• Etusivu
  • Hoitotyöt

Seppelvarpu ja marunat ovat syyskuun kasvit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20099_18602.jpg

Seppelvarpu (Stephanandra incisa ’Crispa’)

Seppelvarpua aurinkoon ja varjoon

Rento- ja pitkäversoinen seppelvarpu (Stephanandra incisa ’Crispa’) pärjäsi erinomaisesti Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen peittopensaskokeissa eri puolilla Suomea. Se talvehtii ilman vaurioita Kuopion korkeudella saakka vyöhykkeillä I–IV, kun maa on läpäisevä. Seppelvarpu viihtyy jopa varjossa, mutta auringossa pensaasta tulee tuuheampi ja ruskaväristä kirkkaampi.

Seppelvarvusta tulee 30–50 senttiä korkea ja noin metrin levyinen. Koska maahan kaartuvat oksat juurtuvat nivelistään multaan, kitkeminen olisi hankalaa. Tämän vuoksi mullan tulee olla rikkakasvitonta, ja katteita kannattaa käyttää. Seppelvarpua ei tarvitse leikata usein, ja se kasvattaa uudet versot nopeasti jopa alasleikkauksen jälkeen.

Seppelvarvun liuskoittuneet pikkulehdet puhkeavat melko varhain keväällä. Myös ruskehtavankeltainen tai lähes oranssi syysväri kehittyy aikaisin. Kesä–heinäkuun vaihteessa avautuvat kellanvalkoiset, 2–6 sentin kokoiset kukinnot erottuvat heikosti lehdistöstä.

Marunat eivät kavahda kuivuutta

Ryytimäisesti tuoksuvat marunat (Artemisia-suku) kasvavat aurinkoisilla paikoilla. Maa saa olla karua ja kuivaa, kunhan se vain läpäisee vettä tehokkaasti. Lehdistä tulee runsaassa valossa lähes valkoiset, minkä ansiosta marunat ovat koristeellisia koko kasvukauden. Marunoita voi istuttaa matalaksi aidaksi, jolla rajataan vaikkapa kasvimaa tai kukkapenkki nurmikosta. Marunoista kehittyy tiheän pallomaisia, kun niiden versot typistetään alkukesällä.

Suomessa viljellään eniten noin metrin korkuista hopeamarunaa (Artemisia ludoviciana), jolla on kapeat pajumaiset lehdet. Se menestyy erinomaisesti jopa vähälumisilla alueilla ja leviää melko voimakkaasti. Koiruohoa eli malia (Artemisia absinthium) hyödynnetään paitsi koristekasvina myös vermutin ja absintin mausteena. Kasvi on 30–100 senttiä korkea.

Hopeamaruna (Artemisia ludoviciana)
Hopeamaruna (Artemisia ludoviciana)

Puolipallomainen, 15–40 senttiä korkea ohotanmaruna (Artemisia schmidtiana) sopii hillittykasvuista perennaa kaipaavalle. Sen lehdet ovat liuskaiset, samoin maanmyötäisen hiekkamarunan (Artemisia stelleriana). Rentovartinen, korkeuttaan leveämpi hiekkamaruna kannattaa suojata talveksi havuilla.

Kasvikortistoon

Lähde: Taimistoviljelijät ry

Ohotanmaruna (Artemisia schmidtiana 'Nana')
Ohotanmaruna (Artemisia schmidtiana 'Nana')

Tiesitkö, että samaan Artemisia-sukuun kuuluu myös mausteena tuttu rakuuna (Artemisia dracunculus) sekä allergiaoireita aiheuttava pujo (Artemisia vulgaris)?

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20221_75480.jpg
Villiinny viherkatoista!
Viherkatoista on saatavilla monenlaista hyötyä ja huvia. Hulevesien hallintaan kuuluu osana sadeveden pidättäminen jo katoilla. Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja, koska valunta viivästyy ja kokonaissadannasta jopa kaksi kolmasosaa pidättyy veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan. Kukoistava Ketokaton suunnittelun tueksi on julkaistu uusi ohjeistus.
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
200910_19114.jpg
Astiataimet sopivat syysistutukseen
Yöt ovat jo viilenneet ja syksyiset tuulet puhaltelevat, mutta syysistutuskausi jatkuu niin kauan kuin maa on sula.Syksy on hyvää aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Lehtipuita ja pensaita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin. Maa on siis lämmin vielä pitkään ja myös syksyn kosteus helpottaa taimien juurtumista ja kasvuunlähtöä. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä nopeasti kasvuun heti ilmojen lämmetessä ja valon lisääntyessä sekä hyödyntävät mainiosti kevätkosteuden.
25_P_14759.jpg
Kukkanurmen perustaminen
Kukkanurmi on nurmikko, jota ei leikata, luonnonvarainen nurmikko. Mutta leikkaamatta jätetty nurmikko ei aina kehity kukkanurmeksi, vaan ryteiköksi.Kukkakedon perustamisessa tärkeintä on riittävän laiha kasvualusta. Sitä ei perusteta samalla tavalla kuin nurmikkoa, joka vaatii kasvaakseen perusteellisen maanparannuksen ja lannoituksen. Useimmat niittykukat eivät pidä syväänmuokatusta maasta, sellaisesta jota on lannoitettu fosforilla, kaliumilla ja jopa typellä. Maanparannuksen sijaan maata tulisi köyhdyttää, etenkin savimultamailla ja savimailla. Maan pintakerrokseen sekoitetaan runsaasti hiekkaa, jotta siinä viihtyisi myös kuivanpaikan kasvit. Painanteet täytetään.
20084_10013.jpg
Fastlock Canopy - näyttävä ovikatos helposti
Ovikatos kohentaa talon ilmettä ja suojaa sisäänkäyntiä sään rasituksilta. Katoksen kaarevan muodon ja luistavan katemateriaalin ansiosta lumi ei keräänny katoksen päälle.Icopalin Fastlock Uni –valokatteesta on saatavana asennusvalmis ovikatospakkaus tarvikkeineen. Kokonaisuuteen kuuluu katokseen tarvittava määrä valokatetta, katoksen rakenteet sekä kiinnikkeet.
20237_82670.jpg
Kompostoimalla säästät jätelaskussa
Uuden jätelain kaatopaikkakielto astui voimaan 1.1.2016. Sen jälkeen kaatopaikalle ei ole saanut enää päätyä mitään orgaanista ainesta. Pientaloasujien biojätteiden käsittelytavat vaihtelevat kunnittain. Kotikompostointi on aina taloudellinen ja ympäristöystävällinen tapa biojätteiden käsittelyyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton