• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ruukkukasvien talvettaminen: miten selviävät talven yli mm. tuijat ja kärhöt?

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.06.2025
Hortensia.jpg

Miten saan ruukuissa kesän kasvaneet tuijat, runkohortensian, jalokärhöt ja runkoruusun kestämään talven yli? (Kuva: Pixabay)

Ilmassa on jo syksyn tuntua ja yöt viilenevät nopeasti. Kesän ruukuissa kasvaneet monivuotiset kasvit alkavat jo kellastuttaa lehtiään ja siirtymään talviunille. Miten niiden kanssa sitten tulisi toimia, että saisimme ne menemään talven yli ja kasvamaan ensi kesänä entistä muhkeampina? Lukijamme kysyykin:

Turvallisimpana ruukkukasvien talvetustapana pidetään paakun upottamista maahan ruukkuineen. Kasvin juurelle kannattaa kasata vielä multaa – sekä lunta. Tuija voi kestää talven myös ruukussaan, mutta ruukku kannattaa eristää vaikka styroksilla. Muista myös kastella!

Rungollinen syyshortensia talvehtii ulkona maahan istutettuna III (IV) vyöhykkeellä asti. Arka jalohortensia on tuotava pakkasten tultua talveksi sisälle viileään (+4…10 °C) paikkaan, esimerkiksi kellariin. Kastele muutaman kerran talven aikana. Valoa ei tarvita; lehdet tippuvat joka tapauksessa. Tuo kasvi helmi-maaliskuussa huoneenlämpöön, istuta happamaan multaan ja lisää kastelua. Hentoja oksia voit poistaa. Talvenkestävän ’Endless Summer’ -lajikkeen voit istuttaa ulos maahan – aseta lehdetön runkohortensia ilman ruukkua kyljelleen maahan ja peitä.

<p data-block-key="2jz9b">Kärhöt tuovat puutarhaan runsaasti väriä ja vehreyttä – köynnöksenä ne kiipeävät tukea vasten ja kukkivat usein pitkään. (Kuva: Pixabay)</p>
Kärhöt tuovat puutarhaan runsaasti väriä ja vehreyttä – köynnöksenä ne kiipeävät tukea vasten ja kukkivat usein pitkään. (Kuva: Pixabay)

Myös jalokärhön talvetus onnistuu parhaiten, kun kaivat sen ruukkuineen maahan. Peitä vielä talvisuojaturpeella sekä havuilla – peitettä voit lisätä myös talvella. Kasvin voi suojata myös ulos isoon, styroksilla eristettyyn puulaatikkoon tai talvettaa viileässä varastossa. Kastele niukasti talven ajan ja varaudu aikaiseen kasvuunlähtöön. Jalokärhön versot kuolevat yleensä talvella, mutta uudet ehtivät kyllä kukkia.

Runkoruusun talvetus onnistuu viileässä (0–10 °C) esim. autotallissa tai kellarissa. Multa pidetään kuivahkona (kastelu tarvittaessa). Ruusut istutus- ja hoitoleikataan varhain keväällä huhtikuussa ennen silmujen puhkeamista. Latvaan jätetään 4–8 vahvinta versoa, jotka lyhennetään noin 20 cm pituisiksi. Parin kasvuvuoden jälkeen ne kannattaa istuttaa uudelleen; karista vanhaa multaa pois, typistä pitkiä ja ruukun pohjalle kiertyneitä juuria ja lisää uutta multaa.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Pölyttäjä vauhdissa
Jopa pieni parvekeistutus voi tukea pölyttäjähyönteisiä
Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.
20241_83377.jpg
Juhannustaikoja
Juhannustaika on keskikesän odotettu teko, johon on ehkä syytä suhtautua pilke silmäkulmassa.Kesäpäivän seisauksen tienoille sijoittuvana juhannuksena juhlitaan vuoden lyhintä yötä. Juhannukseen on aina liittynyt samantapaisia uskomuksia kuin pääsiäiseen; noidat, demonit ja muut voimat ovat silloin valloillaan. Viisas osaa suojautua näiltä voimilta ja toisaalta osaa käyttää hyväkseen tietoa maagisista voimista rikkautta tai rakkautta etsiessään. Juhannusyönä nämä salat tosin avautuvat vain niille, jotka malttavat ja osaavat niitä tutkia ja tulkita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton