• Etusivu
  • Piha

Suomella riittää petrattavaa biojätteiden kierrätyksessä

Tiina Painokallio
Päivitetty 27.09.2024
202112_74224.jpg

Kuva: Shutterstock

Suomen Biokierto ja Biokaasu kertoi tiedotteessaan joulukuussa 2021, että Suomessa biojätteen kierrätysaste oli 42 prosenttia vuonna 2020. Muita jätteitä kierrätettiin tehokkaammin, sillä yhdyskuntajätteen kierrätysastetta oli 46 prosenttia. Lähivuosina biojätteen erilliskeräysvelvoitteet tiukkenevat ja uutta kierrätyskapasiteettia valmistuu eri puolille Suomea. Suurin osa jätteestä päätyy edelleen polttoon.

Suomessa yhdyskuntajätteen määrä jatkoi kasvuaan vuonna 2020. Yhdyskuntajätteestä 50 prosenttia on sekajätettä, joka käsitellään jätteenpolttolaitoksissa. Jätteiden erilliskeräys lisääntyi noin kuusi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Biojätteen kierrätysmäärät ovat suurin piirtein samalla tasolla kuin edellisenä vuotena. Kaikkiaan biojätettä kierrätettiin 439 000 tonnia, mistä suurin osa käsitellään biokaasu- ja kompostointilaitoksissa. Biojätettä poltettiin reilu 50 000 tonnia.

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n arvion mukaan biojätteen kierrätysaste vuonna 2020 on 42 prosenttia. Biojätteelle on asetettu Valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa (Valtsu) kierrätystavoitteeksi 60 prosenttia vuoteen 2023 mennessä.

Ehdotus uudeksi jätesuunnitelmaksi nostaa tavoitteen 65 prosenttiin vuoteen 2027 mennessä. Kierrätysaste kertoo, kuinka suuri osuus syntyvästä jätteestä on hyödynnetty materiaalina. Mitä suurempi materiaalihyödynnyksen osuus on, sitä korkeampi on kierrätysaste.

<p data-block-key="c8jup">Kuva: Shutterstock</p>
Kuva: Shutterstock

Kierrätyksen tehostamisessa on järkeä, sillä näin saadaan ravinteet kiertoon ja voidaan korvata fossiilisia polttoaineita uusiutuvilla. Mikäli kaikki yhdyskuntien biojäte kierrätettäisiin liikennebiokaasuksi, niin sillä ajaisi vuosittain 113 000 henkilökaasuajoneuvoa.

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n arvion mukaan vuoteen 2023 mennessä biokaasun tuotanto lisääntyy Suomessa 230 GWh, mistä suurin osa tullaan tuottamaan yhteistuotantolaitoksissa (biojäte ja muut syötteet, erityisesti lietteet) ja tuotettu biokaasu käyttämään liikennekaasuna.

Kierrätystä tulee helpottamaan uusi biokaasulaitoskapasiteetti. Kierrätys tehostuu kuitenkin vasta sitten, kun biojätteen keräysinnostusta saadaan lisättyä jätteen syntypäässä. Jatkossa huomio tulee keräystehokkuuden ohella olemaan myös kerättävän biojätteen laadussa; edelleen lajitellun biojätteen joukossa olevat epäpuhtaudet, kuten muovipakkaukset, vähentävät biojätteen kierrätyksen tehokkuutta.

Lue lisää:

<p data-block-key="u6e0c">Kuva: Shutterstock</p>
Kuva: Shutterstock

Lähde: Suomen Biokierto ja Biokaasu, tiedote 16.12.2021

Piha
kierrätys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Maassa pystyssä ilotulite, josta kipinöitä ja savua
Räiskettä hinnalla millä hyvänsä? Ilotulitteiden todellinen ympäristövaikutus
Vuosi vaihtuu melkoisessa paukkeessa - ja katkussa. Onko ilotulituksesta jotain haittaa ympäristölle?
20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.
20223_77433.jpg
Perunamaa parvekkeella tarjoaa viihdykettä
Perunoiden kasvattaminen parvekkeella ei ole suoranainen huoltovarmuusteko. Se on kuitenkin hauskaa, viihdyttävää ja opettavaista. Ja onnistuu tumpeloltakin. Muuta ei tarvita kuin ruukku, ämpäri tai laatikko sekä multaa ja pari siemenperunaa.
20237_44479.jpg
Syksyn lehdet kompostiin – näin hyödynnät puutarhajätteen omalla tontilla
Syksyn lehdet ja muu puutarhajäte voidaan hävittää omalla tontilla kompostoimalla. Kompostoinnin aikana jätteestä kypsyy erinomaista maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi. Puutarhajätteet, kuten lehdet, haravointijäte, naatit, risut ja leikkuujäte on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa.
20234_81445.jpg
Mikä on paras ajankohta puiden ja pensaiden taimien istutukselle?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton