Ruoste tarhasalkoruusussa? Asiantuntija vastaa
Lukijan kuva kysymykseen.
Istutin viikko sitten tarhasalkoruusuja puutarhaan ja tänään löysin muutamasta ruostetta. Otin pois kaikki lehdet, joissa oli näkyvää ruostetta. Ovatko taimet nyt mennyttä vai onko jotain vielä tehtävissä?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Salkoruusun ruoste on ikävä tauti, joka muodostaa lehtien alapinnalle aluksi keltaisia, sittemmin ruskeita laikkuja. Myös lehtien yläpinnalle ilmestyy keltaisia laikkuja. Levitessään laikut lakastuttavat lehden. Tämä kiusallinen itiötauti leviää ilmateitse tartuttaen salkoruuja ja muita malvakasveja. Pahasti saastunut kasvi voi kuolla kokonaan. Itiöt talvehtivat ensimmäisen vuoden lehtiruusukkeessa, josta ne keväällä nousevat tartuttamaan muita lehtiä.
Torjuntakeinona ja taudin pysäyttämiskeinona toimitaan niin kuin olet tehnytkin, eli poistetaan kaikki sairaat kasvinosat. Jos lehtiruusukkeen epäillään keväällä olevan saastunut, siitä kannattaa poistaa varhaisimmat kasvulehdet kokonaan. Näin saadaan pysäytettyä taudin eteneminen muihin kasvulehtiin. Saastuneita kasvinosia ei pidä kompostoida, vaan hävittää ne.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!