• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tulilatva on kaunis kukkivana – ja kukinnan jälkeenkin

Tiina Painokallio
Päivitetty 31.10.2024
20238_82718.jpg

Tulilatvasta saa sekä yksinkertaisia että kerrattuja lajikkeita. (Kuva: Adobe Stock)

Tulilatva (Kalanchoë blossfeldiana) on luontaisesti Madagaskarilla ja Itä-Afrikassa kasvava mehikasvi, joka on saanut suosiota myös huonekasvina. Tulilatvaa myydään usein kukkivana kausikasvina, jonka monet heittävät pois kukinnan jälkeen. Tulilatva on kuitenkin viehättävä ja helppo huonekasvi ilman kukintojakin, joten sitä voi kasvattaa ympäri vuoden.

Tulilatvan lehdet ovat kiiltäviä, meheviä ja väriltään tummanvihreitä. Niissä on hammaslaidat ja ne ovat muodoltaan suhteellisen pyöreitä. Kasvi on rakenteeltaan tiiviskasvuinen. Lehdet nivoutuvat kauniisti toisiaan vasten.

Kukkiessaan kasvi tekee pieniä, neliterälehtisiä kukkia, jotka ovat tiiviisti huiskilomaisissa tertuissa. Myös kerrannaisia lajikkeita on tarjolla. Värejä löytyy punaisesta oranssiin, vaaleanpunaiseen sekä keltaiseen. Tulilatva kukkii useimmiten talvella tai alkukeväästä ja kukinta kestää 1–3 kuukautta.

Lue lisää tulilatvasta Puutarha.netin Kasvikortistossa

Tulilatvan hoito

Tulilatva pitää valosta ja pärjää jopa auringon paahteessa, joten sen voi sijoittaa eteläikkunallekin. Suorassa auringonvalossa lehdet saattavat alkaa hieman punertamaan. Huoneenlämmössä tulilatva menestyy, mutta optimaalisin lämpötila olisi muutaman asteen matalampi lämpötila.

Tulilatvaa tulee kastella säännöllisesti, sillä se pitää niukasta, mutta tasaisesta kosteudesta. Multa kannattaa siis pitää jatkuvasti juuri ja juuri kosteana. Kuivahtaminen ei kuitenkaan ole mikään katastrofi, sillä tulilatva sietää paremmin hieman kuivuutta kuin liikakastelua. Liikakastelun seurauksena sen juuristo saattaa alkaa mätänemään. Tulilatva on oikeastaan laiskan kastelijan kasvi.

Lannoitettakasville voi halutessaan antaa kukinnan aikana muutaman viikon välein. Kukinnan jälkeen riittää huomattavasti harvempi lannoitus; noin muutaman kuukauden välein.

Tulilatvaa kannattaa leikata ja muotoilla kukinnan jälkeen, jotta siitä saa haluamansa näköisen. Versojen typistäminen innostaa kasvia haaraantumaan ja pysymään tiiviimpänä. Vähäisemmässä valossa kasvu helposti venahtaa.

Vinkkejä tulilatvan hoitoon ja kasvatukseen

Kasvin kukkimisen jälkeen sille kannattaa antaa lepoaikaa noin 1,5 kuukautta, jona aikana sitä kastellaan vain vähän eikä lannoiteta ollenkaan. Useimmiten kasvi kukkii kerran vuodessa, kun päivät ovat riittävän lyhyitä. Jos haluat yrittää kukittamista, tulisi valon määrää rajoittaa korkeintaan 8 tuntiin päivässä. Monet pitävät tulilatvaa kauniina kasvina huolimatta siitä, että se ei kukkisikaan.

Lajike 'Tessa' sopii rentovartisena amppeliin tai korkealla olevaan ruukkuun. Lajista poikkeavana se pärjää hajavalolla ja kukkii myöhään talvella tai varhain keväällä oranssinpunaisin kukin.

<p data-block-key="vffps">Pääsiäisenä keltainen ja jouluna punainen tulilatva (Kuva: Adobe Stock)</p>
Pääsiäisenä keltainen ja jouluna punainen tulilatva (Kuva: Adobe Stock)

Tulilatvaa voidaan lisätälatvapistokkaiden avulla, jotka voidaan laittaa keväällä multaan kasvattamaan juuriaan. Koska tulilatvat ovat kuitenkin suhteellisen edullisia kasveja, on usein helpompaa ostaa vain uusi kasvi edellisen tilalle tai rinnalle. Samalla saat kasvatettua värivalikoimaa. Tulilatvan siemeniä on myös usein myynnissä edullisesti.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
202211_80204.jpg
Mikä taimi mahtaa olla kyseessä? Asiantuntija vastaa
Kesän alussa löysin pienen, vasta sirkkalehtivaiheen ohittaneen taimen kirkonkylän hautuumaan haudan kukkapenkistä. Tainta olen kasvattanut tomaattihuoneessa. Lehdet ovat pihlajan lehtien tapaiset, mutta hyvin ohuet. Taimi on harottunut. Runko vaikuttaa puumaiselta.
20235_81869.jpg
Mihin kompostimultaa käytetään?
Komposti on oikein käytettynä erinomaista maanparannusainetta, mutta väärin käytettynä se voi olla kasveille jopa haitallista. Kompostimulta muuttuu ja kehittyy kaiken aikaa. Eri kehitysvaiheissa sitä tulee käyttää eri tavoin. Yleensä kompostimulta jaetaan kahteen luokkaan kypsyyden perusteella. Puhutaan katekompostista ja kypsästä kompostimullasta. Perinteisesti kompostimulta katsotaan kypsäksi, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi humukseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton