• Etusivu
  • Kasvillisuus

Salaatit viettävät juhlavuottaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.10.2018
20074_4692.jpg

Ruukku- ja jääsalaatti sekä pehmeä ja rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti ovat kaikille tuttuja. Muihin salaatteihin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi tammenlehti- tai sidesalaatista, lollo rossosta tai lollo biondasta. Maku on kaikissa Lactuca-suvun salaateissa mieto. Kun salaatilta haluaa makua ja särmää, kannattaa siirtyä Cichorium-suvun endiiveihin ja sikureihin. Näiden käyttö on suomalaisille vielä uutta. Friseesalaatti on toiselta nimeltään kähäräendiivi. Siloendiivi sopii nopeasti kuumennettavaksi. Valkoisen salaattisikurin, punasikurin ja vihersikurin tunnistaa sukkulamaisesta muodosta.

Salaattien kasvihuoneviljelyä kuvina:


Näkymä nykyaikaiselta salaattiviljelmältä kasvihuoneesta. Suomalainen kasvihuoneteknologia on maailman huippua.

Salaattisiementen kylvö on kasvihuoneissa automatisoitu. Muutama siemen ruukkua kohti riittää. Jotta kuluttaja saa joka päivä tuoretta salaattia, kasvihuoneissa on oltava kaiken aikaa tulossa uutta satoa kasvun eri vaiheissaan.

20074_4693.jpg

Salaattien kasvatus kestää salaattilajikkeen, vuodenajan ja valon määrän mukaan alle yhdestä kuukaudesta vajaaseen kahteen kuukauteen.

20074_4695.jpg

Valmiit salaatit pakataan pusseihin laatutarkastuksen ja myyntikunnostuksen jälkeen liukuhihnalle suoraan kasvupöydältä.

20074_4696.jpg

Salaatit jatkavat liukuhihnalla matkaa pakkaamoon, jossa salaatit pakataan pahvilaatikoihin. Tämän jälkeen salaatit jäähdytetään nopeasti + 2 asteeseen.

20074_4697.jpg
Teksti: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Kyröntarhat Oy:stä Pöytyältä, Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_69113.jpg
Tee näyttävä syysistutus ruukkuun - katso ideat!
Syyskesällä ilmat viilenevät nopeasti ja kesän kukkaset alkavat pian olemaan aika ikävän näköisiä. Niiden tilalle voikin jo mainiosti vaihtaa kylmyyttä kestäviä, yksivuotisia syyskukkijoita. Esimerkiksi värikkäät ruukkukrysanteemit, syysasterit, hauskat koristekaalit ja pensastädykkeet kestävät pikkupakkasia ja siten ilahduttavat pitkälle syksyyn. Talveen asti kauniina säilyvät hyvin pakkasta kestävät kanervat ja callunat.
20231_80729.jpg
Saniaiset huonekasvina
Tropiikista ja subtropiikista peräisin olevat saniaiset herättävät huomiota monimuotoisilla ja -värisillä lehdillään. Ne ovat suosittuja ja kauniita, mutta melko vaateliaita huonekasveja. Saniaisissa on useita eri lajeja: herkän siroja ja höytyväisiä sekä leveälehtisiä ja vahvarakenteisia.
20238_82941.jpg
Viikon kysymys: Millainen kasvi sopisi hiekkaiseen alustaan?
Minulla on pihallani iso kivi. Kivessä on sellainen isohko kolo, johon olen laittanut lähinnä sellaista hiekkaa, jota on tullut, kun olen kaivanut pihassani istutusreikiä. Mikä olisi sellainen kivikkokasvi, joka kasvaisi melkeinpä vaan hiekassa? On siinä hieman multaakin mukana.
20241_83377.jpg
Juhannustaikoja
Juhannustaika on keskikesän odotettu teko, johon on ehkä syytä suhtautua pilke silmäkulmassa.Kesäpäivän seisauksen tienoille sijoittuvana juhannuksena juhlitaan vuoden lyhintä yötä. Juhannukseen on aina liittynyt samantapaisia uskomuksia kuin pääsiäiseen; noidat, demonit ja muut voimat ovat silloin valloillaan. Viisas osaa suojautua näiltä voimilta ja toisaalta osaa käyttää hyväkseen tietoa maagisista voimista rikkautta tai rakkautta etsiessään. Juhannusyönä nämä salat tosin avautuvat vain niille, jotka malttavat ja osaavat niitä tutkia ja tulkita.
20228_79299.jpg
Onko tämä tuholaiskasvi? Asiantuntija vastaa
Puutarhan reunaan ilmestyi kasvi, joka levitäytyy kovasti ympäristöön ja muodostaa yhtenaisen maton maahan. Se valtaa alaa jopa muiden kasvien, esimerkiksi nokkosten alla. Mitä se on ja mitä sille voidaan tehdä?
200910_19114.jpg
Astiataimet sopivat syysistutukseen
Yöt ovat jo viilenneet ja syksyiset tuulet puhaltelevat, mutta syysistutuskausi jatkuu niin kauan kuin maa on sula.Syksy on hyvää aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Lehtipuita ja pensaita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin. Maa on siis lämmin vielä pitkään ja myös syksyn kosteus helpottaa taimien juurtumista ja kasvuunlähtöä. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä nopeasti kasvuun heti ilmojen lämmetessä ja valon lisääntyessä sekä hyödyntävät mainiosti kevätkosteuden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton