• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse -koriste appelsiinista

Mariana Ravonius
Päivitetty 20.11.2024
202011_60888.jpg

Usein jouluisissa asetelmissa näkee kuivattuja appelsiinikiekkoja. Appelsiinikiekkojen kaunis ja syvän oranssi väri sekä herkkä, lähes lasimainen keskusta ovat pirteä väriläiskä joulun kattauksissa, asetelmissa ja vaikka ovikransseissa.

Tiesitkö, että voit tehdä näitä myös itse?

Puutarha.netin toimitus päätti testata, mitenkä nuo appelsiinikoristeet oikein syntyvät. Mitään suoranaista kohta kohdalta seurattavaa ohjetta ei ollut, ainoastaan päälinjat: ohuet siivut sekä noin 50 – 70 asteen lämpötila.

Ja aloitetaan…

Ensimmäiseksi pestiin appelsiinit huolellisesti. Tässä tapauksessa käytettiin keittiötarkoituksiin tarkoitettua pesusientä ja sen karheampaa puolta. Tarkan pesun sekä kuivauksen jälkeen alkoikin seuraava vaihe.

Uunipellille levitettiin arkki leivinpaperia ja viereen otettiin leikkuualusta, terävä puukko sekä tottakai, itse appelsiinit. Koska mitään tarkempaa ohjetta ei testaajalla ollut tiedossa, vaihteli appelsiinien paksuus testimielessä noin 2 millin ja 5 millin välillä.

<p data-block-key="k5w6e">Pestyt appelsiinit odottavat käsittelyä.</p>
Pestyt appelsiinit odottavat käsittelyä.
<p data-block-key="st4c0">Siivuista kannattaa yrittää leikata mahdollisimman ohuita sekä tasakokoisia.</p>
Siivuista kannattaa yrittää leikata mahdollisimman ohuita sekä tasakokoisia.

Leikkaamisen jälkeen siivut levitettiin uunipellille ja päälle ripoteltiin ohuelti tomusokeria. Miksi tomusokeria? – Jostain erilaisten ohjeiden viidakosta testaaja muisti lukeneensa, että tomusokerin avulla kuivatun appelsiinin pinta näyttäisi kiiltävältä. Tämäkin vinkki testiin, eli siivut käsiteltiin vain toiselta puolelta.

Koska testaajan kotona oli toissa päivänä lämmitetty leivinuunia, päädyttiin käyttämään sitä. Lämpötilakin oli annettujen lämpötilojen mukainen eli karvan alle 70 °C. Appelsiinit uuniin ja kellonaika ylös. Katsotaan kuinka käy. Jossain oli mainintaa, että noin 2 – 4 tuntia riittäisi, toki siinä lienee käytetty kiertoilmauunia.

<p data-block-key="v7bs1">Appelsiiniviipaleet tomusokerilla käsiteltynä.</p>
Appelsiiniviipaleet tomusokerilla käsiteltynä.
<p data-block-key="zpp5w">Leivinuunissa oli noin 70 astetta lämmintä.</p>
Leivinuunissa oli noin 70 astetta lämmintä.

Tick tock, tick tock…

Ja kahden tunnin kuluttua appelsiineissa ei ollut havaittavissa suuren suuria muutoksia. Ohuimmat olivat ehkä vähäsen alkaneet kuivahtaa. Uunin luukku jälleen kiinni ja odotus jatkukoon.

Neljän tunnin jälkeen kuivahtaminen oli selkeästi alkanut niissä ohuimmissa appelsiineissa. Tässä vaiheessa testaaja käänsi appelsiinit toisinpäin, jotta myös tomusokerilla käsittelemätön pinta saisi vastaavanlaista lämpökäsittelyä. Kääntäminen on ehkä suotavaa joka tapauksessa, jolloin appelsiinisiivut kuivuvat tasaisemmin.

Ja kuinkas sitten kävikään…

Kaiken kaikkiaan appelsiinit viettivät leivinuunissa aikaa 7 tuntia. Valloittava lämpimän appelsiinin tuoksu leijaili keittiössä. Ne viipaleet, jotka olivat ohuiksi leikatut, olivat juuri sellaisia mitä kuvissa sekä asetelmissa näkee. Onnistumista siis oli! Mutta… ne viipaleet, jotka lähentelivät 5 millin paksuutta olivat selkeästi vielä tahmaisia ja sisälsivät kosteutta. Ehkä sähköuunin tasaisempi lämpö olisi kuivattanut nämäkin viipaleet huomattavasti nopeammin.

Viipaleet jätettiin vielä yöksi kuivahtamaan huonetilaan. Aamulla myös nämä kosteammat viipaleet olivat hieman kuivahtaneet lisää illan tilanteesta, mutta aivan selvän johtopäätöksen voi tehdä siitä, että mitä ohuemman siivun saa leikatuksi, sitä kauniimman koristeen itsellensä saa. Tomusokerin vaikutuksesta ei oikein osaa sanoa, ehkä appelsiinin pinta on "lasimaisempi".

Testaaminen oli hauskaa ja vaivatonta, mukavaa puuhaa myös pienten lasten kanssa, sillä näiden tekemisessä ainoat vaaralliset elementit olivat puukko sekä uuni, joiden käyttöä aikuisen on helppo valvoa. Lapsille hyvää tekemistä on siivujen asettelu leivinpaperille sekä tomusokerin siivilöiminen appelsiinin päälle.

Tarkempia ja yksityiskohtaisempia ohjeita on internet pullollaan, tämä oli Puutarha.netin testi, joka toteutettiin ilman varsinaista ohjetta.

<p data-block-key="kqifz">Lopputulos näytti tältä.</p>
Lopputulos näytti tältä.
Rakentaminen
koti
ideat
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20201_62148.jpg
Tee linnunpönttö pöllölle
Lintujen tarkkailu on mukavaa puuhaa - ja niistä on myös hyötyä! Säännöllisen talviruokinnan ohella pesäpönttöjen tarjoaminen auttaa siivekkäitä asettautumaan juuri Sinun puutarhaasi. Linnunpöntöt tarjoavat hyvän suojapaikan linnuille myös talvella.Luonnonkolojen vähyyden takia kolopesijöillä on nykyään melkoinen pula pesimäpaikoista, joten asuntopulan helpottaminen pönttöjen avulla kannattaa. Pönttöihin saa pian asukkaita ja pesiviä lintuja on mukava seurata - ja lintujen liverrys täyttää pihapiirin!Linnunpönttöjen tekeminen on hauskaa ja hyödyllistä. Lue linnunpönttöön tarvittavat materiaalit ja sen teko-ohjeet tästä - ja ryhtykää työhön vaikka koko perheen voimin!
tummaksi käsitelty sauna
Pitääkö saunan paneelit ja lauteet suojata?
Kotien saunoja halutaan sisustaa luomalla niihin erilaisia tunnelmia. Materiaalivalintoihin ja valaistukseen kiinnitetään erityistä huomiota. Perinteisen vaalean puun rinnalle on tullut paljon erilaisia puulajeja ja värejä uskalletaan kokeilla. Kokosimme perusohjeet, joilla selviät saunan käsittelyurakasta. Joukosta löytyy myös pitkällä uralla vastaan tulleita erikoisuuksia ja kokemuksia.
200611_699.jpg
Tee se itse; Laatikko
Kuten aikaisemmissa tee se itse -osioissa on todettu: rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Tällaisia ovat mm. sisäverhouspaneelien pätkät. Niitä voi jäädä niin saunan paneloinnistakin kuin sisäkaton verhouksestakin. Paneelin pätkät ovat turhan kalliita polttopuiksi varsinkin kun hyötykäyttö on mahdollista monin eri tavoin. BR>Nyt tehtävän laatikon koko on ajateltu kodinhoitohuoneeseen tulevaksi "hapenottopenkiksi", jota voi samalla hyödyntää esim. polttopuiden tilapäiseen säilyttämiseen, pyykkikorina tai jopa lehtilaatikkona. Kokoa muuttamalla ja tapaa soveltamalla saat erilaisia monikäyttöisiä laatikoita.
202310_83254.jpg
Tiedäthän, mihin kaikkeen voit käyttää ruokasoodaa?
Kun kaiken maailman konmarit sun muut kehottavat tyhjentämään kaapit ja elämään vähemmällä, voi käydä niin, ettei siivouspäivän koittaessa ole tässä nätiksi tyhjennetyssä siivouskaapissa pesuaineita. Lisäksi ilkeät kemikaalit vaanivat joka tuotteessa, joten mitä sitä sitten uskaltaa edes ostaa, kun kämppä haisee pahalle? Lisäksi stressi pistää närästämään, eikä siihenkään löydy lääkettä. Hädänpäivä ei ole käsillä! Kaapistasi löytyy melko varmasti ruokasoodaa, joka on yllättävä "joka paikan höylä".
202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.
20228_79458.jpg
Sisävessa mökille: valitse uudenlainen kuivakäymälä käyttötarpeen mukaan
Oletko etsimässä toimivaa ja vaivatonta kuivakäymälää mökillesi? Onko pääsi ihan pyörällä kaikista markkinoiden tarjoamista vaihtoehdoista? Kuivakäymälällä tarkoitetaan käymäläratkaisua, jossa ei vettä käytetä lainkaan huuhteluun. Kuivakäymälätekniikoita ovat muun muassa erilaiset kompostoivat, erottelevat ja pakastavat käymälät, alipaine-wc sekä polttava käymälä. Kuten otsikossakin jo kerrottiin, kahdeksan kymmenestä mökkiläisestä löytää todennäköisesti itselleen sopivan vessan mökilleen Pikkuvihreän suosituimmista käymälämalleista. Pikkuvihreällä on yli 30 vuoden kokemus suomalaisista mökkivessoista ja huusseista, joten asiantuntija-apua kannattaa ehdottomasti hyödyntää omassa projektissaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton