• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ruiskaunokilla väri-iloa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2023
20238_82861.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesän iloisia väriläikkiä ovat avomaalle kylvettävät kesäkukat, joista suosituimpia ovat ruiskaunokki sekä kehäkukka, krassit ja tuoksuherne.

Ruiskaunokki eli ruiskukka (Centaurea cyanus) on yksivuotinen kesäkukka, jota löytyy myös luonnonvaraisina kantoina. Ennen yleisestä ruispeltojen rikkakasvista on jalostettu useita lajikkeita, joiden ansiosta tuttuun kasviin ei kyllästy. Ruiskaunokit sopivat kukkaryhmiin ja ne houkuttelevat myös mehiläisiä ja perhosia puutarhaan. Ruiskaunokit kestävät myös hyvin leikkokukkana.

Ruiskaunokki kasvaa 35–80 cm korkeaksi. Kukat voivat olla perinteisen kirkkaansinisen lisäksi valkoisia, vaaleanpunaisia, punaisia tai tumman purppuranpunaisia. Se kukkii heinäkuusta elokuuhun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

VINKKI:

Sinisiä ruiskaunokin kukkia voi käyttää tuoreena salaattiin, kakkuihin ja leivonnaisiin. Myös kuivatut kukat ovat kauniita leivonnaisten koristeina. Kuivaa kukat pimeässä paikassa.

Kasvupaikka

Kylvä ruiskaunokki touko-kesäkuussa kasvupaikalleen. Ruiskaunokki menestyy parhaiten vettä läpäisevässä hiekka- tai moreenimaassa, kuivilla tai tuoreilla niityillä. Rehevillä paikoilla ja ravinteikkaassa puutarhamaassa ruiskaunokki kasvaa tuuheaksi ja monivartiseksi kasviksi – karulla paikalla ruiskaunokki jää matalammaksi. Ruiskaunokki arvostaa maanpinnan vuosittaista muokkausta.

Ruiskaunokkia ja muita kesäkukkia voi kasvattaa myös muiden koristekasvien yhteydessä. Eri lajeille kannattaa varata oma paikkansa, jossa ne saavat kylvöytyä ja kasvaa rauhassa.

Kukkaniitty

Ruiskaunokki sopii myös suojakasvustoksi niityn perustamiskesänä. Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä – tai syksyllä syys-lokakuussa. Syksyllä siemeniä voi kylvää lumen tuloon tai maan jäätymiseen saakka. Valitse kukat maapohjan ja maan kosteuden mukaan; kosteahkolle, ravinteikkaalle maalle keskikokoisia tai korkeita kukkia ja kuivalle, karulle kasvupaikalle matalia, matalahkoja lajeja.

Ruiskaunokki sopii myös suojakasvustoksi niityn perustamiskesänä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_70088.jpg
Ilmaajalla hyvin voiva nurmikko - käsittely kasvukauden alussa
Sammaloituminen on yksi pihanurmikon keskeisistä ongelmista: Liian varjoinen paikka, hapan maaperä ja vuosien saatossa väistämättä tapahtuva tiivistyminen mahdollistavat sammaleen kasvun, jonka seurauksena nurmiheinien on pakko väistyä. Keväisin ja syksyisin tehtävä nurmikon ilmaus hoitaa tehokkaasti kasvualustaa ja varmistaa vehreän, hyvin voivan ja tasaisen pihanurmen.
20166_46733.jpg
Kuinka paperituotteet lajitellaan?
Voiko kaikki paperituotteet tunkea sellaisenaan kierrätykseen?Vastaus:Kaikki paperi, joka tulee postiluukusta tai -laatikosta, kelpaa paperinkeräykseen. Kaupasta hankittavat pahviset tuotepakkaukset kuuluvat puolestaan keräyskartongin joukkoon. Kaiken puhtaan ja kuivan paperimateriaalin voi siis aina kierrättää; lajittelemalla keräyspaperit oikein säästät rahaa ja luontoa!
20212_68766.jpg
Miten aloitan kasvihuoneharrastuksen?
Viherpeukalot ovat sen aina tienneet: puutarhanhoito tuo runsaasti iloa ja hyvää mieltä! Arkinen puuhailu kasvien parissa rauhoittaa ja hoitaa kuormittunutta mieltä. Lisäksi ajoittainen fyysinen ponnistelu tekee hyvää koko keholle ja lihaskunnolle. Ei sovi myöskään unohtaa puutarhan esteettisiä arvoja. Kun vielä kiitokseksi kaikesta tästä saa kerätä satoa omasta puutarhasta, voi puutarhuri hykerrellä tyytyväisenä. – Mikään ei maistu niin hyvältä kuin itse kasvatettu, olipa kyse sitten oman kasvihuoneen tomaateista tai avomaan mansikoista!
20234_81511.jpg
Grillaus kuuluu kesään: näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti
Lähestyvä juhannus tarkoittaa monille meistä grillauskauden avausta. Grillien käyttötarkoitus ja ulkonäkö eivät enää rajoitu vanhanaikaisiin ja -mallisiin kaasu- tai pallogrilleihin. Markkinoille tulee joka vuosi uusia innovaatioita ja uutta designia. Myös grillauksen trendit muuttuvat. Jos et aio hankkia uutta, kurkista vinkit vanhan huoltamiseen ennen grillauskauden aloittamista.Näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti ja kehität uusia grillausbravuureita!
20228_79365.jpg
Vanha huonekasvi kaipaa tunnistusta – Asiantuntija vastaa
On ollut meillä jo vuodesta 1970 lähtien. Jouduttu katkaisemaan jokusen kerran, kun kasvaa niin isoksi.Tekee poikasia ja hikoilee aina välillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton