• Etusivu
  • Rakentaminen

Suvilahden asuntomessualueen lähiliikuntahanke houkuttelee ylös, ulos ja lenkille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.08.2008
20088_12194.jpg

Ympäristön suunnittelussa tavoitellaan asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia

Vaasan Suvilahdessa ja asuntomessualueella on toteutettu Opetusministeriön rahoituksella kattava lähiliikuntahanke. Hankkeen mukaisesti rakennettu asuinalue antaa nyt valtakunnallista esimerkkiä siitä, kuinka asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin voidaan panostaa ympäristön suunnittelussa. Lähiliikunta-alueella houkutellaan liikkumaan aktiivisemmin tarjoamalla uusia ja kunnostettuja kuntoilumahdollisuuksia ja -virikkeitä.

– Kaikilla asuinalueilla pitäisi olla rakennettuja liikuntapaikkoja. Ne ovat tärkeä edellytys sille, että saadaan ihmiset harrastamaan liikuntaa, kertoo Länsi-Suomen läänin sivistystoimentarkastaja Ismo Myllyaho.

Suvilahden lähiliikunta-alue vihittiin virallisesti käyttöön Vaasan Asuntomessuilla lauantaina 26.7. Messualueelle koulun viereen rakennettu uusi ministadion sai toimia vihkiäisareenana, kun Brasilian naisten jalkapallon olympiamaajoukkue avasi kentän pelaamalla leikkimielisen näytösottelun FC-Sportia vastaan. Lähiliikuntapaikat ovat messuaikaan myös messuvieraiden vapaassa käytössä.

Tekonurmella varustettu ministadion on tarkoitettu erilaisiin pallopeleihin, koululaisten käyttöön päivisin ja vanhemmallekin väelle ilta-aikaan. Ympäristön metsiin on rakennettu myös frisbeegolfrata. Koulun pihan kiipeilytelineet ja leikkipaikat on lähiliikuntahankkeen myötä täysin uudistettu. Lasten leikit ovat nyt turvallisempia, sillä leikkipaikat on perustettu pehmeille laatoille asfaltin tai soran sijaan. Lähiliikuntahankkeessa on myös kunnostettu vanhaa. Suvilahden läheisiä kuntopolkuja on parannettu ja niihin on asennettu valaistuksia. Kuntopolut yhdistyvät jatkossa messualueen näyttävään saarireittiin. Koko alue käsittää siis erilaisia toimintapaikkoja leikkeihin, lajien kokeiluihin, pelaamiseen, kuntoiluun ja luonnossa liikkumiseen. – Suvilahti pystyy nyt ympärivuotisesti palvelemaan asukkaitaan. Asuinalue tarjoaa virikkeitä aina leikkikoululaisista ikäihmisiin: pikkulasten on mahdollista liikkua koulun uusilla leikkipaikoilla ja vanhukset voivat tulla pelaamaan vaikka petanqueta hiekkakentille, Myllyaho luettelee.

Suvilahden koululla ollaan lähiliikuntahankkeen tarjoamiin mahdollisuuksiin erityisen tyytyväisiä. Liikunnan opettaja Leena Nieminen on mielissään, että suunnittelussa kuunneltiin myös heidän mielipiteitään. – On hienoa, että koulu ja lapset ovat saaneet osallistua suunnitteluun ja kertoa omia toiveitaan projektin alkuvaiheista lähtien kaksi vuotta sitten. Valmistunut lähiliikunta-alue on meidän kannalta mahtava juttu, ja siitä on myös valtava etu liikuntatunneille. Koulun lähiympäristö tarjoaa nyt paljon vaihtoehtoja, kun suuren määrän lapsia voi ohjata eri toimintoihin samanaikaisesti. Osa lapsista voi olla vaikka metsässä kuntosalitunnilla, mutta opettaja voi samalla valvoa toisen ryhmän pelejä ministadionilla, Nieminen pohtii ja kertoo jo odottavansa innolla syksyllä alkavaa koulua ja liikuntatunteja.

20088_12195.jpg

Lähiliikunta-alueita on alettu rakentaa Suomeen vasta vuosituhannen vaihteesta lähtien. Aiemmista hankkeista on saatu jo kokemuksia, joita on voitu hyödyntää Suvilahdessa. Ismo Myllyahon mukaan Suvilahti pystyykin nyt tarjoamaan uusissa lähiliikuntapaikoissaan aiempien hankkeiden hyviksi koettuja ominaisuuksia. – On esimerkiksi tärkeää, että liikuntapaikat ovat hyvin saavutettavissa. Suvilahdessa ne ovat aivan keskellä asuinaluetta, hän toteaa. Lähiliikunta-alueen tarkoitus onkin toimia myös ekologisesti, ettei asukkaiden tarvitse esimerkiksi matkata autolla muualle päästäkseen urheilemaan.

Vaasa haluaa tarjota asukkailleen parasta mahdollista asumista. Kaupungin edustajat ovat siis tyytyväisiä, että Suvilahteen ja asuntomessualueelle saatiin toteutettua onnistunut lähiliikuntahanke. Hallintojohtaja Veli-Matti Laitinen pitää erityisesti ministadionista, joka tarjoaa erinomaiset puitteet palloiluun. Lapsiperheitä palvelevat turvalliset leikkipaikat saavat myös häneltä kiitosta. – Koululiikuntaa pitäisi mielestäni lisätä. Olen iloinen, että lähiliikuntahanke edistää Vaasassa kaiken ikäisten terveysliikuntaa. Lähiliikunta-alueiden rakentaminen noudattaa pitkälti sananmukaisesti Vaasan kaupungin visiota: ’Kaupungissa on ihmisillä turvallinen elämä sekä laadukkaat palvelut puhtaassa, virikkeellisessä ja sosiaalista pääomaa kehittävässä ympäristössä’, kertoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Håkan Nordman.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_73908.jpg
Hyasintti on helppo joulukukka
Hyasintti on yksi joulun suosituimmista kukista. Sen yksikköhinta on joulukukista edullisin ja usein niitä tuodaankin kotiin enemmän kuin yksi kerrallaan. Hyasintti ei viileyttä hätkähdä, joten kevyt kääre riittää suojaamaan sitä kotiin asti.
202211_80210.jpg
Luumupuun tauti? Asiantuntija vastaa
Minulla on ollut muutaman vuoden Laatokan Helmi -luumupuu. Tänä keväänä siihen ei tullut edes lehtiä. Viime vuonna puu antoi kolme ämpärillistä luumuja. Mikä syynä? Jatkaako ensi keväänä kasvuaan ollenkaan? Toinen luumupuu, Sinikka, kukki hyvin. Nyt osa luumuista punertuu ja tippuu maahan. Onko tauti iskenyt?
20233_69705.jpg
Maista, nauti kevätkurkku
Kurkku yksi suosituimpia vihanneksiamme. Siitä on monenlaisia muunnoksia, joista pitkä kasvihuonekurkku on tavallisin. Kurkkusesonki onkin pian parhaimmillaan. Toki kasvihuoneiden suotuisissa olosuhteissa valmistuu tuoretta ja puhdasta, vastuullisesti tuotettua satoa läpi koko vuoden, mutta keväällä luonto palkitsee viljelijää tarjoamalla ihanteellisesti valoa ja lämpöä.
20065_91.jpg
Perennojen talvisuojaus
Perennojen elämäkään ei ole ongelmatonta: Lämmin, märkä syksy ja alkutalvi edistävät homeen kasvua. Lumeton keskitalvi tai kovat pakkaset voivat palelluttaa perennat. Aurinko ja kuivaava tuuli saattavat kuivattaa perennat kuoliaaksi.Tavallisimmat perennat eivät talvisuojausta tarvitse. Talvisuojaus on tärkeä esim. kivikkokasveille ja nuorille taimille. Lumi on paras talvisuoja. Lumen kertymistä voi auttaa havuilla. Myös ilmavan turpeen lisääminen kasvin tyvelle antaa hyvän suojan. Ainakin syysleimut, punatähkä, keijunkukka ja kevätakaihonkukka saavat helposti talvivaurioita. Kevätkylmiltä suojaa voivat tarvita mm. särkynytsydän, marskinlilja, kuningaslilja ja valeangervo.Kasveista saat lisätietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta!
202311_83305.jpg
Joulun kukilla on pitkät perinteet - ensimmäisiä havaintoja jo 1879
Joulukukkien käytöllä suomalaiskodeissa on yhtä pitkät perinteet kuin joulukuusellakin. Sekä joulukuusi että ensimmäiset joulukukat tulivat osaksi suomalaista joulunviettoa 1870–1880-luvuilla. Varhaisin havainto joulukukista on vuodelta 1879, jolloin ensimmäinen hyasintti oli helsinkiläisten ihmettelyn kohteena nykyisen eduskuntatalon paikalla sijainneen kukkakaupan näyteikkunassa. Ensimmäinen havainto joulukuusesta Helsingissä puolestaan on vuodelta 1894, joskin niitä mitä ilmeisimmin on ollut joissakin kodeissa sitäkin ennen.
200710_7001.jpg
Hyvän salaatin salaisuudet
Tuoreet, laadukkaat salaatinlehdet ovat perusta niin oheissalaatiksi liha- tai kala-aterialle kuin kokonaiseen ateriasalaattiinkin lounaalle, päivälliseksi tai välipalaksi. Kasvihuoneissa salaatit tuotetaan ja pakataan hygieenisesti, joten salaatit lähtevät kasvihuoneilta täysin puhtaina. Jos kuitenkin haluaa huuhtaista kasvihuonesalaattien lehtiä, se on tehtävä varovasti. Kovakourainen pesu ja linkous vahingoittavat ruukkusalaattien herkkiä lehtiä.Kätevä tapa paloitella ruukkusalaattien lehdet on repiä ne suupaloiksi kevyesti puhtain käsin. Terävä veitsi leikkuulautaa vasten käytettynä sopii esimerkiksi amerikansalaatille. Kohtele salaatteja hellävaraisesti. Lisää kastike lehtien lomaan kahdella haarukalla kevyesti nostellen vasta juuri ennen tarjoilua. Öljykastikkeen voi myös pirskotella tai suihkuttaa salaattiin. Kannattaa välttää litistämästä keveitä ja ohuita salaatinlehtiä painavien ainesten alle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton