• Etusivu
  • Hoitotyöt

Talvi ja huonekasvit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.01.2023
20231_80730.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kasvitkin kaipaavat lepoa.Lepoaikana kastelu ja lannoitus ovat vähäistä.

Vähäinen valo rasittaa huonekasveja

Suurin rasite kasveille talvikausina on pimeys. Tänä aikana aurinkoisimman ikkunan läheisyys on paras. Päivän aikana päästetään valo ulkoa sisälle koko komeudessaan - kaihtimet ja verhot siis syrjään. Ethän käännä turhaan kasviasi - lehdet kääntyvät valoa kohden.

Kasvi viihtyy paremmin, jos se saa lisävaloa. Lisävalon kanssa huonekasvin valonsaantiaika on 12 h. Loisteputket, elohopealamput tai led-valot sopivat parhaiten lisävalon antajiksi, sillä ne tuottavat paljon valoa ja vähän lämpöä. Lisävalo lasketaan lähelle kasvia, mutta sen verran kauas, ettei lämpö vahingoita kasvin lehtiä.

Vähemmän vettä

Anna mullan kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelukertaa. Yleinen virhe talvikastelussa on liikakastelu. Ruukun pinta saattaa olla kuiva, mutta juuristo on märkää, ikkunalauta kylmä. Tämä voi johtaa jopa kasvin kuihtumiseen.

Kaikkia huonekasveja lannoitetaan helmi-marraskuun välisenä aikana. Merileväuutetta voi antaa vuoden ympäri, mutta erityisen tärkeää sen käyttö on talvella, marras-helmikuussa, kun ei lannoiteta. Merileväuute ei ole varsinainen lannoite, vaan se on kasvienhoitotuote, joka lisää kasvien stressinsietokykyä. Stressiä aiheuttaa talvella mm. kuiva huoneilma ja liian vähäinen valo.

Talvella huonekasvit kärsivät kuivasta huoneilmasta ja lehtien kärjet ruskettuvat helposti. (Kuva: Adobe Stock)
Talvella huonekasvit kärsivät kuivasta huoneilmasta ja lehtien kärjet ruskettuvat helposti. (Kuva: Adobe Stock)

Alhainen ilmankosteus

Huonekasvit ovat kotoisin sademetsistä, joissa ilmankosteus on suuri. Kotona ilmankosteus ei ole tarpeeksi korkea. Lämmin kuiva ilma ruskettaa kasvien kärjet, lisää kehrääjäpunkkeja sekä ripsiäisiä. Ilmankostutin sekä lehvästön suihkutukset parantavat kuivaa huoneilmaa. Pienilmastoa parannetaan myös kokoamalla kasvit ryhmäksi.

Kiiltävälehtinen kasvi kiittää hoitajaansa, kun lehdeltä pyyhitään pölyt pois suihkuttamalla tai pyyhkimällä. Suihkutuksella muuten on tuhoeläimiä vähentävä vaikutus.

20216_71189.jpg

Merilevällä vastustuskykyä

Pimeimpänä vuodenaikana huonekasveja ei lannoiteta. Sen sijaan kasveille annetaan merileväuutetta. Merileväuutteella ravinteidenottoa tasapainotetaan ja elinvoimaisuutta lisätään. Tuote sekoitetaan kastelu- tai sumutusveteen.

Syklaameja, joulukaktuksia ja muita talvella kukkivia kasveja saa kuitenkin lannoittaa kukinnan ajan. Kukkivien kasvien lannoitus hoidetaan multaan työnnettävillä ravinnepuikoilla tai kasteluveteen sekoitetulla ravinnenesteellä.

Merileväuute perustuu valtameren leväkasvien sisältämiin luonnon tehoaineisiin ja hivenravinteisiin.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton