• Etusivu
  • Kasvillisuus

Poimi pöytään syötäviä kukkia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.08.2018
20148_40606.jpg

Kehäkukka

Moni tuttu kesäkukka sopii kahvi- ja ruokapöytään. Joissakin on erityisen hienostunut maku, toisissa miedompi, mutta kaikki kukat koristavat ruokia kauniisti!

Kauniita ja syötäviä kukkia

C-vitamiinipitoisen kehäkukan maku vaihtelee pippurisesta ja pähkinäisestä sitruunaiseen. Sen terälehdet sopivat salaatteihin, risottoon, jogurttiin ja marmeladeihin. Kokeile terälehtiä sahramin korvikkeena: maku ei ole yhtä hienostunut, mutta esimerkiksi taikinoihin tulee kaunis väri. Vältä estrogeenipitoisen kehäkukan syömistä raskauden ja imetyksen aikana. Kylvä kehäkukkaa avomaalle touko-kesäkuussa. Se kukkii noin kuukauden kuluttua.

Vinkki: Korea, keltainen kehäkukka viimeistelee kääretortun juhlakuntoon!

Koristekrassissa

on herkullinen pippurinen maku, joka vaihtelee kukan värin mukaan. Oranssit ja punaiset ovat voimakkaimpia ja sisältävät paljon C-vitamiinia. Kukat sopivat salaatteihin, koristeluun sekä lammas-, kana- ja kasvisruokiin. Kokeile säilöä krassinsiemeniä etikkaliemessä ja käytä niitä kapristen tavoin. Kuivattuja siemeniä voi käyttää pippurin asemasta.

Vinkki: Krassinkukkia kesäkukkasalaattiin tai lohivoileipäkakun koristeeksi?

Krassin kukkia
Krassin kukkia

Jo muinaiset roomalaiset käyttivät laventelia mausteena ja kylpyvesissä. Laventelissa on hienostunut tuoksu ja parfyyminen maku. Se sopii hienosti jälkiruokien koristeluun ja leivontaan. Erityisen hyvin laventeli maistuu mustikoiden ja vadelmien kanssa. Kokeile kuivattua laventelia myös lammasruokien maustamiseen. Monivuotisen laventelin siemenet kylvetään ruukkuihin maalis–huhtikuussa

Vinkki: Korvaa osa tavallisesta sokerista laventelisokerilla!

Laventeli
Laventeli

Italiasta kotoisin olevaa mäkimeiramia eli oreganoa käytettiin mausteyrttinä jo antiikin aikoina. Orega­non kukka sopii kaikkeen mihin sen lehdetkin: pizzojen, pastojen, tomaatti- ja liharuokien maustamiseen ja koristamiseen. Kokeile maustaa kukinnoilla viinietikkaa tai olutta.

Vinkki: Oreganon kukkia kesäkukkasalaattiin!

Mäkimeirami eli oregano
Mäkimeirami eli oregano
Orvokki
Orvokki

Koristeellisten ja kauniiden orvokkien maku vaihtelee ja voi olla melko kirpeä. Kokeile orvokkien sokerointia: sivele kukka ohuelti munanvalkuaisella, ripottele varovasti hienoa sokeria päälle ja anna kuivahtaa. Käytä kukkia leivonnaisten koristeluun. Kylvä orvokin siemenet huhtikuussa ja vie taimet ulos, kun ne ovat vahvoja. Monivuotinen sarviorvokki leviää helposti kukkapenkissä.

Vinkki: Orvokit sopivat niin salaatteihin kuin makean tai suolaisen kakun koristeeksi!

Kaikkien luonnossa tai puutarhassa kasvavien ruusujen lajikkeet ovat syötäviä. Kukkakaupasta hankittuja ruusuja ei kannata maistaa, sillä ne on useimmiten käsitelty tuholaismyrkyillä. Ruusun terälehdet sopivat hyvin kakkujen ja jälkiruokien koristeluun. Terälehdistä voi myös tehdä ruusuvettä, joka sopii hienosti kakkuihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin.

Vinkki: Maistuisiko raparperi-ruusumehu ruusuisten lusikkaleipien kera?

Ruusu
Ruusu

Ruiskukka eli ruiskaunokki on yksivuotinen ja kukkii heinäkuusta syyskuuhun. Ruiskaunokki on kotoisin Välimeren seudulta. Kukka on maultaan mieto, joten sitä voi käyttää tuoreena salaateissa, kakuissa ja jälkiruoissa. Myös kuivatut kukat sopivat upeasti koristeluun.

Samettikukat

ovat yksivuotisia kesäkukkia. Siemenet kylvetään ruukkuihin maalis-huhtikuussa. Kääpiösamettikukan voi kylvää suoraan kasvupaikalle. Samettikukat maistuvat voimakkaasti sitruunalta ja kestävät hyvin myös lämpimien ruokien koristeina. Parhaimmillaan kukka on juomissa sekä kakkujen ja jälkiruokien koristelussa.

Sametikukkia
Sametikukkia
Huomio

Huomio

Lisää vinkkejä ja reseptejä

Puutarha.netin Keskustelupalstalta löytyy asiaa miltei aiheesta kuin aiheesta. Ei siis liene yllätys, että aktiivista keskustelua käydään myös Keittiössä; asiaa mm. syötävistä kukista!
Kotipuutarhureista kuoriutuu melkoisia kokkeja, etenkin kun puutarhan satoa päästään käsittelemään! Lue, kommentoi ja jaa omat kokemuksesi - ja reseptisi!

Teksti: Kaisa Nieminen Kuvat: Reetta Pasanen ja Arto Vuohelainen
Julkaistu Kodin Kuvalehti puutarhassa –lehdessä 1/2014
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?
20138_35948.jpg
Paprika antaa potkua ja väriä aterialle
Paprikoiden perheeseen kuuluvat makeat vihannespaprikat ja tuliset maustepaprikat. Värikkäät vihannespaprikat antavat lempeää makua salaatteihin ja lukuisiin ruokiin; mausteiset chilipaprikat tuovat ihanaa sähäkkyyttä!Paprikoita on monenvärisiä, -muotoisia ja -makuisia. Maun voimakkuuden mukaan ne jaetaan makeisiin vihannespaprikoihin ja voimakkaan tulisiin, mausteena käytettäviin maustepaprikoihin. Paprikan siemenet sisältävät kapsaisiini-nimistä ainetta, joka antaa paprikoille maun. Siemenistä kapsaisiini leviää vähitellen laimentuen muihin hedelmän osiin.Vihannespaprikat ovat kooltaan isoja ja muodoltaan kulmikkaita, pyöreitä tai suippoja. Maku vaihtelee eri lajikkeilla, joidenkin ollessa hyvinkin makeita, toiset taas varsin mauttomia. Väriltään vihannespaprikat ovat vihreitä, keltaisia, punaisia, oransseja, valkoisia ja mustan sinipunaisia. Vihreät paprikat ovat raakoja paprikoita, jotka kypsyessään vaihtavat väriä keltaiseksi tai punaiseksi. Keltaiset ja punaiset paprikat ovat makeimpia, kun taas vihreät ja sinipunaiset paprikat ovat kirpeämpiä.
20224_77656.jpg
Mikä olisi sopiva köynnöskasvi terassille? Asiantuntija vastaa
Minulla on terassin jatkeena pitkät kukkalaatikot etelään päin. Haluaisin tänä kesänä laittaa niihin yksivuotisia köynnöksiä ja mahdollisesti jopa jotain, mistä voisi saada satoakin, jos mahdollista, esim. ruusupapu. Kasvi saisi ensisijaisesti olla nopeakasvuinen eikä tarvitse esikasvatusta ja viihtyisi paahteessakin. Myös joku peitekasvi etualalle olisi kiva.
20236_82287.jpg
Juhannusruusu (Rosa Pimpinellifolia)
Juhannuksen aikoihin valkoisenaan kukkiva juhannusruusu on useimmille jo lapsuuden kotipihasta tuttu, piikkinen ja juurivesoistaan leviävä ruusupensas. Sen kukat ja tuoksu miellyttävät useimpien silmiä ja nenää.
MUHEVAINEN
Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan
Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.Perennoja voidaan lisätä jakamalla, tai siemenistä, ja ne istutetaan kukkatarhan eri puolille. Istuttamalla eri aikoina kukkivia perennoja omiksi ryhmiksi alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi. Kukintaa saadaan runsaammaksi yksivuotisten kasvien avulla, sillä ne kukkivat koko kesän.Kasvatettaessa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti. Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.
20238_52209.jpg
Laikkuvehka (Aglaonema)
Laikkuvehkat (Aglaonema) ovat helppohoitoisia, suurilehtisiä ja reheviä kasveja, joiden väreissä on upeita kontrasteja. Kaiken tämän lisäksi se on vielä tehokas huoneilman puhdistaja. Sitkeistä laikkuvehkoista on tullut markkinoille hyvin monenlaisia lajikkeita; löytyy laikukkaita, juovikkaita ja eri värein täplikkäitä lajikkeita. Eri lajikkeiden hoidossa on hieman erojakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton