Porkkanan lannoitus? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Adobe Stock)
Kuinka paljon puuntuhkaa porkkanamaahan kg/m2? Entä kuinka paljon boorilannoitetta neliölle?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Tuhka on hyvin emäksistä, joten se vähentää maan happamuutta ja auttaa siten kasveja saamaan käyttöönsä maassa olevat ravinteet. Kalkitsemisella on sama vaikutus. Tuhkassa on myös muita ravinteita, mutta tuhkan koostumus voi vaihdella paljon mm. puulajin, polttolämpötilan ja puun kosteuden mukaan. Tuhkassa on pääravinteita, kuten kalsiumia, fosforia ja kaliumia. Lisäksi siinä on mikroravinteita, mm. kuparia, sinkkiä ja booria.
Tuhkan käyttömäärään vaikuttaa maan nykyinen happamuus. Sen voi testatta pH-testillä. Porkkana pitää neutraalista maasta, pH 6-7. Jos maa on hapanta, nyrkkisääntönä voisi pitää 2-4 kourallista tuhkaa neliölle. Liiallinen tuhkan levitys on haitallista, myös siksi, että se saattaa sisältää raskasmetalleja. Puhtainta tuhkaa saaadaan yleensä lehtipuista.
Boori on hivenravinne, jota tarvitaan hyvin vähän. Sen käyttömäärä kannattaa katsoa lannoitepurkin ohjeesta, sillä eri tuotteissa ravinteiden pitoisuudet vaihtelevat. Ja tuhkaa käytettäessä kannattaa muistaa, että sekin sisältää booria.
Kaikessa lannoittamisessa kannattaa aina olla maltillinen, sillä liikalannoitus on yleensä haitallisempaa kasveille kuin hieman liian vähän lannoittaminen.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!