• Etusivu
  • Kasvillisuus

Taimien kouliminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.07.2022
20227_79036.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

Koulinta tarkoittaa sitä, että siemenestä kasvatetut pikkutaimet siirretään taimiruukkuihin joko yksittäin tai pieninä ryppäinä.

Milloin ja miten koulinta tehdään?

Kun taimet ovat tarpeeksi suuria käsiteltäviksi (yleensä sirkkalehtien lisäksi on ensimmäinen kasvulehtipari auennut), ne koulitaan eli siirretään kasvamaan väljemmin, jotta ne saavat tilaa kasvaa tukeviksi.

Taimet voidaan koulia erillisiin pikkuruukkuihin tai esim. 5 sentin välein laatikkoon, istutus hieman aikaisempaa syvemmälle. Ruukuissa oltava pohjassa reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Taimi irroitetaan kasvualustasta varovasti (apuna voi käyttää taimipuikkoa tai vaikka lyijykynää) ja juuret ujutetaan kasvuruukun multaan tehtyyn reikään. Kasvualustaksi sopii kevyesti lannoitettu taimimulta. Koulitut taimet kastellaan varovasti ja sijoitetaan päivän ajaksi varjoisaan paikkaan.

Tarpeen mukaan taimet koulitaan suurempiin ruukkuihin vielä toisen kerran. Hitaasti ja epätasaisesti itävät siemenet koulitaan yksitellen – itämis- ja kasvutahdin mukaan.

Nimilaput kannattaa huolehtia uusiin ruukkuihin saman tien.

Lisätietoa siemenistä...

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201910_60664.jpg
Tomaattien kypsyttäminen
Kysymys, joka mietityttää edelleenkin monia: Kuinka saan tomaatinraakileeni punastumaan?Tomaattini ovat vielä vihreitä, eivätkä ota enää kypsyäkseen - ja hallayötkin uhkaavat. Mitä minä teen niiden kanssa? Mummoni piti aina ikkunalaudalla ja katossa roikkumassa... Miten saan vihreät tomaattini kypsymään?Punaposki
20217_27599.jpg
Tee näyttävä ja kestävä istutus
Syksy on erinomaista istutusaikaa!Koristepensaiden, puiden, havujen ja marjakasvien taimivalikoima on nyt todella monipuolinen - ja alkusyksy on astiataimille myös parasta istutusaikaa! Maa on vielä lämmin ja kasvit ehtivät juurtua ennen talvea. Kuuma ja aurinkoinen keli ei rasita kasveja eikä istuttajaa ja kastelun suhteenkin on helpompaa! Syksyllä laitetut taimet ovat keväällä valmiit lähtemään nopeaan kasvuun.
20157_44020.jpg
Anna taudeille ja tuholaisille lempeä lähtö
Luonnon aineksista saat myrkytöntä apua puutarhan vihulaisten karkottamiseen ja kasvun vauhdittamiseen.Artikkeli julkaistu aiemmin Kodin Kuvalehti Puutarhassa 1 -erikoisnumerossa 16.4.2015.Teksti Johanna Vireaho, kuvat Sari Tammikari
20212_68565.jpg
Työkalut valmiiksi pihan hoitoon
Talven väistyessä hiljalleen alkaa kevätaurinko tehdä tuloaan ja valoisuus lisääntyä. Nyt on hyvä aika valmistautua kohta käsillä olevaan kasvukauteen ja suunnitella, mitä kaikkea pihan hoidossa olisi hyvä olla apuna helpottamassa työskentelyä. Monet uudet ja tehokkaat sähköyökalut sekä -laitteet tekevät puutarhan hoidosta vaivatonta ja miellyttävää.
20137_35626.jpg
Joko pihassasi on pökkelö?
Jos jäärästä tulee mieleen vain tapoihinsa kangistunut ihminen, kannattaa kurkistaa puunkuoren alle. Jäärien toukat näet elävät kirjaimellisesti puun ja kuoren välissä ja syövät puuta. Aikuisena jäärät ovat värikkäitä ja kauniita niittyjen kukissa ruokailevia kovakuoriaisia. Nämä niittyjen kaunokaiset tarvitsevat toukkavaiheessa mieluiten ison lahoavan lehtipuun tai rungonpätkän lähelle kukkaniittyä. Samaa runkoa asuttavat myös mesipistiäisten toukat. Ne ovat aikuisena tärkeitä pölyttäjiä.
20091_14575.jpg
Sipulin suosio kasvussa
Sipuli kiinnostaa kaikkialla niin kuluttajia kuin tutkijoitakin, koska sipuli on niin oleellinen osa ruoanvalmistusta. Lisäksi sipuli tiedetään terveysvaikutteiseksi, suorastaan lääkkeenomaiseksi kasvikseksi. Kansainvälisessä kaupassa sipuli on tomaatin jälkeen arvokkain vihannes. Sipuli säilyy hyvin ja kestää kuljetusta, joten sitä on helppo markkinoida jopa maanosasta toiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton