• Etusivu
  • Piha

Suomella riittää petrattavaa biojätteiden kierrätyksessä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2021
202112_74224.jpg

Kuva: Shutterstock

Suomen Biokierto ja Biokaasu kertoi tiedotteessaan joulukuussa 2021, että Suomessa biojätteen kierrätysaste oli 42 prosenttia vuonna 2020. Muita jätteitä kierrätettiin tehokkaammin, sillä yhdyskuntajätteen kierrätysastetta oli 46 prosenttia. Lähivuosina biojätteen erilliskeräysvelvoitteet tiukkenevat ja uutta kierrätyskapasiteettia valmistuu eri puolille Suomea. Suurin osa jätteestä päätyy edelleen polttoon.

Suomessa yhdyskuntajätteen määrä jatkoi kasvuaan vuonna 2020. Yhdyskuntajätteestä 50 prosenttia on sekajätettä, joka käsitellään jätteenpolttolaitoksissa. Jätteiden erilliskeräys lisääntyi noin kuusi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Biojätteen kierrätysmäärät ovat suurin piirtein samalla tasolla kuin edellisenä vuotena. Kaikkiaan biojätettä kierrätettiin 439 000 tonnia, mistä suurin osa käsitellään biokaasu- ja kompostointilaitoksissa. Biojätettä poltettiin reilu 50 000 tonnia.

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n arvion mukaan biojätteen kierrätysaste vuonna 2020 on 42 prosenttia. Biojätteelle on asetettu Valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa (Valtsu) kierrätystavoitteeksi 60 prosenttia vuoteen 2023 mennessä.

Ehdotus uudeksi jätesuunnitelmaksi nostaa tavoitteen 65 prosenttiin vuoteen 2027 mennessä. Kierrätysaste kertoo, kuinka suuri osuus syntyvästä jätteestä on hyödynnetty materiaalina. Mitä suurempi materiaalihyödynnyksen osuus on, sitä korkeampi on kierrätysaste.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kierrätyksen tehostamisessa on järkeä, sillä näin saadaan ravinteet kiertoon ja voidaan korvata fossiilisia polttoaineita uusiutuvilla. Mikäli kaikki yhdyskuntien biojäte kierrätettäisiin liikennebiokaasuksi, niin sillä ajaisi vuosittain 113 000 henkilökaasuajoneuvoa.

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n arvion mukaan vuoteen 2023 mennessä biokaasun tuotanto lisääntyy Suomessa 230 GWh, mistä suurin osa tullaan tuottamaan yhteistuotantolaitoksissa (biojäte ja muut syötteet, erityisesti lietteet) ja tuotettu biokaasu käyttämään liikennekaasuna.

Kierrätystä tulee helpottamaan uusi biokaasulaitoskapasiteetti. Kierrätys tehostuu kuitenkin vasta sitten, kun biojätteen keräysinnostusta saadaan lisättyä jätteen syntypäässä. Jatkossa huomio tulee keräystehokkuuden ohella olemaan myös kerättävän biojätteen laadussa; edelleen lajitellun biojätteen joukossa olevat epäpuhtaudet, kuten muovipakkaukset, vähentävät biojätteen kierrätyksen tehokkuutta.

Lue lisää:

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lähde: Suomen Biokierto ja Biokaasu, tiedote 16.12.2021

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20223_77433.jpg
Perunamaa parvekkeella tarjoaa viihdykettä
Perunoiden kasvattaminen parvekkeella ei ole suoranainen huoltovarmuusteko. Se on kuitenkin hauskaa, viihdyttävää ja opettavaista. Ja onnistuu tumpeloltakin. Muuta ei tarvita kuin ruukku, ämpäri tai laatikko sekä multaa ja pari siemenperunaa.
20238_82853.jpg
Kukkasipulit ovat oiva puutarhan perusta kaikkina vuodenaikoina
Kun kesää ja kaunista syksyä on vielä jäljellä, eivät ajatukset aina ulotu talven yli seuraavaan kevääseen. Talven yli kannattaa silti jo kurkistella, sillä keväällä kukkivat sipulit istutetaan syksyllä. Kun pitkän talven jälkeen ensimmäinen leskenlehti, talventähti tai lumikello osuu silmiin, ilahduttavat ne kokoaan isommin. Työntyessään varhain maasta, osa jopa lumenkin läpi, tuovat ne viestin keväästä ja kiirehtivät sen edistymistä. Siksi helposti unohdetaan, että sipulikukista voi nauttia ihan koko kasvukauden ajan. Kukkasipuleiden ihanuus johtuukin niiden monimuotoisuudesta ja soveltuvuudesta erilaisiin tarkoituksiin.
20236_82292.jpg
Pilariluumupuun hoito-ohjeet? Asiantuntija vastaa
Olen hankkinut käsittääkseni hillittykasvuisen pilariluumupuun pieneen rivitalopihaani. Kuinka ohjaan puun kasvua, etten nyt ihan kauheita virheitä tekisi? Kyseessä on pilariluumu Kolonovidna.Aikaisemmin asuessamme ok-talossa pihalla oli 'Sinikka' luumupuu, joten jotain kokemusta on ollut. Yleiset ohjeet luumupuiden leikkauksesta olen kerrannut, mutta olisiko jotain erityistä?
20236_63320.jpg
Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
Liljakukko (Lilioceris lilii) on vähän alle sentin pituinen kovakuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiinosat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Lumensulatus
Turvallisuutta lisäävä ja energiatehokas lumenpoistajaUponor-lumensulatusjärjestelmä on energiatehokas ja turvallinen ratkaisu lumensulatukseen ja isojen rakennusten peruslämmitykseen. Se sopii katujen, torien ja kenttien sulattamiseen, kun lumen poisto tavallisin menetelmin on vaikeaa. Uponor toimittaa järjestelmän kuhunkin käyttökohteeseen täydellisesti mitoitettuna. Energiatehokas ja matalalämpötilainen Uponor-lumensulatusjärjestelmä soveltuu hyvin energian nykyaikaisiin käyttötapoihin. Järjestelmässä menoveden lämpötilaksi riittää +35 °C, minkä ansiosta järjestelmä voi käyttää lukuisia erityyppisiä lämmönlähteitä, kuten kaukolämmön paluuvettä, prosessien jätelämpöä ja lämpöpumppua. Lämmönlähteestä tuleva ensiölämpö siirretään vaihtimella lumensulatusjärjestelmään. Putkipiirissä oleva kiertovesipumppu kierrättää lämpimän veden järjestelmässä. Maanpinnan alla sijaitseva lämpötila-anturi pitää lämpötilan halutulla tasolla. Menoputkessa oleva anturi rajoittaa putkipiireihin menevän veden maksimilämpötilan. Uponor-lumensulatus on turvallinen ja kestävä järjestelmä. Lumensulatuksessa jakotukki ja liittimet asennetaan maahan, jolloin niiden materiaali on polyeteeni. Pienissä kohteissa, kuten omakotitaloissa jakotukki voidaan asentaa myös taloon tai autotalliin, jolloin se on metallia. Putkien materiaali on PEXiä, eli ristisilloitettua polyeteeniä. Syöpymisvaaraa ei ole.
20209_66575.jpg
7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta
Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton