• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pihasuunnittelu aloitetaan jo rakentamisen alkumetreillä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
200810_13548.jpg

Metsäisen tontin mäntyjä, jäkälikköä ja kiviä tullaan hyödyntämään pihassa.

Pihasuunnitelman teettäminen maksaa, mutta kun hinnan suhteuttaa koko talonrakennusprojektin kustannuksiin, tuntuu rahanmeno täysin kohtuulliselta. Ja suunnittelu "maksaa itsensä" pian takaisin: Kun olemassa oleva kasvillisuus kartoitetaan ja päätökset kasvien säästämisestä, suojaamisesta ja poistamisesta tehdään varhaisessa vaiheessa sekä maa-ainesten siirrot, pengerrykset, ojitukset ja kasvualustojen perustamiset suunnitellaan ajoissa, säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa.

Pihasuunnittelija kannattaa siis ottaa mukaan jo siinä vaiheessa, kun rakennusten paikkoja vielä suunnitellaan. On järkevää lähteä liikkeelle siitä, mitä tontilla jo on olemassa. Keskeisellä paikalla oleva, upea kallio tai kaunis kuusiryhmä voivat jopa sanella rakennusten sijoittelua.

Tontilta löytyvät kauniit kivet kannattaa ottaa talteen. Metsäinen tontinkulma tai kaunis pihlaja halutaan ehkä tuoda esille - jopa näkymään suoraan keittiön tai makuuhuoneen ikkunasta, jolloin rakennuksen huonejärjestys voi muotoutua uudelleen.

Maastonmuotoilua kannattaa tehdä jo rakentamisen yhteydessä, jolloin se on edullista ja vaivatonta: Kun kaivuri muutenkin jyllää tontilla talon perustusten kimpussa, kannattaa sillä ainakin kuoria rikkaruohojen tai metsänpohjan valtaama pintamaa, kaivaa kaadettujen puiden kannot pois ja valmis ojanne pensasaidalle sekä sijoitella suuret kivet valmiiksi paikoilleen. On turhaa kuljettaa arvokasta maa-ainesta kuormakaupalla kaatopaikalle, jos sitä voidaan hyödyntää omalla tontilla esimerkiksi melu-, pöly- ja näköesteenä.

Suunnittelija aukaisee lisäksi mm. kulkuväyliin, aitauksiin, oleskelualueisiin ja pihavalaistukseen liittyviä kysymyksiä. Näiden pohjatyöt voidaan tehdä jo talonrakentamisen alkuvaiheessa.

On tärkeää, että asukkaiden omien toiveiden ja mieltymysten lisäksi sekä paikan että rakennusten tyyli säilytetään suunnittelun lähtökohtana. Tavoitteena on myös toimintojen mukaan jäsennelty pihapiiri, jossa on tuuletustelineelle ja jäteastialle on löydyttävä järkevät paikat. Avainsanoja ovat mm. toiminnallisuus, esteettisyys ja turvallisuus.

Nuoren perheen toivomuksia pihasuunnittelijalle

Nuori pari rakentaa unelmiensa kotia todella rauhalliselle ja luonnonläheiselle, metsäiselle tontille. Pihasuunnittelija on käynyt tontilla jo muutaman kerran ja kirjannut heidän toiveitaan ylös.

Metsää pyritään säästämään mahdollisimman paljon, mutta sitä siistitään kovalla kädellä; kaikki risukot ja kitukasvuiset puut poistetaan. Perheeseen on tulossa jälkikasvua vuoden vaihteen jälkeen, joten pihaan toivotaan leikkitilaa ja turvallisuutta. Tontin reunalla kulkeva pieni metsälampi tullaankin kuivattamaan turvallisuussyistä. Seisova vesi on tietysti myös hyttysten lisääntymispaikka. Yksi, melko erikoinenkin toive pariskunnalla oli: "Saataisiinko pihapiiriin jotenkin houkuteltua hömötiaisia ja närhiä, koska ne kuulemma ovat hirvikärpästen luontaisia vihollisia?" Tätä toivetta pyritään ratkaisemaan kasvivalinnoilla.

Perhe miettii pihan hoitamista hyvin realistisesti. Pienen lapsen vanhemmilla tuskin liikenee kovasti aikaa pihan hoitamiselle, niinpä pihan tulisi olla melko helppohoitoinen. Hiekkalaatikolle pitää varata paikka. Tuuletus- ja kuivaustilaa toivotaan hieman katseilta piiloon. Jätekatokselle ja kompostorille tarvitaan myös suojaiset paikat. Talon päätyyn toivotaan suurta terassia, jonka kupeeseen olisi hienoa saada tilaa grillauspaikalle pergolapuiden katveeseen sekä ikioma uima-allas. Tontilla on myös mainiosti tilaa pienelle vierasmökille, jota vuorotyötä tekevä nuorikko voi tarvittaessa käyttää rauhallisena lepopaikkana.

Nurmikkoa tarvitaan pelikentäksi - ruohonleikkuu hoituukin kuulemma mieluusti. Pihaan ei haluta asfalttia, vaan sisääntulotie voi olla sorapintainen. Liuskekivet miellyttävät pariskuntaa - ja ne sopivatkin tähän ympäristöön mainiosti. Perhe pitää selkeistä, kulmikkaista muodoista. Pihassa olevaa kalliota jätetään näkyviin ja sitä korostetaan tontilta löytyneillä luonnonkivillä. Siihen yhteyteen voisi sopia pieni, soliseva vesiaihe. Pienelle kasvimaalle koitetaan löytää aurinkoinen ja luonteva paikka. Omenapuita ja marjapensaita on pihaan mahdutettava. Terijoensalavat ja hopeanväriset havut miellyttävät pariskunnan silmää. Varsinaisia kukkapenkkejä ei haluta. Suuri osa tontista jääkin luonnontilaan, ja jäkäliä ja sammalia pyritään säästämään mahdollisimman paljon.

Tontin sisääntuloväylää saavat jäädä reunustamaan kataja ja koivu. Koivu tulee pehmentämään metsän keskelle kohoavan korkean rakennuksen luomaa kontrastia.
Tontin sisääntuloväylää saavat jäädä reunustamaan kataja ja koivu. Koivu tulee pehmentämään metsän keskelle kohoavan korkean rakennuksen luomaa kontrastia.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202111_73626.jpg
Minkälainen oli halloween vuonna 2021? Kuvista päätellen karmiva
Emme tällä kertaa keränneet kauheimpia kokemuksia halloweenin vietosta, vaan pyysimme kuvaa pelottavimmasta, kauheimmasta, perusteellisesti mietitystä tai pikkutarkasti tehdystä halloween-koristelusta. Kuva sai olla sisältä tai ulkoa. Saimme runsaasti kuvasatoa Halloweenista, kiitos siitä. Tässä artikkelissa esittelemme muutaman kauhukuvan kommentteineen. Arvonnan voittajille on ilmoitettu voitosta henkilökohtaisesti.
20237_82654.jpg
Vuorimännyn typistäminen? Asiantuntija vastaa
Vuorimännyt suositellaan typistettävän juhannuksen tienoolla. Voiko vuorimäntyjä typistää/leikata vielä myöhemmin kesällä tai syksyllä/talvella kuten muitakin havuja, vai onko peli tämän vuoden osalta menetetty?
20117_27145.jpg
Keväinen kukkapilvi ja syksyn punaiset marjat - Pilvikirsikka
Voimakkaasti kasvava, terve, kaunis ja upeasti kukkiva pienehkö puu/pensas kotipihan näyttäväksi yksittäiskasviksi tai osaksi ryhmäistutusta. Keväällä valkoinen pilvihuntu - syksyllä punaiset marjat lintujen iloksi ja ravinnoksi!Katso pilvikirsikka Kasvikortistossa
20124_30569.jpg
Apua pihasuunnitteluun
Uuden talon tontti on vielä alkutekijöissään. Voisitteko Te auttaa pihan suunnittelussa jotenkin?Rakentamiseen ja remontointiin keskittyvän Rakentaja.fi:n sisarportaali Puutarha.net on täynnä tietoa pihan ja puutarhan rakentamisesta! Ylävalikosta avautuu monipuolisia infosivuja rakentamisen eri vaiheista aina suunnittelusta pihan varusteisiin. Tutustumalla niihin saatte jo hyvän kuvan kaikesta, mitä pihan rakentamiseen liittyy.* Puutarha.netin Jäsenpalveluista löytyy apua omatoimiseen suunnitteluun. Kaikki jäsenpalvelut saat käyttää hyödyksesi veloituksetta - kunhan vain kirjaudut sisään! Samat tunnukset käyvät kaikkiin Rakentaja.fi-konseptin portaaleihin (Rakentaja.fi, Puutarha.net ja Omataloyhtiö.fi).- Esimerkiksi lähes 1400 kasvilajia ja -lajiketta sisältävä Kasvikortisto on monipuolinen apu. Sieltä voit hakea sopivia vaihtoehtoja vaikka kasvuolosuhteisen, kasvin korkeuden, kasvutavan tms. perusteella.
200610_519.jpg
Viikolla 41 vietetään punajuuriviikkoa
Punajuuri on lunastanut jo paikkansa ruoka-ammattilaisten sydämissä inspiroivana raaka-aineena. Trendikkääksikin punajuurta voi kutsua!Nyt tämän voimajuuren soisi löytävän tiensä aivan uudella tavalla myös kotikeittiöihin. Punajuuren puolesta puhuvat upea aromi, vahva väri ja monikäyttöisyys.Punajuuri on herkkua kautta koko vuoden. Sokerijuurikkaan serkkuna se on maultaan miellyttävän makea ja syksyllä erityisen mehevä. Kasvisten viiden värin kartalla punajuuri sijoittuu sinisen ja purppuran ryhmään, jossa ei kovaa tungosta olekaan. Väri kertoo tärkeistä bioaktiivisista aineista, jotka toimivat elimistön suoja-aineina.
20219_72569.jpg
Nyt vietetään valtakunnallista huonekasviviikkoa
Huonekasvi-innostus on vienyt monen mukanaan kevään ja kesän aikana. Syksyn saapuessa siirrytään hiljalleen sisätiloihin, missä kesäkausi jatkuu viihtyvyyttä lisäävien -jopa trooppisten- kukkivien ja vihreiden kasvien avulla. Syksyn valtakunnallista huonekasviviikkoa vietetään 20.‒26.09.21.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton