TAKAISIN

Kasvata parvekkeelle herkullinen keittiöpuutarha tai rentouttava vihreä keidas

Julkaistu: 30.3.2020

Parvekkeelle voit luoda omanlaisen pienen puutarhan. Siellä voit viljellä melkein mitä tahansa, kuten kukkasia, kasviksia sekä yrttejä. Parvekeviljely on helppoa ja sopii aloittelevallekin viherpeukalolle. Parvekkeelle voit luoda itsellesi keittiöpuutarhan ja samalla myös rentoutumispaikan.

Muista vain kolme ohjetta:
  • valitse kasvit valoisuuden mukaan
  • hanki hyvä multa
  • muista lannoittaa.


Lasitetulla parvekkeella olosuhteet ovat kuin kasvihuoneessa, ja viljelykausi voi kestää jopa kuukausia avoparveketta kauemmin. Pienelläkin parvekkeella voi kasvattaa monenlaista kaunista ja herkullista. Lisää kasvutilaa saat nikkaroimalla seinähyllyjä sekä istuttamalla kasveja amppeleihin tai kasvattamalla köynnöksiä tukea vasten ylöspäin.

Omalta parvekkeelta saat varmasti tuoreet yrtit ruuanlaittoon.Omalta parvekkeelta saat varmasti tuoreet yrtit ruuanlaittoon.

Valo ja parvekkeen ilmansuunta vaikuttaa kasvien valintaan

Parvekkeen ilmansuunnalla on vaikutusta valon määrään ja lämpötilaan parvekkeella. Etelään suunnatuilla parvekkeilla voi olla tuskaisen kuuma kesällä, jolloin kasvit tarvitsevat varjostusta. Pohjoiseen suunnatulla parveekkeella kaikki kasvit eivät välttämättä kuki varjoisuuden vuoksi. Suurin osa kasveista viihtyy parvekkeella, johon paistaa osan päivää aurinko, jolloin Itään ja länteen avautuvat parvekkeet ovat kasvien hoidon kannalta ihanteellisimmat. 

Aurinkoisella paikalla viihtyvät suojaista ja lämmintä kasvupaikkaa vaativat lajit. Paahdetta sietävien kasvien lehdet ovat yleensä luonnostaan nukkapintaisia, neulasmaisia, vahapintaisia tai muuten haihtumista vähentäviä.

  • Perennoista paahteisella parvekkeella viihtyvät muun muassa maksaruohot, mehitähdet ja koristeheinät.
  • Kesäkukista paadetta sietävät esimerkiksi hopeavillakko, koristeportulakka, pelargoni, petunia ja verbena.
  • Yrteistä paahdetta sietävät laventeli, timjami ja salvia.

Varjossa viihtyvät suurilehtiset ja rehevät kasvit. Monien lajien lehdistö kasvaa varjossa kauniiksi, mutta kukkia kehittyy vähemmän kuin auringossa. Varjoon kannattaakin kokeilla kukkivien kasvien lisäksi lajeja, joiden koristearvo on lehdissä. Yrttien, heinien, ryhmäkasvien ja perennojen erikoiset lehtimuodot tulevat ruukkuistutuksissa hyvin esiin, kun kasveja katsotaan läheltä. Myös monet viherkasvit viihtyvät kesän varjoisalla parvekkeella. 

  • Perennoista varjon puolella viihtyvät esimerkiksi keijunkukat ja kuunliljat.
  • Kesäkukista varjoa sietävät ahkeraliisa, kesäsypressi, lumihiutale, muratti ja verenpisara.
  • Hyötykasveista varjossa satoa tuottavat esimerkiksi lehtikaali ja lehtimangoldi, salaatit ja lehtevät yrtit, kuten mintut ja sitruunamelissa.

Oikea multa helpottaa kasvatusta

Useimmiten parvekkeella kasvit kasvavat suhteellisen pienissä ruukuissa ja altaissa ja siksi mullalla on iso merkitys kasvien menestykseen. Hyvä multa pysyy pitkään kosteana, mutta myös kostuu helposti kuivumisen jälkeen. Biolan Kesäkukkamulta sisältää biohiiltä, joka varastoi vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. Luonnonmukainen Kesäkukkamulta sopii parvekeruukkuihin kukkien kuin vihannestenkin kasvualustaksi. Altakasteluruukkuihin ja kasvatusaltaisiin paras multa on Biolan Puutarhan Sammalmulta. Havut, pensasmustikka ja muut happamassa kasvualustassa viihtyvät kasvit istutetaan Biolan Havu- ja rodomultaan.

Tomaatit kannattaa kasvattaa Biolanin Kasvusäkeissä.Tomaatit kannattaa kasvattaa Biolanin Kasvusäkeissä.

Salaattiainekset omalta parvekkeelta

Hyötykasvien kasvattaminen onnistuu parvekkeella ihan samaan tapaan kuin koristekasvienkin kasvatus. Luonnonmukainen varastolannoitus takaa, että syötävät kasvinosat säilyvät puhtaina, kun kasteluun käytetään pelkkää vettä.

Ruukun asemesta paljon ravinteita vaativat vihannekset, kuten tomaatti, kurkku, chili, kesäkurpitsa ja meloni, on helppo kasvattaa Biolan Kasvusäkissä. Kasvusäkki sisältää luonnonmukaisen varastolannoitteen, josta riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesäksi eikä muuta lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä.

Kastelun apuna voidaan käyttää Kasvusäkin alle laitettavaa Kasteluallas. Se toimii vesivarastona, josta vesi imeytyy kapillaarisesti kasvualustaan kasvin tarpeen mukaan. Kastelualtaan vesivarasto riittää satoikäisillä tomaatintaimilla vähintään viikon ajaksi ja pikkutaimilla paljon pidempään. Myös Biolan Kasvatusallas on mainio apu parvekkeelle, koska altaan pohjalla on vesivarasto, josta riittää vettä kukille, salaateille ja yrteille noin viikon ajaksi. Kasvatusaltaaseen ja altakasteluruukkuihin erinomainen kasvualusta on Biolan Kasvusammal tai Biolan Sammalmulta.

Muista lannoittaa! Kukkiville ja satoa tuottavilla kasveille sopivin on Biolan Parvekelannoite.Muista lannoittaa! Kukkiville ja satoa tuottavilla kasveille sopivin on Biolan Parvekelannoite.

Älä unohda lannoitusta

Myös ravinteikkaaseen multaan istutettuja kasveja on lannoitettava, jotta ne jaksavat kasvaa ja kukoistaa tai tuottaa satoa koko kesän. Parvekepuutarhan kasveja voidaan lannoittaa joko kasteluveteen sekoitettavilla tai kasvualustaan sijoitettavilla lannoitteilla.

Varastolannoitus on helppo tapa huolehtia ruukkukasvien koko kesän ravinnetarpeesta. Varastolannoitukseen soveltuvat kaikki Biolanin rakeistetut ja jauhemaiset luomulannoitteet. Kukkiville ja satoa tuottavilla kasveille sopivin on Biolan Parvekekasvilannoite.

Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat, joihin sijoitetaan lannoitetta pieninä kasoina. Ylilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään. Lopuksi varastolannoite peitetään mullalla. Varastolannoitettuja kasveja kastellaan pelkällä vedellä.

Jos et ole tehnyt varastolannoitusta, voi kasvien kasteluveteen annostella Biolan Kesäkukkalannoitetta tai Biolan Kastelulannoitetta.