• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ruiskaunokilla väri-iloa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2023
20238_82861.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesän iloisia väriläikkiä ovat avomaalle kylvettävät kesäkukat, joista suosituimpia ovat ruiskaunokki sekä kehäkukka, krassit ja tuoksuherne.

Ruiskaunokki eli ruiskukka (Centaurea cyanus) on yksivuotinen kesäkukka, jota löytyy myös luonnonvaraisina kantoina. Ennen yleisestä ruispeltojen rikkakasvista on jalostettu useita lajikkeita, joiden ansiosta tuttuun kasviin ei kyllästy. Ruiskaunokit sopivat kukkaryhmiin ja ne houkuttelevat myös mehiläisiä ja perhosia puutarhaan. Ruiskaunokit kestävät myös hyvin leikkokukkana.

Ruiskaunokki kasvaa 35–80 cm korkeaksi. Kukat voivat olla perinteisen kirkkaansinisen lisäksi valkoisia, vaaleanpunaisia, punaisia tai tumman purppuranpunaisia. Se kukkii heinäkuusta elokuuhun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

VINKKI:

Sinisiä ruiskaunokin kukkia voi käyttää tuoreena salaattiin, kakkuihin ja leivonnaisiin. Myös kuivatut kukat ovat kauniita leivonnaisten koristeina. Kuivaa kukat pimeässä paikassa.

Kasvupaikka

Kylvä ruiskaunokki touko-kesäkuussa kasvupaikalleen. Ruiskaunokki menestyy parhaiten vettä läpäisevässä hiekka- tai moreenimaassa, kuivilla tai tuoreilla niityillä. Rehevillä paikoilla ja ravinteikkaassa puutarhamaassa ruiskaunokki kasvaa tuuheaksi ja monivartiseksi kasviksi – karulla paikalla ruiskaunokki jää matalammaksi. Ruiskaunokki arvostaa maanpinnan vuosittaista muokkausta.

Ruiskaunokkia ja muita kesäkukkia voi kasvattaa myös muiden koristekasvien yhteydessä. Eri lajeille kannattaa varata oma paikkansa, jossa ne saavat kylvöytyä ja kasvaa rauhassa.

Kukkaniitty

Ruiskaunokki sopii myös suojakasvustoksi niityn perustamiskesänä. Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä – tai syksyllä syys-lokakuussa. Syksyllä siemeniä voi kylvää lumen tuloon tai maan jäätymiseen saakka. Valitse kukat maapohjan ja maan kosteuden mukaan; kosteahkolle, ravinteikkaalle maalle keskikokoisia tai korkeita kukkia ja kuivalle, karulle kasvupaikalle matalia, matalahkoja lajeja.

Ruiskaunokki sopii myös suojakasvustoksi niityn perustamiskesänä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_79684.jpg
Rahapuu - helppo huonekasvi
Rahapuu, jota kutsutaan myös paratiisipuuksi ja elämänpuuksi, on helppo ja vähään tyytyvä mehikasvi. Se on peräisin Etelä-Afrikan savanneilta, missä se kasvaa jopa 3 metriseksi. Huonekasvina pohjoisen oloissamme rahapuu saattaa kasvaa ajan kanssa jopa metrin korkuiseksi. Usein se jää kuitenkin matalammaksi, tanakkarunkoiseksi ja runsasoksaiseksi viherkasviksi.
20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.
20113_24629.jpg
Kylvöohjeet 1- ja 2 -vuotisille kasveille
Taulukossa on suuntaa-antavat kylvöohjeet 1- ja 2-vuotisille kasveille. Sen on koonnut Puutarha.netin jäsen Tarja Rantanen.Katso koko taulukko tästä (.pdf)
20074_4692.jpg
Salaatit viettävät juhlavuottaan
Ruukku- ja jääsalaatti sekä pehmeä ja rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti ovat kaikille tuttuja. Muihin salaatteihin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi tammenlehti- tai sidesalaatista, lollo rossosta tai lollo biondasta. Maku on kaikissa Lactuca-suvun salaateissa mieto. Kun salaatilta haluaa makua ja särmää, kannattaa siirtyä Cichorium-suvun endiiveihin ja sikureihin. Näiden käyttö on suomalaisille vielä uutta. Friseesalaatti on toiselta nimeltään kähäräendiivi. Siloendiivi sopii nopeasti kuumennettavaksi. Valkoisen salaattisikurin, punasikurin ja vihersikurin tunnistaa sukkulamaisesta muodosta.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Niksit kauniiseen ja helppoon puutarhaan
Vaikka omistaisimmekin viherpeukalon ja nauttisimme puutarhanhoidosta, niin usein pihan hoitoon käytettävissä oleva aika on rajallinen. Olisi siis mukavaa, jos puutarhamme pysyisi suhteellisen vähällä vaivalla aina hyvin voivana ja rehevän runsaana.Miten se onnistuisi?
202310_28076.jpg
Lempeää vai tulista poltetta: chili
Chilit ja paprikat ovat Solanaceae-kasviheimon jäseniä, johon kuuluu yli 2000 tunnettua lajia. Osa on lääkekasveja, osa myrkyllisiäkin, kaikki tunnetut chili- ja paprikakasvit ovat kuitenkin syötäviä. Chilit ja paprikat ovat sukua muun muassa tomaatille, perunalle, ananaskirsikalle ja tupakalle.Chili ja paprika tarkoittavat täysin samaa asiaa: Capsicum-suvun kasveja. Chiliksi tai maustepaprikaksi kutsutaan yleensä kasvin tulisia muotoja – paprikoiksi mietoja, isokokoisia, makeita lajikkeita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton