• Etusivu
  • Kasvillisuus

Poimi pöytään syötäviä kukkia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.08.2018
20148_40606.jpg

Kehäkukka

Moni tuttu kesäkukka sopii kahvi- ja ruokapöytään. Joissakin on erityisen hienostunut maku, toisissa miedompi, mutta kaikki kukat koristavat ruokia kauniisti!

Kauniita ja syötäviä kukkia

C-vitamiinipitoisen kehäkukan maku vaihtelee pippurisesta ja pähkinäisestä sitruunaiseen. Sen terälehdet sopivat salaatteihin, risottoon, jogurttiin ja marmeladeihin. Kokeile terälehtiä sahramin korvikkeena: maku ei ole yhtä hienostunut, mutta esimerkiksi taikinoihin tulee kaunis väri. Vältä estrogeenipitoisen kehäkukan syömistä raskauden ja imetyksen aikana. Kylvä kehäkukkaa avomaalle touko-kesäkuussa. Se kukkii noin kuukauden kuluttua.

Vinkki: Korea, keltainen kehäkukka viimeistelee kääretortun juhlakuntoon!

Koristekrassissa

on herkullinen pippurinen maku, joka vaihtelee kukan värin mukaan. Oranssit ja punaiset ovat voimakkaimpia ja sisältävät paljon C-vitamiinia. Kukat sopivat salaatteihin, koristeluun sekä lammas-, kana- ja kasvisruokiin. Kokeile säilöä krassinsiemeniä etikkaliemessä ja käytä niitä kapristen tavoin. Kuivattuja siemeniä voi käyttää pippurin asemasta.

Vinkki: Krassinkukkia kesäkukkasalaattiin tai lohivoileipäkakun koristeeksi?

Krassin kukkia
Krassin kukkia

Jo muinaiset roomalaiset käyttivät laventelia mausteena ja kylpyvesissä. Laventelissa on hienostunut tuoksu ja parfyyminen maku. Se sopii hienosti jälkiruokien koristeluun ja leivontaan. Erityisen hyvin laventeli maistuu mustikoiden ja vadelmien kanssa. Kokeile kuivattua laventelia myös lammasruokien maustamiseen. Monivuotisen laventelin siemenet kylvetään ruukkuihin maalis–huhtikuussa

Vinkki: Korvaa osa tavallisesta sokerista laventelisokerilla!

Laventeli
Laventeli

Italiasta kotoisin olevaa mäkimeiramia eli oreganoa käytettiin mausteyrttinä jo antiikin aikoina. Orega­non kukka sopii kaikkeen mihin sen lehdetkin: pizzojen, pastojen, tomaatti- ja liharuokien maustamiseen ja koristamiseen. Kokeile maustaa kukinnoilla viinietikkaa tai olutta.

Vinkki: Oreganon kukkia kesäkukkasalaattiin!

Mäkimeirami eli oregano
Mäkimeirami eli oregano
Orvokki
Orvokki

Koristeellisten ja kauniiden orvokkien maku vaihtelee ja voi olla melko kirpeä. Kokeile orvokkien sokerointia: sivele kukka ohuelti munanvalkuaisella, ripottele varovasti hienoa sokeria päälle ja anna kuivahtaa. Käytä kukkia leivonnaisten koristeluun. Kylvä orvokin siemenet huhtikuussa ja vie taimet ulos, kun ne ovat vahvoja. Monivuotinen sarviorvokki leviää helposti kukkapenkissä.

Vinkki: Orvokit sopivat niin salaatteihin kuin makean tai suolaisen kakun koristeeksi!

Kaikkien luonnossa tai puutarhassa kasvavien ruusujen lajikkeet ovat syötäviä. Kukkakaupasta hankittuja ruusuja ei kannata maistaa, sillä ne on useimmiten käsitelty tuholaismyrkyillä. Ruusun terälehdet sopivat hyvin kakkujen ja jälkiruokien koristeluun. Terälehdistä voi myös tehdä ruusuvettä, joka sopii hienosti kakkuihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin.

Vinkki: Maistuisiko raparperi-ruusumehu ruusuisten lusikkaleipien kera?

Ruusu
Ruusu

Ruiskukka eli ruiskaunokki on yksivuotinen ja kukkii heinäkuusta syyskuuhun. Ruiskaunokki on kotoisin Välimeren seudulta. Kukka on maultaan mieto, joten sitä voi käyttää tuoreena salaateissa, kakuissa ja jälkiruoissa. Myös kuivatut kukat sopivat upeasti koristeluun.

Samettikukat

ovat yksivuotisia kesäkukkia. Siemenet kylvetään ruukkuihin maalis-huhtikuussa. Kääpiösamettikukan voi kylvää suoraan kasvupaikalle. Samettikukat maistuvat voimakkaasti sitruunalta ja kestävät hyvin myös lämpimien ruokien koristeina. Parhaimmillaan kukka on juomissa sekä kakkujen ja jälkiruokien koristelussa.

Sametikukkia
Sametikukkia
Huomio

Huomio

Lisää vinkkejä ja reseptejä

Puutarha.netin Keskustelupalstalta löytyy asiaa miltei aiheesta kuin aiheesta. Ei siis liene yllätys, että aktiivista keskustelua käydään myös Keittiössä; asiaa mm. syötävistä kukista!
Kotipuutarhureista kuoriutuu melkoisia kokkeja, etenkin kun puutarhan satoa päästään käsittelemään! Lue, kommentoi ja jaa omat kokemuksesi - ja reseptisi!

Teksti: Kaisa Nieminen Kuvat: Reetta Pasanen ja Arto Vuohelainen
Julkaistu Kodin Kuvalehti puutarhassa –lehdessä 1/2014
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81620.jpg
Ananaskirsikan istutus? Asiantuntija vastaa
Voiko ananaskirsikan taimen istuttaa syvempään uudelleenistutuksessa?
20066_187.jpg
Punajuuresta voimaa
(Beta vulgaris var. conditiva)Punajuurion yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.
20238_82816.jpg
Uusia viherkasveja Partolan Kukkatalosta
Huonekasvit antavat meille mahdollisuuden nauttia ympärivuotisesta vihreydestä. Vihreät kasvit lisäävät asunnon kodikkuutta ja luovat viihtyvyyttä. Viherkasvien ilmaa puhdistavat kyvyt ovat niin ikään yksi hyvä syy hankkia niitä kotiin.Ruukut valitaan niin, että ne sopivat yhteen kodin tyylin, huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Valolla ja peileillä voi tehostaa ja monistaa kasvien vaikutelmaa.
20215_70869.jpg
Kun mieli halajaa vesille: tärkeää muistaa myös tänä juhannuksena
Kesän lämpö hellii ja houkuttaa nauttimaan myös viilentävästä vedestä. Veneily sekä uiminen nousevat jälleen aktiviteettien joukkoon. Mutta tiesitkö, että joka vuosi Suomessa hukkuu 100–150 ihmistä? Heistä jopa kolmannes erilaisten vesiliikenneonnettomuuksien seurauksena.Toukokuun viimeisenä lauantaina vietettiin Pelastusliivipäivää, jonka tarkoituksena oli muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä. Pelastusliivipäivää on vietetty jo vuodesta 2013 lähtien aina alkukesällä. Teemapäivän taustalla on kansainvälinen Ready, Set, Wear it -tapahtuma.
20235_81654.jpg
Mitä puita on kuvassa? Asiantuntija vastaa
Mitä puita ovat nuo erikoisen näköiset puut, ehkä kuusilajit, kuvassa? Puu muodostaa erikoisen "maton" ympärilleen.
20213_69470.jpg
Heräävä kevät innostaa pihapuuhiin
Talvikauden kääntyessä kevääksi käynnistyvät silmälle näkymättömät energiavirrat kasveissa jo paljon ennen silmujen pullistelua. Suomen keikkuva kevät onkin kasveille herkkää aikaa, sillä ylös ja alas sahaavat lämpötilat saattavat arimmat kasvit alttiiksi paleltumille. Lumi on ollut hyvä pakkassuoja monelle kasville, mutta samalla se on saattanut suojata myös jyrsijöiden puuhia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton