Pihlajanmarjakoin torjunta-aika? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Adobe Stock)
Mikä aika tai missä vaiheessa pihlajanmarjakoi olisi torjuttava omenapuissa?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Pihlajanmarjakoille kasvaa yksi sukupolvi kesässä. Näiden vaatimattoman näköisten pikkuperhosten päälento on yleensä kesäkuun puolivälissä tai loppupuolella, mutta niitä saattaa lennellä jo alkukesälläkin ja jatkua elokuulle. Sääolot voivat vaikuttaa paljonkin lentoaikoihin.
Naaraat munivat raakileiden pinnalle ja munista kuoriutuu toukkia parin viikon kuluttua. Toukat kaivautuvat varsin nopeasti raakileisiin, jonka sisällä ne ovat hyvässä turvassa.
Pihlajanmarjakoin torjunta-aikaan vaikuttaa se, torjutaanko aikuisia ennen kuin ne ehtivät munia, munia vai toukkia. Feromonipyydyksillä voi saada selville, milloin perhoset alkavat lennellä. Yleensä pyydykset asetetaan paikoilleen kukinnan alkuvaiheessa. Parasta olisi torjua pihlajanmarjakoit lentovaiheessa, mutta kovin tehokkaita konsteja ei kotipuutarhureille ole tarjolla. Munien ja toukkien torjunta on vielä vaikeampaa, sillä munat ovat siellä täällä raakileissa ja toukat kaivautuvat raakileisiin nopeasti.
Pienimuotoisesti jo feromonipyydykset voivat vähentää vaurioita, mutta jos omenapuita on runsaasti, ne eivät yksin riitä. Kotipuutarhureille on saatavissa lähinnä pyretriinipohjaisia torjunta-aineita. Ne ovat kosketusmyrkkyjä, joten ruiskutuksen on osuttava hyönteisen päälle.
Onneksi pihlajanmarjakoit eivät joka vuosi tee yhtä paljon tuhoa kuin pahimpina vuosina. Kun pihlaja kukkii runsaasti, ne suosivat isäntäkasviksi sitä.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!