Taimien kouliminen antaa tilaa kasvaa vahvoiksi yksilöiksi
Koulinta vahvistaa taimia – näin onnistut siirrossa

Koulintahetkellä taimissa on yleensä sirkkalehtien lisäksi ensimmäinen kasvulehtipari näkyvissä.(Kuva: Puutarha.net)
Koulinta tarkoittaa sitä, että siemenestä kasvatetut pikkutaimet siirretään taimiruukkuihin joko yksittäin tai pieninä ryppäinä.
Milloin ja miten koulinta tehdään?
Kun taimet ovat tarpeeksi suuria käsiteltäviksi (yleensä sirkkalehtien lisäksi on ensimmäinen kasvulehtipari auennut), ne koulitaan eli siirretään kasvamaan väljemmin, jotta ne saavat tilaa kasvaa tukeviksi.
Taimet voidaan koulia erillisiin pikkuruukkuihin tai esim. 5 sentin välein laatikkoon, istutus hieman aikaisempaa syvemmälle. Ruukuissa oltava pohjassa reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.
Taimi irroitetaan kasvualustasta varovasti (apuna voi käyttää taimipuikkoa tai vaikka lyijykynää) ja juuret ujutetaan kasvuruukun multaan tehtyyn reikään. Kasvualustaksi sopii kevyesti lannoitettu taimimulta. Koulitut taimet kastellaan varovasti ja sijoitetaan päivän ajaksi varjoisaan paikkaan.
Tarpeen mukaan taimet koulitaan suurempiin ruukkuihin vielä toisen kerran. Hitaasti ja epätasaisesti itävät siemenet koulitaan yksitellen – itämis- ja kasvutahdin mukaan.
Lue lisää:
Kasvata itse siemenestä – näin onnistut taimien esikasvatuksessa

Valitse sopiva kasvualusta ja oikeat välineet
Koulintaan sopii parhaiten kevyt, ilmava ja hieman lannoitettu taimimulta, joka ei tiivisty liikaa kasteltaessa. Kasvualustan hyvä rakenne tukee juurien kehitystä ja ehkäisee liikakastelusta johtuvia ongelmia. Taimien siirtämisessä voi käyttää apuna taimipiikkiä, lusikkaa tai vaikka lyijykynää – tärkeintä on, ettei herkkiä juuria tai hentoa vartta vaurioiteta. Kasvatusruukuissa tai -kennoissa tulee olla salaojareikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee poistumaan ja taimet eivät kärsi märkyydestä.
Koulimisen jälkeen oikeat olosuhteet tukevat juurtumista
Koulinnan jälkeen taimet kaipaavat hetken aikaa suojaisaa ympäristöä. Uuteen kasvupaikkaan siirretyt taimet kannattaa asettaa vuorokaudeksi puolivarjoon tai suoraan varjoon, jotta ne ehtivät sopeutua muutokseen. Kastelu tehdään varoen, jotta mullan rakenne säilyy ilmavana. Vasta, kun taimet ovat juurtuneet kunnolla ja alkaneet taas kasvaa, ne voi siirtää takaisin valoisampaan paikkaan. Taimien kehitystä kannattaa seurata päivittäin ja kastella tarpeen mukaan – kevyesti mutta säännöllisesti.
Sinua voisi kiinnostaa myös:

Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa

Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa

Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen

Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua

Grillaus kuuluu kesään: näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti
