• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ruukkukasvien talvettaminen: miten selviävät talven yli mm. tuijat ja kärhöt?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.04.2022
20218_71990.jpg

Ilmassa on jo syksyn tuntua ja yöt viilenevät nopeasti. Kesän ruukuissa kasvaneet monivuotiset kasvit alkavat jo kellastuttaa lehtiään ja siirtymään talviunille. Miten niiden kanssa sitten tulisi toimia, että saisimme ne menemään talven yli ja kasvamaan ensi kesänä entistä muhkeampina? Lukijamme kysyykin:

Miten saan ruukuissa kesän kasvaneet tuijat, runkohortensian, jalokärhöt ja runkoruusun kestämään talven yli?

Turvallisimpana ruukkukasvien talvetustapana pidetään paakun upottamista maahan ruukkuineen. Kasvin juurelle kannattaa kasata vielä multaa – sekä lunta. Tuija voi kestää talven myös ruukussaan, mutta ruukku kannattaa eristää vaikka styroksilla. Muista myös kastella!

Rungollinen syyshortensia talvehtii ulkona maahan istutettuna III (IV) vyöhykkeellä asti. Arka jalohortensia on tuotava pakkasten tultua talveksi sisälle viileään (+4…10 °C) paikkaan, esimerkiksi kellariin. Kastele muutaman kerran talven aikana. Valoa ei tarvita; lehdet tippuvat joka tapauksessa. Tuo kasvi helmi-maaliskuussa huoneenlämpöön, istuta happamaan multaan ja lisää kastelua. Hentoja oksia voit poistaa. Talvenkestävän ’Endless Summer’ -lajikkeen voit istuttaa ulos maahan – aseta lehdetön runkohortensia ilman ruukkua kyljelleen maahan ja peitä.

20227_70787.jpg

Myös jalokärhön talvetus onnistuu parhaiten, kun kaivat sen ruukkuineen maahan. Peitä vielä talvisuojaturpeella sekä havuilla – peitettä voit lisätä myös talvella. Kasvin voi suojata myös ulos isoon, styroksilla eristettyyn puulaatikkoon tai talvettaa viileässä varastossa. Kastele niukasti talven ajan ja varaudu aikaiseen kasvuunlähtöön. Jalokärhön versot kuolevat yleensä talvella, mutta uudet ehtivät kyllä kukkia.

Runkoruusun talvetus onnistuu viileässä (0–10 °C) esim. autotallissa tai kellarissa. Multa pidetään kuivahkona (kastelu tarvittaessa). Ruusut istutus- ja hoitoleikataan varhain keväällä huhtikuussa ennen silmujen puhkeamista. Latvaan jätetään 4–8 vahvinta versoa, jotka lyhennetään noin 20 cm pituisiksi. Parin kasvuvuoden jälkeen ne kannattaa istuttaa uudelleen; karista vanhaa multaa pois, typistä pitkiä ja ruukun pohjalle kiertyneitä juuria ja lisää uutta multaa.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton