• Etusivu
  • Hoitotyöt

Täydellisen salaatin metsästys

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.03.2021
20213_13513.jpg

Kasvihuoneissa salaatit kasvatetaan ja pakataan hygieenisesti, joten ne lähtevät kauppoihin täysin puhtaina. Kovakourainen pesu tai linkous ei ole tarpeen. Mahdollinen huuhtelu on syytä tehdä varoen ja kuivatus talouspaperin päällä, mutta yleensä ruukussa kasvatetun salaatin lehdet ovat käyttövalmiita sellaisinaan.

Salaatinlehtien pilkkominen suupaloiksi sujuu luontevimmin käsin repien. Veitsi tai sakset rikkovat solurakenteet ja mehukkuus helposti häviää. Rucolan tai muita pieniä salaatinlehtiä ei tarvitse välttämättä pilkkoa lainkaan. Salaatinlehdet ovat edukseen ilmavasti esille aseteltuina. Kokoa jokaiselle ruokailijalle mieluiten oma salaattilautasensa.

Yhdistele salaatti harkiten

Varaa salaatin rungoksi mehukasta, hampaissa rapsahtavaa, jäntevää salaattia. Se voi olla jääsalaattia, roomansalaattia tai friseetä. Yhdistä hentorakenteisemmat salaatinlehdet joukkoon vasta viime vaiheessa. Kokeile tuttuun salaattiin jotain, jota et ole aiemmin maistanut. Lollorosso, mizuna ja tammenlehtisalaatti tuovat piristystä.

Salaatissa vastakohdat täydentävät toisiaan. Miedot salaatinlehdet rakentavat siltaa voimakkaan makuisille, rapeat tukevat pehmeitä, heleänvihreät tulevat esiin tummasävyisten rinnalla. Hyvin kootussa salaatissa on monenlaista suutuntumaa, viilentävää ja lämmittävää makua.

Tuoreyrttien lehdet sopivat salaatinlehtien lomaan aina. Basilikaa, minttua, rakuunaa tai oreganoa riittää jo pienikin määrä. Tuttuja tilliä, persiljaa tai ruohosipulia voi hienontaa salaatinlehtien tehosteeksi reilummin.

Yksinkertaisimmillaan salaatinkastike on vain pirskautus laadukasta öljyä.
Basilika
Basilika

Salaatin rapeat sattumat

Siemenet ja pähkinät ovat salaatinlehdille loistopari:
Hanki seesamin-, kurpitsan-, auringonkukan- tai pinjansiemeniä ja paahda ne pinnoitetulla pannulla juuri ennen salaattiin lisäämistä. Paahtaminen sopii myös erilaisille pähkinöille ja manteleille.

Rapeat hapankorppupalat tai paahdetut leipäkuutiot maistuvat salaatinlehtien lomassa. Pekoninkin voi paistaa rapeaksi ja lisätä lopuksi salaatin päälle. Tai kokeile friteerata salaattiin juuressuikaleita: kuori ja suikaloi juureksia ja kypsennä nopeasti kuumassa öljyssä. Valuta talouspaperin päällä ja lisää salaatinlehdille.

Useimmat salaatinlehdet kestävät pikaisen pyöräytyksen kuumalla pannulla. Salaatissa voivat kohdata myös kylmät ja kuumat ainekset samaan aikaan. Kylmän salaattipedin päälle voi nostaa juuri ennen tarjoilua pannulla paistettua kalaa, broileria tai pariloitua juustoa tai tofua.

Salaatit keventävät ja ravitsevat

Kylmänä kautena salaateista saa tuoreutta ja keveyttä ruokavalioon. Salaatinlehdet ovat 90-prosenttisesti vettä, mutta ne sisältävät lisäksi: vitamiineja ja hivenaineita, esimerkiksi B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa foolihappoa, K-vitamiinia, kaliumia, rautaa ja kalsiumia. Salaatinlehdissä on myös karotenoideja eli puolustuskykyä edistäviä aineita.

20213_13514.jpg

Tilkka laadukasta rypsi- tai oliiviöljyä salaatinkastikkeena puoltaa paikkaansa, koska öljystä saa hyvälaatuisia omega 3- ja omega 6 -rasvahappoja. Rouhaisu pippuria ja suolaa myllystä korostaa makuja yhdessä yrttien kanssa. Miellyttävää hapokkuutta salaatit saavat sitruunamehusta, viinietikoista tai balsamicosta, joita tarvitaan vain tipoittain.

Lämmin salaattikimara

8 viipaletta pekonia
3 (kotimaista) omenaa
puolikas tuoretta chiliä
valkosipulinkynsi
2 rkl rypsi- tai oliiviöljy
2 ruukkua roomansalaattia (tai osaksi jää- / punasalaattia)
noin 1dl viinisuolaheinää
6 tuoretta mintunlehteä
suolaa
mustapippuria

Lämmin salaattikimara
Lämmin salaattikimara

Aseta pekoniviipaleet kylmälle pannulle yhtenä kerroksena. Kytke levy päälle ja kuumenna niin, että pekoni paistuu rapeaksi ja rasva valuu pannulle. Nosta rapeat pekoniviipaleet talouspaperin päälle. Pese pannu. Poista omenista siemenkodat ja lohko omenat kuorineen. Hienonna puolikas chiliä ja yksi valkosipulinkynsi.
Revi roomansalaatti isoiksi suupaloiksi ja irrottele viinisuolaheinästä lehdet.
Kuumenna puhtaalla pannulla tilkka öljyä. Lisää hienonnettu valkosipuli ja chili sekä omenalohkot. Paista, kunnes omenalohkot kuumenevat. Siirrä pannu pois kuumalta levyltä ja lisää pannulle roomansalaatti, viinisuolaheinän- ja mintunlehdet. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyöräytä kaikki ainekset sekaisin kahdella lastalla varovasti nostellen. Samalla kaikki salaattiainekset lämpenevät.
Annostele lämmin salaatti suoraan lautasille.
Nosta pinnalle juuri ennen tarjoilua rapeat pekoniviipaleet.
Vinkki: Voit tarjota lisäksi grissinejä. Jos leivot ne itse, muotoile esimerkiksi punajuuriraasteella maustetusta sämpylätaikinasta ohuita, pitkiä tankoja.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson, Kotimaiset Kasvikset ry

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20116_26824.jpg
Puutarhurin työvälineet
Puutarhurikin tarvitsee kättä pidempääKunnon työvälineillä on puutarhassa ilo tehdä työtä. Nykyään myös lapsille löytyy mukavia, pieniin käsiin sopivia puutarhatyövälineitä. Turvallisuuteen, ergonomiaan ja kestävyyteen kannattaa satsata myös puutarhassa.Puutarhaharrastajan perustyövälineisiin kuuluvat ainakin lapio, harava, puutarhakuokka ja kottikärryt sekä leikkausvälineet. Tarjolla on myös erikoisempia apuvälineitä mm. hedelmäpoimuri ja rikkaruohonpoistaja. Puutarhanhoitoa harrastavalle ystävälle, jolla on jo kaikkea, voi ostaa syntymäpäivälahjaksi vaikka nurmikonilmastuskengät. Nämä jalassa nurmikolla hyppely käy hyvästä kuntojumpasta. Isompia ja kalliimpia laitteita voi hankkia yhdessä vaikka naapurin tai sukulaisten kanssa.Työvälineiden huoltoa ei myöskään kannata laiminlyödä. Puhdistus, teroitus ja voitelu muutaman kerran kesässä pidentää välineiden käyttöikää ja tekee työskentelystä vaivattomampaa - eikä liene ylivoimaista. Puutarhan työvälineet kannattaa huoltaa vähintään talvisäilytykseen laitettaessa.Puutarhurin työvälineet:Harava valitaan työn mukaan. Harvapiikkinen rautaharava on hyvä esim. kasvimaan pinnan tasauksessa ja kukkapenkin muotoilussa. Sen sijaan lehtien haravointiin sopivat sekä muoviset että kevyet metalliharavat paremmin. Maan kääntämisessä tai sadonkorjuussa hyvänä apuna on leveäpiikkinen talikko.Pieni istutuslapio on sopiva väline kevyempiin istutus- ja möyhennystöihin. Samaan tarkoitukseen voi käyttää myös puutarhakuokkaa. Teroitettu pistolapio on helpompaa iskeä kovemmankin maan sisään. Tasapäinen lapio sopii esimerkiksi nurmikon reunan tasaamiseen (kanttaukseen). Joissain malleissa on myös säätömahdollisuus varressa.
20204_64291.jpg
Tällaisia hyönteishotelleja teiltä löytyy, katso kuvat!
Hyönteishotelli voi olla millainen tahansa, toisille siitä muodostuu taideteos!
20236_82287.jpg
Juhannusruusu (Rosa Pimpinellifolia)
Juhannuksen aikoihin valkoisenaan kukkiva juhannusruusu on useimmille jo lapsuuden kotipihasta tuttu, piikkinen ja juurivesoistaan leviävä ruusupensas. Sen kukat ja tuoksu miellyttävät useimpien silmiä ja nenää.
200610_481.jpg
Tiilikaton hoito-ohjeet
Tiilikaton huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää. Tarkista katto vähintään kaksi kertaa vuodessa. Suositeltavat ajankohdat ovat keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa.Listaan on koottu tärkeimmät asiat, joihin tarkastuskäynnillä tulee kiinnittää huomiota.1. Katon yleiskunnon tarkistaminenJoskus ankarat olosuhteet tai asennusongelmat saattavat aiheuttaa kattotiilien rikkoutumista. Tarkista, että kaikki kattotiilet ovat säilyneet ehjinä. Kiinnitä erityisesti huomiota sisäjiireihin sekä kattosiltojen, mahdollisten tikasaskelmien ja lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Tarkista myös, että harjatiilet, räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ja mahdolliset harjatiivisteet ovat kunnolla paikoillaan.Aluskatteet tulee mielellään tarkistaa ullakon puolelta. Mikäli tämä ei ole mahdollista aluskate tarkistetaan paikoittain tiilien alta. Aluskatteet tulee olla ehjä ja kunnolla kiinnitetty eikä sen päälle saa olla muodostunut vesipusseja.
20238_82834.jpg
Pensailla väriä puutarhaan
Syyskaudella istuttajan apuna ovat ilmankosteus, viilenevät yöt ja silloin tällöin sattuvat sateet. Kastelun tarve on aina vähäisempää syyskauden istutuksille. Syksyllä istutetut kasvit hyödyntävät kevätkosteuden ja lähtevät nopeasti kasvuun heti ilmojen lämmetessä. Astiataimia voi mainiosti istuttaa koko syksyn, mutta paljasjuurisia taimia vasta 15.9. jälkeen – kunhan ensin yöhallat tuleennuttavat lehtipensaat.
20232_47211.jpg
Syksyllä on hyvä aika istuttaa lisää kasveja puutarhaan
Syksy on hyvää istutusaikaa, koska syksyllä ilmankosteus on suuri eikä helle enää rasita kasveja. Syksyllä myös sataa luontaisesti enemmän kuin kesällä. Näin istutuksia tarvitsee kastella vähemmän kuin kuivaan aikaan. Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Kärhöjen, jaloruusujen, atsaleojen ja muiden talvenarkojen kasvien istutus siirretään mielellään kevääseen, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen maan jäätymistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton