• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvata parvekkeelle herkullinen keittiöpuutarha tai rentouttava vihreä keidas

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.09.2023
20232_63612.jpg

Omalta parvekkeelta saat varmasti tuoreet yrtit ruuanlaittoon. (Kuva: Adobe Stock)

Parvekkeelle voit luoda omanlaisen pienen puutarhan. Siellä voit viljellä melkein mitä tahansa, kuten kukkasia, kasviksia sekä yrttejä. Parvekeviljely on helppoa ja sopii aloittelevallekin viherpeukalolle. Parvekkeelle voit luoda itsellesi keittiöpuutarhan ja samalla myös rentoutumispaikan.

  • valitse kasvit valoisuuden mukaan
  • hanki hyvä multa
  • muista lannoittaa.

Lasitetulla parvekkeella olosuhteet ovat kuin kasvihuoneessa ja viljelykausi voi kestää jopa kuukausia avoparveketta kauemmin. Pienelläkin parvekkeella voi kasvattaa monenlaista kaunista ja herkullista. Lisää kasvutilaa saat nikkaroimalla seinähyllyjä sekä istuttamalla kasveja amppeleihin tai kasvattamalla köynnöksiä tukea vasten ylöspäin.

Ohje

Ohje

Parvekepuutarhan kolme ohjetta

  • valitse kasvit valoisuuden mukaan
  • hanki hyvä multa
  • muista lannoittaa.

Lasitetulla parvekkeella olosuhteet ovat kuin kasvihuoneessa ja viljelykausi voi kestää jopa kuukausia avoparveketta kauemmin. Pienelläkin parvekkeella voi kasvattaa monenlaista kaunista ja herkullista. Lisää kasvutilaa saat nikkaroimalla seinähyllyjä sekä istuttamalla kasveja amppeleihin tai kasvattamalla köynnöksiä tukea vasten ylöspäin.

Valo ja parvekkeen ilmansuunta vaikuttaa kasvien valintaan

Parvekkeen ilmansuunnalla on vaikutusta valon määrään ja lämpötilaan parvekkeella. Etelään suunnatuilla parvekkeilla voi olla tuskaisen kuuma kesällä, jolloin kasvit tarvitsevat varjostusta. Pohjoiseen suunnatulla parveekkeella kaikki kasvit eivät välttämättä kuki varjoisuuden vuoksi. Suurin osa kasveista viihtyy parvekkeella, johon paistaa osan päivää aurinko, jolloin Itään ja länteen avautuvat parvekkeet ovat kasvien hoidon kannalta ihanteellisimmat.

Aurinkoisella paikalla viihtyvät suojaista ja lämmintä kasvupaikkaa vaativat lajit. Paahdetta sietävien kasvien lehdet ovat yleensä luonnostaan nukkapintaisia, neulasmaisia, vahapintaisia tai muuten haihtumista vähentäviä.


  • Perennoista paahteisella parvekkeella viihtyvät muun muassa maksaruohot, mehitähdet ja koristeheinät.
  • Kesäkukista paadetta sietävät esimerkiksi hopeavillakko, koristeportulakka, pelargoni, petunia ja verbena.
  • Yrteistä paahdetta sietävät laventeli, timjami ja salvia.
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Varjossa viihtyvät suurilehtiset ja rehevät kasvit. Monien lajien lehdistö kasvaa varjossa kauniiksi, mutta kukkia kehittyy vähemmän kuin auringossa. Varjoon kannattaakin kokeilla kukkivien kasvien lisäksi lajeja, joiden koristearvo on lehdissä. Yrttien, heinien, ryhmäkasvien ja perennojen erikoiset lehtimuodot tulevat ruukkuistutuksissa hyvin esiin, kun kasveja katsotaan läheltä. Myös monet viherkasvit viihtyvät kesän varjoisalla parvekkeella.

  • Perennoista varjon puolella viihtyvät esimerkiksi keijunkukat ja kuunliljat.
  • Kesäkukista varjoa sietävät ahkeraliisa, kesäsypressi, lumihiutale, muratti ja verenpisara.
  • Hyötykasveista varjossa satoa tuottavat esimerkiksi lehtikaali ja lehtimangoldi, salaatit ja lehtevät yrtit, kuten mintut ja sitruunamelissa.

Oikea multa helpottaa kasvatusta

Useimmiten parvekkeella kasvit kasvavat suhteellisen pienissä ruukuissa ja altaissa ja siksi mullalla on iso merkitys kasvien menestykseen. Hyvä multa pysyy pitkään kosteana, mutta myös kostuu helposti kuivumisen jälkeen. Biolan Kesäkukkamulta sisältää biohiiltä, joka varastoi vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. Luonnonmukainen Kesäkukkamulta sopii parvekeruukkuihin kukkien kuin vihannestenkin kasvualustaksi. Altakasteluruukkuihin ja kasvatusaltaisiin paras multa on Biolan Puutarhan Sammalmulta. Havut, pensasmustikka ja muut happamassa kasvualustassa viihtyvät kasvit kannattaa istuttaa Biolan Havu- ja rodomultaan.

Salaattiainekset omalta parvekkeelta

Hyötykasvien kasvattaminen onnistuu parvekkeella ihan samaan tapaan kuin koristekasvienkin kasvatus. Luonnonmukainen varastolannoitus takaa, että syötävät kasvinosat säilyvät puhtaina, kun kasteluun käytetään pelkkää vettä.

Ruukun asemesta paljon ravinteita vaativat vihannekset, kuten tomaatti, kurkku, chili, kesäkurpitsa ja meloni, on helppo kasvattaa Biolan Kasvusäkissä. Kasvusäkki sisältää luonnonmukaisen varastolannoitteen, josta riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesäksi eikä muuta lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä.

Kastelun apuna voidaan käyttää Kasvusäkin alle laitettavaa Kasteluallas. Se toimii vesivarastona, josta vesi imeytyy kapillaarisesti kasvualustaan kasvin tarpeen mukaan. Kastelualtaan vesivarasto riittää satoikäisillä tomaatintaimilla vähintään viikon ajaksi ja pikkutaimilla paljon pidempään. Myös Biolan Kasvatusallas on mainio apu parvekkeelle, koska altaan pohjalla on vesivarasto, josta riittää vettä kukille, salaateille ja yrteille noin viikon ajaksi. Kasvatusaltaaseen ja altakasteluruukkuihin erinomainen kasvualusta on Biolan Kasvusammal tai Biolan Sammalmulta.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Älä unohda lannoitusta

Myös ravinteikkaaseen multaan istutettuja kasveja on lannoitettava, jotta ne jaksavat kasvaa ja kukoistaa tai tuottaa satoa koko kesän. Parvekepuutarhan kasveja voidaan lannoittaa joko kasteluveteen sekoitettavilla tai kasvualustaan sijoitettavilla lannoitteilla.

Varastolannoitus on helppo tapa huolehtia ruukkukasvien koko kesän ravinnetarpeesta. Varastolannoitukseen soveltuvat kaikki muun muassa Biolanin rakeistetut ja jauhemaiset luomulannoitteet. Kukkiville ja satoa tuottavilla kasveille sopii mm. Biolan Parvekekasvilannoite. Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat, joihin sijoitetaan lannoitetta pieninä kasoina. Ylilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään. Lopuksi varastolannoite peitetään mullalla. Varastolannoitettuja kasveja kastellaan pelkällä vedellä.

Jos et ole tehnyt varastolannoitusta, voi kasvien kasteluveteen annostella esimerkiksi Biolan Kesäkukkalannoitetta tai Biolan Kastelulannoitetta.

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Parvekkeen hoitotyöt
eli mitä parvekepuutarhurin tulisi muistaa:SuunnitteluParvekkeen istutusten suunnittelussa voi miettiä samoja asioita kuin pihankin suunnittelussa. Eli mitä parvekkeella halutaan tehdä, mitä siellä halutaan kasvattaa, paljonko näihin toimintoihin tarvitaan tilaa. Sijoitetaanko sinne oleskeluryhmä, leikkivätkö lapset parvekkeella, toivotaanko satoa vai kukkaloistoa, käytetäänkö vain kesäkukkia vai kasvatetaanko myös monivuotisia kasveja? Jokainen parvekepuutarhuri käyttää - ja täyttää - tilan omalla tavallaan. Parvekkeesta saa oivan oleskelupaikan, hienon hyötypuutarhan ja vaikka villin viidakon; miten vain haluaa!RuukutMonivuotiset kasvit istutetaan parvekkeelle isoihin ruukkuihin tai astioihin. Olisi hyvä, jos kasvatusastiassa olisi pyörät alla tai erilliset siirreltävät alustat, niin astian siirtely esimerkiksi parveketta siivotessa olisi helpompaa. Talvea vastaan parvekkeella säilytettävät ruukut suojataan styroxilla ja peitetään harsolla tai pakkaspeitteellä - astia voidaan lisäksi vuorata jo kasvin istutusvaiheessa kuplamuovilla. Multatilan pitäisi olla vähintään 50 cm syvä. Yksivuotisille kasveille riittää pienempi amppeli tai parvekelaatikko.SijoitteluOleskeluryhmän paikka on isoimman kasvin katveessa. Pienemmät kasvit mahtuvat parvekkeen laitamille, ikivihreät ja lehtensä varistavat perennat ja kesäkukat lomittain. Näin saadaan parvekkeelle elävyyttä. Toinen vaihtoehto on sijoittaa ikivihreät omaksi ryhmäkseen, joka jää talven koristukseksi parvekkeelle. Tämän ryhmän saa koottua syksylläkin, jos vie osan kasveista talvehtimaan kellariin.KasteluKasvit kuluttavat eri tavalla vettä, joten istuta samanlaisia (lehtien koko, lehden pinta ) ja samankokoisia kasveja yhteiseen ruukkuun. Kasteluväliä saa pidennettyä istuttamalla kasvit altakasteluruukkuun. Tällaisia ruukkuja saa ostaa puutarhamyymälöistä sekä tavarataloista, jotka myyvät vihersisustamistarvikkeita. Toinen vaihtoehto on hankkia tai tehdä itse puinen istutusastia. Muista kuitenkin, että ylimääräisen kasteluveden on päästävä pois eli multatila ei saa muodostaa allasta.Lasittamattomallakin parvekkeella lämpötila saattaa nousta aurinkon paistaessa huomattavasti, mikä lisää myös kasvien vedenkulutusta. Kastele siis kasvejasi niiden tarpeen mukaan. Haihduntaa lisää valon ja lämmön ohella tuuli, joten jano saattaa yllättää pilvisempänäkin päivänä.VarjostusKeväällä parvekkeella talvehtineet kasvit heräilevät talvilevosta aikaisemmin kuin pihaan istutettuna. Aikaisen kasvuunlähdön ja tästä seuraavan vioituksen estämiseksi kasveja varjostetaan aurinkoisina päivinä esim. harsolla. Erityisen tärkeää tämä on ikivihreille kasveille. Kevätauringon alkaessa paistaa on hyvä myös sulatella ruukkujen multaa ja auttaa kasvia saamaan vettä kastelemalla kasveja lämpimällä vedellä. Kesälläkin tämä varjostaminen saattaa olla tarpeen.LannoitusMonivuotisia kasveja hoidetaan parvekkeella kuten maahankin istutettuna. Taimia lannoitetaan keväällä. Typpipitoisilla lannoitteilla ei lannoiteta heinäkuun puolenvälin jälkeen, vaan tämän jälkeen lannoittamiseen käytetään typetöntä syyslannoitetta. Lannoittamiskerroiksi riittävät yksi kerta keväällä ja yksi loppukesällä. Jos joudut esim. helteisen kesän tai pienestä istutusruukusta johtuen kastelemaan kasveja runsaasti, saattaa esiintyä ravinnepuutoksia. Nämä voit hoitaa sekoittamalla kasteluveteen moniravinteista kastelulannoitetta.LeikkausHoitoleikkaukset kasveille tehdään samaan tapaan kuin maahan istutetuillekin kasveille.Lue lisää pihan -ja parvekkeen- suunnittelusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton