• Etusivu
  • Rakentaminen

Siistit ja ekologiset kuivakäymälät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_82346.jpg

(Kuva: Biolan)

Nykyaikainen kuivakäymälä soveltuu sekä sisä- että ulkokäymäläksi mökille tai vakituiselle asunnolle. Kuivakäymälä on ympäristön ystävän valinta, sillä se ei tuhlaa puhdasta vettä eikä tuota jätevesiä puhdistettavaksi. Hyvällä kuivakäymälälaitteella voi parantaa myös vanhan käymälän käyttömukavuutta.

Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan ja käyttömukavuuden.

Hanki harkiten

Jo käymälää suunniteltaessa kannattaa miettiä, mitkä käymälän käyttöominaisuudet ovat itselle tärkeimmät. Käymälää valitessa kannattaa pohtia seuraavia seikkoja:

  • käymälän käytön helppous
  • mahdollinen sähkön tai veden tarve ja saatavuus
  • käymälän käyttäjämäärä
  • onko käymälä vain kesäkäytössä vai myös talvikäytössä
  • halutaanko käymälä asentaa ulkokäymäläksi vai sisätilojen yhteyteen
  • mitkä ovat käymälän huolto- ja tyhjennysratkaisut

Myös käymälän asennusseikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota jo käymälää hankittaessa, sillä eri käymälämallien asennusratkaisut, tilavaatimukset ja tyhjennysjärjestelyt vaihtelevat. Käymälän asennuksessa kannattaa noudattaa annettuja asennusohjeita.

Erotteleva Kuivikekäymälä

Nimensä mukaisesti Erotteleva Kuivikekäymälä erottelee virtsan kiinteästä jätteestä jo istuinosassa. Näin talteen kerätty virtsa on suhteellisen puhdasta ja se soveltuu laimennettuna lannoitekäyttöön. Kuivikesäiliössä on helppokäyttöinen kuivikkeen annostelija, joka toimii annostelijan nupista painaen, joten käymälän päivittäinen käyttö on siistiä ja mukavaa. Käymälä ei vaadi toimiakseen vesi- tai sähköliitäntää.

Käymäläsäiliöstä katolle asennettava tuuletusputki takaa huonetilan hajuttomuuden. Laitteen sileät muovipinnat on helppo pitää puhtaana. Istuinrenkaana on viileässäkin huonetilassa mukava lämpöistuin.

Erottelevan Kuivikekäymälän jätesäiliössä on kaksi erillistä sisäastiaa. Toisen astian täyttyessä toinen lepää käymäläsäiliön takaosassa. Sisäastioissa on tukevat kantosangat ja kannet, joten käymälän tyhjentäminen on helppoa ja kevyttä.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Runsaasti ravinteita ja erityisesti typpeä sisältävä neste voidaan hyödyntää typpilannoitteena sellaisenaan tai vedellä laimennettuna esim. nurmikolle, koristepensaille ja perennoille. Keväällä peruslannoituksen yhteydessä sitä voi käyttää myös kasvimaalle, mutta kasvukaudella sitä ei tule levittää lehtivihanneksille. Suositeltu varastoimisaika virtsalle on noin yksi vuosi ennen sen käyttöä puutarhassa.

Kasvillisuudelle virtsaa ei levitetä enää syksyllä, ettei monivuotisten kasvien valmistautumista talveen häiritä. Turvallinen laimennussuhde on 1:5, eli yksi litra laimennetaan viiteen litraan vettä. Laimentamatonta virtsaa voi myös käyttää, mutta levitysalue tulee kastella huolellisesti lannoituksen jälkeen lehtipoltteen estämiseksi.

Biolan Kompostikäymälä

Hajuton, siisti ja ympäristöystävällinen Biolan Kompostikäymälä on todellinen mukavuuslaitos, jonka voi asentaa myös vanhaan ulkohuussiin. Kompostikäymälä ei tarvitse toimiakseen vettä eikä sähköä. Kauttaaltaan lämpöeristetty 200 litran kompostisäiliö takaa jätteen nopean kompostoitumisen, ja siinä voidaan kompostoida myös keittiöjätettä. Tehokas ilmastointi pitää huonetilan hajuttomana, ja haihdutuksen ansiosta säiliön pohjalta kertyvän suotonesteen määrä on vähäinen.

Kompostin tyhjentäminen on siistiä ja kevyttä. Suoraan alaluukusta tyhjennetään vain valmista kompostia, eikä itse laitetta tarvitse siirtää. Käymälän kansi asettuu paikoilleen miten päin tahansa, joten sitä kääntämällä tyhjennysluukun saa osoittamaan haluamaansa suuntaan.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Yhden perheen mökkikäytössä kompostin tyhjennysväli voi olla peräti vuosi. Istuimena on mukavaksi muotoiltu, tukeva ja helposti puhdistettava Huussikka-lämpöistuin.

Biolan Kompostikäymälä toimitetaan täydellisenä, asennusvalmiina pakettina, joka sisältää kompostisäiliön ja istuinosan lisäksi ilmastointiputket, putkenhatun sekä tarvikkeet nesteen talteenottamiseksi. Jopa seosaine aloitusta varten kuuluu toimitussisältöön. Ainoastaan tuuletusputken läpivientitiiviste on itse hankittava kattomateriaalin mukaisesti.

Mistä hyvä kuivike koostuu?

Hyvä kuivike on riittävän karkeaa ja hyvin kosteutta imevää. Liian hienojakoiset kuivikkeet, kuten sahanpuru, turve, kutterinlastu tai kuivat lehdet, eivät toimi vaan tiivistyvät liikaa aiheuttaen kosteus- ja hajuongelmia. Oksasilppu puolestaan ei ime kosteutta riittävästi. Hapan kuivike peittää jätökset, sitoo tehokkaasti hajuja ja pitää jätemassan ilmavana, jolloin kompostoituminen voi alkaa jo käymälässä. Hyvä kuivike pitää käymälän siistinä ja tekee jätteestä miellyttävämpää tyhjentää.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Biolanin Komposti ja Huussikuivike on seosaine ja kuivike kompostointiin ja kompostikäymälöihin. Se on valmistettu kuivasta, puhtaasta havupuun kuoresta ja turpeesta. Huussikuivike antaa kompostille ilmavan rakenteen, mikä varmistaa tehokkaan ja hajuttoman kompostoitumisen.

Rakentaminen
huolto
komposti
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

myyrinkarin taloyhtiö myyrmäessä
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on korostunut viime aikoina. Nyt onkin hyvä hetki tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Kosteusongelmien ilmetessä ratkaisut voivat olla vähissä, kuten kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä. Korjausehdotuksina olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti, jotka olivat kuitenkin liian kalliita ja hankalia toteuttaa. Eikä näiden korjaustapojen riittävyydestä ollut mitään takuuta, sillä rakennuksen alta puuttuu pestystä sepelistä tehty kapillaarikatko, jolloin maasta pääsee nousemaan rakenteisiin kosteutta perustusten alta.Myyrinkarin taloyhtiön hallitus löysi ratkaisun, joka pelasti väestönsuojan kalliilta ja pitkältä remontilta. Lisäksi remontti alensi väestönsuojan energiankulutusta merkittävästi.
Punaiseen takkiin pukeutunut mies pitää lumilapiota edessään
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto.Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi tai sen tarvitsemiin ennakoiviin huoltotoimiin eri vuodenaikoina? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
Turnerin energiatehokkaat autotallinovet ovat laadukkaita ja turvallisia käyttää
Turvallinen autotallin­ovi suojaa sekä käyttäjää että omaisuutta
Vaikka kevät kovin jo vilkuttelee nurkan takana, muistavat varmasti monet meistä vielä kuluneen talven erityisen hyvin. Pakkanen, jää sekä lumi olivat tänä talvena vahvasti läsnä – samoin lumivallit ovien edessä sekä tiukasti kiinni jäätyneet ovet. Nämä ongelmat ovat tuttuja erityisesti ulospäin aukeavien vanhempien puuovien kanssa, joita vesi on mahdollisesti hieman turvottanut alkuperäisestä muodostaan.Ongelmaan löytyy kuitenkin ratkaisu, joka on vaivaton ja lopputuloksena ovat energiatehokkaat ja kevyesti aukeavat autotallinovet.
Ruska.jpg
Yksi- ja monivuotisten kasvien syksy
Kasvukauden pituus Suomessa on 100–180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle +5 ºC:en.Yksivuotiset kasvit kukkivat nimensä mukaisesti vain yhden kasvukauden ajan. Yksivuotisia kasveja kutsutaan kesäkukiksi. Kasvukausi alkaa siemenestä ja päättyy kuihtumiseen. Kesäkukat varmistavat seuraavan vuoden kasvuunlähtönsä siementämällä.Kaksivuotiset kasvit kasvattavat ensimmäisenä vuotenaan varren ja lehdet tai lehtiruusukkeen, kuihtuvat syksyllä ja versovat toisena keväänä uudelleen. Toisena vuonna ne kukkivat, tekevät siemenensä, kylväytyvät ja vasta sen jälkeen kuihtuvat juurineen pois.Perennoilta eli monivuotisilta kasveilta kuihtuvat maanpäälliset osat kasvukauden päättyessä, mutta niiden juuret talvehtivat maassa. Uuden kasvukauden alkaessa kasvit alkavat jälleen versota maasta, vuodesta toiseen uudelleen.
20205_64570.jpg
Oikein valitut kasvit kukoistavat pitkään
Kasvin viihtymiseen vaikuttavat sen perimän ja ilmaston vaikutusten lisäksi kasvupaikkatekijät. Jos kasvi ei ole sopeutunut talvikauden oloihin tai kevään ylös ja alas pomppiviin lämpötiloihin, sen talvehtiminen ulkona on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Mutta arahkokin kasvi, jonka kasvupaikkatekijät ovat kohdillaan, voi menestyä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton