• Etusivu
  • Kasvillisuus

Taikinamarja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2013
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

(Ribes alpinium)

Taikinamarja on 80–150 cm korkea, varpumainen, kaksikotinen pensas. Lehdet ovat vihreät ja kolmiliuskaiset, isohampaiset ja 2–4 cm pitkät. Lehdet ovat molemmin puolin nystykarvojen verhoamat. Taikinamarja on kaksikotinen kasvi. Kesäkuun alussa hedepensaisiin puhkeaa 20–30 pientä, kellanvihreää kukkaa ja emipensaisiin terttuja, joissa on 2–5 kukkaa. Taikinamarjan marjat ovat punaisia, mauttomia ja jauhoisia ja marjan hedelmäliha tuntuu tarttuvan kieleen taikinankaltaisesti, josta marjan suomenkielinen nimi lienee peräisin.

Taikinamarja kasvaa luontaisesti Etelä-Suomessa, Pohjanlahden rannikolla Keski-Pohjanmaalle asti ja idempänä Etelä-Savon korkeudelle. Pensaat kasvavat lehdoissa ja lehtomaisissa metsissä, etenkin kivikkoisissa ja kallionseinämien alaisissa paikoissa ja hikevillä harjunrinteillä. Taikinamarjaa käytetään myös koristekasveina puutarhassa.

Taikinamarjaan tulee keväällä lehdet hyvin aikaisin (Suomen etelärannikolla jo huhtikuun lopulla), joten se sopii esimerkiksi kevätsipulikukkaryhmien taustalle. Se sopii myös aita- ja aidannepensaaksi koska on nopeakasvuinen, hyvin leikkausta kestävä ja viihtyy sekä auringossa että varjossa.

Satoa taikinamarjasta?

Marjoja voi syödä, ne eivät ole myrkyllisiä. Marjaa on käytetty muiden marjojen lisänä ja lehtiä teeaineksissa. Marjamehua voidaan sekoittaa voimakkaamman makuisiin mehuihin. Taikinamarjan aromi on melko karvas ja marja on pehmeä.
Taikinamarjaa on yleisemmin käytetty koristepensaana, sillä se sietää myös karuja ja kuivia maita sekä leikkaamista.

Taikinamarjan poiminta-aikaa on elo-syyskuun alkupuoli.

Huomio

Huomio

Erotatko taikinamarjan muista heukoista?

Taikinamarja kuuluu herukoiden sukuun ja se muistuttaa hyvin paljon punaherukkaa, mutta marjojen maut ovat aivan erilaiset (taikinamarjan marjat ovt melko mauttomat punaherukkaan verrattuna). Taikinamarjan lehdet ovat pienemmät ja marjavarret pystyjä, kun ne punaherukalla ovat riippuvia.

Lähde: www.arctic-flavours.fi

Kaipaatko lisää tietoa taikinamarjasta?

Lue mitä Puutarha.netin Kasvikortistossa kerrotaan taikinamarjasta.

Taikinamarjalla on myös oma viestiketjunsa Puutarha.netin Keskustelupalstalla!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80186.jpg
Pähkinäsadon korjuuaika? Asiantuntija vastaa
Pihallani kasvaa komea pähkinäpensas, jonka olen joskus tuonut metsästä. Tänä kesänä näyttää tulevan ensimmäinen hyvä sato.Milloin sato tulisi korjata? Minkä väriset ovat korjuukypsät pähkinät?
20213_13513.jpg
Täydellisen salaatin metsästys
Kasvihuoneissa salaatit kasvatetaan ja pakataan hygieenisesti, joten ne lähtevät kauppoihin täysin puhtaina. Kovakourainen pesu tai linkous ei ole tarpeen. Mahdollinen huuhtelu on syytä tehdä varoen ja kuivatus talouspaperin päällä, mutta yleensä ruukussa kasvatetun salaatin lehdet ovat käyttövalmiita sellaisinaan.
20221_74399.jpg
Haahkakanta vähenee - haahka ei enää hyödy ilmaston lämpenemisestä
Helsingin yliopiston tutkimusten mukaan haahka ei enää hyödy ilmaston lämpenemisestä, sillä lisääntyneet petomäärät vaikuttavat lajin pesintään entistä voimakkaammin. Tämä selittää haahkakannan viimeaikaista dramaattista vähenemistä.
20162_45376.jpg
Niittykukkia pihalle?
Marita Kuikka Suomen Niittysiemen Oy:stä tuntee niittyjen kukkaset...kauniita kellokukkia, upeita unikoita, pirteitä päivänkakkaroita...Niityillä kasvaa toinen toistaan upeampia, kestäviä ja terveitä kasveja! Mitäpä jos niitä siirtäisi tai kylväisi myös puutarhaan? Marita Kuikka Suomen Niittysiemen Oy:stä kertoo, kuinka se onnistuu.
20234_81556.jpg
Mikä vaivaa kukkivaa orkideaa? Asiantuntija vastaa
Kuvan orkdea kukkinut monta vuotta vuodenvaihteen tienoilla kuten nytkin. Alkoi tehdä kukkavanaa joskus marraskuussa, kukkinut jo toista kuukautta.Nyt sen lehdet kellastuivat ihan muutamassa päivässä ja lähtivät irti. Ei mielestäni ole liian märkä, ilmajuuretkin ihan hyvännäköiset. Se on saanut ihan samanlaista laiskanpuoleista hoitoa kuin toinenkin hyvinvoiva. Kastelu upottamalla veteen n. 15–30 min n. 1–2 viikon välein. Satunnaisesti vedessä orkidealannoitettakin. Mullat vaihdettu n. parin vuoden välein.
20082_8645.jpg
Perunaa tuttuun tapaan tai aivan uudesti
Suomalaiselle rakas peruna on saanut kilpailijoita, mutta peruna pitää sinnikkäästi pintansa. Laatu on kohentunut eikä perunan makuun ole kyllästytty. Perunasta saa niin arkista kuin luksusta, tavallista tai yllättävää, suomalaista tai eksoottista.Jokapäiväisessä kokkauksessa perunan on jouduttava pöytään juohevasti. Silloin keitetään perunat tutusti sellaisinaan tai kypsennetään uunissa lohkoina. Perunasose, kokonaiset uuniperunat, ranskalaiset perunat ja valkosipuliperunat takaavat pientä vaihtelua.Mistä ystävänpäivän perunat saatiinkaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton