• Etusivu
  • Piha

Suomella riittää petrattavaa biojätteiden kierrätyksessä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2021
202112_74224.jpg

Kuva: Shutterstock

Suomen Biokierto ja Biokaasu kertoi tiedotteessaan joulukuussa 2021, että Suomessa biojätteen kierrätysaste oli 42 prosenttia vuonna 2020. Muita jätteitä kierrätettiin tehokkaammin, sillä yhdyskuntajätteen kierrätysastetta oli 46 prosenttia. Lähivuosina biojätteen erilliskeräysvelvoitteet tiukkenevat ja uutta kierrätyskapasiteettia valmistuu eri puolille Suomea. Suurin osa jätteestä päätyy edelleen polttoon.

Suomessa yhdyskuntajätteen määrä jatkoi kasvuaan vuonna 2020. Yhdyskuntajätteestä 50 prosenttia on sekajätettä, joka käsitellään jätteenpolttolaitoksissa. Jätteiden erilliskeräys lisääntyi noin kuusi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Biojätteen kierrätysmäärät ovat suurin piirtein samalla tasolla kuin edellisenä vuotena. Kaikkiaan biojätettä kierrätettiin 439 000 tonnia, mistä suurin osa käsitellään biokaasu- ja kompostointilaitoksissa. Biojätettä poltettiin reilu 50 000 tonnia.

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n arvion mukaan biojätteen kierrätysaste vuonna 2020 on 42 prosenttia. Biojätteelle on asetettu Valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa (Valtsu) kierrätystavoitteeksi 60 prosenttia vuoteen 2023 mennessä.

Ehdotus uudeksi jätesuunnitelmaksi nostaa tavoitteen 65 prosenttiin vuoteen 2027 mennessä. Kierrätysaste kertoo, kuinka suuri osuus syntyvästä jätteestä on hyödynnetty materiaalina. Mitä suurempi materiaalihyödynnyksen osuus on, sitä korkeampi on kierrätysaste.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kierrätyksen tehostamisessa on järkeä, sillä näin saadaan ravinteet kiertoon ja voidaan korvata fossiilisia polttoaineita uusiutuvilla. Mikäli kaikki yhdyskuntien biojäte kierrätettäisiin liikennebiokaasuksi, niin sillä ajaisi vuosittain 113 000 henkilökaasuajoneuvoa.

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n arvion mukaan vuoteen 2023 mennessä biokaasun tuotanto lisääntyy Suomessa 230 GWh, mistä suurin osa tullaan tuottamaan yhteistuotantolaitoksissa (biojäte ja muut syötteet, erityisesti lietteet) ja tuotettu biokaasu käyttämään liikennekaasuna.

Kierrätystä tulee helpottamaan uusi biokaasulaitoskapasiteetti. Kierrätys tehostuu kuitenkin vasta sitten, kun biojätteen keräysinnostusta saadaan lisättyä jätteen syntypäässä. Jatkossa huomio tulee keräystehokkuuden ohella olemaan myös kerättävän biojätteen laadussa; edelleen lajitellun biojätteen joukossa olevat epäpuhtaudet, kuten muovipakkaukset, vähentävät biojätteen kierrätyksen tehokkuutta.

Lue lisää:

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lähde: Suomen Biokierto ja Biokaasu, tiedote 16.12.2021

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_30054.jpg
Pääsiäinen lähestyy - kylvä rairuoho
Mikä onkaan parempi kesän merkki, kuin vastaleikatun ruohon tuoksu. Hieman vastaavan, keväisen tunteen saat koskettelemalla, maistelemalla, haistelemalla ja leikkaamalla rairuohoa. Ihanan vihreää, elävää ja tuoksuvaa ruohoa, josta nauttivat myös perheen pikku lemmikit. Esimerkkinä kerrottakoon lemmikkikanista, jonka parhaimmat riemuloikat nähtiin siinä vaiheessa, kun rairuohoastia laskettiin sen eteen. Siihen asti vain perheen kissat olivat saaneet herkutella tuoreella ruoholla.VINKKI! Piristä kylvöstäsi laittamalla joukkoon myös muita siemeniä: kauraa, ohraa tai vaikka auringonkukan siemeniä. Hauskoja voisivat olla myös herneet ja pavut.
20233_76763.jpg
Aloe vera - huone- ja lääkekasvi
Aloe veraa on käytetty läpi historian lääkinnällisiin tarkoituksiin. Eniten käytetään sen geelimäistä lehtimehua, joka sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia. Lehtien ravinteikkaassa mehussa on A-, B-, C- ja E-vitamiinia, musiineja, tulehdusta lievittäviä enstsyymejä, supistavia parkitusaineita sekä muita vitamiineja, entsyymejä, mineraaleja ja aminohappoja.
20239_7649.jpg
Huonekasvien siemeniä - vaikka lahjaksi
Siemenen itämisprosessi tarvitsee vettä, happea ja lämpöä. Vettä saadessaan kuivunut siemen imee kosteutta ja turpoaminen alkaa. Turvonnut alkio alkaa erittää gibberelliiniä, jonka seurauksena varastoravinto siirtyy alkion kasvusolukkoon ja mahdollistaa kasvun. Vettä tarvitaan edelleen runsaasti, jotta solujen laajentumiseen tarvittava nestejännitys saavutetaan. Kolmas tärkeä tekijä on oikea lämpötila.
20156_43599.jpg
Tietoa kasveista?
Kiireiset myyjät eivät oikein ehdi auttamaan taimikaupoilla, mutta tietoa tarvitaan; mistä saisi helposti tietoa kasveista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista?Puutarhamyymälä on täynnä kasveja, tuttuja ja vähemmän tuttuja. Mieli tekisi hankkia vaikka jonkun uuden puun, pensasuutuuden ja kuvissa ihanilta näyttäviä perennoja... ja noita upeita kesäkukkia!Mutta - menestyvätkö ne meidän tontillamme? Kestävätkö etupihan paahteessa?Tuttuja tunteita taimikaupoilta. Kevään kiireisimpänä aikana myyjätkin ovat niin täystyöllistettyjä, ettei apua millään riitä kaikille tarvitsijoille. Mikä sitten avuksi?
202310_83235.jpg
Käytännön vinkkejä huonekasvien kasteluun
Roikkuvatko huonekasvisi lehdet? Onko huonekasvisi nuutunut? Tiedätkö millainen on huonekasvisi kasvutapa? Nappaa tästä vinkit huonekasvien kasteluun.
Mies tarkastelee huonekasvia
Tauti huonekasvissa?
Terveet ja elinvoimaiset kasvit eivät ole kovin alttiita tautien vioituksille. Kasviharrastajan tulisi päivittäin tutkia hoidokkejaan ja tarpeen vaatiessa ryhtyä nopeisiin toimenpiteisiin. Kasvitaudit on syytä erottaa tuholaisten aiheuttamista vioituksista. Tauteihin on luettava myös huonojen kasvuolojen aiheuttamat fysiologiset haitat. Oikean kasvupaikan valinnalla ja oikeilla hoitotoimilla voidaan pelastaa paljon, mutta mitä tehdä, jos kasviin kuitenkin tulee laikkua tai pilkkua?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton