• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ruiskaunokilla väri-iloa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2023
20238_82861.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesän iloisia väriläikkiä ovat avomaalle kylvettävät kesäkukat, joista suosituimpia ovat ruiskaunokki sekä kehäkukka, krassit ja tuoksuherne.

Ruiskaunokki eli ruiskukka (Centaurea cyanus) on yksivuotinen kesäkukka, jota löytyy myös luonnonvaraisina kantoina. Ennen yleisestä ruispeltojen rikkakasvista on jalostettu useita lajikkeita, joiden ansiosta tuttuun kasviin ei kyllästy. Ruiskaunokit sopivat kukkaryhmiin ja ne houkuttelevat myös mehiläisiä ja perhosia puutarhaan. Ruiskaunokit kestävät myös hyvin leikkokukkana.

Ruiskaunokki kasvaa 35–80 cm korkeaksi. Kukat voivat olla perinteisen kirkkaansinisen lisäksi valkoisia, vaaleanpunaisia, punaisia tai tumman purppuranpunaisia. Se kukkii heinäkuusta elokuuhun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

VINKKI:

Sinisiä ruiskaunokin kukkia voi käyttää tuoreena salaattiin, kakkuihin ja leivonnaisiin. Myös kuivatut kukat ovat kauniita leivonnaisten koristeina. Kuivaa kukat pimeässä paikassa.

Kasvupaikka

Kylvä ruiskaunokki touko-kesäkuussa kasvupaikalleen. Ruiskaunokki menestyy parhaiten vettä läpäisevässä hiekka- tai moreenimaassa, kuivilla tai tuoreilla niityillä. Rehevillä paikoilla ja ravinteikkaassa puutarhamaassa ruiskaunokki kasvaa tuuheaksi ja monivartiseksi kasviksi – karulla paikalla ruiskaunokki jää matalammaksi. Ruiskaunokki arvostaa maanpinnan vuosittaista muokkausta.

Ruiskaunokkia ja muita kesäkukkia voi kasvattaa myös muiden koristekasvien yhteydessä. Eri lajeille kannattaa varata oma paikkansa, jossa ne saavat kylvöytyä ja kasvaa rauhassa.

Kukkaniitty

Ruiskaunokki sopii myös suojakasvustoksi niityn perustamiskesänä. Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä – tai syksyllä syys-lokakuussa. Syksyllä siemeniä voi kylvää lumen tuloon tai maan jäätymiseen saakka. Valitse kukat maapohjan ja maan kosteuden mukaan; kosteahkolle, ravinteikkaalle maalle keskikokoisia tai korkeita kukkia ja kuivalle, karulle kasvupaikalle matalia, matalahkoja lajeja.

Ruiskaunokki sopii myös suojakasvustoksi niityn perustamiskesänä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20077_5599.jpg
Avomaan salaattikausi parhaimmillaan
Kesäkuun puolivälistä aina syyskuun lopulle saakka Suomessa voidaan nauttia lähellä tuotettuja avomaan salaatteja. Salaattiviljelijät istuttavat pelloille uusia salaattitaimia viikoittain, joten tuoretta satoa on saatavissa koko satokauden ajan.Sipoolainen Anders Åström kuuluu suomalaisen salaattiviljelyn uranuurtajiin ja kehittäjiin. Hän aloitti 1970-luvulla jäävuorisalaatilla ja tavallisella keräsalaatilla. 1980-luvulla hän alkoi kokeilla erikoissalaatteja, esimerkiksi lollo rossoa, lollo biondaa ja tammenlehtisalaatteja.
1861_655332890_2011102485925.jpg
Kauniita kransseja ja koristeita
Kirkkonummen Jorvaksessa sijaitsevan Puutarhaliike Reimanin ammattitaitoinen henkilökunta valmistaa koristeita ja kransseja, joista kelpaa ottaa mallia!
20172_48338.jpg
Pyöreä kivipatio miellyttää silmää ja kestää kulutusta
Mieti ensin sopivan houkutteleva ja rauhaisa paikka, jossa haluat kahvihetkesi viettää. Sen jälkeen vain tartut tuumasta toimeen, niin ei aikaakaan kun saat hienoa jälkeä aikaiseksi. Pyöreän muotokielen Kehäkivi on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen.
202112_73908.jpg
Hyasintti on helppo joulukukka
Hyasintti on yksi joulun suosituimmista kukista. Sen yksikköhinta on joulukukista edullisin ja usein niitä tuodaankin kotiin enemmän kuin yksi kerrallaan. Hyasintti ei viileyttä hätkähdä, joten kevyt kääre riittää suojaamaan sitä kotiin asti.
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
20224_77974.jpg
Ison pihan suunnittelu
Viikon kysymys:"Tunnun sortuvat pikkupiipertämiseen, vaikka pihaa on täytettävänä aarikaupalla. Mitä vinkkejä voitte antaa ison pihan suunnittelun pohjaksi?"Pihaa laittaessa tulee usein katsottua vain työn alla olevaa kohtaa. Yksityiskohtiin keskittyminen ja huolellinen työ on toki välttämätöntä, mutta tätä työtä ennen tulee hahmottaa ja suunnitella kokonaisuus. Katso siis maisemaa, suunnittele näkymät ja suuret linjat ennen pienempiin yksityiskohtiin siirtymistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton