• Etusivu
  • Hoitotyöt

Talvi ja huonekasvit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.01.2023
20231_80730.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kasvitkin kaipaavat lepoa.Lepoaikana kastelu ja lannoitus ovat vähäistä.

Vähäinen valo rasittaa huonekasveja

Suurin rasite kasveille talvikausina on pimeys. Tänä aikana aurinkoisimman ikkunan läheisyys on paras. Päivän aikana päästetään valo ulkoa sisälle koko komeudessaan - kaihtimet ja verhot siis syrjään. Ethän käännä turhaan kasviasi - lehdet kääntyvät valoa kohden.

Kasvi viihtyy paremmin, jos se saa lisävaloa. Lisävalon kanssa huonekasvin valonsaantiaika on 12 h. Loisteputket, elohopealamput tai led-valot sopivat parhaiten lisävalon antajiksi, sillä ne tuottavat paljon valoa ja vähän lämpöä. Lisävalo lasketaan lähelle kasvia, mutta sen verran kauas, ettei lämpö vahingoita kasvin lehtiä.

Vähemmän vettä

Anna mullan kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelukertaa. Yleinen virhe talvikastelussa on liikakastelu. Ruukun pinta saattaa olla kuiva, mutta juuristo on märkää, ikkunalauta kylmä. Tämä voi johtaa jopa kasvin kuihtumiseen.

Kaikkia huonekasveja lannoitetaan helmi-marraskuun välisenä aikana. Merileväuutetta voi antaa vuoden ympäri, mutta erityisen tärkeää sen käyttö on talvella, marras-helmikuussa, kun ei lannoiteta. Merileväuute ei ole varsinainen lannoite, vaan se on kasvienhoitotuote, joka lisää kasvien stressinsietokykyä. Stressiä aiheuttaa talvella mm. kuiva huoneilma ja liian vähäinen valo.

Talvella huonekasvit kärsivät kuivasta huoneilmasta ja lehtien kärjet ruskettuvat helposti. (Kuva: Adobe Stock)
Talvella huonekasvit kärsivät kuivasta huoneilmasta ja lehtien kärjet ruskettuvat helposti. (Kuva: Adobe Stock)

Alhainen ilmankosteus

Huonekasvit ovat kotoisin sademetsistä, joissa ilmankosteus on suuri. Kotona ilmankosteus ei ole tarpeeksi korkea. Lämmin kuiva ilma ruskettaa kasvien kärjet, lisää kehrääjäpunkkeja sekä ripsiäisiä. Ilmankostutin sekä lehvästön suihkutukset parantavat kuivaa huoneilmaa. Pienilmastoa parannetaan myös kokoamalla kasvit ryhmäksi.

Kiiltävälehtinen kasvi kiittää hoitajaansa, kun lehdeltä pyyhitään pölyt pois suihkuttamalla tai pyyhkimällä. Suihkutuksella muuten on tuhoeläimiä vähentävä vaikutus.

20216_71189.jpg

Merilevällä vastustuskykyä

Pimeimpänä vuodenaikana huonekasveja ei lannoiteta. Sen sijaan kasveille annetaan merileväuutetta. Merileväuutteella ravinteidenottoa tasapainotetaan ja elinvoimaisuutta lisätään. Tuote sekoitetaan kastelu- tai sumutusveteen.

Syklaameja, joulukaktuksia ja muita talvella kukkivia kasveja saa kuitenkin lannoittaa kukinnan ajan. Kukkivien kasvien lannoitus hoidetaan multaan työnnettävillä ravinnepuikoilla tai kasteluveteen sekoitetulla ravinnenesteellä.

Merileväuute perustuu valtameren leväkasvien sisältämiin luonnon tehoaineisiin ja hivenravinteisiin.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20239_82953.jpg
Mikä kuusta vaivaa? Asiantuntija vastaa
Mikä ilmiö on kyseessä, kun kuusesta valuu ikään kuin sahanpurua ja sitä on paljon.
20236_82301.jpg
Voiko jäniksen jyrsimän puun pelastaa? Asiantuntija vastaa
Jänis on jyrsinyt kuoren noin 50 cm korkeudelta ympäri runkoa. Voiko millään keinoin puun pelastaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton