusivu
  • Hoitotyöt

Sadonkorjuu on parasta – kitkeminen tylsää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_65842.jpg

Kesäkukilla saa nopeasti koko kesäksi kauneutta parvekkeelle sekä puutarhaan kotiin tai mökille. (Kuva: Biolan)

Kotipuutarhoissa mansikat ovat punaisia ja herneet pullean kypsiä, sadonkorjuuaika on alkanut. Kiinnostus syötäviin kasveihin on ollut huimassa nousussa. Biolanin tekemän kuluttajakyselyn mukaan sadonkorjuu onkin kotipuutarhureiden lempipuuhaa. Sadonkorjuun ohella kukkien istuttaminen ja kompostointi ovat puutarhan suosikkipuuhia. Sen sijaan kasvimaan kitkeminen ja nurmikon kastelu sekä leikkaaminen eivät kotipuutarhureita innosta. Biolan toteutti kyselyn huhtikuussa 2020 ja siihen saatiin 5057 vastausta.

Poikkeuksellinen kevät sai aikaan puutarhasta pöytään -ilmiön. Suomalaiset viettivät enemmän aikaa kotona ja innostus syötävien kasvien kasvattamiseen on ollut huimassa nousussa. Kuluvana kesänä oman puutarhan sato koetaan entistä merkityksellisemmäksi. Biolanin kuluttajakyselyn vastaajista 86 prosenttia haluaa kasvattaa kasveja, joista saa satoa. Kun vastaajilta kysyttiin kuinka mieluisia erilaiset puutarhanhoitoon liittyvät askareet ovat, peräti 61 prosenttia nimesi sadonkorjuun yhdeksi lempipuuhakseen puutarhassa.

− Sadonkorjuussa tiivistyy moni puutarhanhoidon tärkeä elementti: näkee konkreettisesti kättensä työn tuloksen, kokee onnistumisen iloa sekä saa puhdasta ja terveellistä syötävää omasta puutarhasta suoraan lautaselle. Näiden valossa on helppo ymmärtää, miksi sadonkorjuu koetaan niin palkitsevana, pohtii tuloksia Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Vinkkejä parvekepuutarhan perustamiseen >>

Tomaatit kypsyvät helposti parveekkeella tai pihalla aurinkoisessa paikassa. (Kuva: Biolan)
Tomaatit kypsyvät helposti parveekkeella tai pihalla aurinkoisessa paikassa. (Kuva: Biolan)

Puutarhanhoito on monipuolinen harrastus, ja syitä hoitaa puutarhaa on monia. Kyselyn mukaan kauneus ja viihtyisyys, jota hoidettu piha tai parveke antaa, motivoivat eniten.

Kesäkukilla saa nopeasti ja helposti koko kesäksi kauneutta niin parvekkeelle, kotiterassille kuin mökillekin. Joka toinen nimesikin kukkien istutuksen lempipuuhakseen. Vastaajista 82 prosenttia kertoi istuttavansa kesäkukkia. Kesäkukkia istutetaan pitkin kesää, ja vielä syksyksi saadaan uutta ilmettä istuttamalla syyskukkijoita ruukkuihin.

Nauti kesäkukkien loistosto koko kesän ajan >>

Seniorit kompoistoivat eniten

Puutarhapuuhien kolmen kärkeen mahtuu vielä kompostointi. Yli 60-vuotiaista lähes joka toinen kertoi kompostoinnin kuuluvan lempiaskareisiin puutarhassa. Sen sijaan 30-vuotiaista ja sitä nuoremmista vain 23 prosenttia pitää kompostointia lempipuuhanaan.

Aikaisemmissakin tutkimuksissa on tullut ilmi, että eläkeläiset ja eläkeikää lähestyvät ovat tunnollisimpia kierrättäjiä ja myös kompostoijia. Nuorimpien ikäluokassa on suhteellisesti eniten niitä, jotka eivät ole edes kokeilleet kompostointia.

− Olen huomannut, että usein aktiiviset kotipuutarhurit harrastavat myös kompostointia. Kompostointi on ekologinen tapa päästä eron puutarhajätteestä, kierrättää ravinteet omassa puutarhassa ja samalla hoitaa maata ja sen pieneliöitä, kertoo Riikka Kerttula.

Kompostori sopii niin mökille kuin kotiinkin. Kotiin kannattaa valita lämpöeristetty Biolan Pikakompostori 220eco, kun taas mökille tehokkaalla ilmanvaihtojärjestelmällä varustettu Biolan Mökkikompostori. Mökkikompostori sopii käymälä- ja keittiöjätteen kesäaikaiseen kompostointiin. Biolan Bokashiin keräät kätevästi biojätteet keittiössä hajuttomasti. Bokashi-astiasta voit tyhjentää ne lämpökompostoriin jatkokompostointia varten.

Kompostista saa ravinteikasta multaa kukkapenkkiin tai kasvimaalle. (Kuva: Biolan)
Kompostista saa ravinteikasta multaa kukkapenkkiin tai kasvimaalle. (Kuva: Biolan)

Kasvimaan kitkeminen ja nurmikon hoito inhokkilistan kärje ssä

Kasvimaan kitkeminen on kyselyn mukaan puutarhapuuhien suosikkilistauksen hännillä. Kaikissa ikäryhmissä inhokkipuuhakseen sen nimeää useampi kuin suosikkipuuhakseen. Vaikka omasta satoa toivotaan, niin perinteinen peltoviljely ei ole kaikkien haaveissa.

− Lavaviljely ja säkkikasvatus ovat lisääntyneet selvästi ja ne mahdollistavatkin hyötykasvien kasvattamisen entistä helpommin. Enää ei ole pakko saada perheelle koko talveksi perunoita omasta maasta, vaan nyt keskitytään kasvattamaan omia lempikasveja monipuolisesti. Riittää, kun saa tuoretta maisteltavaa läpi kesän, ja harvalla enää kellaria onkaan sadon varastointiin, pohtii viljelytapojen muutoksia Biolanin Kerttula.

Nurmikon kastelu ja leikkaaminen ovat monelle säännöllistä pakkopullaa. Pientalopihoista 84 prosentilla on nurmikkoa, vaikka sen leikkaus on harvojen lempipuuhaa. Joka kymmenes nimeää Nurmikon leikkuun inhokkipuuhakseen. Vielä useampi, 15 prosenttia, tunnustaa inhoavansa nurmikon kastelua.

Ota talteen vinkit nurmikon hoitoon ja nauti lopputuloksesta >>

Nurmikon kastelu ja leikkaus oli kyselyn mukaan yksi inhokkipuuhista puutarhassa. (Kuva: Biolan)
Nurmikon kastelu ja leikkaus oli kyselyn mukaan yksi inhokkipuuhista puutarhassa. (Kuva: Biolan)

Suosikit:

  • Sadonkorjuu
  • Kukkien istuttaminen
  • Kompostointi
  • Kukkien kastelu
Inhokit:
  • Kasvimaan kitkeminen
  • Nurmikon kastelu
  • Lehtien haravointi
  • Nurmikon leikkaaminen
Ohje

Ohje

Puutarhapuuhien suosikit ja inhokit:

Suosikit:

  • Sadonkorjuu
  • Kukkien istuttaminen
  • Kompostointi
  • Kukkien kastelu
Inhokit:
  • Kasvimaan kitkeminen
  • Nurmikon kastelu
  • Lehtien haravointi
  • Nurmikon leikkaaminen
Ohje

Ohje

Biolanin tuotteet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82612.jpg
Saako jäniksen syömän päärynäpuun pelastettua? Asiantuntija vastaa
Talvella jänis söi päärynäpuun rungon. Vaikka laitoin haavanhoitoaineen yms syötyyn kohtaan, ei yläpuoli selvinnyt. Nyt syödyn kohdan alapuolella on uusia vihreitä oksia. Saako tästä vielä päärynäpuun, vaikka päärunko on yläpuolelta kuollut?
20232_49043.jpg
Siirtonurmi voidaan asentaa myös syksyllä!
Pihanurmikon kasvattaminen kylvämällä kulutusta kestäväksi viheriöksi vaatii pitkän alkukasvatuksen.Moni meistä kuitenkin haluaisi pihansa nopeasti ja vaivattomasti käyttökuntoon. Siirtämällä valmiin nurmikon uudelle kasvupaikalle ohuena nurmirullana, saadaan heti syntymään näyttävä nurmikko, joka jo varsin lyhyen ajan kuluttua on tallausta kestävä. Siirtonurmi on tiheä, rikkaruohoton, vahvajuurinen ja tasainen nurmimatto, jota on ilo katsella!
20226_78591.jpg
Miten lautapinta saadaan harmaaksi?
Ihailetko vanhan tyylistä harmaata pintaa, jota löytyy ajan patinoimista rakennuksista? Enää ei tarvitse käyttää rautavihtrilliä harmaan pinnan saamiseksi. Pinnat saa harmaaksi luontoystävällisellä Sioo:x-käsittelyllä. Vesiohenteinen ja ympäristöystävällinen tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon.
20238_79684.jpg
Rahapuu - helppo huonekasvi
Rahapuu, jota kutsutaan myös paratiisipuuksi ja elämänpuuksi, on helppo ja vähään tyytyvä mehikasvi. Se on peräisin Etelä-Afrikan savanneilta, missä se kasvaa jopa 3 metriseksi. Huonekasvina pohjoisen oloissamme rahapuu saattaa kasvaa ajan kanssa jopa metrin korkuiseksi. Usein se jää kuitenkin matalammaksi, tanakkarunkoiseksi ja runsasoksaiseksi viherkasviksi.
20238_60540.jpg
Monipuolinen valkosipuli
Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi "sativum" tarkoittaa viljeltyä.
20241_83373.jpg
Ajankohtaista
Vanha kansa tietää, että "Mitä enemmän juhannuksena sataa, sitä huonompi tulos hedelmäpuista, mutta juurikasvit menestyvät". Kukin toivokoon tämän perusteella, tarpeensa mukaan, joko sadetta tai poutaa…Pääasia, että herkkuja saadaan ruokapöytään, jos ei omasta maasta, niin kaupan hyllyiltä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton