• Etusivu
  • Hoitotyöt

Saanko kaataa puut pois pihasta?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.11.2023
20234_70953.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Pihassa kasvavat puut herättävät tunteita. Yhdelle pihapuut ovat tärkeä viihtyyvyystekijä ja yhteys luontoon, toista ärsyttää isot oksat ja syksyllä varisevat lehdet. Rakennusjärjestys velvoittaa kiinteistön haltijaa valvomaan puiden kuntoa. Missä tapauksessa puunkaatoa pihasta pitäisi harkita?

Onko puusta merkittävää haittaa?

Pihaan varisevat lehdet eivät ole riittävä syy puun poistoon. Sen sijaan liian lähelle rakennusta istutettu puu, joka aiheuttaa vaurioita esimerkiksi julkisivulle tai katolle, on merkittävä haitta. Merkittäväksi haitaksi katsotaan myös pihan asvaltin rikkovat juuret sekä niin korkea puu, että se varjostaa huomattavasti yläkerran asuntoa.
Keskusteluyhteys naapuriin on tärkeä silloin, kun häiritsevä puu on toisella tontilla. Naapuruussuhdelain (Laki eräistä naapuruussuhteista 13.2.1920/26 8 §) mukaan omalle alueelle ulottuvat juuret ja oksat saa poistaa, mikäli niistä on haittaa, mutta ensisijaisesti naapuria on pyydettävä poistamaan ne. Omin päin ei kannata alkaa sahaamaan. Vasta siinä tapauksessa, ettei puun haltija tee mitään kohtuullisessa ajassa pyynnöstä huolimatta, voi haittaa kokeva poistaa oksia ja juuria itse. Pitä kuitenkin muistaa, että poistamisoikeus ulottuu vain rajalinjaan asti, ei sen yli.

Naapuruussuhdelakia valvoo poliisi, ja lain alaisuuteen kuuluvat riita-asiat ratkaistaan käräjäoikeudessa.

"Maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, puiden kaatamista tai muuta näihin verrattavaa toimenpidettä ei saa suorittaa ilman lupaa (Maankäyttö- ja rakennuslaki § 128)"
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

"Oma tupa, oma lupa" ei päde

Puut ovat osa viihtyisyyttä ja monimuotoisuutta, joten sillä on merkitystä, miten paljon puun kaataminen muuttaa maisemaa ja julkista katunäkymää. Asemakaavassa voi olla puita koskevia suojelu- ja lukumäärä- tai muita määräyksiä. Vaikka puun olisi istuttanut itse ja piha on oma, Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan taajama-alueella puunkaatoon vaaditaan yleensä lupa. Tontin tai rakennuspaikan rajalla tai rajan läheisyydessä (alle yksi metri) kasvavien puiden kaatamisesta on sovittava myös naapurin kanssa.

Taloyhtiössä hallitus tai yhtiökokous tekee puun kaatamisesta virallisen päätöksen ja lupa haetaan päätöksen jälkeen.Kaikkia osakkeenomistajia tulisi kuulla ja päätös tehdä enemmistön mielipiteen mukaan. Toivottavaa on, että erityistä painoarvoa annettaisiin niiden osakkeenomistajien mielipiteille, joiden pihapiirissä tai asunnon läheisyydessä kaadettavaksi aiotut puut sijaitsevat.

Huonokuntoinenkin puu tarvitsee kaatoluvan, mikäli välitöntä vaaraa ei ole. Lahojen ja vaarallisten puiden kaatamiseen luvan saa helposti. Mikäli ympäristölleen vaarallisen puun on kaatanut ilman lupaa, on vaarallisuus tarvittaessa voitava todistaa jälkeenpäin. Rakennusvalvontaviranomainen saattaa velvoittaa istuttamaan vaarallisena kaadetun puun tilalle uuden vastaavan puun.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Mistä lupa puun kaatamiseen?

Suuremmissa kaupungeissa puunkaatolupaa tai arviota toimenpiteen vähäisyydestä haetaan rakennusvalvonnasta, pienemmissä kunnissa rakennustarkastajalta. Ohjeet vaihtelevat jonkin verran kunnittain: yhdessä kunnassa maisematyöluvan kanssa ollaan tarkkoja, toisessa suhtautuminen on rennompaa. Yleensä koko pihaa ei saa pistää sileäksi kerralla, vaikka puunkaatoon onkin lupa saatu.
Useimmiten haja-asutusalueilla voi omia puita kaataa vapaasti, mutta silloinkin kaavamerkinnät on syytä tarkistaa.
Joissakin kunnissa hakemuksen voi tehdä sähköisesti Lupapiste-palvelussa.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Vähäinen muutos ei tarvitse lupaa

Monen kunnan alueella yksittäisten puiden kaatoon ei tarvitse hakea lupaa, mikäli toimenpiteen vaikutus on vähäinen ja tontille jää täysikasvuisia puita toimenpiteen jälkeenkin. Kaadettavat puut eivät saa olla maisemakuvallisesti merkittäviä, esimerkiksi komeita yksittäispuita, puuryhmiä, puukujanteita tai vastaavia, joiden kaatamisella on ympäristöä köyhdyttävä vaikutus. Maisemakuvallisen merkittävyyden määrittelee rakennusvalvontaviranomainen. Pienen puun, kuten omenapuun, saa kaataa tai kitukasvuisen yksilön voi poistaa puuryhmästä. Pieneksi puuksi lasketaan sellainen, jonka rungon halkaisija on 1 metrin korkeudelta alle 9 cm.

  • Vastuu toimenpiteen luvanvaraisuudesta on aina sinulla. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä alueellisiin ympäristönsuojelupalveluihin.
  • Puita ei saa kaataa lintujen pesimäaikaan.
  • Ison puun kaatotyö tulisi teettää aina ammattilaisella.
Ohje

Ohje

Muista

  • Vastuu toimenpiteen luvanvaraisuudesta on aina sinulla. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä alueellisiin ympäristönsuojelupalveluihin.
  • Puita ei saa kaataa lintujen pesimäaikaan.
  • Ison puun kaatotyö tulisi teettää aina ammattilaisella.

Lähteet:
Helsingin, Hämeenlinnan, Kuopion, Lahden, Mikkelin ja Tampereen kaupunkien sivustot, Isännöintiliitto, Turun Sanomat

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton