• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pihasuunnitelman hinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2023
202310_83277.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnitelman voi tehdä itse, mutta useat valitsevat pihasuunnittelun ammattilaisen auttamaan mieleisen pihan suunnittelussa. Suunnitelmaa tarvitaan riippumatta siitä, rakennetaanko piha omin voimin vai teetetäänkö työt viherrakentajalla.

Kun pihasuunnittelija käy tutustumassa tonttiin jo hyvissä ajoin ennen rakentamisen aloittamista, voi häneltä saada kullanarvoisia vinkkejä jo rakennusten sijoitteluun. Hän kartoittaa, mitä kasvillisuutta ja valmiita luonnon elementtejä on järkevää suojata ja käyttää hyödyksi.

Suunnittelulla vältetään myös kalliiksi käyvät, väärät kasvivalinnat ja samalla minimoidaan tulevia hoitokustannuksia. Hyvässä suunnitelmassa on esitetty myös erilaisten pintojen käyttökelpoiset materiaalit ja se sisältää kirjalliset ohjeet, kuinka myös pohjat tehdään kestäviksi. Kun piha on alusta alkaen rakennettu oikein, alenevat kustannukset pitkässä juoksussa tuntuvasti. Huolellisesti suunniteltu, ja oikein toteutettu sekä hoidettu piha on omistajalleen rahanarvoinen etu. Pihaan sijoitettu raha nostaa kiinteistön arvoa.

Pihasuunnittelija osaa huomioida kaikki pihalle toivotut toiminnot (mm. kulkuväylät, oleskelu-, leikki- ja autopaikat, pyykinkuivauksen, tomutuksen, jätehuollon ja lumenkasauspaikat). Hän tuntee kasvit, niiden kasvutavat, kasvupaikkavaatimukset sekä muoto- ja värikielen. Hän tuntee myös erilaiset pintamateriaalit, kuten luonnonkivet, betoni- ja muurikivet, puutavaran, katteet, erilaiset maa-ainekset ja maaperän. Hän osaa suunnitella pihan valaistuksen ja luoda pihalle viihtyisiä tiloja. Suunnittelija voi auttaa myös kasvi- ja materiaalihankinnoissa.

20095_16605.jpg

Suunnittelutyö alkaa yleensä siten, että suunnittelija tulee tutustumaan tonttiin ja kartoittaa asukkaiden toiveita. Suunnittelijaa kannattaa pyytää esittelemään aikaisempia suunnitelmiaan, jotta voi todeta lopputuloksen luonteen ja tason. Hän kertoo yleensä myös suunnittelun hinnan tai ainakin hinta-arvion.

Mistä hinta muodostuu?

Suunnittelun hintaan vaikuttavat mm.

  • suunnitelman tarkkuus ja yksityiskohtaisuus
  • kasvit, rakenteet, maasto, pinta-ala
  • luonnonolosuhteet
  • pihaan suunniteltujen toimintojen määrä
  • alueen suunnittelua määräävien yleisten ohjeiden ja normien yksityiskohtaisuus
  • suunnittelijan ammattitaito ja kokemus

Hinta perustuu suunnittelijan käyttämään aikaan: Mitä kokeneempi suunnittelija, sitä nopeammin työ häneltä sujuu. Toisaalta kokemus saattaa nostaa hieman tuntihintaa. Keskimäärin suunnittelutyön tuntihinta on 60–100 €. Tuntihinta kattaa luonnollisesti kaikki hallinto-, tietotekniikka- ja markkinointikulut, toimitilavuokrat, lakisääteiset eläke- ja vakuutusmaksut, verot ym. yritystoiminnan kulut. Luonnossuunnitelman hinta on 800–1500 € ja tarkka istutussuunnitelma on 2000–6000 €. Pihasuunnitelman voi saada rauhallisempaan talviaikaan edullisemmin – suunnittelu onnistuu mainiosti myös talvella.

Kasvillisuus
ammattilaisille
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen hyväksyntä
Toimenpiteet:Urakoitsija tai toimittaja esittää sopimusten mukaiset laskut kahtena kappaleena hyväksyttäväksi työmaan valvojalle, joka tarkastaa laskujen sopimuksenmukaisuuden, merkitsee laskuihin saapumispäivämäärän, tarkastuspäivämäärän ja laskun eräpäivän. Työmaapäällikkö hyväksyy laskut kuittauksellaan. Työmaa toimittaa hyväksytyt laskut yhtenä kappaleena tilaajalle jatkokäsittelyä varten. Sopimusten maksamiskäytäntönä pidetään pääsääntöisesti 14 pv netto. Myös pitemmät maksuajat saattavat tulla kysymykseen, mikäli urakoitsija / toimittaja on tarjouksessaan sitä esittänyt. Eräpäivä lasketaan työmaan laskun hyväksymispäivämäärästä (ei laskun päiväyksestä). Projektipäällikkö kirjaa laskut reaaliaikaisesti urakoittain laskujen seuraamisjärjestelmäänsä. Tilaaja ei maksa kohteen laskuja ilman, että niissä on projektipäällikön kuittaus.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Laskujen hyväksymismerkinnätHyväksyntä:Valvoja sekä projektipäällikkö
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.Uusi asbestilainsäädäntö voimaan vuoden 2016 alussa – mitä pitää huomioida?
20218_72006.jpg
Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimi
Tasavallan presidentti on myöntänyt VILPE Oy:n perustajalle, rakennusmestari Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimen. Kesäkuussa myönnettiin 50 arvonimeä, joista rakennusneuvoksia oli kaksi. Vuodesta 1943 asti nimettyjä rakennusneuvoksia on Suomessa alle 200.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakan täydennykset ja lisäselvitykset
Toimenpiteet:Urakkalaskennan aikana urakoitsijoiden mahdollisesti esittämien lisäkyselyjen aiheuttamat täsmennykset tai suunnittelijoiden havaitsemat suunnitelmien täsmennystarpeet toimitetaan kirjallisesti kaikille urakoitsijoille siten, että ne ovat urakoitsijoilla riittävän ajoissa ennen tarjouksen jättämisajankohtaa. Mahdollinen laskenta-ajan jatkamistarve päätetään täydennysten ja lisäselvitysten toimituksen yhteydessä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Tarjouspyyntöjen täydennysasiapaperitHyväksyntä:Projektipäällikkö
202210_73809.jpg
Onnistunut suunnittelu yhdisti historiallisen kohteen ja uudet luhtitalot
Lue, mitä suunnitteluryhmältä vaadittiin, kun kaavassa suojeltu historiallisesti arvokas talo haluttiin saneerata perusteellisesti ja muuttaa seitsemän huoneiston asuinrakennukseksi. Komean vanhan tiilirakennuksen viereen haluttiin lisäksi rakentaa kaksi luhtikerrostaloa 12 asuinhuoneistolla. Tämä kaikki edellytti kaavamuutosta ja arkkitehdin taidonnäytteenä uudisrakentamisen sovittamista mitä kauneimpaan kulttuuriympäristöön.
20227_71027.jpg
Ravinteikasta uutta multaa
Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto, jonka tarkoituksena on pitää kasvi elinvoimaisena antamalla juurille lisää kasvutilaa ja ravinteita.Huonekasvit kaipaavat mullanvaihtoa silloin, kun entinen ruukku on jäänyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle. Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa ja kukkivien kasvien vuoro on hieman myöhemmin keväällä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton