• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ruiskaunokilla väri-iloa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2023
20238_82861.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesän iloisia väriläikkiä ovat avomaalle kylvettävät kesäkukat, joista suosituimpia ovat ruiskaunokki sekä kehäkukka, krassit ja tuoksuherne.

Ruiskaunokki eli ruiskukka (Centaurea cyanus) on yksivuotinen kesäkukka, jota löytyy myös luonnonvaraisina kantoina. Ennen yleisestä ruispeltojen rikkakasvista on jalostettu useita lajikkeita, joiden ansiosta tuttuun kasviin ei kyllästy. Ruiskaunokit sopivat kukkaryhmiin ja ne houkuttelevat myös mehiläisiä ja perhosia puutarhaan. Ruiskaunokit kestävät myös hyvin leikkokukkana.

Ruiskaunokki kasvaa 35–80 cm korkeaksi. Kukat voivat olla perinteisen kirkkaansinisen lisäksi valkoisia, vaaleanpunaisia, punaisia tai tumman purppuranpunaisia. Se kukkii heinäkuusta elokuuhun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

VINKKI:

Sinisiä ruiskaunokin kukkia voi käyttää tuoreena salaattiin, kakkuihin ja leivonnaisiin. Myös kuivatut kukat ovat kauniita leivonnaisten koristeina. Kuivaa kukat pimeässä paikassa.

Kasvupaikka

Kylvä ruiskaunokki touko-kesäkuussa kasvupaikalleen. Ruiskaunokki menestyy parhaiten vettä läpäisevässä hiekka- tai moreenimaassa, kuivilla tai tuoreilla niityillä. Rehevillä paikoilla ja ravinteikkaassa puutarhamaassa ruiskaunokki kasvaa tuuheaksi ja monivartiseksi kasviksi – karulla paikalla ruiskaunokki jää matalammaksi. Ruiskaunokki arvostaa maanpinnan vuosittaista muokkausta.

Ruiskaunokkia ja muita kesäkukkia voi kasvattaa myös muiden koristekasvien yhteydessä. Eri lajeille kannattaa varata oma paikkansa, jossa ne saavat kylvöytyä ja kasvaa rauhassa.

Kukkaniitty

Ruiskaunokki sopii myös suojakasvustoksi niityn perustamiskesänä. Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä – tai syksyllä syys-lokakuussa. Syksyllä siemeniä voi kylvää lumen tuloon tai maan jäätymiseen saakka. Valitse kukat maapohjan ja maan kosteuden mukaan; kosteahkolle, ravinteikkaalle maalle keskikokoisia tai korkeita kukkia ja kuivalle, karulle kasvupaikalle matalia, matalahkoja lajeja.

Ruiskaunokki sopii myös suojakasvustoksi niityn perustamiskesänä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20179_50179.jpg
Tontuille Viherkatto Leville
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy oli mukana toteuttamassa viherkattoa mielenkiintoiseen kohteeseen Levillä. Elämyksellisen talon luonteeseen sopii hyvin myös viherkatto. Mielenkiintoisena haasteena oli talon jyrkät kattokulmat ja monet lappeet. Tietäjä työryhmineen kuitenkin ratkaisi nämäkin haasteet ja viherkatto saatiin kasvuun kesäkuun alussa.
20238_69204.jpg
Asustaako pihallasi siili? Näin ruokit; vinkit myös talvipesän tekoon
Siili hankkii kesän aikana talvea varten rasvakerroksen, joka toimii sen talvilevon aikana polttoaineena ja eristävänä kerroksena. Se etsii etenkin syys–lokakuun aikana tuhtia ravintoa lihottaakseen itseään ja ilmojen viiletessä hakeutuu suojaisaan paikkaan rakentamaansa talvipesään horrostamaan.
202110_72859.jpg
Roosa nauhan suunnitteli maailmanmestari
Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys tukee rintasyöpätutkimuksen lisäksi myös muiden syöpien tutkimusta. Tämän vuoden teemana ovat suolistosyövät. Keräyksellä tavoitellaan vähintään kolmen ja puolen miljoonan euron pottia suomalaiselle syöpätutkimukselle. Roosa nauhan on suunnitellut ammattinyrkkeilyn maailmanmestari Eva Wahlström, joka uskoo, että rajat eivät ole meitä varten.
202310_61646.jpg
Teettäisinkö pihasuunnitelman?
Siinä missä itse helposti sortuu miettimään jonkin tietyn kukan väriä tai pihalaatan mallia, osaa pihasuunnittelija nähdä pihan kokonaisuutena. Hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle.
202211_79921.jpg
Onko palmusara kuollut? Asiantuntija vastaa
Onkohan kaikki toivo menetetty palmusaran kohdalla? Ei vielä yhtään viherrä, enkä osaa juurista päätellä ovatko vielä hengissä. Tarkoitus oli jakaa tänä keväänä. Viime talvena talvehtivat hyvin tuossa laatikossa.
20196_58812.jpg
Suojaudu legionella-bakteerilta lämminvesivaraajan avulla
Legionellatartunta, eli legionelloosi on Legionella pneumophilan aiheuttama vakava keuhkokuume, jonka voi saada esimerkiksi pisaratartuntana suihkusta, porealtaasta tai kukkamullan käsittelystä. Bakteeri lisääntyy vesijärjestelmissä, joissa lämmin käyttövesi on alle 50 astetta. Ympäristöministeriö on määrittänyt lämpimän käyttöveden suositusasteen, mutta siitä huolimatta markkinoilla on laitteita, jotka eivät ole kyllin tehokkaita nostamaan veden lämpötilaa vaaditulle tasolle. Asentamalla itsellesi Bosch Tronic 4500T lämminvesivaraajan varmistut, ettei tämä haitallinen bakteeri elä sinun käyttövedessäsi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton