• Etusivu
  • Hoitotyöt

Valitse ja hoida kesäkukat oikein niin saat nauttia kukkaloistosta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.02.2023
20232_64836.jpg

Kesäkukkien istutus on mukavaa puuhaa koko perheelle. (Kuva: Pixabay)

Kesäkukat ovat nopea tapa koristaa pihat ja parvekkeet. Vaikka ne kasvavat vain yhden kesän, ovat kukinnot sitäkin runsaammat. Jotta kesäkukat tuottaisivat iloa mahdollisimman kauan, täytyy niidenkin hoidossa muistaa muutama asia.

1. Oikea kasvi oikeaan paikkaan

Valon tarve määrittää oikean kasvupaikan. Esimerkiksi pelargoni ja petunia viihtyvät aurinkoisella paikalla kun taas verenpisaralle ja ahkeraliisalle sopii puolivarjoinen tai varjoisa paikka.

Petunia pitää auringosta. (Kuva: Adobe Stock)
Petunia pitää auringosta. (Kuva: Adobe Stock)
Ahkeraliisa kaipaa itselleen puolivarjoista tai varjoisan kasvupaikan. (Kuva: Adobe Stock)
Ahkeraliisa kaipaa itselleen puolivarjoista tai varjoisan kasvupaikan. (Kuva: Adobe Stock)

2. Valitse sopiva ruukku ja kasvualusta

Kesäkukat voi istuttaa ruukkuun, parvekelaatikkoon, amppeliin tai maahan monivuotisten kasvien lomaan.

Ruukussa kasvit viihtyvät paremmin, kun istutusastia on riittävän suuri. Tällöin myös kastelutarve vähenee. Varmista, että astian pohjassa on reiät, joista ylimääräinen vesi pääsee poistumaan. Yleensä astian pohjalle tehdään salaoja esimerkiksi kivillä, mutta salaojaa ei tarvita, jos kasvualustana käytetään esimerkiksi Biolan Kesäkukkamultaa.

Erityisesti kesäkukkien kasvualustaksi kehitetty Biolan Kesäkukkamullan kevyt ja ilmava rakenne on saatu aikaan kevytsoramurskeella ja biohiilellä. Kastelun jälkeen biohiili sitoo vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasville mullan kuivuessa. Näin se mahdollistaa pidemmät kasteluvälit.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

3. Kastele ja lannoita

Jotta kasvit jaksavat kukkia koko kesän, ne tarvitsevat ravinteita. Vaivattomimmin lannoitus hoituu lisäämällä multaan varastolannoite, josta vapautuu ravinteita vähitellen kasvien käyttöön. Varastolannoituksen voi tehdä esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitteella tai Biolan Parvekekasvilannoitteella.

Kun olet valinnut oikean kasvualustan kukillesi niin muista myös lannoittaa niitä. (Kuva: Adobe Stock)
Kun olet valinnut oikean kasvualustan kukillesi niin muista myös lannoittaa niitä. (Kuva: Adobe Stock)

Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat ja niihin annostellaan pieni kasa lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan. Lannoitetta ei tule sekoittaa koko multamäärään, jotta vältytään ylilannoitukselta. Lopuksi istutusastia täytetään ja lannoite peitetään mullalla siten, että pinnalle jää kasteluvara. Varastolannoitteen ansiosta kasteluun riittää pelkkä vesi.

Vaihtoehtoisesti kesäkukkien hoitolannoitukseen voi käyttää myös jokaisella kastelukerralla esimerkiksi veteen sekoitettua Biolan Kesäkukkalannoitetta tai Biolan Kastelulannoitetta varastolannoituksen sijaan.

4. Nauti kukkaloistosta!

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton