• Etusivu
  • Rakentaminen

Suvilahden asuntomessualueen lähiliikuntahanke houkuttelee ylös, ulos ja lenkille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.08.2008
20088_12194.jpg

Ympäristön suunnittelussa tavoitellaan asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia

Vaasan Suvilahdessa ja asuntomessualueella on toteutettu Opetusministeriön rahoituksella kattava lähiliikuntahanke. Hankkeen mukaisesti rakennettu asuinalue antaa nyt valtakunnallista esimerkkiä siitä, kuinka asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin voidaan panostaa ympäristön suunnittelussa. Lähiliikunta-alueella houkutellaan liikkumaan aktiivisemmin tarjoamalla uusia ja kunnostettuja kuntoilumahdollisuuksia ja -virikkeitä.

– Kaikilla asuinalueilla pitäisi olla rakennettuja liikuntapaikkoja. Ne ovat tärkeä edellytys sille, että saadaan ihmiset harrastamaan liikuntaa, kertoo Länsi-Suomen läänin sivistystoimentarkastaja Ismo Myllyaho.

Suvilahden lähiliikunta-alue vihittiin virallisesti käyttöön Vaasan Asuntomessuilla lauantaina 26.7. Messualueelle koulun viereen rakennettu uusi ministadion sai toimia vihkiäisareenana, kun Brasilian naisten jalkapallon olympiamaajoukkue avasi kentän pelaamalla leikkimielisen näytösottelun FC-Sportia vastaan. Lähiliikuntapaikat ovat messuaikaan myös messuvieraiden vapaassa käytössä.

Tekonurmella varustettu ministadion on tarkoitettu erilaisiin pallopeleihin, koululaisten käyttöön päivisin ja vanhemmallekin väelle ilta-aikaan. Ympäristön metsiin on rakennettu myös frisbeegolfrata. Koulun pihan kiipeilytelineet ja leikkipaikat on lähiliikuntahankkeen myötä täysin uudistettu. Lasten leikit ovat nyt turvallisempia, sillä leikkipaikat on perustettu pehmeille laatoille asfaltin tai soran sijaan. Lähiliikuntahankkeessa on myös kunnostettu vanhaa. Suvilahden läheisiä kuntopolkuja on parannettu ja niihin on asennettu valaistuksia. Kuntopolut yhdistyvät jatkossa messualueen näyttävään saarireittiin. Koko alue käsittää siis erilaisia toimintapaikkoja leikkeihin, lajien kokeiluihin, pelaamiseen, kuntoiluun ja luonnossa liikkumiseen. – Suvilahti pystyy nyt ympärivuotisesti palvelemaan asukkaitaan. Asuinalue tarjoaa virikkeitä aina leikkikoululaisista ikäihmisiin: pikkulasten on mahdollista liikkua koulun uusilla leikkipaikoilla ja vanhukset voivat tulla pelaamaan vaikka petanqueta hiekkakentille, Myllyaho luettelee.

Suvilahden koululla ollaan lähiliikuntahankkeen tarjoamiin mahdollisuuksiin erityisen tyytyväisiä. Liikunnan opettaja Leena Nieminen on mielissään, että suunnittelussa kuunneltiin myös heidän mielipiteitään. – On hienoa, että koulu ja lapset ovat saaneet osallistua suunnitteluun ja kertoa omia toiveitaan projektin alkuvaiheista lähtien kaksi vuotta sitten. Valmistunut lähiliikunta-alue on meidän kannalta mahtava juttu, ja siitä on myös valtava etu liikuntatunneille. Koulun lähiympäristö tarjoaa nyt paljon vaihtoehtoja, kun suuren määrän lapsia voi ohjata eri toimintoihin samanaikaisesti. Osa lapsista voi olla vaikka metsässä kuntosalitunnilla, mutta opettaja voi samalla valvoa toisen ryhmän pelejä ministadionilla, Nieminen pohtii ja kertoo jo odottavansa innolla syksyllä alkavaa koulua ja liikuntatunteja.

20088_12195.jpg

Lähiliikunta-alueita on alettu rakentaa Suomeen vasta vuosituhannen vaihteesta lähtien. Aiemmista hankkeista on saatu jo kokemuksia, joita on voitu hyödyntää Suvilahdessa. Ismo Myllyahon mukaan Suvilahti pystyykin nyt tarjoamaan uusissa lähiliikuntapaikoissaan aiempien hankkeiden hyviksi koettuja ominaisuuksia. – On esimerkiksi tärkeää, että liikuntapaikat ovat hyvin saavutettavissa. Suvilahdessa ne ovat aivan keskellä asuinaluetta, hän toteaa. Lähiliikunta-alueen tarkoitus onkin toimia myös ekologisesti, ettei asukkaiden tarvitse esimerkiksi matkata autolla muualle päästäkseen urheilemaan.

Vaasa haluaa tarjota asukkailleen parasta mahdollista asumista. Kaupungin edustajat ovat siis tyytyväisiä, että Suvilahteen ja asuntomessualueelle saatiin toteutettua onnistunut lähiliikuntahanke. Hallintojohtaja Veli-Matti Laitinen pitää erityisesti ministadionista, joka tarjoaa erinomaiset puitteet palloiluun. Lapsiperheitä palvelevat turvalliset leikkipaikat saavat myös häneltä kiitosta. – Koululiikuntaa pitäisi mielestäni lisätä. Olen iloinen, että lähiliikuntahanke edistää Vaasassa kaiken ikäisten terveysliikuntaa. Lähiliikunta-alueiden rakentaminen noudattaa pitkälti sananmukaisesti Vaasan kaupungin visiota: ’Kaupungissa on ihmisillä turvallinen elämä sekä laadukkaat palvelut puhtaassa, virikkeellisessä ja sosiaalista pääomaa kehittävässä ympäristössä’, kertoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Håkan Nordman.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201110_28314.jpg
Sitruunamelissa (Melissa officinalis)
Mikä on tämä vihreä jääteöannokseni päällä?Se näyttää ihan nokkoselta...Usein ensimmäinen tapaaminen sitruunamelissan kanssa on nimenomaan tällainen. Jäätelön tai piirakan koristeena on vihreä kasvikunnan edustaja. Tarkemmin tutustuessa huomaa, että koristeelliset lehdet ovat sydämen muotoisia ja ne tuoksuvat voimakkaasti sitruunalle; etenkin, jos niitä hieroo sormien välissä. Vaikka monille meistä sitruunamelissa onkin ehkä uusi tuttavuus, niin sitruunamelissalla on kuitenkin pitkä historia etenkin rohdoskasvina. Sitruunamelissa on herkän kaunis ja mehiläisten suosima ruohokasvi, joka sopii myös koristeeksi ja ruuanlaittoon.Sitruunamelissa (Melissa officinalis) kasvaa villinä Aasiassa, viljeltynä lähes koko Euroopassa. Se on monivuotinen, mutta Suomessa se talvehtii ulkona vain maan eteläisimmissä osissa (sielläkin sen versot kuolevat pakkasten tullen, mutta maanalaisista osista nousee uusia keväällä). Lisäksi kasvi siementää itse ja leviää siten sekä kasvullisesti että siemenistä.
20236_78768.jpg
Kultasade <i>(Laburnum)</i> on eksoottinen ja näyttävä
Kultasade (Laburnum) on hernekasveihin kuuluva pensas tai pieni puu, jonka suuret (20–30 cm) tuoksuvat ja riippuvat kukinnot kiinnittävät varmasti huomion pihoissa ja puutarhoissa. Kasvi sopii puutarhan keskipisteeksi ja katseenvangitsijaksi. Kultasadetta käytetään myös kukkivien perennojen ja matalahkojen pensaiden taustakasvina.
20067_342.jpg
Elokuussa kerätään siemenet talteen
Puutarhaharrastajalle lisää ulottuvuutta harrastukseen tuo kasvien kasvattaminen itse siemenestä taimiksi. Loppukesällä onkin runsaasti kerättävissä siemensatoa puutarhasta. Perennojen siemeniä omista ja tuttavien istutuksista keräämällä pääsee kokeilemaan puutarhurin taitojaan.Siemenlisäyksen lopputuloksen yllätyksellisyys tuo harrastukseen uutta jännitystä. Siemenlisäyksen seurauksena saatava uusi taimi voi erota paljonkin perintötekijöiden sekoittuessa emokasvistaan. Luonnonkasvit ja ns. maatiaisperennat muuntelevat vähiten. Jalostetummat lajit ja lajikkeet muuntelevat runsaammin.
200610_566.jpg
Herkkuja pihlajanmarjoista
Hillo vanhaan malliin1 kg pakkasen puremia, perattuja ja huuhdeltuja pihlajanmarjoja4 - 5 dl vettävaniljatankonoin 800 g sokeria1 dl konjakkiaPane marjat, vesi ja vaniljatanko kattilaan. Keitä, kunnes marjat rikkoutuvat. Lisää sokeri, ja keitä marjat läpikuultaviksi. Ota vaniljatanko pois. Sekoita konjakki valmiiseen hilloon. Kaada hillo pieniin lämmitettyihin tölkkeihin, ja sulje ne heti. Säilytä kylmässä.Jos sokerimäärä vähennetään puoleen kiloon, säilykkeestä voi valmistaa sauvasekoittimella tasaisen seoksen käytettäväksi esimerkiksi jäädykeseoksen maustamiseen.
20226_78647.jpg
Porkkanan taudit ja tuholaiset
Porkkanaa kiusaavat muutamat kiusalliset taudit ja tuholaiset, vahingoittaen porkkanan massaa erilaisilla vaurioilla. Pahimmissa tapauksissa, sato on pilalla.
20232_68997.jpg
Oma kasvihuone kotipihaan
Punainen, omassa kasvihuoneessa kypsynyt tomaatti ylittää herkullisuudessaan kaikki tehoviljelyssä tuotetut ja vielä vihertävinä kerätyt kanssasisarensa. Tiedämme missä kasvualustassa se on kasvanut, mitä lannoitetta saanut ja onko torjunta-aineita käytetty. Itse kasvatetut vihannekset ja muiden hyötykasvien tuottama sato kruunaa ruokapöydän; ne ovat tuoretta, terveellistä ja varmasti puhdasta! Lämpöä vaativien keittiökasvien kasvatus onnistuu mainiosti myös omassa kasvihuoneessa tai vaikka parvekkeella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton