• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Miten istutan oikein pikkusyreenin?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 27.03.2025
202210_79884.jpg

Pikkusyreeni (Syringa meyeri 'Palibin') (Kuva: Shutterstock)

Ostan pikkusyreenin eli Palibin. Olen kaivanut sille 70x70 cm kuopan. Millaista multaa käytän kuopan täytöön ja siis istutukseen? Laitanko kiviä ja soraa pohjalle? Sekoitanko multaan hiekkaa ja kalkkia? Miten lannoitan nyt ja jatkossa? Mitä muuta huomioitavaa on istutamisessa?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Täytä multa lannoitetulla ja kalkitulla puutarhan yleismullalla. Sopivaa puutarhamultaa saa mm. puutarhamyymälöistä. Näissä mullissa on kasvuun lähtöön kaikki tarvittava sopivassa suhteessa eikä mitään ole liikaa. Ylimääräistä lannoittamista tai kalkitusta ei tarvita.

Kiviä tai soraa tarvitaan kuopan pohjalle vain, jos istutusalusta tarvitsee salaojitusta. Jos vesi ei läpäise maata vaan jää seisomaan pitkäksi aikaa kuopan pohjalle, voi olla tarpeen salaojittaa paksulla sora- tai kevytsorakerroksella. Multaan sekoitetaan hiekkaa vain, jos halutaan keventää kasvualustaa. Kun käytät puutarhamultaa, hiekalle ei ole tarvetta. Jos kuopasta kaivettu maa on sopivaa istuttamiseen, voi sitä sekoittaa mukaan ostomultaan, esim 1/3 vanhaa maata, 2/3 uutta multaa.

Istuttamisessa on tärkeää, että taimi, kuoppa ja multa kastellaan perusteellisesti ennen istuttamista. Maa tiivistetään, mutta ei kivikovaksi, taimen alta, jotta se ei painu myöhemmin maan itsekseen tiivistyessä. Taimen ympäriltä maa tiivistetään varovasti käsin, jotta juuret eivät vahingoitu.

Jatkokastelusta huolehditaan tarpeen mukaan, sillä taimi ei kestä etenkään ensimmäisenä vuonna kuivumista. Kerralla kastellaan mieluummin harvemmin, mutta kunnolla koko juuriston syvyydeltä. Juuristo ei saa kuitenkaan olla jatkuvasti litimärkä, sillä juurtenkin täytyy saada hengittää. Kastelun tarve selviää työntämällä sormet vähän syvemmälle multaan paakun vierestä. Vain pintaa tunnustelemalla ei selviä, onko maa juurten syvyydeltä kuivaa vai märkää.

Voit lukea lisää istutusasioista osoitteesta:
https://muhevainen.fi/oppaat/muista-aina-istutuksissa/

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
202211_80077.jpg
Mikä kuvassa oleva kasvi on? Asiantuntija vastaa
Ulko-oveni vieressä olevasta pensaasta on alkanut viime kesänä ja nyt jälleen kasvamaan putkimaista kasvia. En ole varma, onko kyseessä vaaraton koiranputki vai mahdollisesti jopa myrkkykeiso (lehdet näyttävät jotenkin samanlaisilta).
202211_80195.jpg
Herukkapensaiden tuholaisten häätö? Asiantuntija vastaa
Olen aloitteleva hyötypuutarhan hoidossa. Istutin tänä kesänä puna-, musta- ja viherherukkapensaaat sekä pensasmustikoita. Punaherukkapensaaseen ilmestyi vihreitä toukkia, jotka söivät lehtiä. Poistin lehdet, joissa näin toukkia. Seuraavaksi ilmestyi kaikkiin herukoihin ilmeisesti jotain kirvoja. Oksien päissä lehdet käpertyivät ja niissä näkyi pienenpieniä nyppyjä, joiden oletan olevan kirvoja tms., koska pensaisiin tulvahti muurahaisarmeija kiipeilemään pitkin varsia. Leikkasin pois kaikki ne oksat, joissa oli näitä kirvaryppäitä. Olenkohan toiminut oikein? Voiko mitenkään ennaltaehkäistä tuholaisia tulevana keväänä? Pitäisikö herukat ruiskuttaa ennen marjojen tuloa?
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?
20236_82125.jpg
Mongolianvaahteran latvassa lehdet eivät kasva? Asiantuntija vastaa
Istutimme pari viikkoa sitten pihallemme kaksi mongolianvaatera. Korkeus reilu kaksi metriä. Toisessa latvuksen lehdet eivät ole kasvanut täyteen mittaan ja niitä on myös paljon vähemmän kuin puun alaosassa. Muutama lehden aluista vaikuttaa kuihtuneilta, mutta eivät kaikki. Mistähän se voi johtua? Toiseen puuhun lehdet on kasvaneet tasaisesti ja puut ovat reilun parin metrin päässä toisistaan.
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton