Saako jäniksen syömästä puusta vielä satoa? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Adobe Stock)
Jänikset pääsivät syömään viime syksynä istutettuja omenapuita, ei ympäri, ehjää kuorta jäi. Syötyihin kohtiin laitoin haavasuojaa. Nyt puut kasvavat vain alhaalta, ylhäällä oli keväällä silmut, jotka nyt kuivuivat, uutta hyvää kasvua on aivan alhaalla tyvessä. Kannattaako puut säästää? Voiko puusta tulla vielä hyvin kasvava, satoa tuottava puu?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Ilmeisesti nestevirtaukset juuresta latvaan ovat katkenneet, koska silmut eivät jaksaneet puhjeta. Juuresta kasvavat versot ovat todennäköisesti varttamiskohdan alapuolelta kasvavia perusrungon versoja. Omenapuiden juuri on eri kasvia kuin latvus. Taimistolla on ilmastollisesti kestävään perusrunkoon vartettu toinen omenalajike, joka on maultaan ja muilta ominaisuuksiltaan erilainen kuin perusrungon lajike. Tämä viljelytapa johtuu siitä, että lajikkeen ominaisuudet eivät säily, jos puuta lisätään siemenestä.
Puustanne ei enää kasva sellaista omenapuuta, jota toivoitte. Perusrungon kasvu voi tuottaa pensaan tai jopa puun, jos sitä aletaan ohjata leikkauksin runkopuuksi. Riippuu siitä, mikä on perusrunko, tuottaako se koskaan hedelmää vai ei. Se saattaa myös tuottaa pieniä ja mauttomia omenoita. Siksi suosittelemme vaihtamaan puun.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!