Pilariluumupuun hoito-ohjeet? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Adobe Stock)
Olen hankkinut käsittääkseni hillittykasvuisen pilariluumupuun pieneen rivitalopihaani. Kuinka ohjaan puun kasvua, etten nyt ihan kauheita virheitä tekisi? Kyseessä on pilariluumu Kolonovidna.
Aikaisemmin asuessamme ok-talossa pihalla oli 'Sinikka' luumupuu, joten jotain kokemusta on ollut. Yleiset ohjeet luumupuiden leikkauksesta olen kerrannut, mutta olisiko jotain erityistä?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
'Kolovidnaja'-kirsikkaluumulajike on jo itsessään hyvin hillittykasvuinen ja kapea. Siksi se sopii mainiosti pieneenkin pihaan eikä tarvitse mainittavaa ohjailua tai leikkaamista.
Jos kuitenkin leikkaamiselle nähdään tarvetta, se pitää tehdä loppukesälllä, heinä-elokuun vaihteessa tai elokuussa. Syynä on se, että keväällä luumupuut vuotavat voimakkaasti leikkaushaavoista ja voivat jopa kuivua kokonaan. Leikkaamista ei pidä jättää niin myöhäiseen syksyyn, että leikkaushaava ei ehdi umpeutua. Syksyn kosteassa ilmassa myös monet sienitaudit leviävät helposti avoimista haavoista puuhun.
Kapeakasvuiden lajikkeen oksat saattavat joskus kasvaa niin tiheässä, että latvuksen ilmavana pitäminen vaatii jonkun oksan karsimista. Tällaista karsimista tehdään tarvittaessa vuosittain vähän, mutta ei koskaan kovin montaa oksaa kerrallaan. Samoin latvuksen sisään kasvavat tai voimakkaasti toisiaan hankaavat oksat leikataan pois. Niiden poistaminen jo sinällään lisäävät latvuksen ilmavuutta. Kuivia oksia voi karsia mihin vuodenaikaan tahansa.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!