• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ryhmäruusut

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.07.2022
20227_79061.jpg

Rosa Grandiflora-ryhmä (Kuva: Shutterstock)

Ryhmäruusut ovat arvokkaiden paikkojen katseenvangitsijoita, jotka kukkivat heinäkuusta pitkälle syksyyn. Ne ovat melko vaativia kasvupaikan ja hoidon suhteen, mutta palkitsevat huolellisen hoidon. Ryhmäruusut muistuttavat kaupassa myytäviä leikkoruusuja ja ovatkin näyttävimmillään ryhmään istutettuina.

Ryhmäruusuihin eli jaloruusuihin kuuluvat teehybridiruusut eli isokukkaiset jaloruusut (Rosa Teeristeymä-ryhmä), tertturuusut (Rosa Floribunda-ryhmä) ja maanpeittoruusut (Rosa Polyantha-ryhmä ja Rosa Grandiflora-ryhmä). Nämä ruusut ovat noin 50–100 cm korkeita. Jalostuksessa on kiinnitetty huomiota kukan kokoon, kerrannaisuuteen ja muotoon. Värikkäiden ryhmäruusujen taimet koostuvat jalo-osasta ja talvenkestävästä perusrungosta.

Ryhmäruusun istutus

Ryhmäruusut pitävät auringonpaisteesta ja hyvin vettä läpäisevästä, lannoitetusta maasta. Paikan tulee olla lämmin ja suojaisa. Ne eivät viihdy savimaassa.

Ryhmäruusut myydään yleensä kolmen kappaleen pakkauksissa, avojuurisina taimina. Usein niiden versonpäät ovat kastettu vahaan. Vahan tarkoitus on vähentää versojen vesihaihduntaa, kun ne ovat vielä myyntipakkauksessaan. Vaha ei haittaa uutta kasvua, eikä sitä tarvitse poistaa.

Ennen istutusta taimet upotetaan vesiämpäriin vähintään puoleksi tunniksi. Näin juuret saavat kunnolla vettä eivätkä pääse heti kuivumaan.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Istutuskuopan on oltava 50 cm syvä, jotta jalonnuskohta (juuriston ja versojen solmumainen yhtymäkohta, muhkura) saadaan noin 15 cm maan pinnan alle. Ryhmälle kaivetaan suuri yhtenäinen kuoppa, johon kaikki taimet istutetaan. Kuopan pohjalle laitetaan salaojaksi hiekkaa. Istutuksen jälkeen kastellaan reilusti.

Istutusleikkauksessa jätetään vain 3–5 vahvinta versoa, niihin jokaiseen 3–5 silmua. Ylimmän silmun yläpuolelle täytyy jättää 1 cm versoa, jotta silmu ei kuivu. Hyvin haarautunutta taimea ei yleensä tarvitse leikata istutuksen yhteydessä.

Lueruusujen talvisuojauksesta

Ryhmäruusujen hoito

Kukkiakseen pitkään ja runsaasti ryhmäruusut tarvitsevat ravineita enemmän kuin pensasruusut. Syyslannoitus on hyvä antaa heinäkuun lopulla – elokuun alussa.

Kuihtuneet kukat alkavat muodostaa siemeniä, mikä heikentää kukintaa, joten niiden poistaminen pidentää kukintaa. Jalonnuskohdan alapuolelta kasvavat villiversot tulee poistaa. Ruusuja vaivaa yleisimmin kirvat ja ruusuhärmä. Tarvittava torjunta kannattaa aloittaa ensimmäisten oireiden ilmaannuttua.

MIkäli maa on painunut kesän aikana, lisätään tyvelle esimerkiksi multaa ja hiekkaa, jotta jalonnuskohta on edelleen riittävän syvällä. Versot suojataan talveksi ja pitkiä versoja voi lyhentää, jolloin suojaus on helpompi tehdä.

Rosa Teeristeymä-ryhmä 'Peace' (Kuva: Puutarha.net)
Rosa Teeristeymä-ryhmä 'Peace' (Kuva: Puutarha.net)
Rosa Floribunda-ryhmä 'Nina Weibull' (Kuva: Puutarha.net)
Rosa Floribunda-ryhmä 'Nina Weibull' (Kuva: Puutarha.net)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_60018.jpg
Tiedätkö jokamiehenoikeutesi?
Auringonpaistetta, metsäpolkuja, herkullisia marjoja… Mutta saanko noukkia marjoja tai kerätä sieniä koriini? Voinko kirmata tuon metsän poikki, vaikka pienen puron äärelle? Saankohan onkia tässä?Kaikilla meillä on käytössämme jokaisenoikeudet ja -velvollisuudet (aiemmin jokamiehenoikeudet), mutta tiedämmekö varmasti mitä saamme tai emme saa tehdä?
20209_66617.jpg
Akkukäyttöisellä vesipumpulla hyödynnät kätevästi sadeveden
Räystään alla oleva sadevesitynnyri täytyy vauhdilla syksyn sateiden myötä. Kertynyttä sadevettä voi hyödyntää niin pihan kasvien kastelussa, kuin esimerkiksi puutarhatyökalujen ja välineiden puhdistamisessa. Veden hyötykäyttöä ja tynnyrin tyhjentämistä helpottaa huomattavasti uusi akkukäyttöinen GardenPump 18 -vesipumppu, joka on liitettävissä helposti puutarhaletkuun.
202310_83231.jpg
Karkkia vai kepponen?
Halloween on kummitusten aikaa ja eritoten lapsille mahtava tilaisuus päästää luovuus irti. Ota lapset mukaan Halloweenjuhlien suunnitteluun ja valmisteluun. Yhdessä on kiva askarrella juhliin itsetehdyt koristeet ja leipoa tarjottavat. Netti ja lehdet ovat nykyisin pullollaan hauskoja ideoita.
20226_78795.jpg
Tornionlaaksonruusu on pohjoisen sitkeä kukkija
Yksi heinäkuun kukista on tornionlaaksonruusu, joka on pohjoissuomalaisten vanha suosikkipensas. Se on luonnossamme villinä kasvavan metsäruusun tiheän kerrannaiskukkainen muunnos, joka kukkii peräti 3–4 viikkoa – paljon kauemmin kuin metsäruusu.
20216_71424.jpg
Pihakivillä muurit, istutusaltaat, ajotiet
Pihakivetys on ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti.Tilaa Ruduksen pihakivi -esite veloituksetta esitepalvelusta
200910_19114.jpg
Astiataimet sopivat syysistutukseen
Yöt ovat jo viilenneet ja syksyiset tuulet puhaltelevat, mutta syysistutuskausi jatkuu niin kauan kuin maa on sula.Syksy on hyvää aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Lehtipuita ja pensaita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin. Maa on siis lämmin vielä pitkään ja myös syksyn kosteus helpottaa taimien juurtumista ja kasvuunlähtöä. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä nopeasti kasvuun heti ilmojen lämmetessä ja valon lisääntyessä sekä hyödyntävät mainiosti kevätkosteuden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton