• Etusivu
 • Kasvillisuus

Syysleimu ilahduttaa pitkälle syksyyn

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.07.2023
20228_36227.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

Vaikka useimmat muut puutarhan monivuotisista kasveista alkavatkin jo näyttämään aikansa eläneiltä, niin yksi kasviryhmä kukkii vielä pitkään upeana ja näyttävänä. Syysleimujen kaunis kukinta on alkanut aurinkoisilla paikoilla jo heinäkuun puolella ja väriloisto jatkuu vielä pitkälle syksyyn.

Syysleimun historiaa

Syysleimu on kotoisin Pohjois-Amerikan itäosista. Se tuotiin Eurooppaan 1730. Sitä on viljelty ainakin Turun akatemian puutarhassa 1700-luvun lopulla. 1800-luvulta lähtien syysleimusta on jalostettu eri aikaan kukkivia ja erivärisiä lajikkeita. Luonnonvaraisia muotoja ei viljeltäne, sillä puutarhamuodot ovat vallanneet niiden paikan.

Syysleimuista lyhyesti:

Tieteellinen nimi: Phlox paniculata
Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
Korkeus: 40–100/150 cm.
Kasvutapa: Pystyt ja haarattomat versot, joiden päissä on isot kukinnot. Syysleimut leviävät hyvin hillitysti.
Lehti: Lehdet vastakkaiset, suikeat, suippokärkiset. Lehtien koko, leveys ja kiilto vaihtelevat.
Kukka: Kukinto varren latvassa, suuri kartiohuiskilo. Kukat 1–3 cm leveitä, väri vaihtelee valkoisesta siniviolettiin, vaaleanpunaisesta lohen-, lakan- ja tulipunaisen kautta purppuraan. Viljelyssä myös kirjavalehtisiä ja kukiltaan kaksivärisiä lajikkeita. Kukat tuoksuvat raikkaasti.
Kukinta: Heinäkuun lopusta pakkasiin saakka, lajikkeesta riippuen.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo. Kasvualusta noin 40 cm syvä, tuore, keski- tai runsasravinteinen, läpäisevä, humuspitoinen. Luonnossa kasvaa tuoreissa, valoisissa metsissä ja joenrannoilla. Ei siedä paahdetta.
Taimiväli: 35 cm. Istutetaan 8–11 kpl m2.
Talvenkesto hyvä.

Syysleimujen istutus ja hoito

Istutus:
Syysleimut istutetaan hyvään, ravinnerikkaaseen multaan, aurinkoiselle paikalle (jossa maa ei kovin herkästi kuivu). Syysleimut pitävät valoisasta, mutta viileähköstä kasvupaikasta. Maan tulee olla läpäisevää ja tasaisen hikevää, sillä kuivuus altistaa kasvit härmälle ja muille taudeille.

Hoito:
Lannoitetaan tarpeen mukaan. Kuivan kauden tullen kastellaan. Kukinnot kannattaa leikata, kun kukinto on päättynyt, jotta ne eivät siemennä (ellei sitten nimenomaan halua niiden lisääntyvän). Lisätään jakamalla tai kevätpistokkaista. Myös siemenlisäys onnistuu. Talvehtii hyvin ja kukinta yleensä paranee vuosien mittaa, kunhan kasvuolosuhteista huolehtii hyvin.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Huom.!
Liian suojainen ja suljettu kasvupaikka sekä kuivuus altistaa syysleimut helposti kasvitaudeille (muun muassa härmä) ja tuholaisille. Härmää voi torjua puutarhaliikkeistä saatavana olevilla torjunta-aineilla. Myös myyristä, rusakoista ja jäniksistä saattaa olla haittaa.

Syysleimun kukissa on melko voimakas tuoksu, joka ei ehkä kaikkien hajuhermoja liiemmin miellytä ja voi hajuherkille aiheuttaa vaikeuksia. Näyttävyyden ja räväkkien värien vuoksi syysleimun sijoittamista perinteiseen maalaismaisemaan suositellaan myös harkittavan, vaikka se onkin tunnettu maatiaiskasvi.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Lajikkeita:

Valkoisen ja punaisen eri sävyissä loistavat syysleimut puhkeavat kukkaan Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälin jälkeen, myöhäisimmät lajikkeet kukkivat yli syyskuun. Syysleimu on varmasti yksi värikkäimmistä loppukesän kukkijoista; syysleimua on saatavilla myös piparmintun väreissä (Peppermint twist).

 • ’Aida’ purppuranpunainen, 60 cm, elo-syyskuu
 • ’Amethyst’ laventelinsininen, 90 cm, elo-syyskuu
 • ’Baby Fase’ vaaleanpunainen/punainen, 90 cm, elokuu
 • ’Blue Boy’ sininen, 60 cm, heinä-syyskuu
 • ’Bright Eyes’ vaaleanpunainen ja tumma silmä, 70 cm, elo-syyskuu
 • ’David’ valkoinen, 70 cm, elo-syyskuu
 • ’Laura’ lila valkoisella silmällä, 80 cm, elo-syyskuu
 • ’Orange Perfection’ oranssinpunainen, 70 cm, heinä-syyskuu
 • ´Peppermint Twist´pinkki/valkoinen, 40 cm, elo-syyskuu
 • ’Starfire’ punainen, 70 cm, heinä-syyskuu
 • ’Tenor’ viininpunainen, 70 cm, elo-syyskuu
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
 • Suurina ryhminä kukinta korostuu.
 • Kaunis ja näyttävä kukinta näkyy pihan perimmäisistäkin penkeistä.
 • Eri värejä yhdistelemällä saa näyttävän kokonaisuuden.
 • Käytävän reunoilla suoraryhtiset leimut antavat aitamaisen vaikutelman.
 • Väriä havujen viereen tai kukintaa aikaisin kukkivien ryhmään.
 • Matalia lajikkeita voidaan kasvattaa myös ruukuissa. Ruukuissa kasvatetut syysleimut siirretään syksyllä maahan talvehtimaan.
Ohje

Ohje

Vinkkejä syysleimuille:

 • Suurina ryhminä kukinta korostuu.
 • Kaunis ja näyttävä kukinta näkyy pihan perimmäisistäkin penkeistä.
 • Eri värejä yhdistelemällä saa näyttävän kokonaisuuden.
 • Käytävän reunoilla suoraryhtiset leimut antavat aitamaisen vaikutelman.
 • Väriä havujen viereen tai kukintaa aikaisin kukkivien ryhmään.
 • Matalia lajikkeita voidaan kasvattaa myös ruukuissa. Ruukuissa kasvatetut syysleimut siirretään syksyllä maahan talvehtimaan.

Ylläolevat syysleimut ovat matkan varrella napattuja otoksia. Lajikkeista ei ole varmaa tietoa, joten niitä ei ole mainittu. Upeita kuitenkin ovat kaikki.

Syysleimu Kasvikortistossa
Keskustelupalstalla Syysleimu -ketju. Lue ja kommentoi.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton