• Etusivu
  • Kasvillisuus

Salaatit viettävät juhlavuottaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.10.2018
20074_4692.jpg

Ruukku- ja jääsalaatti sekä pehmeä ja rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti ovat kaikille tuttuja. Muihin salaatteihin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi tammenlehti- tai sidesalaatista, lollo rossosta tai lollo biondasta. Maku on kaikissa Lactuca-suvun salaateissa mieto. Kun salaatilta haluaa makua ja särmää, kannattaa siirtyä Cichorium-suvun endiiveihin ja sikureihin. Näiden käyttö on suomalaisille vielä uutta. Friseesalaatti on toiselta nimeltään kähäräendiivi. Siloendiivi sopii nopeasti kuumennettavaksi. Valkoisen salaattisikurin, punasikurin ja vihersikurin tunnistaa sukkulamaisesta muodosta.

Salaattien kasvihuoneviljelyä kuvina:


Näkymä nykyaikaiselta salaattiviljelmältä kasvihuoneesta. Suomalainen kasvihuoneteknologia on maailman huippua.

Salaattisiementen kylvö on kasvihuoneissa automatisoitu. Muutama siemen ruukkua kohti riittää. Jotta kuluttaja saa joka päivä tuoretta salaattia, kasvihuoneissa on oltava kaiken aikaa tulossa uutta satoa kasvun eri vaiheissaan.

20074_4693.jpg

Salaattien kasvatus kestää salaattilajikkeen, vuodenajan ja valon määrän mukaan alle yhdestä kuukaudesta vajaaseen kahteen kuukauteen.

20074_4695.jpg

Valmiit salaatit pakataan pusseihin laatutarkastuksen ja myyntikunnostuksen jälkeen liukuhihnalle suoraan kasvupöydältä.

20074_4696.jpg

Salaatit jatkavat liukuhihnalla matkaa pakkaamoon, jossa salaatit pakataan pahvilaatikoihin. Tämän jälkeen salaatit jäähdytetään nopeasti + 2 asteeseen.

20074_4697.jpg
Teksti: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Kyröntarhat Oy:stä Pöytyältä, Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83008.jpg
Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppurin avulla niitä voi helposti hyödyntää ja käyttää puutarhassa sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. Innovatiivinen Turbine Cut-leikkuujärjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. Sen ainutlaatuiset terät käsittelevät sekä kovan että pehmeän puutarhamateriaalin. Bosch TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle!
20142_37820.jpg
Terassi suojaan talven lumilta - Nyt -15%
Aloita varaamalla ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäyntiTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti parvekelasituksestaTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassilasituksesta
202211_79918.jpg
Päärynäpuu elossa vai kuollut? Asiantuntija vastaa
Istutin keväällä 2020 päärynäpuun pihallemme. Seuraavana keväänä näytti, että puu taisi kuolla talvella, mutta sitten se alkoikin kasvattaa alhaalta uutta oksaa. Nyt näyttää taas pahalta. Onkohan järkevä istuttaa uusi vai odotella vielä? Mietin vaan, että jos puu on vartettu, niin kasvaako minulla päärynän sijaan kohta joku pihlaja?
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.
20114_25245.jpg
Valokate suojaa
Valokate kuistille, terassille, autokatokseen, pihavarastoonFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Se on jokaista yksityiskohtaa myöten laatutyötä.
202211_80306.jpg
Viikon kysymys: Milloin lehmuksen voi leikata?
Pihamme lehmus on kasvanut liian kookkaaksi ja varjostavaksi. Miten ja milloin se kannattaisi leikata?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton