• Etusivu
  • Kasvillisuus

Poimi pöytään syötäviä kukkia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.08.2018
20148_40606.jpg

Kehäkukka

Moni tuttu kesäkukka sopii kahvi- ja ruokapöytään. Joissakin on erityisen hienostunut maku, toisissa miedompi, mutta kaikki kukat koristavat ruokia kauniisti!

Kauniita ja syötäviä kukkia

C-vitamiinipitoisen kehäkukan maku vaihtelee pippurisesta ja pähkinäisestä sitruunaiseen. Sen terälehdet sopivat salaatteihin, risottoon, jogurttiin ja marmeladeihin. Kokeile terälehtiä sahramin korvikkeena: maku ei ole yhtä hienostunut, mutta esimerkiksi taikinoihin tulee kaunis väri. Vältä estrogeenipitoisen kehäkukan syömistä raskauden ja imetyksen aikana. Kylvä kehäkukkaa avomaalle touko-kesäkuussa. Se kukkii noin kuukauden kuluttua.

Vinkki: Korea, keltainen kehäkukka viimeistelee kääretortun juhlakuntoon!

Koristekrassissa

on herkullinen pippurinen maku, joka vaihtelee kukan värin mukaan. Oranssit ja punaiset ovat voimakkaimpia ja sisältävät paljon C-vitamiinia. Kukat sopivat salaatteihin, koristeluun sekä lammas-, kana- ja kasvisruokiin. Kokeile säilöä krassinsiemeniä etikkaliemessä ja käytä niitä kapristen tavoin. Kuivattuja siemeniä voi käyttää pippurin asemasta.

Vinkki: Krassinkukkia kesäkukkasalaattiin tai lohivoileipäkakun koristeeksi?

Krassin kukkia
Krassin kukkia

Jo muinaiset roomalaiset käyttivät laventelia mausteena ja kylpyvesissä. Laventelissa on hienostunut tuoksu ja parfyyminen maku. Se sopii hienosti jälkiruokien koristeluun ja leivontaan. Erityisen hyvin laventeli maistuu mustikoiden ja vadelmien kanssa. Kokeile kuivattua laventelia myös lammasruokien maustamiseen. Monivuotisen laventelin siemenet kylvetään ruukkuihin maalis–huhtikuussa

Vinkki: Korvaa osa tavallisesta sokerista laventelisokerilla!

Laventeli
Laventeli

Italiasta kotoisin olevaa mäkimeiramia eli oreganoa käytettiin mausteyrttinä jo antiikin aikoina. Orega­non kukka sopii kaikkeen mihin sen lehdetkin: pizzojen, pastojen, tomaatti- ja liharuokien maustamiseen ja koristamiseen. Kokeile maustaa kukinnoilla viinietikkaa tai olutta.

Vinkki: Oreganon kukkia kesäkukkasalaattiin!

Mäkimeirami eli oregano
Mäkimeirami eli oregano
Orvokki
Orvokki

Koristeellisten ja kauniiden orvokkien maku vaihtelee ja voi olla melko kirpeä. Kokeile orvokkien sokerointia: sivele kukka ohuelti munanvalkuaisella, ripottele varovasti hienoa sokeria päälle ja anna kuivahtaa. Käytä kukkia leivonnaisten koristeluun. Kylvä orvokin siemenet huhtikuussa ja vie taimet ulos, kun ne ovat vahvoja. Monivuotinen sarviorvokki leviää helposti kukkapenkissä.

Vinkki: Orvokit sopivat niin salaatteihin kuin makean tai suolaisen kakun koristeeksi!

Kaikkien luonnossa tai puutarhassa kasvavien ruusujen lajikkeet ovat syötäviä. Kukkakaupasta hankittuja ruusuja ei kannata maistaa, sillä ne on useimmiten käsitelty tuholaismyrkyillä. Ruusun terälehdet sopivat hyvin kakkujen ja jälkiruokien koristeluun. Terälehdistä voi myös tehdä ruusuvettä, joka sopii hienosti kakkuihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin.

Vinkki: Maistuisiko raparperi-ruusumehu ruusuisten lusikkaleipien kera?

Ruusu
Ruusu

Ruiskukka eli ruiskaunokki on yksivuotinen ja kukkii heinäkuusta syyskuuhun. Ruiskaunokki on kotoisin Välimeren seudulta. Kukka on maultaan mieto, joten sitä voi käyttää tuoreena salaateissa, kakuissa ja jälkiruoissa. Myös kuivatut kukat sopivat upeasti koristeluun.

Samettikukat

ovat yksivuotisia kesäkukkia. Siemenet kylvetään ruukkuihin maalis-huhtikuussa. Kääpiösamettikukan voi kylvää suoraan kasvupaikalle. Samettikukat maistuvat voimakkaasti sitruunalta ja kestävät hyvin myös lämpimien ruokien koristeina. Parhaimmillaan kukka on juomissa sekä kakkujen ja jälkiruokien koristelussa.

Sametikukkia
Sametikukkia
Huomio

Huomio

Lisää vinkkejä ja reseptejä

Puutarha.netin Keskustelupalstalta löytyy asiaa miltei aiheesta kuin aiheesta. Ei siis liene yllätys, että aktiivista keskustelua käydään myös Keittiössä; asiaa mm. syötävistä kukista!
Kotipuutarhureista kuoriutuu melkoisia kokkeja, etenkin kun puutarhan satoa päästään käsittelemään! Lue, kommentoi ja jaa omat kokemuksesi - ja reseptisi!

Teksti: Kaisa Nieminen Kuvat: Reetta Pasanen ja Arto Vuohelainen
Julkaistu Kodin Kuvalehti puutarhassa –lehdessä 1/2014
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81663.jpg
Riipparaidan leikkaus? Asiantuntija vastaa
Ostin 120 cm riipparaidan, joka odottaa istutusta. Oksat roikkuvat nyt rungon myötäisesti. Tiedän, että leikkaamalla latvusta saa ajan myötä levitettyä. Kysymys kuuluu: leikkaanko ensimmäisen kerran heti istutuksen jälkeen? Lehdet eivät ole vielä puhjenneet, mutta puu "kukkii" parhaillaan. Vai leikkaanko vasta ensi keväänä?
20228_79297.jpg
Mikä hedelmä/puu tässä on? Asiantuntija vastaa
Mikä kuvan kasvi mahtaa olla kyseessä? Kasvaa erään omakotitalon viereisessä puistikossa. Rungossa kasvaa pitkiä piikkejä.
20078_6005.jpg
Helppo tapa tutustua kasveihin
Lapuan kaupungin ylläpitämä puistoalue, käynti 29.7.2007.Ei omia nettisivuja, hieman tietoa: www.lapua.fi, karttasivut f5-g5.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20239_83128.jpg
Viikon kysymys: Miten chili kannattaa säilöä?
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
202110_72932.jpg
Voiko pakkanen vahingoittaa pihan kasveja?
Normaalisti kasvit vajoavat syksyllä lepotilaan, joka syvenee aina vaan syvemmäksi ilman kylmetessä tasaiseen tahtiin. Kun syksy on lämmin, niin lepotila ei ole kovinkaan kummoinen. Kasvit ovat todellakin kovilla, kun sää pitkän lämpimän ja vielä hyvin kostean jakson jälkeen äkkiä pakastuu. Vaikein tilanne on kasveilla, jotka eivät luonnostaan ole levinneet kovin pohjoiseen. Erityisen hankalaa on puuvartisilla kasveilla, joiden maanpäälisiä osia ei edes lumi suojaa pakkaselta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton